ögat Flashcards

1
Q

Beskriv och förklara begreppen ”receptiva fält” (receptive fields) och ”lateral inhibition” i samband med visuell perception.

A

En cells visuella receptiva fält är det område på näthinnan inom vilket ett stimulus (ljus) kan påverka aktiviteten hos cellen.
Nervcellers receptiva fält kan variera med avseende på storlek och vilken visuell egenskap som cellen är känslig för.
Horisontella kopplingar överdriver kant-informationen genom lateral inhibition

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv huvuddragen i den visuella informationens väg från näthinnan till olika områden i hjärnan, dvs den biologiska grunden till visuell perception

A

Ljuset kommer in i ögat via pupillen. Det bryts av hornhinnan, linsen och glaskroppen och skapar en upp och nervänd bild på näthinna.
Specialiserade fotoreceptorer (tappar och stavar) på näthinnan registrerar ljus och omvandlar till nervsignal som går till bipoläracellerna.
Tapparna är nödvändiga för färgseende och skarpseende. Centrum för gula fläcken heter centralgropen/ fovea består endast av tappar.
Stavar dominerar övriga delar av näthinnan och är mer känslig för ljus och rörelse och bidrar därmed oss vårt mörkerseende.

  1. Bipoläracellerna har positiva och negativa fält (det har alla celler), när det positiva receptiva fälten träffas ökar signalen och när det negativa receptiva fälten träffas dämpas signalen. Summan av signalen som träffat positiva respektive negativa fält skickas vidare i ganglioncellerna.
  2. Ganglioncellernas axoner bildar synnerven. Området där synnerven går ut från ögat kallas blinda fläcken.
  3. Nervsignalen skickas längs med ganglioncellernas axon möts vid synnervskorsningen där sunintrycket från höger och vänster öga utbyts för att skickas vidare till Thalamus —> Thalamus skickar signalen till visuella cortex för att tolkas till visuell perception (bilder)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly