Kieli Flashcards
(26 cards)
Mihin kieltä voidaan käyttää?
Kieltä voidaan käyttää arkisessa keskustelussa / vuorovaikutuksessa, tieteessä tieteellisen tiedon tuottamisessa sekä taiteessa metaforisessa merkityksessä. Itse kirjallisuuden kieli tunnetaan yleisesti ’verbaalisena’ kielenä.
Kuinka kieli nähdään nykyjään vs. ‘‘ennen’’? (muistele mihin kirjoja verrataan kirjallisuuskritiikissä)
Aikaisemmin kieli nähtiin lingvistisenä viestintä mallina, mutta nykyjään kielitieteessä korostuu ennemminkin se, kuinka kulttuuri vaikuttaa kirjallisuuteen ja sitä kautta myös muiden taiteiden tulkitsemiseen.
Kirjallisuus Antiikin Kreikassa?
Antiikin arkaaisen ajan kirjallisuus on ollut lähinnä kansalle puhumista runouden merkeissä. Esimerkiksi Homeroksen epiikka.
Antiikin myöhempi vaihe alkoi muokata kirjallisuutta sellaiseen muotoon, jota voimme nykyisin pitää tieteenä. Kirjallisuus ei pohjustunut vain fiktiiviseen maailmaan vaan kirjallisuutta alettiin käsitellä silminnäkijöiden sekä muistitiedon perusteella.
Sen ajan merkittävä henkilö nimeltä Aristoteles ei kuitenkaan hyljännyt runouden kirjallista merkitystä vaan koki, että runoudella on paikkansa etenkin sen opettavaisen ja viihdytyksen voiman takia.
Kirjallisuus romantiikassa?
Romantiikan aikakaudella kirjallisuutta miellettiin kulttuurisena ja antimimeettisenä käsitteenä. Kirjallisuus ei pyrkinyt jäljittelemään historiaa vaan luova ajattelu sai ylivallan.
1900-luvun alan kirjallisuus?
Teoskeskeistä. Esimerkiksi venäläiset formalistit pitivät kirjallisuuden tehtävänä olla esteettisesti katsottava kokonaisuus ja viedä ajatukset pois kirjallisuuden tekijäkeskeisyydestä, mitä romantiikan aikakaudella pidettiin loisteessa.
1900-luvun edetessä estetiikan jälkeen vallitsi?
Strukturalismi.
Sveitsiläinen kirjallisuustieteilijä Saussure loi kielisysteemin, missä eroteltiin kieli (langue) sekä kieli puheena (parole).
Kielisysteemin ideana oli kuitenkin esittää kieli puheena (parole), jotta tämä onnistuisi Saussure hyödynsi mitä?
Merkkijärjestelmää.
Esimerkiksi sana ’’puu’’ on eroteltavissa kirjaimilla p ja u.
Saussure kuvaa kielijärjestelmäänsä kolmella eri tasolla?
Fonemaattinen, syntaktinen ja semanttinen.
Näin kieltä tarkasteltiin sen sisäisen järjestelmän pohjalta eikä henkilöiden tai tarkoituksen pohjalta.
Mitä taiteiden tutkimuksessa tyylillä tarkoitetaan?
Taiteilijan ja taideteoksen ilmaisullisesti omaleimaista kokonaissävyä.
Kielen tai ei-kirjallisten taiteiden kohdalla ’’kielen’’ tyylissä on kyse?
Kielenkäytön tietoisista variaatioista; tyyli-ilmiöiden neutraalin kuvaamisen lisäksi tyylin käsitteellä on myös arvotettu taideteoksia esimerkillisten tapausten kautta.
Nykypäivänä kuitenkin kieltä ei pyritä tutkimaan tämän sisäisen järjestelmän pohjalta, vaan?
Ulkoisten viittauskohtien merkkisysteemin tiedostamiseen. Voimme todeta, että nykypäivänä vallitsee myös hermeneuttinen kirjallisuuden tutkimustapa nähdä kieli lukijan kannalta mieleisenä maailmana
Tyylin tutkimus eli stilistiikka sai alkunsa?
Antiikista. Antiikissa vallitsi retoriikka, joka koettiin vaikuttamisen taitona. Esimerkiksi kuinka puhuja sai vakuutettua kuulijan puolelleen.
Mihin Aristoteles jakoi vakuuttamisen taidon?
Aristoteles jakoi vakuuttamisen taidon kolmeen eri kategoriaan, jotka olivat:
Puhujan persoona, kuulijan asennoituminen ja puheen sisäinen logiikka ethos/pathos/logos.
Keskiajan retoriikassa puheen sijaan alettiin yhä enemmän korostaa kirjoitusta ja romantiikan ajan tyylissä korostui?
Tekijäkeskeisyys
Realismi korosti tyylissä?
Ulkoisen todellisuuden kuvaamista.
Etenkin naturalismissa etualalle nousi visuaalinen, havainnoiva tyyli tieteellisen empirismin ja yhteiskunnallisen vilpittömyyden innoittamana.
1800-luvun modernismissa korostui?
Symbolismi. Symbolismissa kirjallinen tyyli yhdistyi enemmän musikaalisuuteen kuin kuvallisuuteen ja subjektiivisuus korostui taas objektiivisuuden sijaan.
1900-luvun alkupuoliskolla korostui?
Modernismi käänsi ilmaisevuuden tekijästä kieleen, joka jäljittelee omaa todellisuuttaan, joskaan ei ulkoisen maailman korvikkeena vaan täydentäjänä.
1900-luvun puolivälin jälkeinen postmodernismi korostui?
Koko todellisuuden objektiivisen luonteen, joka sekin on tekstiä.
Korostaa intertekstuaalisuutta ja metafiktiota (fiktion tietoisuutta omasta fiktiivisyydestään).
Mitä nykypäivän tyylin tutkimuksessa korostuu?
Arvomaailma, sosiaalinen konteksti sekä vastaanoton merkitys saa osakseen yhä enemmän huomiota nykypäivän tyylin tutkimuksessa.
Kaunokirjalliselle kielelle ominaispiirteitä ovat?
Ilmaisun / muodon ja merkityksen / aihesisällön suhteen tärkeys.
Etenkin proosassa tarinalla ja mielikuvituksen mahdollisilla maailmoilla on keskeinen asema, jonka olemus ei sinänsä ole kielellinen, vaikka kielen kautta välittyykin.
Sanojen kirjalliset merkitykset ovat kaunokirjallisuuden yksi keskeisimpiä voimavaroja. Laajemmin voimme puhua?
Denotaatiosta ja konnotaatiosta.
Otetaan esimerkiksi sana lehmä. Sen denotaatio on tietynlainen eläin, eli sen perus merkitys.
Konnotaatiolla tarkoitetaan taas perus merkitystä lisäävää tai kuvaavaa assosiaatiota. Tässä tapauksessa lehmän konnotaatio voisi olla vaikka maidon tuotantoon tarkoitettu jalostaja.
Mitä tarkoitetaan ‘‘luonnistamisella’’?
Kaunokirjallinen teksti herättää lukijassa voimakkaita tunteita ja helposti pystymme samaistumaan kirjassa oleviin fiktiivisiin hahmoihin ikään kuin ne olisivat realistisia.
Kuvan ja sanan semioottinen vastaavuus tai vastakohtaisuus tarkoittaa?
Että kuva ei ole palautettavissa verbaalisen kielen merkkisysteemiin, sillä värit, muodot (ikonografiset) viittaukset voivat ilmaista sisältöä nopeammin kuin yksi äänne tai sana.
Kuvalla on ilmaistavanaan paitsi kuvattu esine itsessään, myös esineen läsnäolo tietyssä kontekstissa ja olomuodossa. Esimerkiksi ei vain sana ’’koira’’, vaan tietynnäköinen koira tietyssä maisessa tekemässä tiettyä tehtävää).
Onko kuva verrattavissa kielen merkkisysteemiin?
Kuvalla on konventiota ja vakiintuneita tarinallisia tai symbolisia merkityksiä sekä rajoittuneita aika- ja kieltoilmauksia, mutta se ei ole suoraan verbaalisen kielen systeemiin verrattava diskreettinen merkitysyksikköjen järjestelmä.