Lag och rätt Flashcards
(9 cards)
Vad innebär det att Sverige är en rättsstat?
Sverige är en rättsstat vilket innebär att makten, alltså riksdagen och regeringen, inte får ha en påverkan på hur domstolarna dömer. Och om politiker påverkar domstolarna så är det inte längre en demokrati.
Vad är rättssäkerhet?
Rättssäkerhet är att ett land har lagstiftning, alltså ett system som gör att medborgarna har skydd för godtycklighet.
Vad är det för skillnad på lagar, regler och normer?
Skillnaden på lagar, regler och normer är att lagar är något som riksdagen har bestämt och om man bryter lagarna har riksdagen bestämt att man ska straffas för det med till exempel fängelse eller samhällstjänst. Regler finns vid mindre sammanhang, till exempel i skolan eller på jobbet. Normer är oskrivna regler som till exempel att säga tack för maten, inte tränga sig i en kö eller att ge bort sin plats till äldre eller gravida.
Ge exempel på tre regler som du känner till som är hämtade från tre olika situationer.
Det finns många regler som vi följer i olika delar av livet, och de hjälper oss att skapa ordning och trygghet. I skolan är en viktig regel att vi ska vara tysta under lektionerna. Detta gör att läraren kan prata utan att bli störd och att alla elever kan fokusera på sitt arbete. När vi är på vägen finns det också regler som vi måste följa, som att stanna vid rödljus. Denna regel är viktig för att alla trafikanter ska kunna röra sig säkert och utan risk för olyckor. Hemma finns också regler som gör livet enklare och mer bekvämt, som att stänga dörren efter sig. Det hjälper till att hålla värmen inne och att huset blir mer säkert. Dessa regler, även om de kan verka små, är viktiga för att skapa ordning och säkerhet i våra liv.
Ge exempel på tre lagar som du känner till och som du tycker är viktiga, motivera varför.
Det finns många lagar som är viktiga för att vi ska kunna leva tillsammans på ett bra sätt. En sådan lag är trafiklagen. Trafiklagen ser till att alla som kör bil, cyklar eller går på vägen följer samma regler. Det är viktigt för att vi ska undvika olyckor och hålla oss säkra när vi rör oss på vägarna. En annan viktig lag är förbudet mot att stjäla. Denna lag ser till att alla människors saker respekteras och att ingen tar något som inte tillhör dem. Om den lagen inte fanns, skulle människor hela tiden vara rädda för att bli bestulna och det skulle vara svårt att känna sig trygg. En tredje lag som jag tycker är viktig är diskrimineringslagen. Den ser till att alla människor behandlas lika oavsett kön, hudfärg, religion eller annat. Den är viktig för att skapa ett samhälle där alla har samma rättigheter och kan leva utan att bli orättvist behandlade. Alla dessa lagar är viktiga för att vi ska kunna leva tillsammans på ett tryggt och rättvist sätt.
Vilka är Sveriges 4 grundlagar?
Sveriges grundlagar är tryckfrihetsförordningen, regeringsformen, yttrandefrihetslagen och successionsordningen.
Hur ändrar man en grundlag?
Att ändra en grundlag i Sverige är en ganska lång process. Först måste förslaget om att ändra grundlagen komma från riksdagen. Efter att förslaget har röstats igenom av riksdagen, måste det göras om en gång till, men inte direkt. Riksdagen måste vänta ett val innan de kan rösta på det en andra gång. Om förslaget godkänns på båda omröstningarna och valet har varit, kan grundlagen ändras. Det här gör att det blir svårt att snabbt ändra på grundlagen och säkerställer att förändringar är noggrant övervägda.
Varför är grundlagarna viktiga?
Grundlagarna är viktiga eftersom de skyddar våra rättigheter och ser till att alla behandlas lika. De bestämmer hur vårt land ska styras och vilka regler som gäller för alla, både för vanliga människor och för de som har makt. Grundlagarna hjälper till att hålla ordning och ser till att vi har frihet att säga vad vi tycker och att göra våra egna val. De gör också att ingen får för mycket makt, vilket gör vårt samhälle mer rättvist och tryggt. Utan grundlagarna skulle det vara svårt att skydda våra friheter och rättigheter.
När blir man straffmyndig? Vad innebär det?
Man blir straffmyndig i Sverige när man fyller 15 år. Det innebär att om man gör något olagligt efter 15 års ålder, kan man bli straffad av domstol, precis som en vuxen. Innan man är 15 år kan man inte straffas på samma sätt, men man kan få hjälp och stöd om man gör något olagligt. Straffmyndighet betyder alltså att man kan bli dömd för brott och få straff som böter eller fängelse, beroende på vad man har gjort.