No läxförhör 25/1/19 Elektrisk ström Flashcards Preview

NO > No läxförhör 25/1/19 Elektrisk ström > Flashcards

Flashcards in No läxförhör 25/1/19 Elektrisk ström Deck (8)
Loading flashcards...
1
Q

Isolatorer

A

Isolatorer är ämnen eller föremål som inte leder ström. Exempel på isolatorer är glas, porslin, plast, gummi. Dessa kännetecknas ej som ledare eftersom att de inte innehåller valenselektroner.

2
Q

Ledare

A

Ledare är ämnen eller föremål som leder ström. Exempel på ledare är metall, jonlösningar och grafit. Metall leder mer eller mindre ström och jonlösningar är t.ex det som sker på vår tunga, då saltlösningar löses. Dessa kännetecknas som ledare då deras yttre skal innehåller valenselektroner som är löst bundna, därav kan elektronerna röra sig från atom till atom. DE leder då ström när elektroner strömmar åt samma håll.

3
Q

Elektrisk ström/Ström styrka

A

En elektrisk ström är elektroner som strömmar, rör sig, åt samma håll i en ledare. Detta är den vanligaste typen vi får en elektrisk ström av. Men även elektriskt laddade joner som rör sig i en riktning i en vätska bildar elektriska strömmar.

I elektriska ledare är vissa elektroner löst bundna, sk valenselektroner. Dessa finns i det yttersta skalet av atomen, och rör sig då dem hoppar till atom från atom (metallbindning). Om vi får dem att röra sig i samma riktning bildas en elektrisk ström. Den elektriska strömmen går från plus till minus.

4
Q

Likström

A

Elektronerna strömmar, rör sig, hela tiden åt samma riktning, t.ex kretsprovare.

5
Q

Växelström

A

Elektronerna växlar riktning hela tiden, t.ex sladden från eluttaget til datorn. Elektronerna ändrar riktning 50 gånger på en sekund.

6
Q

Ädla och oädla metaller

A

I alla syror finns väte. I vätet finns sedan vätejoner som har en förmåga att driva ut saker ur metaller. Så om metallen tillhör den högra sidan kännetecknas dem som ädla metaller, och ifall dem tillhör den vänstra sidan kännetecknas dem till oädla metaller. Detta beror på att ädla metaller reagerar ej med andra ämnen då dem gärna föredrar att hålla sig självständiga, samtidigt som oädla metaller reagerar lätt med andra ämnen och tillhör i kemiska reaktioner.

7
Q

Spänning

A

Det är skillnaden mellan plus - och minuspolerna. Det är den kraft som trycker fram elektronerna i en krets. Ju större spänning desto större elektrisk ström. Spänning anges i enheten volt, V.

8
Q

Spänningsserie

A

Inom elektricitet plockar vi ut två metaller, och ju längre avstånd mellan dem desto större kraft/spänning. Därav kan fler elektroner drivas/strömma. Utan spänningsskillnaden skulle inte elektronerna strömma, det behövs något som trycker det framåt.