Lecture 8 Schengen code Flashcards

1
Q

HVJ 5 september 2012 - European parliament v. council of EUropean union - vraag ivm how is the role of the various european institutions in the shaping of the conditions for border surveillance illustrated.

A

Europees parlement= rechtstreeks verkozen volkvertegenwoordigers van de EU. enige instelling die direct door de burgers wordt gekozen. samen met de Raad en de Europese commissie heeft wetgevende taak.

council = Raad van europse unie= raad oefent samen met parlement wetgevende taak uit. bestaat uit vertegenwoordigers van iedere LS op ministerieel niveau.

europese commissie: UITVOEREND orgaan van de EU, verantwoordelijk voor indienen van van wetsvoorstellen, beheren EU begroting, handhaven EU recht, vertegenwoordigen op internationaal niveau

casu: schengencode, bewaking maritieme buitengrenzen, invoering aanvullende bepalingen betreffende grensbewakign, uitvoeringsbevpegdheden commissie.

willen EP wil nietigverklaring van besluit van de raad houdende een aanvulling op schengecode op gebied van bewaking van maritieme grenzen

partijen zijn oneens over uitvoeringsbevoegdheden en of besluit kon worden vastgesteld op basis van die uitveoringsbevoegdheden?

EP betoogt dat de regelgevingsproocedure, met toetsing, de wijzeging of schrapping van niet -essentiele onderdelen van het basisbesluit of toevoeging van nieuwe niet esentiele onderdelen kan betreffen maar NIET de wijzeging van essentiele onderdelen van het basisbesluit! bij uitoefening van uitvoeringsbevoegdheid mag niet worden geraakt aan de ESSENTILE onderleen an inhoud van besluit. + commissie mag NIET activiteiten reglementeren die NIET binnen de materiele werkingssfeer vallen van besluit

essentiele elementen is volgens EP, definiering,

Raad betoogt daarentegen dat de uniewetgever ZELF de grenzen van delegatie kan vaststellen, de essentiele doelstellingen van besluit kan vaststellen, en beslissen welke essentiele onderdelen NIET aan de commissie kunnen worden gedelegeerd.

Hof: alleen uniewetgever bevoegd om essentiele voorscriften en materie vast te stellen. de vaststelling van bepalingen waarbij POLITIEKE KEUZES moeten worden gemaakt die tot de eigen bevegdheid van de uniewetgever behoren kan NIET worden gedelegeerd. dus uitvoerinsmaatregelen kunnen dus ook GEEN essentiele elementen bevatten. - werd nietig verklaard!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

HVJ 22 juni 2010- AZIZ MELKI & ABDELLLI (FR) - Internal border control

A

onderzoek overeenstemming nationale wet met unierecht - artikl 67 VWEU - vrij verkeer van personen - afschaffing controles binnengrenzen - nationale regeling die identiteitscontroles toestaat in gebied van landgrens FR - 20 km van grens

2 algerijnen+ onrechtmaig verblij in frankrijk aan politiecontrole onderworpen in gebied van landgrens vafrankrijk en belgie - lijn van 20 km. 2010 - tegen beiden bevel tot verwijdering + bewaring.

eerste vraag: artikel 67 VWEU zich verzet tegen een nationaalrechtelijke regel op grond waarvan politieauthoriteiten binnen gebeid van 20 km van de grens de IDENTITEIT van eenider mogen controleren teneinde de naleving van de verplichting va ter zake het HOUDEN en het DRAGEN van voorziene titels en documenten.

Hof = artikel 67 VWEU is algemene bepaling verder inzake controles is artikel 77 VWEU hier zeggen ze nationaalrechtelijke bepaling wordt NIET uitgevoerd aan de GRENS. - worden niet verricht bij overschrijden van de grens. dus gaat niet over verboden controles maar over de controles in ..

daarnaast afschaffing van grenstoezciht doet geen afbreuk aan uitoefening van de politiebevoegdheid overenekomstig nationale wetgevig (voor zover uitoefenning NIET hezetlfde effect als grenscontroles)- dus ENKEL en ALLEEN verboden wanneer zelfde effect de facto als grenscontroles.

dus hebben niet zelfde effect als geen grenscontroles zijn maar gebasseerd op algemene politie informatie ervaring en mogelijke dreigingen van de openbare veiligheid (grensoverschrijdende ccriminaliteit) worden gepland en uitgevoert en die duidelijk verscil zijn van SYSTEMATISCHE controles van personen aan buitengrenzen.

MAAR pogelet!! een nationale regeling die politieautoriteiten de bevegdheid geeft om verrichten van IDcontroles die enerzijds beperkt is tot het grensgebeid en anderzijds LOSSTAAT van het gedrag van de persoon en de SPECIFIEKE omstandigheden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Jafari case - 26 juli 2017

A

dublin III, aankomst van een BUITENGWOON groot aantal derdelanders die IR bescherming wensen - oog doorreis ander land, binnenkomst door afwijking door humanitaire gronen tich wordt toegestaan. begrip VISUM

December 2015 verzoeksters samen met kidneren afhganisatn verlaten door Iran, turkije, griekenland - 2016 grens met kroatie overschreden - kroaatische OH hebben busvervoer geregeld tot grens van slovenie.

sloveense authoriteiten zagen in documenten dat ene bestemming duitsland had en de andere oostenrijk. dan na binnenkomst ostenrijk indienen van verzoek IR bescherming. vragen aan kroaten om personen op grond van Dublin III terug te nemen! authoriteiten geven geen gevolg aan verzoek. zeggen is kroatie want verzoeksters illegaal binnegekomen eerst griekenland dan kroatie maar geen overdracht aan griekenland mogelijk door SYSTEEMFOUTEN in de asielprocedure - dus kroatie

eerste vraag: artikel 12 dublin III gelezen in samenhang met artikel 2 m) van die verordening en bepalingen van visumcode uitgelegd dat het feit dat de autoriteiten van de eerste LS die zich geconfronteerd zien met de aankomst van een BUITENGEWOON groot aantal odnerdanen van derde landen die DOOR deze staat willen reizen om in een andere staat verzoek tot IR bescherming te willen indienen dulden dat dergelijke onderdanen het grondgebied binnen komen hoewel zij NIET voldoen aan voorwaarden voor binnenkomst die deze eerste LS oplegd, moet wordne beschouwd als visum in artikel 12?

verantwoordelijke staat is te bepalen ahv criteria - wanneer personen binnenkomen met allerlei visa is het land van uitgifte van dat visa verantwoordelijk! visa in dublin III omvat alle soorten visa! niet alleen kort verblijf, luchthaventransit etc MAAR OOK de visa voor lang verblijf die niet europees rechtelijk geoganiseerd worden maar door de LS!!

precieze define van visum is machteging of beslissing van de LS vereist met oog op doorreis of binnenkomst!- hieruit vloeit voort dat een visum is een door NATIONALE FORMELE vastgestelde handeling en niet het louter dulden.!!! dus een visum is ook neit zomaar de toestemming om het grondgebied te betreden! we kunnen niet zeggen dat griekenland een visum heet gegeven doordat ze de mensen toeliet!

tweede vraag: of artikel 13 dublin III in samenhang met schengencode en terugkeerRL moet worden uitgelegd dat een derdelander wiens binnenkomst wordt GEDULD door autoriteiten van eerste LS wegens BUITENGEWOON aantal personen moet worden geacht de grens van de eerste LS op ‘illegale wijze’ te hebben overschreden?

want artikel 13 zegt dat wanneer iemand illegaal grens oevrscrijd voor IR bescherming is dat land veranwoordelijk

geen definitie illegale overschrijding in dublin III maar stemt ook niet overeen met definities van schengencode en terugkeerRL

pas op als een LS zou aanvaarden om ee TCN toch binnen te laten voor humanitaire redenen is GEEN illegale overschrijding van grens!! maar dit kan NIET zelfde worden geconcludeerd voor dublin III dus het toelatenv van mesnen wil neit zeggen geen illegale overschrijding dus oo neit verantwoordelijk!!! is niet in overeenstemming met doelstellingen van dublin IIIra

ratio = solidariteit en loyale samenwering

ook feit dat er een buitengewone influx is kan niet rechtvaardigen dat je onderuit u verplichtingen wil van artikel 13 - uniewetgevr heeft rekenig gehouden met dergelijke mogelijke situatis! + instrumentn voorzien om hier adequaat op te kunnen reageren. bv artikel 33 dublin III mechanisme voor vroegtijdige waarschuwing, paraatheid en crisisbeheersing om te vermijden dat toepassing van dublin III in gevaar komt door een kennelijk risico van bijzondere druk asielsysteem van LS

artikel 78 lis 3 VWEU voorziet dat Raad op voorstel van commssie en na raadpleig EP voorlopige maatregelen kan vaststellen ten gunste van 1 of meerdere LS ie in een NOODSITUATIE terecht komen. ten gevolge van plotseling toestroom

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly