Konkurrenceretten Flashcards
Lektion 1 - 4 (115 cards)
1) Hvad er forskellen på et kontrolprincip og et forbudsprincip?
Danmarks opbygning af konkurrenceloven tog udgangspunkt i kontrolprincippet inden EU-retten blev implementeret i 1997. Af Kontrolprincippet følger det, at hvis en virksomhed falder under visse kriterier at man dermed er bemyndiget til at gå ind og vurderer de pågældende områder af virksomhedsdriften, her er der altså intet der er ulovligt og forbudt på forhånd. Hvorimod forbudsprincippet som er det gældende nu er mere restriktivt hvor at konkrete handlinger er forbudt fra start af. (s.177)
2) Hvad ligger der i begrebet EU-konformitet og har det praktisk betydning i dansk konkurrenceret?
Den danske konkurrencelov skal fortolkes og administreres i overensstemmelse med de EU-retlige regler og den EU-retlige praksis.
Danske myndigheder kan endda benytte EU’s konkurrenceregler som direkte hjemmel jf. § 2, stk.6 der omhandler parallel anvendelse af de danske konkurrenceregler i §§ 6 og 11 og TEIF 101 og 102. (kan også benyttes sammen hvis den pågældende sag påvirker samhandlen mellem EU-medlemsstaterne.)
3) Hvorfor har vi konkurrenceregler?
For at finde en balance mellem tre hensyn; de erhvervsdrivende, forbrugerne og det almene samfundshensyn. Her sikre man bl.a. en fair adgang til markedet og sikre en fair prisdannelse, dvs. modvirker markedsbegrænsninger. Efter Lissabon traktaten i 2010 blev det der nu er TEUF art.3 indført der lyder at unionen skal arbejde for en social markedsøkonomi, dvs. ikke blot økonomiske mål eller en økonomisk vurdering.
Hvad ligger der i begrebet “det relevante marked”?
Afgrænsningen af det relevante marked er essentiel både ved forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler og mod misbrug af dominerende stilling, og følger af KL § art. 5 a:
”Afgrænsningen af det relevante marked efter denne lov sker på grundlag af undersøgelser af efterspørgsels- og udbudssubstitution og den potentielle konkurrence. Den potentielle konkurrence skal undersøges, når de involverede virksomheders stilling på det relevante marked er blevet dokumenteret og denne stilling giver anledning til tvivl om, hvorvidt loven er overtrådt”
Hvornår finder den danske konkurrencelov anvendelse?
- For at den danske konkurrence lovgivning skal kunne anvendes skal der være tale om ”enhver form for erhvervsvirksomhed” jf. KL § 2, og at den konkurrencebegrænsende handling mv. har virkning i Danmark. (s.187)
Efter hvilken § i KL, afgrænser man det relevante marked i henhold til relevante produkt marked?
Det relevante produktmarked fastlægges efter KL § 5 a, stk. 2.
Dette sker på grundlag efter tre undersøgelser:
1. Efterspørgselssubstitution
2. Udbudssubstitution
3. Den potentielle konkurrence
I KL benytter man også EU-praksis og Kommissionens vejeldning om afgrænsning af det relevante marked til at vurderer markedet, hvordan beskrives det relevante produktmarked i Kommissionens meddelelse fra 1997?
Det relevante produktmarked bliver i pkt.7 og skal forstås: ”markedet for alle de produkter og/eller tjenesteydelser, som forbrugerne anser for indbyrdes substituerbare på grund af deres egenskaber, pris og anvendelsesformål”
Hvad menes med at produkter er indbyrdes substituerbare på grund af deres egenskaber, pris og anvendelsesformål?
Her kan man som eksempel diskutere om der er et decideret produktmarked for bananer, eller om bananer kan substitueres af andet frugt og dermed er del af et større marked en blot de to der sælger bananer (diskuteret i dom United Brands dag 27/76 s.118)
Hvordan benyttes SSNIP-testen?
Man kan bruge SSNIP-testen (small but significant non-transistory increases in prices) til at afgrænse det relevante marked, hvor det er afgørende om kunderne skifter til andre produkter eller leverandører når priserne stiger 5-10%. (s.119). Hvis prisen stiger 5-10% og forbrugere skifter til et andet produkt er de del af samme marked.
Hvordan vurderes efterspørgselssubstitutionen ved vurdering af elasticiteter?
Man kan også vurderer efterspørgselssubstitutionen ved vurdering af elasticiteter og disses betydning for efterspørgslen. Både hvordan prisstigninger påvirker produktets efterspørgsel (egenpriselasticitet) og hvordan prisstigningen af andre produkter påvirker efterspørgslen på produktet (krydselasticitet).
Hvad er forskellen på EU og DK ved afgrænsning af det relevante marked?
i DK også medregner den potentielle konkurrence, som eksplicit i kommissionens vejledning står ikke skal medregnes.
Forskellen mellem udbudssubstitution og potentiel konkurrence er tidshorisonten. Ved dette menes at ved udbudssubstitution baseres på andre leverandørers umiddelbare reaktion på den involverede virksomheds markedstiltag, hvorimod undersøgelsen af den potentielle konkurrence bygger på andre leverandørers reaktion på mellemlang sigt. (s.189)
Hvad er omfattet af TEUF art. 101?
Ved ordlyden af TEUF art. 101’s ordlyd er alle aftaler, vedtagelser og samordnet praksis mellem virksomheder, omfattet hvis de kan påvirke handelen mellem medlemsstaterne og som har til formål eller til følge at hindre, fordreje eller begrænse konkurrencen.
Hvilke tre kriterier kan oplistes for at TEUF art. 101 bliver relevant?
For at TEUF 101 bliver aktuel når der foreligger en samhandelspåvirkning, dvs. handlen mellem medlemsstaterne bliver påvirket.
Der skal som essens være følgende betingelser opfyldt:
1) Der skal foreligge en aftale mellem virksomheder
2) Der er konkurrencebegrænsende i mærkbargrad,
3) Og som kan påvirke samhandlen.
Hvad er omfattet af KL § 6, stk. 1?
Ved KL §6, stk. 1, er det forbudt for virksomheder mv. at indgå aftaler, der direkte eller indirekte har til formål eller til føle at begrænse konkurrencen.
- Den er opbygget på meget samme måde som art. 101 og der kan opstilles de samme betingelser for at den bliver aktuel:
1) Der skal foreligge en aftale mellem virksomheder
2) Der er konkurrencebegrænsende i mærkbargrad,
3) Og som kan påvirke samhandlen.
Hvad kan der forstås ved en konkurrencebegrænsning? og hvordan skal der tages hensyn interbrand- og intrabrand konkurrencen?
-Den mest essentielle vurdering af om der foreligger en konkurrencebegrænsning er en vurdering af hvordan konkurrencen havde set ud uden den pågældende aftale (s.129)
- Kommissionens vejledning om anvendelsen af art. 101 (3) beskriver at vurdering skal tage hensyn til aftalens sandsynlige virkninger for interbrand-konkurrencen (dvs. mellem udbydere af konkurrerende produkter) og virkningen for intrabrand-konkurrencen (dvs. mellem udbydere af samme produkter) (s.129)
Hvad forstås ved en aftale i TEUF 101?
TEUF 101 indeholder en opremsning af de forskellige aftaletyper der kan krænke forbuddet:
* Direkte eller indirekte fastsættelse af købs- eller salgspriser eller andre forretningsbetingelser
* Begrænsning af produktion af eller kontrol med produktion, afsætning, teknisk udvikling eller investeringer.
* Opdeling af markeder og forsyningskilder
* Anvendelse af ulovlige vilkår for ydelser af samme værdi over for handelspartnere, som derved stilles ringere i konkurrencen.
* Det stilles som vilkår for indgåelse af en aftale, at medkontrahenten dog kender tillægsydelser, som ifølge deres natur eller ifølge handelssædvane ikke har forbindelse med aftalens genstand.
- Det er dog ikke en udtømmende liste og det følger af retspraksis at der foreligger en aftale så snart de pågældende virksomheder har givet udtryk for en fælles vilje til at optræde på markedet på en bestemt måde (samordnet praksis). (s.125)
Dette er også den egentlige skillelinje mellem 101 og 102, da 101 forudsætte en aftale/samordnet praksis og 102 omfatter den enkelte virksomheds ensidige handlinger.
- Som en betingelse skal der være en form for kontakt og ikke blot en ensartet/parallel adfærd.
Hvilke aftaletyper er nævnt i KL § 6, stk. 2 som adskiller sig fra dem i TEUF 101?
Cirka de samme aftaletyper er opremset i KL § 6, stk. 2, undtagen de sidste to som adskiller sig fra opremsningen i art. 101 (begge er dog ikke udtømmende):
* At to eller flere virksomheder samordner deres konkurrencemæssige adfærd gennem oprettelsen af et joint venture, eller
* At fastsætte bindende videresalgspriser eller på anden måde søge at få en eller flere handelspartnere til ikke at fravige vejledende salgspriser.
Hvad forstås som mærkbarhedskriteriet nævnt i Kommissionens bagatelmeddelelse?
- Efter meddelelsens pkt. 8 er princippet at aftaler mellem virksomheder, som kan påvirke handelen mellem medlemsstaterne, og som kan have til følge at hindre, begrænse eller fordreje konkurrencen på det indre marked, anses ikke for at mærkbart begrænse konkurrencen omfattet af art. 101, hvis aftaleparternes samlede markedsandel ikke overstiger 10% på noget relevant marked (pkt. 8 a), eller hvis den enkelte aftaleparts markedsandele ikke overstiger 15% på noget relevant marked, der er berørt af aftalen, når aftalen er indgået mellem ikke-konkurrenter (pkt. 8 b)
- Hvis det er svært at vurderer om det er en konkurrerende eller ikke-konkurrerende aftalepart er tærskelværdien 10% (pkt. 9)
- Såfremt at der er en kumulativ markedsafskærmning som følge af parallelle netværk af aftaler med lignende virkninger på markedet sænkes tærskelværdien i pkt. 8 og 9 til 5% for både aftaler mellem konkurrenter og ikke-konkurrenter (pkt.10).
- Aftaler begrænser heller ikke konkurrencen mærkbart, hvis parternes markedsandele ikke overstiger tærskelværdierne fastsat i pkt. 8, 9 og 10 i to kalenderår i træk med mere end to procentpoint.
Hvad er en hard-core aftale?
Aftaler, der har til formål at begrænse konkurrencen.
o For horisontale aftaler gælder det klassiske priskarteller, forretningsvilkår, produktionskvoter og markedsdeling.
o For de vertikale er det bindende videresalgspriser, absolut områdebeskyttelse.
o Hardcore aftaler er altid omfattet af forbuddet i art. 101, uanset markedsandel. Der kan aldrig dispenseres herfra.
Hvilke betingelser skal være opfyldt for at en aftale kan være fritaget jf. art. 101 (3)?
- Efter TEUF 101 (3) kan fritagelse gives, hvis følgende (kumulative) betingelser er opfyldt:
1) Aftalen bidrager til at forbedre produktionen eller fordelingen af varerne eller til at fremme den tekniske eller økonomiske udvikling, og
2) Forbrugerne sikres en rimelig andel af fordelen ved,
3) Uden at der pålægges de pågældende virksomheder begrænsninger, som ikke er nødvendige for at nå disse mål, og
4) Uden at der gives disse virksomheder mulighed for at udelukke konkurrencen for en væsentlig del af de pågældende varer.
Hvornår finder Kommissionens retningslinjer om horisontale samarbejdsaftaler anvendelse?
De finder anvendelse på samarbejde etableret mellem konkurrenter. Både faktiske konkurrenter og potentielle konkurrenter.
Hvordan defineres en potentiel konkurrent?
I Kommissionens retningslinjer for horisontale samarbejdsaftaler, pkt. 16, defineres en potentiel konkurrent som en virksomhed, der uden aftalen sandsynligt inden for en kort periode vil foretage de nødvendige inversteringer eller afholde andre omstillingsomskostninger for at komme ind på det relevante marked. (kort periode fortolket til maks 3 år)
Hvilke konsekvenser kan der være ved horisontale aftaler?
-Konkurrencen mellem de to virksomheder kan forsvinde, hvor efter det er oplagt at de hæver priserne.
-Det indebærer en risiko for samordning, hvis de samarbejder på et prohekt, kan måske gøre det nærliggende at de samarbejder på andre punkter.
-Det kan fører til en konkurrenceskadelig markedsafskærmning, hvor at virksomheder uden for aftalen kan blive hindret i at konkurrerer effektivt.
Hvad gør man for at vurderer en horisontal aftale der breder sig over flere af de områder nævnt i Kommissionens retningslinjer? og hvad mht. at afgøre om det er en “til-formål” eller “til-følge”-aftale?
Det fremgår af retningslinjerne, at man som udgangspunkt skal anvende de forskellige dele af retningslinjerne på de dele af aftalen hvor de er relevante.
Mht. til-følge eller til-formål vurderingen afhænger det af tyngdepunktet i aftalen. Tyngdepunktet bestemmes af to faktorer, dels udgangspunktet for samarbejde, dels integrationsgraden i de forskelige funktioner som samarbejdet omfatter.