Organisationsteori Flashcards

type shii

1
Q

a ) Vilken är den enskilda egenskap enligt panoptikon (bara en) som mest kännetecknar denna maktform?

b) Vilken är skillnaden mellan självdisciplinering och subjektfiering?

c ) Vad menar Foucault med att panoptikon är ett ”positiv” maktform ?

A

a) Panoptikons huvudsakliga uppgift är att makt är synlig och
okontrollerbar. Det innebär att fången ständigt är medveten
om att den övervakas men kan inte urskilja när. Det innebär
att systemet överlista permanent övervakning då allt rätt
blir så fullkomligt att den inte behöver utövas = fungerar
automatiskt

B) Självdisciplinering innebär att människor följer normer och regler av rädsla för bestraffning och konsekvenser, medan subjektifiering innebär att människor internaliserar normer och regler för att motivera sitt beteende som rätt.

c) Foucault menar att Panopticon representerar en “positiv” maktform genom att det främjar självdisciplinering och önskat beteende hos individer genom ständig övervakning och kontroll, vilket leder till effektiv maktutövning och lydnad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Både kontingensteori och institutionell teori framhäver betydelsen av organisationens omgivning för utformningen av organisationens struktur. Vari ligger skillnaden mellan dessa två teorier med avseende på relationen mellan omgivning och struktur?

A

Skillnaden ligger i hur de två teorierna betraktar förhållandet mellan organisationens struktur och dess omgivning. Kontingentteorin hävdar att organisationen anpassar sin struktur efter omgivningens krav och osäkerhet, medan den institutionella teorin argumenterar för att organisationen både påverkas av och formar sin omgivning genom sina strukturer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kontigensteoring betonar bland annat omginvingsbetydelse för utfromning av orfanisationsstrukturen. Enligt Burns och Stalker varierar organisationsstruktur beroende på om den verkar i en stabil eller föränderlig omgivining.

a)Hur varierar strukturen och varför

b)Hur kopplas denna teori till taylorismen?

A

a) Strukturen varierar beroende på om organisationen verkar i en stabil eller föränderlig omgivning. I en stabil miljö tenderar organisationer att ha mekaniska strukturer medan organiska strukturer är mer vanliga i föränderliga miljöer.

b) Denna teori kan kopplas till taylorismen genom dess fokus på standardisering och specialisering. Taylorismen strävade efter att optimera produktiviteten genom att införa fasta arbetsrutiner och specialisering av arbetsuppgifter, vilket är liknande principer som används för att hantera stabila omgivningar enligt kontingentteorin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Utifrån Gouldners studie, vad förklarar skillnaderna i byråkratiseringsprocess mellan gipsgruvan och fabriken?

A

Skillnaderna i byråkratiseringsprocessen mellan gipsgruvan och fabriken kan förklaras av de olika arbetskulturerna och sammanhållningen bland arbetarna i de två enheterna. Gruvarbetarna hade en stark gemenskap och ignonera Peeles försök till ökad kontroll, medan fabriksarbetarna hade mindre sammanhållning och var mer mottagliga för förändringar vilket resulterade i missnöje och strejk som en reaktion mot övervakningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Det skandinaviska bidraget till den nyinstitutionella teorin består, bland annat, i att det kopplar den nyinstitutionella teorin till beslutsteorin. Hur skulle du bäst beskriva kopplingen mellan dessa två teoretiska traditioner?

A

Kopplingen mellan de två teorierna ligger i hur de kompletterar varandra för att ge en djupare förståelse av hur organisationer fungerar. Den nyinstitutionella teorin fokuserar på hur organisationer anpassar sig till sin omgivning och hur administrativa reformer sprids inom dem, medan beslutsteorin belyser hur organisationer fatta beslut och hanterar olika krav och mål. Genom att integrera båda perspektiven kan man se hur den institutionella miljön påverkar beslutsprocesserna och därmed organisationens agerande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly