Norges demokratiutvikling 1800 - 1945 Flashcards

1
Q

Hva ligger i begrepet “Embetsmannsstaten?

A

26 år etter 1814 var det bare embetsmenn i Stortinget. Prester, Dommere, offiserere, rektorer og professorer var det vanlig for dem å ta del i dette. De måtte ha status og utdanning for å bli en del av Stortinget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

embetsmannsstaten og dens styreform: hvorfor blir den borte?

A

Grunnen er at bøndene ville velge sine egne til Stortinget (ikke embetsmenn, men bønder som kunne stille for deres sak.). De ville med dette senke statens utgifter slik at de fikk mindre skatt. De ville og ha lokalt selvstyre i landet sånn at embetsmennene hadde mindre makt. Det ble innført “folkemannskapsloven”. (gav folkevalgte kommunestyrer rett i å bl.a. bestemme hvor skoler skulle bygges.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke hendelser er det som er avgjørende for at det Norske storting skal kunne erklære unionen med Sverige for oppløst? (Utenriksvesenet, Høyre, egen lov om norsk konsulatvesen, Bernadotte- tilbudet )

A

“Striden om utenriksvesenet” en hendelse er at Norge ville ha sin egen konsulatvesen og utenriksminister, da de mente at svenskene ikke hadde nok kunnskap om norsk næringsliv.

Siden Høyre ville forhandle med svenskene, var Venstre da tvunget til å godta forhandlingslinjen siden svenskene truet med krig. Dermed ble det brukt mer penger til forsvaret. de norske grensefestningene var det som skapte mest strid.

Våren 1905 vedtok Stortinget en lov om eget norsk konsulatvesen. Siden Kongen nektet å skrive under på den, gikk regjeringen av, Oskar 2 klarte ikke å finne andre som ville sitte i regjering. det ble vedtatt at unionen er oppløst siden kongen ikke er konge uten sin regjering.

Svenskene ble sinte og Stortinget tilbød at en svensk prins skulle bli konge i Norge, noe de sa nei til. Norge ødela/fjernet grensefestningene og unionen ble brutt på fredelig vis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er parlamentarisme?

A

Parlamentarisme er en politisk styreform. At en stat er parlamentarisk, betyr at regjeringen sitter så lenge flertallet i nasjonalforsamlingen (Stortinget) tillater.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvordan ble parlamentarisme en vanlig styreform i Norge?

A

Parlamentarisme ble en vanlig styreform i Norge på grunn av at Stortinget ville innføre en lov som vedtok at statsrådene skulle ha plikt til å delta på stortingsmøtene.

Kongen ville ikke dette og ga veto til dette i sammenheng med maktfordelingsprinsippet i Grunnloven. Flertallet i Stortinget mente at Kong Oscar bare hadde utsettende veto. etter at dette hadde skjedd en 3 gang, søkte Johan Sverdrup til Riksrett.

Det ble stemt at Kongen og hans regjering ikke hadde gjort sin jobb og fikk bøter og en oppløst regjering. Da Kong Oscar ikke fant andre folk til sin regjering, spurte han Sverdrup som sa ja til dette. Sverdrup ble statsminister i ny regjering. parlamentarisme ble innført i Norge. regjeringen er nå nødt til å ha mer kontakt med folkene i Stortinget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly