Ledarskap Flashcards

1
Q

Det finns tre huvudsakliga ansatser inom forskning kring ledarskap. Vilka är de och var lägger de sitt fokus?

A
  1. Ledar-orienterade ansatser, som fokuserar på ledares personliga egenskaper, beteenden och färdigheter och söker därigenom identifiera effektiva ledare.
  2. Eventualitets-ansatser (Contingency Approaches) fokuserar på det sammanhang ledare existerar i och hur faktorer som organisationsstruktur, typer av uppgifter och de underordnades egenskaper påverkar vilka ledarskapsbeteenden och -egenskaper som är framgångsrika.
  3. Process-Orienterade Ansatser fokuserar på interaktionen mellan ledare och underordnade i olika typer av kontext.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv de fyra punkter som används när man mäter ledarskap inom det beteendeanalytiska perspektivet.

A
  1. Frivillig prestation - Hur reagerar medarbetarna på chefens direktiv? Hur snabbt kan chefen skapa förändring?
  2. Uthållighet - Hur fokuserade är medarbetarna på den prioritering som chefen har?
  3. Engagemang för helheten - Hur samarbetar medarbetarna med varandra? Kan de arbeta som ett team eller bara använda sin egna kompetens och resurser?
  4. Tillit och samverkan med chefen - Hur många medarbetare ger förtroende till och ber om råd av chefen?
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv transformativt ledarskap.

A

Transformativt ledarskap förändrar beteenden, attityder och värderingar hos följarna genom social inlärning och kommunikation. Framgångsrikt transformativt ledarskap får medarbetarna att agera mer prosocialt och arbeta för andra mål än bara organisationens bästa. Vissa transformativa ledare beundras och imiteras av sina följare, dessa kallas då karismatiska ledare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Chmiel tar upp flera teorier om vilka faktorer som påverkar hur villiga individer är att acceptera förändringar i en organisation. Vilka interna faktorer i organisationen påverkar?

A
  1. Intern motverkande dynamik (Internal Precipitating Dynamics):
    Motverkande faktorer finns dels i inställningen till förändring hos organisationens olika grupper (är de överens om förändringen, är de ens intresserade av den?), dels i missnöje med nuvarande paradigm. Förändring går smidigast om alla grupper är missnöjda med nuläget och vill förändra organisationen samtidigt, svårast är det om ingen del av organisationen är intresserad av förändring. Den vanligaste situationen är att vissa grupper av anställda vill se förändring, men att andra oroar sig för att drabbas negativt av den.
  2. Intern möjliggörande dynamik (Internal Enabling Dynamics):
    Maktberoende (Power Dependancies) och handlingsberedskap (Capacity for Action) är de faktorer som låter organisationen använda ett nytt paradigm. För att det ska hända behöver de grupper som har makt i organisationen önska sig ett nytt paradigm, men de måste också ha vara beredda att sköta förändringen. Att ha handlingsberedskap innebär att förstå den nya situationen organisationen ska anpassa sig till, kunna genomdriva sin önskade förändring och att inneha kompetensen som krävs för att fungera i den nya situationen. Vissa studier pekar på att handlingsberedskap ökar med transformativt ledarskap, alltså att inspirera sina medarbetare och stötta dem när de är oroliga under förändringsarbetet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv två externa faktorer som påverkar hur lätt eller svårt det är att förändra en organisation.

A
  1. Grad av permeabilitet (permeability) – ju högre permeabilitet en organisation har desto mer öppen tenderar den att vara. Organisationen är då öppen gentemot influenser från andra branscher/områden och också beredd att ta till sig av dessa.
  2. Grad av “tight coupling”. Detta syftar till hur utvecklade system och strukturer en organisation har som bidrar till att organisationen fungerar. Exempel på organisationer med hög grad av “tight coupling” är väletablerade verksamheter som t.ex. sjukhus.
    Det är svårare att förändra en organisation med låg grad av permeabilitet och hög grad av “tight coupling”.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad menas med ett inkluderande arbetssätt i en organisation? Beskriv de fyra huvuddragen i ett sådant arbetssätt enligt Chmiel.

A

Social inkludering beskrivs som en process i vilken ansträngningar görs för att kunna säkerställa att alla, oavsett bakgrund och omständigheter, kan nå sin fulla potential. I en organisation kan det handla om att ta till vara på medarbetarnas olikheter och att alla är delaktiga i (för organisationen) mer kritiska beslutsprocesser.

De fyra huvuddragen:

  • inkludering involverar alla i organisationen
  • inkludering är aktivt: det beskrivs som en process/strategi
  • inkludering mäts i hur medarbetarnas upplevelse: t.ex. att känna sig delaktig
  • inkludering kräver ansträning för att åstadkommas
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

En bra tumregel för när man sätter upp mål inom en organisation är att målet ska vara S.M.A.R.T. Vad står denna förkortning för?

A
S = specifikt (målet ska vara tydligt och avgränsat)
M = mätbart (t ex mäta hur många gånger i veckan det ska ske) 
A = accepterat (ett mål som är accepterat av de inblandade)
R = realistiskt (genomförbart)
T = tidsbestämt (tydlig början och slut)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ett karaktärsdrag i New Public Management är fokus på kvalitets- och redovisningssystem för att kunna kontrollera huruvida en verksamhet uppfyller ett visst mål. Nämn två potentiella problem som kan uppstå av detta.

A
  • Mätbar verksamhet tränger ut svårmätbar verksamhet. Det är svårt att mäta och kvantifiera kvalitet.
  • Överbelastning av dokumentsystem; man jobbar med att dokumentera vad man jobbar med istället för att jobba.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv tre olika konsultmodeller som organisationskonsulter kan utgå från när de arbetar med organisationsförändring.

A
  • “Purchase of expertise model”: Organisationen har ett behov av information/expertis som inte finns i organisationen. Konsulten erbjuder den informationen genom att ge en rapport och rekommendera åtgärder.
  • “Doctor-patient model”: Organisationen upptäcker själv problemen och konsulten diagnostiserar situationen, identifierar orsakerna till problemen och föreslår åtgärder för att lösa problemen.
  • “Process consultation model”: Konsulten samarbetar med ledare och grupper inom organisation för att identifiera problem, begränsningar och möjligheter till förbättring. Sedan formulerar konsulten och organisationen tillsammans åtgärder för att förbättra organisationen och uppnå de mål de satt upp.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Beskriv två olika heuristics/biases vid beslutsfattande och vad de går ut på.

A
  1. Satisficing: Innebär att när beslutsfattare står inför ett val mellan flera olika alternativ så väljer de det första alternativ som uppfyller deras minimikrav, istället för att välja det bästa alternativet (i många fall är det ju svårt att veta vilket som är det bästa alternativet).
  2. Framing bias: Uppstår när ett problem presenteras eller frameas på ett sätt där antingen potentiella vinster eller potentiella förluster betonas. Generellt så är beslutsfattare villiga att ta risker då de eventuella förluster betonas men motvilliga att ta risker då eventuella vinster betonas (= riskaversion).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Nämn en fördel respektive en nackdel med heuristics vid beslutsfattande.

A

Fördel: Heuristics möjliggör snabba beslut och kräver en mindre del av de mentala resurserna Nackdel: Kan leda till beslut som inte är optimala.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv attribution theory of leadership.

A

Attribution handlar om hur vi förklarar beteenden, vilka orsaker vi tillskriver dem. Vilka orsaker en ledare tillskriver sina medarbetares beteenden påverkar ledarens bedömning av arbetsprestationen, vilket påverkar hur ledaren agerar mot medarbetaren.
Om en ledare förklarar dålig arbetsprestation med interna orsaker (lättja, inkompetens) är det större risk att ledaren tillrättarvisar medarbetaren än om hen förklarar prestationen med externa orsaker (dålig utrustning, för lite personal). Attributionen påverkas av beteendets:
- distinctiveness (presterar person dåligt bara på den här uppgiften eller på alla?)
- consistency (hur ser det ut över tid och olika situationer?)
- consensus (hur presterar andra på samma uppgift?)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Det finns tre sätt att systematiskt utvärdera hur väl ett ledarskap fungerar, vilka?

A
  1. I vilken utsträckning ledare påverkar andra, t.ex. deras beteende, värderingar och attityder
  2. I vilken utsträckning ledare påverkar arbetsrelaterade utfall, t.ex. medarbetares arbetsprestation, jobbtillfredsställelse, personalomsättning, olycksfall, sjukfrånvaro, kvalité på produkter eller tjänster, innovationer.
  3. Hur mycket erkännande ledare får från andra betydelsefulla personer/organisationer, t.ex. självförtroende på och utanför jobbet, lön, respekt och acceptans, hur snabbt de blir befordrade.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hur kan man göra en rekryteringsintervju mer strukturerad? (Ange tre sätt)

A

Den generella slutsatsen från omfattande forskning är att strukturerade intervjuer är bättre än ostrukturerade vad gäller validitet och reliabilitet. För att se till att ens intervju är strukturerad bör man:

  • Använda standardiserade frågor, se till att alla kandidater får exakt samma frågor, i samma ordning.
  • Begränsa följdfrågor och frågor från kandidaten.
  • Ha intervjuträning för de som ska utföra intervjun så att de förstår och följer det standariserade formatet. Den som utför intervjun ska ha definitioner och information kring hur olika svar och beteenden ska poängsättas.
  • Använda skalor, med dimensioner relevanta för jobbet, och poängsätta kandidaternas prestation. Poängen ska användas för rekryteringen, inte strunta i den sen och välja efter något subjektivt kriterium iallafall!
  • Använda BARS (”behaviourally anchored rating scales).
  • Standardisera den information som intervjuaren får om jobbet.
  • Använda fler än en intervjuare.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beskriv det prediktiva perspektivet (inom rekryteringsselektion).

A

Jobbet ses som en stabil, given enhet till vilken den lämpligaste kandidaten ska väljas. Det är viktigt att personen passar jobbet. Organisationen beslutar om vem som ska väljas och kontrollerar och ansvarar för rekryteringen. Arbetssökanden är ett ”subjekt” för rekryteringen. Selektionsmetoder syftar till att så korrekt som möjligt förutse framtida arbetsprestation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad innebär KSAO? Definiera och beskriv modellen.

A

KSAO talar om vilka förmågor som krävs för att inneha en viss arbetsposition i ett visst arbete. Syftet är att rätt person anställs så att denne sen kan prestera tillräckligt bra.
Först sker en analys av arbetsuppgifterna därefter får vi reda på KSAO, vad den kräver, vilka person specifika krav som ställs för en viss arbete.

KSAO står för följande:
Knowledge/kunskap - Grundläggande krav vad gäller arbetets utformning.
Skills/färdigheter - Tillämpande förmågor av arbetsspecifika arbetsuppgifter eller kapaciteten för att genomföra arbetsuppgifter utifrån de verktyg man har.
Abilities/förmåga - Kärnkapaciteter såsom mentala, fysiska, sociala förmågor som kan komma i användning i olika sammanhang.
Other Characteristics/andra egenskaper - personliga egenskaper, attityder och erfarenheter.

17
Q

Definiera arbetsanalys samt dess syfte och produkt.

A

I en arbetsanalys analyseras arbetet. Syftet är att ta reda på information om jobbet för att man därefter ska kunna tala om vilka krav jobbet ställer på arbetssökande personen. Denna beskrivning kan antingen tolkas som en arbetsbeskrivning som berör vad arbetet går ut på och ibland kan det vara en fråga om personspecifikation, som försöker identifiera de egenskaper som krävs för att att utföra arbetet.

18
Q

Beskriv kompetensanalys.

A

Kompetensanalysen talar om vilka färdigheter och kunskaper som personen behöver för en viss anställning till ett arbete.

19
Q

Redogör för begreppet omstrukturering (redesign).

A

I detta perspektiv så uppfattas organisationen som ett formellt system i vilken problem ska lösas med omkonstruerande (redesigning) insatser - ett specifikt problem som ska lösas genom en konkret åtgärd.

Ledningen initierar förändringen med hjälp av expertråd från en konsult som medarbetare förväntas acceptera.
Man har en klassisk syn på människans natur som innebär att man grundar sina beslut på expertrådgivning och högsta ledningens ideér och bortser från att ta medarbetarnas individuella utvecklingsbehov i beaktande.

Arbetar främst med synliga och strukturella aspekter av organisationen. Detta innebär ett fokus på ”hårda” faktorer såsom arbetssystem och teknologin medan ”mjuka” faktorer såsom kommunikation, konflikt hantering är av sekundär betydelse, åtminstone till en början.

Önskat resultat baseras främst på operationell effektivitet och att öka faktorer såsom ökad lönsamhet och marknadsandel.

(jmfr organizational development)

20
Q

Vilka två faktorer tar man hänsyn till vid en riskbedömning på arbetsplatser?

A
  1. Sannolikhet för att ohälsa eller olycksfall ska uppstå. Dessa kan gå från skalan extremt osannolik till mycket sannolik (1-5).
  2. Följderna/konsekvenserna av detta utifrån skalan små till katastrof (1-5).

Genom att ställa upp dessa två faktorer mot varandra i en matris så kan man utvärdera värderingen av riskerna som kan se ut på följande sätt:

  1. Acceptabel risk.
  2. Signifikant risk. Åtgärder vidtas efter utredning eller djupare riskanalys.
  3. Oacceptabel risk. Direkta åtgärder.
21
Q

Beskriv 3 faktorer som leder till att en organisation förändras.

A
  1. Ekonomiska faktorer. Företag tvingas anpassa sig efter rådande ekonomisk situation, t.ex. en ekonomisk kris. På vilket sätt detta görs varierar mellan olika företag. Kriser kan hanteras på olika sätt bl.a. genom att fortsätta arbeta som tidigare och ”vänta ut stormen”, genom att titta på nya marknader, genom att göra nedskärningar, eller genom att satsa mer på forskning och innovation för att för att utveckla nya produkter och samtidigt dra in på andra områden så som personalutveckling och affärsresor.
  2. Motståndares handlingar. Organisationer behöver anpassa sig efter sina motståndare, för att bibehålla konkurrenskraft. Som ett exempel blev det, efter att Apple hade producerat den första touch-telefonen, en rush bland övriga företag för att utveckla och marknadsföra nya touch-telefoner. Det är även vanligt att konkurrenterna följer efter då ett snabbköp sänker sina priser.
  3. Regeringsbeslut. Beslut från högre ort (regering) kan göra förändra förhållandena för ett företag att verka i ett land eller i särskilda städer. Exempelvis kan trängselskatter införas, vilket kan få företag att flytta sin verksamhet till mer lantlig miljö där transporter kan undgå dessa skatter. Ett annat exempel är om regeringen införa bättre förmåner för föräldrar (t.ex. längre betald frånvaro) vilket skulle kunna medföra att företag flyttar sin aktivitet till länder som saknar sådan lagstiftning.
  4. Miljömässiga faktorer. Klimatförändringar leder till högre krav på företag att jobba på ett mer miljömässigt sätt, delvis då vissa endast vill samarbeta med företag som har miljövänliga ”inställningar”. Vidare kan energikostnaderna dras ner genom förändring av produktionen, som en reaktion på högre oljepriser.
  5. Demografiska faktorer. Det finns en brist på yngre kvalificerade arbetare i vissa europeiska länder, då populationen går upp i åldrarna. För att täcka sina behov så kan verksamheterna antingen övertyga äldre arbetare att stanna kvar i arbetet längre eller ta in kvalificerad arbetskraft ifrån utlandet. Ytterligare en metod att handskas med problemet är att omlokalisera sin produktion till ett annat land, med en större – och billigare! – kvalificerad arbetskraft tillgänglig.
  6. Etiska faktorer. Att uppmärksamma diskriminering mot t.ex. kvinnor och invandrargrupper kan leda till förändring inom företag genom att ge kvinnor högre löner eller att arbeta med kvotering.
  7. Ledare. Det är sannolikt att nya ledare vill demonstrera inflytande genom interventioner och att genomföra föräldringar.
22
Q

När du anställer en medarbetare, skulle du föredra en medarbetare med inre (intrinsic) eller yttre (extrinsic) motivation till att arbeta? Varför?

A

Inre (intrinsic) motivation innebär en lust att utföra något på grund av ett intresse för själva saken, inte för den belöning eller det resultat som utförandet leder till. Tre typer av inre motivation har identifierats: a) lust att veta, att ta reda på, b) lust att göra, att prestera, c) lust att uppleva.
Yttre (extrinsic) motivation innebär motiv att göra någonting på grund av konsekvenser (positiva eller negativa) som inte har med själva utförandet av uppgiften att göra, t.ex. betalning för arbete.
Det diskuteras vilt huruvida externa belöningar, som t.ex. betalning, minskar den inre motivationen att genomföra beteenden. Metaanalyser på just detta har visat på att förväntad ekonomisk ersättning minskar den inre motivationen vid intressanta uppgifter, medan betalning för prestation kan öka den inre motivationen vid mindre intressanta uppgifter. Studier som har gjorts i organisationsmiljöer med vuxna anställda och meningsfulla uppgifter tyder på att betalning för prestation snarare ökar än minskar den inre motivationen. Externa belöningar behöver alltså inte nödvändigtvis komma i konflikt med inre motivation i organisationsmiljöer.

Vilken arbetare som är lämpligast att anställa skulle därför kunna vara beroende av arbetets utformning. Om det för arbetet är nödvändigt med ett stort engagemang och förmåga till nytänkande, kanske en individ som främst styrs av inre motivation vore att föredra. Det gäller också om arbetet är ideellt. Men vi kan ändå inte utesluta att en yttre belöning skulle kunna öka även den arbetarens motivation. Vid ett arbete med riktigt tråkiga rutinuppgifter kan individens inre motivation ha mindre betydelse och en arbetare som drivs av yttre motivation kanske då skulle fungera lika bra.

23
Q

Vad har arbetsgivaren resp arbetstagaren för ansvar enligt arbetsmiljölagen?

A

Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren och arbetstagaren samarbeta för att uppnå en god arbetsmiljö.

Arbetsgivaren:

  • Ta till alla möjliga åtgärder för att förebygga potentiella risker och olyckor på arbetsplatsen.
  • Se till att arbetsplatsen uppfyller krav på en god arbetsmiljö, genom att aktivt planera, leda och kontrollera verksamheten samt att utreda och dokumentera redan inträffade skador så att framtida skador kan undvikas.
  • Kontrollera särskilda aspekter av arbetsplatsen (lokaler, maskiner) som kan bidra till en risk för ohälsa eller olycka.
  • Skyldig att informera myndigheter om dödsfall eller svåra skador samt skador som drabbat flera arbetstagare samtidigt.
  • Ansvara för företagshälsovård.
  • Skyldig att informera arbetstagaren om förhållandena och risker relaterade till arbetet samt att ge den information och den utbildning som behövs för att kunna undgå möjliga risker i arbetet.

Arbetstagaren:
- Medverka i arbetsmiljöarbetet och följa givna föreskrifter och instruktioner.
- Informera arbetsgivaren eller skyddsombud om potentiella faror relaterade till arbetet hen upptäcker.
- En arbetsplats med 5 eller fler anställda ska ha ett eller flera skyddsombud som representerar arbetstagarna. Arbetsmiljöombuden har i uppgift att företräda arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor samt arbeta för en tillfredsställande arbetsmiljö. De ska även övervaka huruvida arbetsgivaren uppfyller kraven för
en god arbetsmiljö.
- En arbetsplats med minst 50 arbetstagare (eller mindre om det begärs av arbetstagarna) ska också ha en skyddskommitté av företrädare för arbetsgivaren och arbetstagarna. Skyddskommitténs uppgift är att delta i planeringen av arbetsmiljöarbetet och följa arbetets genomförande.

24
Q

Sammanfatta effekterna stigande ålder har på prestationer i arbetslivet?

A
  • Individuellt, påverkar människor olika också när det kommer till prestationer i arbetslivet.
  • Kan påverka fysisk styrka.
  • Kan leda till ökad förekomst av kroniska sjukdomar.
  • Motivationen till att arbeta kan förändras.
  • Negativ påverkan på komplexa kognitiva förmågor tex flytande intelligens, förmågan till induktiv härledning samt spatial orientering.
  • Kan ha problem med uppgifter som kräver snabb reaktionstid eller komplex bearbetning av information.
  • Arbetsminnet kan försämras speciellt när det gäller komplexa och överlappande uppgifter.
  • Det nutida arbetslivet har höga tekniska krav på individen så många problem är snarare typiska för vissa kohorter än för vissa åldrar, t ex när det gäller användandet av datorer.
  • När man jämför prestationsförmågan mellan olika åldersgrupper i arbetslivet ser man inte dessa skillnader.*
  • Kristalliserad intelligens, deklarativ och procedural kunskap samt erfarenhet i yrket kompenserar för försämrade kognitiva förmågor.
  • På arbetsplatsen kan arbetsuppgifter anpassas till den äldre arbetaren, vilket gör att de presterar bra.

Mer än stigande ålder i sig påverkar fördomar och stereotyper relaterade till äldres prestationsförmåga deras möjligheter i arbetslivet. Fördomar och stereotyper kan leda till diskriminering vilket i sin tur leder till att det blir svårare för äldre att bli anställda och att få möjligheter till kompetensutveckling samt vidareutbildning i arbetet.

25
Q

Vad innebär beteendeanalytiskt ledarskap? Välj ut två faktorer/delkomponenter.

A
  1. Riktning - tydlig och konkret kommunikation vad gäller vilka resultat som är prioriterade under vilka perioder, och vilka beteenden som förväntas.
  2. Kompetens - de anställda ska ges förutsättningar för att utveckla den kompetens som krävs för arbetet. Som ledare är det viktigt att skapa och bedöma dessa förutsättningar. Exempel: kurser, medarbetare fungerar som handledare för varandra etc.
  3. Möjlighet - alla medarbetare ska ges möjlighet att prestera. Analysera och lyssna in på hur det fungerar i arbetsvardagen: finns verktyg, tillräckligt många anställda, processbeskrivningar.
  4. Motivation - öka graden av positiv förstärkning av nyckelbeteenden. Ge feedback som följer aktiverare och konsekvenser av beteende (ABC-modellen).
26
Q

Hur kan man mäta transformativt ledarskap?

A

Transformativt ledarskap mäts med Multifactor Leadership Questionnaire i komponenterna:

  1. Idealistiskt inflytande (att kommunicera moraliska idéer)
  2. Inspirationell motivation (att uttrycka förtroende för följarnas kompetens)
  3. Intellektuell stimulans (hitta nya sätt att uppnå organisationens mål)
  4. Individualized Consideration (rikta 1-3 till enskilda medarbetare och få deras förtroende)
27
Q

Beskriv transaktionellt ledarskap.

A

Transaktionellt ledarskap består av belöningar och bestraffningar för att leda och uppnå beteendeförändring (oftast genom lön, men en ledare kan ha andra medel också)

28
Q

Beskriv det konstruktivistiska perspektivet (inom rekryteringsselektion).

A

Betonar att även arbetssökande, liksom organisationer, fattar beslut i rekryteringsprocessen. I selektionen undersöker båda parter om en framtida yrkesrelation är gångbar. Selektionen fungerar som en möjlighet för utbyte av information och utveckling av ömsesidiga förväntningar, ett ”psykologiskt kontrakt” byggs upp. Interaktionen mellan sökande och organisation kan påverka sökandens uppfattning av organisationen, detta kallas ”socialization impact” och påverkar senare rekrytens anpassning på arbetsplatsen. Perspektivet lyfter fram att den arbetssökande ska passa in i organisationens och teamets kultur och värderingar. Bakom utvecklingen av detta perspektiv ligger att arbetsroller har blivit mer flexibla samt att organisationer behöver konkurrera om talanger.

29
Q

Angående motivation på arbetsplatsen lanserade Herzberg en tvåfaktormodell. Nämn och beskriv de två faktorerna.

A
  1. Motivationsfaktorer - skapar tillfredsställelse hos medarbetarna, men reducerar inte missnöje.
  2. Hygienfaktorer - reducerar missnöje, men ökar inte tillfredsställelse hos medarbetare.
30
Q

Beskriv kort de olika stegen och tillhörande teorier i Rubicon model of action phases.

A
  1. Välja beteende - expectancy theory.
  2. Välja mål - goal-setting theory
  3. Utförande & övervakning - self regulation theory
  4. Utvärdering - justice theory
31
Q

Self-determination theory är en samling teorier om mänsklig motivation som bl.a. identifierar tre basala psykologiska behov (basic psychological needs) som, om tillfredsställda, möjliggör optimal utveckling och psykiskt välmående. Vilka är de tre behoven?

A
  1. Känsla av kompetens/Competence
  2. Autonomi (självbestämmande)/Autonomy
  3. Social tillhörighet/ Relatedness

(CAR)

32
Q

Redogör för begreppet organisationsutveckling (Organizational development).

A

Detta synsätt innebär att man ser organisationen som ett mycket komplext socialt system med både formella och informella grupperingar.
Inte lika konkreta mål för förändring som vid redesign.
Alla anställda har kunskap och kompetens som kan nyttjas vid en utvecklingsprocess, och är därmed de som initierar förändring.
Ledningen och konsulten är en del i förändringsarbetet tillsammans med medarbetarna och agerar som facilitatörer och medlärare (co-learners) och har en mer stödjande roll.
Man utgår från en humanistiskt modell som förutsätter att medarbetare har individuella utvecklingsbehov som kan tillgodoses genom en demokratisk hållning som genomsyrar hela organisationen.
Fokuserar främst på att förändra sociala processer genom ett demokratiskt och problemfokuserad perspektiv.
Önskat resultat baseras på operationell effektivitet precis som i redesign-perspektivet men utöver detta så eftersträvas individuell utveckling och välbefinnande hos medarbetarna.

(jmfr re-design)