Livelihood & Careership Flashcards

1
Q

Enligt Chambers & Conway (1991) så är livelihood ett system som omfattar vadå (i Ratnam, 2011)?

A

Enligt Chambers & Conway (1991) så är livelihood ett system.
som omfattar

  • Människors förmågor
  • Naturtillgångar
  • Materiella och sociala tillgångar människorna kan använda
  • De strategier de tar till för att få till ett uppehälle
  • Sociala och kulturella kontext inom vilka de försörjer sig
  • Riskfaktorer som bestämmer hur sårbara de är. (direktöversatt från Ratnam 2011, s.5)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad menar Anita Ratnam med att modernitet och tradition är komplexa koncept?

A

Enligt Ratnam så är detta ord för komplexa koncept.

s.4

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad menar Ratnamn med traditionella yrken?

A

Med traditionella yrken menar Ratnam yrken som har gått i arv över generationer. Yrken som uppstått ur lokala seder och praktiker och som ingår i en livsmedelsekonomi (subsistence economy) där det som produceras genom oftast jordbruk, fiske och hantverk ger precis nog med vinst för att förtjäna sitt uppehälle (källa: wikipedia - subsistence economy). Traditionella yrken uppstod innan industrialiseringen och kolonialiseringen. (Ratnam 2011, s.4)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är enligt Arulmani vanliga uppfattningar om livelihood?

A

Att livelihood handlar om överlevnad och att det sammankopplas med fattiga människor, som har traditionella yrken och bor på landet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv Karriärvalsteorins olika delar:

A

Karriärvalsteorin baseras på Bourdieus kapitalteori om att människor inombords bär med sig värderingar och handlingsmönster som internaliserats från deras omgivning och påverkar deras val och att dom därför inte kan göra val enbart genom rationella tankar. Istället menar Karriärvalsteorin att människan baserar sina val på känslor, affekt, praktiska förhållanden, fysiska begränsningar, samt undermedvetna övertygelser och idéer förutom tankar och rationalitet. Författarna till Karriärvalsteorin menar att människor inte alltid vet varför dom gör vissa val och deras dedikation till ett yrke kan gå bortom all rationalitet. Författarna kallar denna beslutsprocess för pragmatisk rationalitet.Författarna till Karriärvalsteorin menar att människor inte alltid vet varför dom gör vissa val och deras dedikation till ett yrke kan gå bortom all rationalitet. Författarna kallar denna beslutsprocess för pragmatisk rationalitet.

Den andra aspekten av Karriärvalsteorin fokuserar på att varje människa ingår i sociala sammanhang. Det som Bourdieu kallar för sociala fält. Ett sådant socialt fält är till exempel karriärs-fältet. I detta ingår personer såsom handläggare på arbetsförmedlingen, chefer på företag, vänner och familj. De handlingar som dom andra personerna inom dessa fält utför har stor påverkan på individens val. Alltså kan val inte anses göras enbart av individen själv.

En persons handlingshorisont är en metafor för att beskriva vilka möjligheter och vägar hen ser för sig själv framåt i livet. Vad varje person ser beror på faktorer såsom habitus, sociala positioner, kulturellt kapital och påverkanskraften inom de social fält personen ingår i. (Hodkinson, s.5). Vi kan bara välja val som vi vet om och som vi förstår. Om vår handlingshorisont inte innefattar t.ex den akademiska världen tar vi troligtvis inte den vägen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Livelihood direktöversatt betyder enligt google translate “levebröd/uppehälle”. Men Det är inte den tolkningen som Arulmani framhåller. Vad är betydelsen av ordet livelihood som Arulmani vill ge det?

A

Livelihood är ett sätt att leva, inte enbart ett sätt att överleva. Det är kopplat till aspekter varje specifikt sätt att leva innehåller, såsom personens förmågor, tillgångar, sociala, och kulturella kapital mm. (Arulmani, 2014, s.2).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är Arulmanis förslag för vad syftet med studie- och yrkesvägledning bör definieras som?

A

“en service som fokuserar på att hjälpa individen att optimera sin personliga potential genom effektivt förverkligande av hans eller hennes sociala och ekonomiska roll som en “arbetare” under livslång utveckling av dennes personliga välmående samt välstånd för den närmaste gemenskap och samhället i stort”. (direktöversatt från Arulmani 2014, s.3)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad skiljer Karriärvalsteorin teorin från andra karriärteorier?

A

Karriärvalsteorin motsätter sig de föreställningar som bland annat går under namnet Folk Lore Teorin.

De ser istället att människor:

  • inte för enbart gör rationella val.
  • Framhåller att människor inte gör valen helt själva utan att andra inom personens sociala fält påverkar valet genom att t.ex: att vara den som erbjuder jobb/startar företag/driver en utbildning mm.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad innebär Livelihood teorin?

A

Livelihood-teorin vill utöka innebörden av begreppet karriär från att enbart fokusera på individens välmående till att inkludera välmåendet för de gemenskaper och det samhälle som individen ingår i. Som en del av detta vill teorin förhöja statusen på traditionella yrkesroller och kunskaper för att dessa ska kunna ses som attraktiva karriärvägar.

Ratnamn beskriver hur outbildade kvinnor utövar sina kunskaper avskilt från samhällets insyn och att det bidrar till att dom kan fastna i en patriarkal struktur där deras yrkesutövande nedvärderas och att dom inte får tillgång till en bredare arbetsmarknad. På grund av den utsatthet som drabbar dessa människor väljer vissa att byta karriär men att utmaningarna som följer detta kan bli överväldigande. Man kan fastna i valet och prioriteringar mellan överlevnad och självförverkligande ambitioner, då man förlorar sin yrkestillhörighet samt kanske inte har tillräckligt med information om andra val. Att byta yrke kan också göra att man tappar sin tidigare starka kopplingen till sin familj och levnadsplats.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly