Kognitiva Bias Flashcards

1
Q

Dunning-Kruger effect

A

Beskriver situationen när en person med brister i sin kompetens inom ett område överskattar sin förmåga att förstå och utföra uppgifter, samtidigt som de saknar medvetenhet om sina brister. Det handlar om att vara omedveten om hur lite man faktiskt vet och därmed överskatta sin egen kunskap eller kompetens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Bekräftelse bias (Confirmation bias)

A

Innebär att vi söker efter och minns information som bekräftar det vi trodde oss veta redan innan. Det betyder att vi tenderar att leta efter bekräftelse på det vi redan tror och undvika information som utmanar våra åsikter. Detta kan skapa en snedvriden uppfattning av verkligheten och hindra oss från att se en mer balanserad bild.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Availability Heuristic

A

Tendensen att uppskatta hur troligt eller viktigt något är baserat på hur lättillgänglig information är kring ämnet. Om vi snabbt kan komma ihåg liknande situationer eller nyheter, tenderar vi att tro att det är vanligare eller mer sannolikt att det händer igen. Det gör vi för att det är enklare och snabbare än att göra en djupare undersökning. Ex: Om vi ofta hör om flygolyckor i nyheterna, kan vi överdriva risken för att själva vara med i en flygkrasch, trots att flygresor generellt sett är väldigt säkra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ankareeffekten (Anchoring effect)

A

Tendens att förlita sig på en initial del av information när man ska ta ett beslut. Denna information fungerar som ett ankare som påverkar hur vi bedömer efterföljande information och kan leda till att vi tar beslut som inte är helt logiska eller objektiva. Ex: En soffa som är nedsatt från 5000kr till 3000kr kommer att verka billigare än om den kostat 3000kr från början. 2000kr blir “ankaret” och det vi omedvetet jämför med.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Representativeness Heuristic

A

Tendens att bedöma sannolikheten för något baserat på hur bra det stämmer överens med våra tankar om en viss kategori eller grupp, även om det kan vara fel. Det handlar om att använda likheter för att dra slutsatser, baseras mycket på stereotyper. Ex: Du har en uppfattning om hur en “typisk” professor ser ut och om du träffar någon som passar denna bild, kan du snabbt anta att personen är professor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Barnum effect

A

Människors tendens att tro på generella påståenden och övergripande personlighetsbeskrivningar som skulle kunna passa på de flesta människor. Det är som att känna igen sig i ett horoskop, även om det egentligen gäller för många. Det visar hur vi tenderar att tolka breda påståenden som personligt relevanta, även om de egentligen inte är det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kognitiva bias

A

Systematiska men omedvetna tankefel som påverkar hur människor processar och tolkar information. Det påverkar hur vi gör bedömningar och tar beslut. Beror på att system 1 i våra hjärnor strävar efter att förenkla informationshanteringen i syfte att komma ihåg och förstå världen omkring oss, samt för att fatta snabba beslut.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Sunk cost fallacy

A

När vi envisas med att stanna kvar vid beslut eller projekt, även om det inte är vettigt att fortsätta, bara för att vi redan har spenderat mycket pengar, tid eller resurser på det. Det handlar om att låta tidigare investeringar styra vårt beslutsfattande, trots att det kanske vore bättre att avbryta och lägga våra resurser på något annat som ger mer nytta. Det är som att säga: “Jag har redan lagt så mycket tid och pengar på detta, så jag måste fortsätta,” även om det inte är den bästa vägen framåt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly