Övriga frågor Flashcards

1
Q

Hur ett kärnkraftverk fungerar.

Begrepp: Kärnreaktor, styrstav, skyddshölje mot strålning, vattenånga, turbin, generator, kondensor, värmeväxlare, varmvatten till hushållen, transformator, kraftlinje, hushåll, transformator, bränslestavar (uran), moderator (grafit), kallt vatten, varmt vatten

A

I kärnreaktorn sker kärnklyvningen. Neutroner skickas in till bränslestavarna. Bränslestavar är kutsar av uran sammanpressade, dessa används som bränsle till kärnreaktorn.

Neutronerna träffar det redan instabila uran-235 och delar på dess atomkärna för att utsända energi, värme och tre nya neutroner som även de börjar klyva nya atomkärnor, en kedjereaktion.

Denna kedjereaktion kontrolleras av styrstavar. Styrstavarna är gjorda på ämnen som lätt drar åt sig neutronen, till exempel ämnet kadmium. Med hjälp av dessa kan man styra reaktorn och helt stänga av reaktorn i nödsituationer.

Det finns även en moderator som drar åt sig neutroner, i vanliga fall består dessa moderatorer av tungt vatten eller grafit. Dessa används för att sänka energin på neutronerna i kedjereaktionen. Reaktorn har även ett skyddshölje i toppen för att skydda mot att radioaktiv strålning ska utsöndras.

När vattnet leds upp i en värmeväxlare möts det i toppen av den varma energin från kärnklyvningen. Vattnet förångas och stiger i reaktorn och leds ut i ett rör som leder vattenångan till en turbin. Vattnets värmeenergi får turbinen att rotera snabbt och energin som bildas i turbinen förs vidare till en generator som omvandlar rörelseenergin till elektrisk energi. Vattenångan efter turbinen leds ner till en kondensor som kondenserar och kyler av ångan till kallt vatten som sedan leds upp i värmeväxlaren igen för att sedan upprepa samma sak och fortsätta i kretsloppet.

När rörelseenergin har omvandlats till elektrisk energi leds elektriciteten till en transformator som ändrar spänningen av strömmen. Denna ström leds sedan ut till hushållen via kraftlinjer. När vattnet har använts i hushållen leds det tillbaka till kondensorn för att göra det till kallt flytande vatten för att sedan upprepa samma process i kretsloppet.

(I ett kärnkraftverk använder man sig ut av fission, dvs klyvning av atomkärnor. I kärnreaktorn finns smala uran-rör, där man skickar en neutron med enorm kraft så att en atomkärna från uran delas och därmed sänder ut två till neutroner som i sin tur delar andra atomkärnor. Detta kallas för en kedjereaktion.

När det sker en fission i kärnreaktorn så utsöndras värme som i sin tur värmer upp vatten som i sin tur får en turbin att börja snurra. När turbinen börjar snurra så sätter generatorn igång som då omvandlar rörelseenergin till elektrisk energi genom elektromagnetisk induktion. Elektriska energin omvandlas sedan mellan olika ström och spänningsnivåer i en transformator, som i sin tur åker till konsumenterna via en kraftlinje.

Vattnet har flera uppgifter i ett kärnkraftverket. Dels så används vattenångan för att få igång turbinen. Dessutom används vatten som en moderator, dvs att den gör så att neutronerna saktas ner och därmed en mer kontrollerad process.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  • Hur de olika “strålningarna” alfa, beta, gamma uppkommer.
A

Strålning kan uppkomma slumpmässigt, dvs naturligt, men kan även uppkomma på konstgjord väg.

Fission och Fusion är exempel då gammastrålning uppkommer.

Gammastrålning kan bildas när en elektron hoppar upp och sedan tillbaka i ett elektronskal eller genom radioaktivt sönderfall och fission och fusion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  • Hur strålning kan användas i sjukvård, modern teknik mm.
A

Inom sjukvård används strålning. Ett exempel är röntgen, som är en elektromagnetisk strålning. Denna strålning är stark nog att åka igenom huden, men inte skelett. Därför använder man Röntgen för att kunna se exempelvis skador i skelettet.

Gammastrålning är också en elektromagnetisk strålning som används inom sjukvården. Gammastrålning kan till exempel användas för att ta bort ett tumör. Dock så finns det risker när man sprutar in en massa strålning i kroppen eftersom det faktisk kan orsaka cancer, när det egentligen ska bota cancer.

För att minimera risken för att orsaka “ny” cancer så skickar man in gammastrålning från massa olika håll. Detta leder till att skärningspunkten (den punkt där alla strålningar möts) får en sammanlagt stark strålning för att ta bort tumöret.

I mobiler och TV-apparater används radiovågor för att skicka signaler mellan olika enheter, till exempel textmeddelanden eller samtal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  • Hur strålning kan vara skadligt.
A

Kan orsaka sjukdomar, till exempel cancer. Strålningen kan påverka kroppens molekyler vilket kan förstöra vävnader, celler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly