Kapittel 4: Politikk og samfunn Flashcards

1
Q

Hva gikk Platons teori om statsdannelse ut på? Hvorfor mener han en slik stat er rettferdig?

A

Platon undret seg over hvordan en stat dannes og hvilken funksjon staten har for folket. Kom frem til at staten er til for å organisere en form for arbeidsdeling for å sikre materielle behov, samt opprettholde det sosiale systemet.

Platon mente også at mennesket var preget av tre egenskaper eller motivasjonskilder, der hvert individ hadde særlig forekomst av en av dem. De tre egenskapene var begjær, vilje og fornuft. Disse tre egenskapene kan foredles, slik at de virker på sitt beste og blir en dyd.
- begjær foredles til måtehold
- vilje foredles til mot
- fornuft foredles til visdom

Ut fra funksjonene til staten og inndelingen over kom Platon frem til at vi trengte produsenter (de som dekker statens materielle behov, måtehold), voktere (de som opprettholder orden og dekker sikkerhetsbehov, mot) og de som klarte å foredle fornuften sin til visdom ble ledere, som hadde makten i staten.

Siden Platon rangerer makten i landet etter ferdigheter, kan man kalle denne typen stat meritokratisk (altså at makt og posisjoner i staten bestemmes av evner og ferdigheter) og paternalistisk (noen vet bedre enn andre hvordan vi bør leve og handle).
Dette mener han er rettferdig fordi at alle utfører kun den spesialiserte oppgaven til samfunnsklassen de naturlig hører hjemme i. Det skal også sies at lederne hadde strenge begrensninger som skulle motvirke at de gikk bort fra sin funksjon for å bruke makten til egen vinning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva mente Aristoteles var en rettferdig stat?

A

Aristoteles mente rettferdighet i staten handlet om individuelle rettigheter til individer som “det var naturlig at de skulle ha”. Rettighetene man skulle ha var avhengig av hvilken sosial betydning ens egenskaper hadde.

Aristoteles ønsket å avklare hvilke rettigheter det var naturlig at borgere fikk (som han mente var retten til politisk deltakelse i diskusjoner og beslutninger om statlige saker). Forholdet mellom bidrag og goder var proporsjonalt, slik at en person med dobbelt så gode egenskaper/bidrag som en annen, får dobbelt så mye goder. Dette ble målt i hvorvidt de var like eller ulike på relevante likhetspunkter.

Viktige faktorer for å få gradvis økende politisk deltakelsesrett var at man var født i Athen, hadde eiendom, var mann, edel byrd, moralsk dyd osv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke forfatningsformer av staten snakker Aristoteles om?

A

Makt kan organiseres mellom én, noen eller mange/alle, og kan være en form for politisk makt eller utartet/ren makt.

Politisk makt:
Èn - monarki
Noen - aristokrati
Mange - konstitusjonalisme

Ren makt (perverterte tilsvarende former som de over):
Èn - tyranni
Noen - oligarki
Mange - demokrati

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvordan skiller antikkens politiske filosofi og moderne politisk filosofi seg fra hverandre?

A

Staten er nå et mer differensiert begrep (stat, samfunn og økonomi), mens tidligere var stat (polis) et mer enhetlig begrep

Borgere blir i dag betraktet som likeverdige, ikke klassifisert etter evner eller ferdigheter

Legges nå mer vekt på et menneskesyn som sier at mennesker er født frie og likeverdige, og at alle mennesker har medfødte/naturlige rettigheter

Staten har gått fra å bli oppfattet som en naturlig institusjon (et uttrykk for menneskets natur) til å bli ansett som noe kunstig eller konstruert (skapt av menneske, bryter med naturens orden)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva går Thomas Hobbes’ kontraktsteori ut på?

A

Hobbes beskriver at staten er til for å skape harmoni, fordi menneskers naturtilstand er kaos. Med naturtilstand mener vi hva som hadde skjedd om staten og samfunnet ikke hadde blitt organisert.

Hobbes mener at mennesker fra naturens side er relativt like: noen er kanskje sterkere enn andre fysisk, men det samme individet er kanskje mer mentalt kreativ eller kan samarbeide bedre med andre for å oppnå samme mål. Mennesker er derfor likestilte. Dette kan by på kaos når det blir for lite ressurser, fordi alle mennesker til enhver tid må forsøke å sikre seg makt og ressurser, som vil resulterer i evig konflikt mellom menneskenes selvoppholdelse og individers ønske om å dominere over hverandre. Denne situasjonen er det staten er til for å forhindre.

Staten er personer som representerer borgerne, slik at vi kan skille mellom aktør og opphavsmann. På denne måten kan staten fungere som en autorisert politisk, rettslig maktutøver som representerer folket, slik at hver person ikke trenger å kjempe for seg selv slik som i naturtilstanden.

Hobbes mener det er essensielt at politisk maktsystem er adskilt resten av samfunnslivet, og at det respekteres to forhold:
- staten har nødvendigvis monopol på å anvende vold
- autoriteten som staten har fått delegert fra borgerne er absolutt og ugjenkallelig

Borgere har ifølge Hobbes opprørsrett og statsmakten kan ikke deles, hvilket betyr at Hobbes ikke ser for seg en demokratisk prosess i sin stat, mer “et nødvendig tyranni”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er kontraksteori? (kort)

A

Tanken om at statsmakten finnes på bakgrunn av en tenkt signert avtale mellom alle innbyggere/borgere, der alle parter er likeverdige. Slik er staten en institusjon som har i oppgave å opprettholde den avtalen mellom innbyggerne sier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly