METOD Flashcards

1
Q

Beskriv vilken roll a) teorier och b) hypoteser spelar i forskningsprocessen.

A

Teorier - Formella påståenden som förklarar hur och varför fenomen hänger ihop. Utifrån teorin kan man skapa specifika hypoteser, en grund för vidare forskning.

Hypotes - En preliminär förklaring eller förutsägelse om ett fenomen som kan prövas empiriskt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Förklara varför prediktioner är så viktiga inom vetenskapen.

A

För att en teori ska anses vetenskaplig måste den göra förutsägelser, ”prediktioner”. Uppfyllelsen av dessa testas i vetenskapliga experiment och observationer. Uppfylls prediktionerna ökar teorin i trovärdighet, men den kan aldrig strikt bevisas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv flera olika viktiga komponenter inom forskningsetik.
Vad är de grundläggande etiska principerna?

A

Det finns etiska riktlinjer för både forskaren och de deltagande.

För forskaren:

  • Visa kompetens och ansvar, ni är noga med det vi gör, vi gör det vi kan och inte det vi inte kan.
  • Vi är ärliga och uttalar oss korrekt om det vi kan, inte vilseleda någon.
  • Vi visar respekt mot deltagarna/människornas värdighet och deras rätt till självbestämmande.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur definierar man vetenskap?

A

Det är ett system/en process för att kunna utveckla ny kunskap.

För att kunna utveckla ny kunskap kan man utgå från teorier som förklara hur och varför fenomen hänger ihop. Teorier kan vara väldigt abstrakta och kan liknas med påståenden. På grund av detta använder man sig av hypoteser för att kunna stödja/falsifiera en teori. En hypotes är ett konkret exempel av en teori som kan prövas empiriskt.

Teorier och hypoteser kan liknas med mind-maps, teorin är den stora bubblan i mitten där hypoteserna är de förgreningar som kommer ur den stora bubblan i mitten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka viktiga etiska riktlinjer finns i relationen till försöksdeltagare? Beskriv och förklara vad informerat samtycke (eng. informed consent) handlar om.

A

För deltagaren:

  • Informerat samtycke, deltagaren i en studie måste informeras om den fullständiga forskningsproceduren, om eventuella risker och att deltagaren får avbryta sitt deltagande när som helt utan några följder.
  • Rätt till anonymitet och konfidentialitet
  • Rätt till minimering av psykologiska, fysiska och sociala risker.
  • Debriefing, deltagaren har rätt till att efter utfört experiment få fullständig information och av rapportering från forskaren om hur, varför och vad som undersöktes.
  • Forskaren har skyldighet att göra en etik-ansökning innan sin studie. (Forskarens “rätt” att ljuga för deltagare för att inte förstöra studien)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ge flera olika exempel på hur variabler kan operationaliseras inom psykologi. Kom på flera olika sätt att operationalisera t.ex. rädsla, minne, hjälpsamhet.

A
  • Rädsla kan operationaliseras som undvikande beteende, för att mäta hur ofta man undviker något.
  • Rädsla kan även opperationaliseras till hjärtfrekvens eftersom vi kan mäta antal slag hos en person som är rädd.
  • Rädsla kan operationaliseras till ansiktsuttryck som ät mätbara genom observationer.
  • Minne kan operationaliseras till minnestest i form av ordlista, bildlista, uppgifter där deltagaren ska komma ihåg och som sedan testas.
  • Minne kan operationaliseras till fMRI mätningar av hjärnan.
  • Hjälpsamhet kan operationaliseras till hur ofta man donerar pengar till välgörenhet.
  • Hjälpsamhet kan operationaliseras till hur engagerad en person är i samhället runt personen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad innebär det att ett mätinstrument (testet) har hög reliabilitet?
Beskriv med något exempel.

A

Reliabilitet är pålitligheten av mätinstrumentet, instrumentet ska inte ge slumpmässiga resultat. Exempelvis om vi ska mäta vikt så använder vi en våg, den har hög validitet för testet. Om första FD står på vågen och den visar 80 kg första gången för att andra gången visa 120 kg och tredje gången 50 kg visar instrumentet på hög variation, detta ger låg reliabilitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innebär det att ett test har hög validitet? Beskriv med något exempel.

A

Validitet avser hur väl ett instrument mäter det som vi i studien avser mäta. Exempelvis om vi ska mäta vikt så använder vi oss av en våg och inte av ett måttband. Måttbandet har låg validitet i vår studie om vikt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad innebär validitet och vad innebär reliabilitet?

A
  • Validitet kan delas upp i intern- och extern validitet.
  • -> Intern validitet handlar om vi med säkerhet kan lita på slutsatsen om att det var den oberoende variabel och INGET annat som påverkade den beroende variabeln. Urval, bakomliggande variabel-problemet och randomisering.
  • -> Extern validitet handlar om huruvida man kan generalisera sambandet mellan den oberoende variabeln och den beroende variabeln som studien har visat.
  • Reliabilitet innebär tillförlitligheten hos en mätning eller hos mätinstrumentet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Om mätningarna har ”bias” (ex bias i testet, eller i hur det används) påverkas mätningarnas validitet, men inte mätningarnas reliabilitet. Förklara!

A

Bias i ett test handlar om skevhet i resultat och i det man testar.
Reliabiliteten påverkas inte eftersom vi kommer att ha ett konsekvent resultat. Validiteten påverkas eftersom det du har testat inte är giltigt och vinklat på ett sätt som inte är relevant för studien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Förklara hur mätningarnas validitet i observationer av beteenden kan påverkas av förväntans-effekter (eng. demand characteristics).

A

Demand Characteristics påverkar validitet genom att de skapar en skevhet från det vi faktiskt forskar om till följsamheten från försöksdeltagaren till försöksledaren. Alltså vill försöksdeltagaren prestera så bra som möjligt eftersom deltagaren vet vad försöksledaren vill uppnå med studien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

När vi vill undersöka människors attityder, upplevelser, vanor etc. kan vi använda själv-rapporter, via intervjuer eller enkäter. Vilka olika problem kan finnas med själv-rapporter för att få giltig information från deltagarna, dvs valida mätningar?

A

Tolkningsproblem, människor tolkar saker på olika sätt, svaren kanske inte reflekterar den verkliga frågan. Bias-svar - att försöka framställa sig själv som bättre än vad man är. Dålig insyn på sina egna beteenden. Social önskvärdhet och slentrianmässiga svar.

Ytterligare saker som kan påverka validiteten är hur frågorna är formulerade, organiserade och vilka svarsalternativ som finns tillgängliga i enkäten samt vilken skala som används.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv något exempel på, och förklara hur mätningarnas validitet i självrapporter kan påverkas av social önskvärdhet (eng. social desirability bias).

A

Social Desirability Bias betyder att en försöksdeltagare kan svara på frågor eller bete sig på ett socialt önskvärt sätt och inte helt naturligt för individen. Alltså att under-rapportera icke socialt önskvärda beteenden, såsom att dricka alkohol och köra bil.

Man kan minska detta bias genom att låta försöksdeltagare svara anonymt och konfidentiellt på dessa frågor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Beskriv något exempel på, och förklara hur mätningars validitet kan påverkas av sk confounds eller confounding of variables (Bakomliggande variabel-problemet).

A

Bakomliggande variabel problemet påverkar validiteten genom att det ger en annan orsak till resultatet som inte är vår oberoende variabel. Validitet innebär att det är vår oberoende variabel som är orsaken till vårt resultat och inget annat men med en bakomliggande variabel kan vi inte veta säkert vad som har orsakat våra resultat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Varför är det viktigt hur man har gjort urvalet av försöksdeltagare när man gör en forskningsstudie (ex. en survey)?
Förklara hur urvalet påverkar tolkningen av resultatet.

A

Urvalet påverkar validiteten både den interna och den externa. Genom att vid intern validitet kan felaktiga urval skapa en bakomliggande variabel, alltså blir resultaten inte representativt av den oberoende variabeln till den beroende variabeln. Dessutom kan det skada den externa validiteten eftersom det kan vara svårt att generalisera resultat till populationen från ett för litet urval eller ett icke-representativt urval.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

B&W beskriver att slumpmässigt urval är bästa metoden, förklara vad det är och varför det är så bra.

A

Slumpmässigt urval är ett urval där alla i samhället har lika stor sannolikhet att vara med i urvalet. Detta innebär att deltagare till studier slumpas från samhället.

Det är det bästa urvalet eftersom att det ger ett så representativt urval av samhället som möjligt eftersom ingen har större sannolikhet att vara med i studien.

17
Q

B&W beskriver ett viktigt resonemang om begreppet ”population” under rubriken ”Den oändliga populationen”. Här ser du att begreppet betyder lite olika saker inom metod (i Holt) och inom statistik (i B&W). Detta har betydelse för att sen rätt förstå resonemangen inom inferentiell statistik, så stanna här och förklara skillnaden mellan de olika betydelserna av ”population”.

A

Population enligt HOLTEN: Beskriver populationen av människor, de olika enheter och individer vi kan göra studier på. Utgår från att populationen är människor. De individer som man i undersökningen är intresserade att veta något om.

Population enligt B&W: Beskriver och handlar om det resultat och mäng som vi har att jobba med. Populationen beskrivs här som siffrorna vi har att jobba med och inte de människor som vi undersökt.

18
Q

B&W beskriver också skäl att använda sk bekvämlighetsurval.

  1. Vad är det, och när kan det vara lämpligt, och inte lämpligt?
  2. Vad är viktigt att tänka på? Förklara.
A
  1. Ett bekvämlighetsurval är ett urval som görs på den population du har tillgänglig, exempelvis vänner, familj och andra nära stående. Detta är lämpligt att använda när vi behandlar ämnen som är generella och som inte kräver en specifik bakgrund eller förutsättningar. Det är inte lämpligt att använda detta urval när vi behandlar ett ämne som kräver en specifik bakgrund eller förutsättningar som inte uppfylls av de närstående, exempelvis svenskars inställning till sjukvården, då räcker det inte med mina närstående eftersom de inte är ett representativt urval för frågan gällande hela landet.
  2. Ytterst viktigt att beskriva för läsaren hur urvalet har gjorts.
19
Q

Vilka ska stickprovet representera?

A

Stickprovet ska representera den gruppen vi vill studera. Om stickprovet inte är representativt uppstår urvalsfel. För slumpmässiga stickprov minskar urvalsfelet desto större stickprovet är.

20
Q

Holt et al säger att det är bättre att ha ett mindre stickprov som är representativt för de som man vill veta mer om, än ett stort stickprov som inte är (eller inte kan sägas vara) representativt. Förklara varför det är så, hitta på exempel som visar varför.

A

Om ditt stickprov är litet men representativt kommer det att vara bättre än ett stort stickprov som inte är representativt.

Exempelvis, du vill fråga om diabetes. Du har fem stycke läkare tillgängliga och 105 stycken busschaufförer att fråga. Du får ett större stickprov om du frågar busschaufförerna men du får en större representativitet om du frågar läkarna. Läkarna kommer även öka validiteten på din studie.

21
Q

Holt nämner vilka som ofta deltar inom psykologisk forskning, det är stickprov från en sk WEIRD population.
Förklara hur det kan påverka tolkningen av resultat från studier. Hur kan det kopplas till begreppet extern validitet?

A

Det kan påverka den externa validiteten eftersom WEIRD populationen inte är representativ för hela jordens befolkning.

WEIRD populationen är ej representativ för världens population i helhet och skapar då en bakomliggande varibel som påverkar resultaten.

22
Q

Vad är syftet med fallstudier (case studies)?

Vad är fördelar och begränsningar här?

A

Fallstudier är specifika studier eller en djupare analys av en viss egenskap eller deltagare.
Fördelar med fallstudier är att de har möjligheten att falsifiera en teori genom att bevisa undantagen i teorin.
Begränsningar med fallstudier är att de svåra att replikera eftersom dessa studier behandlar specifika egenskaper eller ämnen som inte går att återskapa, detta i sin tur ger låg extern validitet.

23
Q

Vad är syftet med att göra naturalistiska observationer?

Fördelar och begränsningar?

A

Naturalistiska observationer innebär att man studera och observera en individ/organism i sin naturliga miljö.
Fördelar med naturalistiska observationer är att de ger ofta mycket mer information än vad man hade fått i en laboratoriemiljö.
Nackdelar med naturalistiska observationer är att man inte kan hitta den korrekta orsaken till ett beteende, det går inte att dra en riktning mellan variabler. För att kunna se riktningen mellan variablerna krävs ett experiment där man kan fastställa beroende och oberoende variabel.

24
Q

Vad betyder deskriptiv statistik?

Vad betyder inferentiell statistik?

A

Deskriptiv statistik är statistik som antingen beskriver populationen eller resultatet som vi har fått fram. Beskriver bara de resultat vi har konkret, medelvärde, median och standardavvikelse.

Inferentiell statistik är statistik som drar slutsatser utifrån våra resultat. Alltså, vi drar slutsatser från den deskriptiva statistiken om den sanna statistiken av populationen. Inferentiell statistik är konfidensintervall, z-poäng och p-värde

25
Q

Vad visar r-värde?

Vad visar p-värde?

A

R-värde visar hur stark korrelationen är mellan två fenomen. R-värdet kan endast gå upp till 1.0 eller -1.0. Är r-värdet positivt (ex. 0.5) är det en positiv korrelation men om r-värdet är negativt (ex. -0.5) är det en negativ korrelation.

P-värde visar hur starkt statistisk signifikant något är.