Nyre og Urinveje 1 Flashcards Preview

Nyre og Urinveje > Nyre og Urinveje 1 > Flashcards

Flashcards in Nyre og Urinveje 1 Deck (18)
Loading flashcards...
1
Q

Hvilke hovedfunktioner har nyrerne?

A
Hovedfunktioner:
Regulere kroppens vandindhold. 
Regulere kroppens indhold af ioner.
Regulere kroppens syre – basebalance.
Udskillelse af affaldsstoffer.
Desuden: Deltager nyerene i:
Regulering af blodtrykket.
Regulering af erytrocytdannelsen.
Aktivering af D-vitamin.
Binyrerne: Glandula supra-renalis danner hormon, Aldosteron.
2
Q

Hvor er nyrerne placeret i abdomen?

A

Renes ligger bagerst i bughulen, på højde med 12. par ribben. Højre nyre ligger lidt lavere end venstre, fordi den ligger under leveren (hepa), der fylder så meget, at nyren presses lidt ned.

3
Q

Hvad er nyrernes størrelse og form?

A

Nyrerne er glatte rødbrune, bønneformede organer, med en højde på ca. 10 cm og en bredde på ca. 5 cm. Og en tykkelse på ca. 3 cm.

4
Q

Hvorledes er en nyre opbygget (navngiv de enkelte strukturer)?

A

Renes er omgivet af en fast bindevævskapsel, Capsula fibrosa samt fedt.
Medialt på nyreren ligger nyrehilus… Hilus renalis
Med a. renalis, v. renalis og ureter.
Oven på renes ligger Glandula suprarenalis.

5
Q

Hvilken funktion har pyramidespidserne?

A

Hvis en nyre skæres igennem på langs, ses nogle pyramideformede partier. Tilsammen udgør pyramiderne det, der kaldes medulla renalis (nyremarven) mens den øvrige del kaldes cortex renalis (nyrebakken). I hver nyre findes normalt ca. 10-15 pyramider. Pyramiderne er stribede, og striberne peger mod pyramidernes spids. Striberne er små rør kaldet samlerør, der løber sammen til større og større rør på vej mod pyramidespidsen. Samlerørene modtager den næsten færdige urin fra de mange nefroner. på vej gennem rørene gøres urinen helt færdig, og løber derefter ud af papillen (pyramidespidsen) gennem små huller.

6
Q

Hvad er et nefron?

A

I cortex og medulla renalis dannes urinen i små urinproducerende enheder kaldet nefroner. I en nyre findes der ca. 1 million nefroner, der hver for sig arbejder uafhængigt af de øvrige nefroner.

7
Q

Hvad er ureteres funktion?

A

Fra hver pelvis renalis starter en ureter (ureteres i flertal - urinleder) ureteres fører urinen fra nyrerne til vesica urinaria (urin blæren). Ureteres

8
Q

Hvad består ureteres af?

A

Ureteres er et par rør, hvis væg består af tre lag. Yderst findes et lag bindevæv, i midten et lag glat muskulatur og inderst en slimhinde, hvis overflade består af overgangsepitel.

9
Q

Hvad er det specielle ved overgangsepitel?

A

Overgangsepitel er specialiseret til at kunne tåle både det vekslende indhold af syre og base i urinen, og den vekslende udspiling der fremkommer, når urinenvejene er mere eller mindre fyldt med urin. Denne epiteltype findes derfor fra pelvis renalis, gennem ureteres og vesica urinaria til urethra.

10
Q

Hvordan sker transporten af urin fra pelvis renalis til vesica urinaria?

A

Urinens transport frem gennem ureteres sker ved peristaltik. De peristaltiske bevægelser er bølgebevægelser, som fremkaldes af muskellaget i ureteres væg. I pelvis renalis, der er opbygget på samme måde som urinlederne, er det ligeledes peristaltik, der presser urinen mod ureteres.

11
Q

Hvad kaldes muskulaturen i blærevæggen

A

Muskulaturen i blærevæggen består af flere lag glat muskulatur, der til sammen kaldes m. detrusor vesica (detrusormusklen).

12
Q

Hvor munder ureteres ind i vesica urinaria og hvad benævnes det?

A

Ureteres trænger ind i bagvæggen på vesica og løber inde i blærevæggen til de indmunder i bunden af vesica. Dette forløb er hensigtsmæssigt, fordi blærens bagvæg og blærebunden ligger fast og ikke flytter sig med varierende blærefyldning, sådan som toppen af blæren gør- på indersiden af vesica ses ureteres indmundinger som to små huller, et højre og venstre ostium ureteris.

13
Q

Hvilken funktion har m. sphincter vesicae

A

M. sphincter vesica (lukkemusklen) holder viljestyrket mellem vandladninger og holder urethra lukket, ved at der er en spænding (tonus) i musklen.

14
Q

Hvilken funktion har m. spincter urethrae?

A

Den tværstribede lukkemuskel, m. sphinter urethrae, har mellem vandladningerne en spænding, der holder urethra lukket.

15
Q

Hvilke to funktioner har mictionscentret?

A

Registrer, hvornår vesica er fyldt

Sørge for at tømme vesica

16
Q

Beskriv forløbet af nerveimpulser i forbindelse med vandladningen.

A

I vesicas væg sidder der nogle sanseceller, der registrerer, i hvilken grad blæren er udspillet. Sansecellerne er nogle strækreceptorer, der bliver længer og længer i takt med, at vesicas væg bliver mere og mere udspillet. Det sker efterhånden som vesica fyldes med urin. Jo mere strakt de sanseceller bliver des flere impulser vil der blive sendt til mictionscentret. På et tidspunkt vil impulserne pr. sek der ankommer til mictionscentret blive så stort, at det vil starte refleksen der vil udtømme vesica.

17
Q

Hvorledes er urethra opbygget?

A

Det et rør, der er opbygget af bindevæv, glat muskulatur og inderst en slimhinde. Slimhindens overflade består af overgangsepitel i den del af urinrøret, der ligger tættest på vesica. I den øvrige del består slimhindens overflade af flerlaget pladeepitel, der på grund af sin større tykkelse, yder bedre modstand mod indtrængen af mikroorganismer.

18
Q

Hvilken forskel er der på det mandlige og kvindelige urinrør?

A

Uretha masculina som er det mandlige urinrør, er et 15-20 cm langt. Det udmunder på spidsen af penis, gennem et hul kaldet ostium urethrae externum. Uretha femina som er det kvindelig urinrør, er ca. 3-4 cm. Det munder ud foran vagina (skeden). Forskellen på det mandlige og det kvindelig urinrør er b.la at det kvindelig urinrør er kortere hvilket gør det letter for bakterie at trænge op i blæren. Samtidig er kvinders urinrør større i diameter end mænds, det er med til at øge bakteriers mulighed for at trænge op i blæren. Cystitits (blærebetændelse) er derfor et større problem for kvinder end mænd.