Lymfocyter Flashcards

1
Q

Var bildas och mognas B- respektive T-celler?

A

B/T-celler bildas i benmärgen. B-celler mognar i perifer vävnad medan T-celler utvecklas i Thymus och mognar i perifer vävnad

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv vilken inverkan antigen har på antigenrecepotrn under utveckling av dem på B- och T-cell.

A

Antigen har ingen inverkan på B-cellsreceptorer innan den mognat. Som omogen så testas den med negativ selektion innan den får respons på andra antigen. Antigen har inte heller någon inverkan på TCR innan den blivit dubbelpositiv. Då testas den med negativ och positiv selektion men får först effekt på andra antigen som mogen T-cell.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad innebär begreppen negativ respektive positiv selektion?

A

Negativ selektion innebär att cellens receptorer testas mot egna antigen, om affiniteten är för hög kommer cellen att gå i apoptos. Positiv selektion är att cellerna testas för kroppsegna MHC och binder de svagt till dessa får de fortsätta att utvecklas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv principen för V-D-J-rekombination i utvecklingen av antigenreceptor. Hur skiljer sig utvecklingen mellan B- och T-cellsreceptor?

A

På B-celler börjas först med utveckling av den tunga kedjan. Först joinas D och J för att sedan också joina V med D och J. Sedan sker transkriotion, introner klipps bort, messenger RNA bildas och kedjan mognar. Är denna funktionsduglig kommer även den lätta kedjan att utvecklas men här joinas endast V-J eftersom det inte finns någon D-domän. Samma procedur som för tunga kedjan sker och även denna adderas för att slutliga sammanflätas till en Ig-molekyl.

För T-celler börjar deta på samma sätt fast på beta-kedjan och sedan alfa-kedjan.
B-celler har uttryck av RAG under längre perioder än T-celler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur ger V-D-J-segmenten upphov till variation?

A

Det finns 45st olika V-segment till tunga kedjor, 45 till alfakedjor och 50 till betakedjor. 23 D-segment och 6 J-segment i tunga kedjor. 55 resp 12 J-segment i alfa respektive beta-kedjor vilket betyder att kombinationen av dessa olika segment ger en hög variation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad innebär ”allelic exclusion” och varför är detta viktigt?

A

Att vi får en gen från mamman och en från pappan. Den ena genen testas och om den fungerar kommer den andra allelen att inhiberas. Funkar inte den första kommer den andra att användas. Detta leder till en antigenspecificitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv T-cellsutveckling i de olika delarna av tymus.

A

I cortex är T-cellen dubbelnegativ men när den sedan utvecklat CD4, CD8 och TCR kommer den att vara dubbelpositiv. Om den inte känner igen MHC-molekyler dör cellen eller om negativ selektion innebär att den binder starkt till egna antigen. Positiv selektion sker och cellerna går över till medulla där de antingen specialernas på CD8 eller CD4. De genomgår en negativ selektion till innan de lämnas thymus. Det finns även en tredje som är CD4-T-cell som också är T-reg- specialiserad vilket är en form av regulatoriska T-celler. Denna typ integrerar med eget antigen och är en typ av inhiberande T-cell.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är det för poäng med att T-celler går från att vara dubbelnegativa till att bli dubbelpositiva och sedan singelpositiva? Vad bestämmer om en T-cell skall utvecklas till CD4+ eller CD8+

A

De är först dubbelnegativa eftersom de inte specialiserat ännu. De blir sedan dubbelpositiva genom att de kan specialisera sig på vilken som. De specialiseras först till en när de binder till MHC I eller II och då nedregleras den andra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad bestämmer om en T-cell skall bli en regulatorisk T-cell?

A

TCR-specificitet, cytokiner, TF och APC

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Beskriv hur aktivering av T-cell går till i interaktionen mellan naiv T-cell och dendritisk cell. Vilka är de tre centrala signalerna?

A

Den ena signalen är den bindning som sker mellan en naiv T-cell och dendritisk cell. Den andra signalen är den som ges när CD28 bindet till B7 på APC som signalerar aktivering. Signal tre är frisättning av IL-2 som leder till cellproliferation

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är CTLA-4 och PD-1, och vilka funktioner har de på T-cellen. När utrycks de på T-cellen?

A

Dessa är typer av proteiner som uttrycks av aktiverade T-celler där CTLA-4 balanserar ut aktiveringen genom att binda till B7 så att en inhibition sker. PD-L1 är också en inhiberande ligand men som innebär att cellen istället dör.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är funktionen av CD40?

A

När T-cellen känner igen APC och co-stimulatorerna stämmer kommer detta att stimulera T-cellen att bilda en CD40-ligand som kan interagera med DC:s CD40. Interaktionerna leder till uttryck av B7 och frisättning av Cytokiner dvs CD40 är viktigt för T-cellens proliferationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hur sker reglering på IL-2-receptornivå?

A

På en vilande naiv T-cell består Il-2 av två delar (beta och gamma) men vid aktivering kommer det att bildas en alfa del också som ökar affiniteten av IL-2 hos komplexet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Lista de olika typer av T-hjälparceller som finns, ta med vilka cytokiner som definierar dem och vad dess huvudsakliga funktion är.

A

Th1 som producerar IFN-gamma som stimulerar makrofager att aktiveras vid intracellulära infektioner och har pro-inflammatoriska uppgifter.

th2 frisätter IL-4 IL-5 och IL13 som aktiverar eosinofiler (vilka binder IgE) och mastceller (vilka binder IgE) vid parasitinfektion och har anti-inflammatoriska uppgifter. IL-4 och IL-13 leder till B-cell blir IgE+.

th17 frisätter IL-7 och IL-22 som rekryterar och aktiverar neutrofiler främst vid extracellulära bakterier och svampar och som uppgift att skapa inflammation.
Tfh producerar IL-21 men också IFN-gamma eller IL-4 och riktar sig mot B-celler där uppgiften är att skapa antikroppar. Främst vid extracellulära infektioner

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

En makrofag kan aktiveras på två olika sätt under inverkan av T-hjälparceller. Beskriv vilka T-hjälparceller som påverkar makrofager och vad sker med makrofagerna i detta sammanhang.

A

främst th1 T-celler men även th2 kan aktivera makrofager. Th1-celler bildas efter kontakt med APC och binder sen till makrofager genom receptor bindning men bindningen förstärks av CD40-ligand som binder till makrofagens CD40-receptor samt att th1 frisätter IFN-gamma som binder till IFN-gamma-receptorn på makrofagen. Då kommer den att aktiveras och få frisättning av cytokiner, ökad produktion av reaktiva syreradikaler och ökat uttryck av B7 co-stimulator som ökar aktivering av T-celler, makrofagens förmåga att avdöda och fagocytera bakterier ökar också.
Beroende på omgivningen kan th2 bildas och frisätta olika cytokiner. Mot makrofager frisätts IL-4 och IL-13 som är en alternativ väg och då får makrofagen antiinflammatoriska effekter, reparera skador och fibros

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Beskriv hur T-hjälparceller påverkar aktivering av cytotoxiska T-celler (CTL)

A

Det kan ske dels aktivt genom att Th-cellen binder till APC precis som CD8+ cellen vilket leder till en frisättning av cytokiner som binder till CD8+-cellen och då kommer cellen att differentiera till CTL.
Det kan också ske passivt, dvs utan interaktion mellan Thc och CD8+-cellen. Då binder thc till APC innan cd8+-cellen med en CD40 interaktion som stimulerar APC att producera cytokiner. När APC sedan släpper thc och binder till CD8+-cellen kommer det ske en frisättning av cytokiner som leder till differentiering till CTL.

17
Q

Vad innebär ”T-cell exhaustion”

A

Vid kronisk infektion kommer CD8+-celler till slut att börja nedregleras sin aktivitet och skapar då inhiberande receptorer. Dessa kommer binda till infekterad cells inhibitoriska receptor ligand och trots interaktion mellan T-cellen och den infekterade cellen kommer det inte ske någon frisättning av cytokiner och cellen går inte i apoptos.

18
Q

Hur identifierar en CTL en infekterad cell?

A

Det sker en interaktion mellan TCR och den infekterade cellen. En immunologisk synaps stärker länken mellan cellerna genom att LFA-1 och ICAM-1 binder till varandra vilket bekräftar att cellen är infekterad. Detta leder till att CTL frisätter granulae som tas upp av målcellen och leder den till apoptos.

19
Q

Hur kan en CTL döda en målcell? Finns det andra celler i immunförsvaret som dödar celler på liknande sätt?

A

CTL och målcell bildar en tight länk. Sekretoriska granulae frisätts och tas upp av målcellen i en endosom tack vare att det finns perforin och det sker en frisättning av granzyme i cytosolen. Granzyme inducerar apoptos. Granulae frisätts även av NK. CTL kan också leda cellen till apoptos genom att korslänka FAS-ligand med infekterade cellens FAS som inducerar apoptos.

20
Q

Vad är ”T-cellsberoende” och ”T-cellsoberoende” antigen. Vad skiljer dessa antigen åt?

A

T-cellsberoende antigen är proteiner som gör att B-celler kräver en interaktion av en T-hjälparcell för att kunna få effekt. T-cellsoberoende antigen är exempelvis sackarider där B-cellen inte kräver en T-cell för att presentera innehållet

21
Q

Vad sker i interaktionen mellan T-hjälparcell och B-celler extrafollikulärt? Vad kan hända med B-cellen efter interaktion med T-cell?

A

Efter att B-cellen plockat upp antigenet tar den sig ut till T-cells zonen där det blir en interaktion med TH-cellen (= extrafollikulärt fokus). B-cell differentierar till kortlivade plasmaceller som producerar IgM. För att bilda långlivade plasmaceller med antikroppar med hög affinitet krävs det att B-cellen genomgår en germinalt center reaktion där B-cellerna får hjälp av follikulära TH-celler. När B-cellerna delar sig kommer vi få hypermutationer av den variabla delen av BCR. De variabla delarna hypermuteras vilket sker slumpvis. En del antikroppar kommer få bättre affinitet medan andra sämre. B-cellerna tar sig ut till light zone. Här kommer de interagera med Tfh-cell och follikulära dendritiska celler. De antikroppar som har en bra bindning till antigenet kommer recirkulera till dark zone och genomgår mutation och sen går den tillbaka igen och ju mer den utsatts för bindningar till antigen desto bättre B-cellsreceptorer och antikroppar får B-cellen
Lämnar sedan Germinal center och blir minnescell eller långlivade plasmacell (kan gå till benmärgen och finnas där)

22
Q

Vad innebär isotyp-switch? Vilken/vilka typer av antikroppar bildas utan respektive med isotypswitch? Vad påverkar vilken isotyp av antikroppar som bildas?

A

Att B-cellen byter till att producera en annan typ av antikroppar. Utan switch bildas IgM men under aktivering av T-hjälparceller kan IgG, IgE och IgA bildas. Det som påverkar vilken som bildas är omgivningen dvs cytokiner

23
Q

Hur startar signaleringen i en B-cell när receptorn binder antigen?

A

Naiv B-cell (med receptor av IgM/IgD-typ) binder till ett antigen och blir aktiverad
Aktiverade B-celler kan få stimuli av ex T-cell eller medfödda immunförsvaret
Proliferationen
–> plasmacell som producerar antikroppar, lösliga IgM, (detta kan göras utan hjälp av T-cell, men också mha T-cell)
de kommande tre behöver T-cell stimulera
–> isotyp switch: byter klass på antikroppar som den producera IgG, IgA eller IgE
–> affinity maturation: får bättre affinitet ju fler gånger som dem blir exponerade
–> minnes B-celler

24
Q

Vad är en follikulär T-hjälparcell?

A

En T-hjälparcell som i det germianla centret binder till B-cellerna och underlättar recirkualtion av hypermutationen för att öka affiniteten

25
Q

Vad står TNF för?

A

Tumor necrosis factor

26
Q

Vad står CD för?

A

cluster of differntiation

27
Q

vad står IL för?

A

interleukin