kort Flashcards

(20 cards)

1
Q
  1. När inträder bokföringsskyldighet?
A

AB = skyldiga göra öppningsbalansräkning/börja bokföra när AB bildas

Enskild firma: Bokföringsskyldigheten inträder vid första affärshändelse med omvärlden.
Utvecklat: För en enskild näringsidkare inträder bokföringsskyldigheten när näringsverksamheten börjar bedrivas. Näringsverksamheten anses påbörjad när näringsidkaren inleder faktiska förbindelser med omvärlden, träffar avtal m.m. i och för rörelsen (prop. 1998/99:130 s. 387).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Vad ingår i balansräkningen och vad kan utläsas ur den?
A

I balansräkningen finnes företagets tillgångar och EK + skulder.
Du kan utläsa företagets finansiella ställning vid en given tidpunkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Vad ingår i resultaträkningen och vad kan utläsas ur den?
A

en sammanställning av intäkter och kostnader under en räkenskapsperiod, oftast ett år. Resultatet fås genom att addera intäkterna och sedan dra bort kostnaderna och visar då om företaget har gått med vinst eller förlust.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Vilka olika sätt finns det att avsluta den löpande bokföringen på? Förklara översiktligt vad som skiljer mellan de olika alternativen.
A

Du kan avsluta den löpande bokföringen med ett årsbokslut (de som inte behöver upprätta en årsredovisning) eller med en årsredovisning (AB:s, ekonomiska föreningar osv, där det finns intressenter).

I ett årsbokslut så behöver du endast redogöra för en resultat- och balansräkning. En årsredovisning ska innehålla ytterligare information som noter och det ska även ingå en kassaflödesanalys.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Förklara begreppen ”anläggningstillgång” och ”omsättningstillgång”.
A

En anläggningstillgång är tillgångar som är avsedda att stadigvarande brukas i företagets verksamhet. En tumregel enligt Bjuvberg är huruvida tillgången är avsedd att användas under en längre tid än ett år efter räkenskapsårets utgång.

En omsättningstillgång är en tillgång som inte är en anläggningstillgång. Ofta i syfte att omsättas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Förklara begreppen ”grundbokföring”, ”huvudbokföring” och ”verifikation”.
A

Grundbokföring den initiala registreringen av affärshändelser, huvudbokföring är den systematiska sammanställningen av dessa händelser, och verifikationer är de dokument som bekräftar att affärshändelserna verkligen har inträffat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. Förklara dubbel bokföring och hur detta appliceras på T-konton.
A

Dubbel bokföring är ett bokföringssystem som innebär att varje affärshändelse registreras på minst två konton, där summan på debetsidan måste vara lika stor som summan på kreditsidan. Detta säkerställer att bokföringen alltid balanserar och ger en korrekt bild av företagets ekonomiska situation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
  1. På T5 använder vi fyra kontoklasser. Beskriv hur de olika kontoklasserna ökar,
    respektive minskar, i debet och kredit.
A

D K

Skulder -
Kostnader. +
Intäkter. -
Tillgångar. +

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
  1. Förklara begreppet ”god redovisningssed”.
A

God redovisningssed är en grundläggande princip inom bokföring och redovisning som innebär att företag och organisationer ska följa etablerade regler, rekommendationer och praxis när de redovisar sin ekonomi. Denna sed baseras på de lagar och regler som finns inom bokföring, samt de riktlinjer som ges av branschorganisationer och standardiserande organ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q
  1. Vad är syftet med att upprätta en årsredovisning? Vad måste den enligt lag
    innehålla?
A

Syftet med att upprätta en årsredovisning är att ge intressenter i företaget en inblick i hur bra eller dåligt som det har gått för företaget under det gånga räkenskapsåret. Årsredovisningen ska innehålla en resultaträkning, en balansräkning, en förvaltningsberättelse och noter. I större företag ska den även innehålla en kasseflödesanalys.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q
  1. Förklara ”balansekvationen”.
A

T = EK + S

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q
  1. Förklara nyckeltalen ”likviditetet” och ”soliditet”. Förklara dem både i
    generella termer och hur de används.
A

Likviditet handlar om ett företags förmåga att betala sina kortfristiga skulder (dvs. skulder som förfaller inom ett år). Det mäter hur snabbt företaget kan omvandla sina tillgångar till kontanter för att möta sina kortsiktiga finansiella åtaganden.

Hur det används:

Ett företag med hög likviditet kan snabbt betala sina skulder och undvika finansiella problem.
Långivare använder likviditetsmått för att avgöra om företaget har tillräckligt med kortfristiga tillgångar för att betala tillbaka lån.
Företagsledningar kan använda det för att förstå hur effektivt de hanterar sitt kassaflöde och sina kortfristiga tillgångar.
———————
Soliditet mäter företagets långsiktiga stabilitet och dess förmåga att tåla förluster. Det visar hur stor del av företagets tillgångar som finansieras med eget kapital i förhållande till skulder. Med andra ord visar det hur stor del av tillgångarna som är finansierade med pengar som ägarna har satsat eller som har ackumulerats genom vinster, snarare än lån.

Ett företag med hög soliditet anses vara mer stabilt och långsiktigt hållbart eftersom det kan hantera förluster utan att riskera insolvens eller bero på extern finansiering.
Investerare och långivare använder soliditet för att bedöma företagets kreditvärdighet och långsiktiga finansiella hälsa. Ett företag med hög soliditet har en större buffert mot ekonomiska kriser eller lågkonjunkturer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Förklara skillnaderna mellan en skuld och en avsättning. Beakta både
definitioner och funktion.

A

Skuld:

Definition: En förpliktelse att betala ett visst belopp till en annan part vid en given tidpunkt.

Avsättning:

Definition: En uppskattad förpliktelse där beloppet och/eller tidpunkten för betalning inte är helt fastställd.

Funktion: Avsättningar hjälper företag att förutse och redovisa framtida ekonomiska åtaganden. De bokförs i balansräkningen under skulder, men särskiljs från traditionella skulder på grund av osäkerheten kring dem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Förklara innebörden av ”realisationsprincipen” både i generella termer och
genom att använda ett exempel.

A

Intäkter bara ska redovisas när de har realiserats. Det betyder att ett företag får redovisa en intäkt först när risken och äganderätten har övergått från säljaren till köparen

Tänk dig att ett företag säljer möbler till en kund i november, men leveransen av möblerna sker i december och betalningen sker i januari året efter. Enligt realisationsprincipen ska intäkten redovisas i december, eftersom det är då möblerna levereras och risken samt kontrollen över produkten övergår till kunden. Företaget kan alltså inte redovisa intäkten i november, även om beställningen gjordes då, och inte heller i januari när betalningen sker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Förklara innebörden av ”försiktighetsprincipen” både i generella termer och
genom att använda ett exempel.

A

I praktiken betyder det att företag ska vara försiktiga med att övervärdera tillgångar eller undervärdera skulder. Syftet är att undvika att ge en överdrivet positiv bild av företagets ekonomiska ställning och resultat.

Tänk dig att ett företag har sålt varor till en kund, men kunden har ännu inte betalat. Företaget kan inte med säkerhet veta om kunden kommer att betala i tid eller överhuvudtaget. Enligt försiktighetsprincipen ska företaget vara restriktivt med att redovisa den här försäljningen som en säker intäkt. Det ska bara göras när det är hög sannolikhet att betalningen kommer att ske.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q
  1. Förklara innebörden av ”matchningsprincipen” både i generella termer och
    genom att använda ett exempel.
A

Matchningsprincipen är en grundläggande redovisningsprincip som innebär att intäkter och kostnader ska redovisas i samma period som de hänför sig till.

Ex: Tänk dig att ett företag säljer varor för 100 000 kronor i december och dessa levereras till kunden samma månad, men kunden betalar inte förrän i januari nästa år. Enligt matchningsprincipen ska intäkten på 100 000 kronor redovisas i december, eftersom försäljningen och leveransen skedde då.

17
Q
  1. Förklara innebörden av ”substans före form” både i generella termer och genom
    att använda ett exempel.
A

Substans före form innebär att redovisningen ska återspegla den verkliga ekonomiska innebörden av en transaktion, snarare än bara dess juridiska form.

Exempel: Vid leasingtransaktioner kan det vara så att den ekonomiska kontrollen över en tillgång inte övergår, trots att den juridiska äganderätten gör det. Detta innebär att företaget ska fortsätta att redovisa tillgången som sin egen.

18
Q

Förklara begreppet ”avskrivning” både i generella termer och genom att
använda ett exempel

A

Genom avskrivningar fördelar man kostnaden för en tillgång över dess ekonomiska livslängd, snarare än att redovisa hela kostnaden direkt när tillgången köps.

Avskrivningar hjälper företag att matcha kostnader med de intäkter som tillgångarna genererar, vilket ger en mer korrekt bild av företagets resultat och ekonomiska ställning under olika perioder.

19
Q
  1. Hur värderas ett lager? Hänvisa till relevanta principer.
A

Lagret värderas enligt lägsta värdets princip (LVP), vilket innebär att det värderas till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet.

Försiktighetsprincipen säkerställer att lagret inte övervärderas och att nedskrivningar görs om det finns tecken på att lagret har tappat i värde.

Värderingen kan baseras på olika metoder som FIFU eller vägda genomsnittspriset för att bestämma anskaffningsvärdet.

20
Q
  1. Förklara vad en tillgång är redovisningsrättsligt, både i generella termer och
    genom att använda ett exempel.
A

En tillgång är en resurs som företaget kontrollerar, som har uppkommit genom en tidigare händelse, och som förväntas ge framtida ekonomiska fördelar.

Exempelvis är en köpt maskin en materiell tillgång, medan ett varumärke är en immateriell tillgång, och båda ska redovisas i företagets balansräkning.