Lär Känna Jorden Flashcards

1
Q

Vilket djurliv finns i jorden?

A

Nematoder, daggmaskar, skalbaggar, hoppstjärtar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad menas med att en jord har en bra struktur?

A

För att en jord skall ha en bra struktur så krävs det en bra sammansättning av luft, vatten och olika lagrade mineraler. I jorden finns det olika stora porer som är fyllda med antingen luft eller vatten. Aggregatstruktur är väldigt viktigt för de flesta jordar då de är som små klumpar i jorden. Runt aggregaten bildas det större porer med luft och inuti finns det små porer som är fyllda med vatten. För att behålla en bra struktur i jorden är det viktigt med organiskt material som mull, och kompost som håller jorden luftig. Och med det organiska materialet kommer även mikroorganismer och markdjur som bryter ner materialet till koldioxid och vatten som växterna behöver.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur kan en lerjord förbättras?

A

Om man har en egen kompost i trädgården kan man ta komposterad jord att mylla ner i jordmånen. Det för att organiskt material innehåller mikroorganismer och markdjur som hjälper till med att skapa porer i jorden som sedan fylls med luft eller vatten. Det går även att lägga gödsel ovan på jordmånen för att få mer näring. Att vattna efter gödslingen hjälper med att föra ner en del av näringen i jorden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kan brist på vatten i jorden vara bra?

A

Om det blir brist på vatten så kan det tvinga en växt till att invintra för tidigt på säsongen. Detta gör att den överlever en tuffare årstid som den inte skulle klarat av annars. En typ av överlevnadsinstinkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka alternativ finns till att dränera en hårt packad lerjord?

A

En hårt packad lerjord behöver hjälp med att luckras upp. Detta kan man göra genom lyfta 40-60 cm av jorden och släppa ner den i samma hål igen. Viktigt att inte vända på den, gör man det så förstörs hela strukturen i jorden. Bästa perioden att göra detta är när höstsäsongen startar och under en torrare period. Är jorden blöt när detta görs så blir den för kompakt. Låt sedan jorden vila sig fram till våren. Ett annat alternativ är att tillföra humus till jordmånen så att jorden får näring. Det bästa är kompost eller gödsel. Dessa arbetas in på eller i jorden beroende på vad jorden skall användas till. Det viktiga är att inte använda maskiner till detta då du inte vill förstöra strukturen i jorden utan förbättra den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly