O: Nuklearmedicin Flashcards

1
Q

januar 2020

  1. Du går stuegang på Onkologisk Afdeling. Du kommer ind på stuen til en patient du kender hende fra dagen før hvor du indlagde hende fra akutstuen. Du er lidt usikker på om hun har diabets mellitus. Hun faster til en i forvejen planlagt FDG-PET/CT-skanning mhp. restaging af en dissemineret ovariecancer efter behandling med kemoterapi, og skal til undersøgelsen om 1 time på Nuklearmedicinsk Afdeling. En sygeplejerske som indtil for nylig har arbejdet på Kirurgisk Afdeling, er ved at klargøre en glucoseinfusion til fru Jørgensen. Det er standard for patienter der skal gennemgå kirurgi og faster præoperativt. Hvad nu?

a. Glukoseinfusionen skal helt undgås da det kan påvirke FDG fordelingen.

b. Blodsukkeret skal måles for at sikre at patienten ikke har diabetes før infusionen kan fortsættes.

c. Blodsukkeret skal altid måles før undersøgelse da det er vigtigt at kende værdien for at FDG-PET undersøgelsen kan bedømmes korrekt.

d. Blodsukkeret skal måles før infusionen fortsættes, således at man kan dosere insulin hvis patienten skulle vise sig at have sukkersyge.

e. FDG-PET tagger sukkermolekyler og ved sukkersyge kan undersøgelsen give skyhøjt blodsukker. Muligheden for at have insulin resistens på grund af paraneoplastisk syndrom skal altid overvejes før FDG-PET undersøgelse, og det kræver måling af bloksukker for infusionen kan fortsætte.

A

*a. Glukoseinfusionen skal helt undgås da det kan påvirke FDG fordelingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly