odontogenese Flashcards

1
Q

odontogenese

begyndes

starter

A

tanddannelse dannelsen af de primære & sekundære tænder

omkring 5.-6. fosteruge og sker som resultat af et sammenspil mellem væv og interaktioner.

i det primære orale epitel som er deriveret fra ektoderm og det underliggende ektomesenkym som er deriveret fra kraniofaciale neural crista celler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

primære orale epitel

A

hesteskoformet fortykkelse som udformer
det primære epiteliale bånd svarende til de kommende alveolarprocesser i den kommende maxilla og mandibulae

båndene sker en opsplitning i en indre dental lamina og en ydre vestibular lamina, hvoraf vestibular lamina giver ophav til vestibulum oris, og dental lamina giver ophav til den videre tanddannelse

signalproteiner såsom FGF, BMP, EDA aktiverer cellerne i dental lamina til at proliferere lokalt og derved dannes de såkaldte dentale placoder, også kendt som tandknopper som er lokaliseret i fortykkelser i den dentale lamina og svarer til placeringen af de kommende primære tænder

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

tanddanelse opdeles morf i 3 stadier

A

knopstadiet, kappestadiet og klokkestadiet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Knopstadiet

A

Dentale placoder prolifererer og danner en knoplignende struktur som skyder sig ned i det underliggende ektomesenkym. Ektomesenkymale celler akkumulerer sig og kondenserer omkring knoppen, især svarende til knoppens top.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kappestadiet

A

proliferationen af cellerne i den knoplignende struktur sker ved forskellige hastigheder,
cellerne i periferien proliferere i en større hastighed, det resulterer i at en invagination formeres & en kappelignende struktur udformes. indvækst kaldes emaljeorganet og senere danne emaljen.

Emaljeorganet er opbygget af et ydre emaljeepitel, et indre emaljeepitel og reticulum stellatum, som er et cellulært reticulum, placeret ml. det ydre & indre emaljeepitel.

Ektomesenkymet omkring emaljeorganet vil fortsat proliferere & kondensere for at blive til dentalpapillen, der senere vil give ophav til dentin & pulpa.

De ektomesenkymale celler der omkranser både dentalpapillen og&emaljeorganet kaldes dentale follikel & giver ophav til cement & parodontalligament.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Klokkestadiet

A

cellerne i emaljeorganet proliferere yderligere & tandpapillens invagination af emaljeorganet forårsager at undersiden af epitelkappen bliver mere konkav, sådan at emaljeorganet nu får et klokkelignende udseende.

endelige form tandkronen dannes. Det ydre & indre emaljeepitel mødes v. cervikale loop. opstår celledifferentiation af epitelcellerne i emaljeorganet som differentierer fra kubiske celler.

Emaljeepitel differentierer til lag af høje cylindriske celler, senere odontoblaster.

I kappe- og klokkestadiet vil kar- og nerveforsyningen gradvis nærme sig dentalpapillen, men først penetrere denne ved dentinogenesen.

Til slut vil der i dette stadie ske nedbrydning af lamina dentalis, hermed en adskillelse af tandkim fra det orale epitel.

Celler placeret ml. det indre emaljeepitel & stellate retikulum differentierer & danner cellelaget stratum intermedium.

I stratum intermedium findes en høj enzymaktivitet af alkanisk fosfatase som i samarbejde m. det indre emaljeepitel vil danne emaljen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly