Pengekrav: 1-2 (innledning, betalingstid. betalingssted. moderne betalingsformidling) Flashcards

1
Q

Hvilke EU-direktiver er de viktigste for norsk pengekravsrett?

A

De viktigste av disse er i dag direktiv 2008/48/EF om kredittavtaler for forbrukere m.v. og direktiv 2011/7/EU om kamp mot forseinka betaling i handelshøve.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er viktige eksempler på pengekrav av offentligrettslig karakter?

A

Det er krav på skatt, trygdeytelser og ekspropriasjonserstatning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke to hovedgrupper av pengeforpliktelser finnes?

A

Lånegjeld og vederlagskrav.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva menes med lånegjeld?

A

Lånegjeld innebærer plikt til å betale tilbake penger som debitor har lånt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva menes med vederlagskrav?

A

Vederlagskrav er krav på betaling for en motytelse (En gjenstand som debitor har kjøpt, en tjeneste, transportytelse, leie av husrom, forsikring, en arbeids- eller konsulentytelse osv.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvilke andre typer pengefordringer finnes?

A

Erstatningskrav, krav på tilbakebetaling i en del situasjoner og krav som følge av motpartens kontraktbrudd er noen eksempler som ikke passer inn i todelingen ovenfor. Finnes flere.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva sier forarbeidene om hva som menes med et gjeldsbrev?

A

I tilslutning til tradisjonell oppfatning både hos oss og annetssteds er det først og fremst SKRIFTLIGE og i det ytre SELVSTENDIG LØFTER OM BETALE PENGER SOM KALLES GJELDSBREV. Det gjør dog utvilsomt samme nytten om forpliktelsen ikke er formet som et løfte, men som en erkjennelse av å være penger skyldig … Hvis det løfte dokumentet gir uttrykk for ikke står på egne ben, men henviser til begivenheter og betingelser som ikke kan sees av papiret, er man … utenfor hva både utkastet og daglige tale forstår ved gjeldsbrev.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvordan kan vilkårene for at noe er et gjeldsbrev oppsummeres stikkordsmessig?

A
  1. Skriftlig
  2. I det ytre selvstendig
  3. Penger
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva menes med at gjeldsbrevet må være skriftlig?

A

Finnes et papir med tekst. Uklart om elektronisk skriftlighet er tilstrekkelig. Finansavtaleloven hjemler det, men kun når det følger av finansavtaleloven, jf. § 8. Reglene i § 8 har ikke betydning for andre regler om skriftlighet.
Læreboken heller i retning av at et gjeldsbrev ikke kan være elektronisk på bakgrunn av forarbeider.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er et eksigibelt gjeldsbrev? Hva har HR uttalt om signering av det?

A

Et eksigibelt gjeldsbrev er et gjeldsbrev som kan inndrives gjennom tvangsfullbyrdelse uten forutgående søksmål og dom. Gjeldsbrevet er tvansggrunnlag i seg selv. For at et gjeldsbrev skal være eksigibelt, må det ifølge tvangsl. § 7-2 (a) være undertegnet av skyldneren, og underskriften må være bekreftet etter nærmere regler gitt i forskrift. HR ankeutvalg i Rt. 2010 s. 604 avgjorde at en elektronisk signatur på et gjeldsbrev ikke oppfyller kravet til underskrift i tvangsl. § 7-2 (a).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva ligger i vilkåret om at forpliktelsen må være i det ytre selvstendig?

A

Forpliktelsen må være ubetinget. Altså må ikke dokumentet være knyttet opp til en betingelse, feks levering av varer osv. Det spiller imidlertid ingen rolle om betalingsplikten ifølge andre dokumenter enn gjeldsdokumentet (feks en kjøpekontrakt) eller en muntlig avtale er knyttet til en motytelse. Hvis denne forutsetningen ikke fremgår av gjeldsdokumentet, er dette like fullt et gjeldsbrev.
Det avgjørende er altså om dokumentet slik det fremstår etter sin egen tekst, gir uttrykk for en ubetinget (i det ytre selvstendig) betalingsplikt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva ligger i vilkåret om at gjeldsbrevet må gjelde penger?

A

Ikke uttrykk for realytelser (varer mm.). Det skyldige beløpet må angis som en bestemt sum, eventuelt med tillegg av renter. Kan diskuteres om en klausul om indeksregulering av gjelden er til hinder for at dokumentet er et gjeldsbrev.
Kan være utenlands valuta.
Selv om det ikke er tatt med som et eget vilkår i oppstillingen foran, sier det seg selv at dokumentet må inneholde debitors skulderkjennelse eller betalingsløfte for at det skal være et gjeldsbrev. Regning fra kreditor er ikke gjeldsbrev.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvilke to hovedtyper gjeldsbrev er det?

A

Omsetningsgjeldsbrev og enkle gjeldsbrev. Rettsreglene for disse to hovedtypene skiller seg fra hverandre på en del viktige områder. På andre områder er reglene felles.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva er noen sentrale rettsvikrninger av omsetningsgjeldsbrev og enkle gjeldsbrev?

A

Begge kan omsettes. Kjøperen av et omsetningsgjeldsbrev har bedre beskyttelse enn kjøperen av et enkelt gjeldsbrev. Også ellers er rettsvirkningene delvis ulike. I praksis er det lettere å omsette omsetningsgjeldsbrev enn enkle gjeldsbrev.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hvilke brev er omsetningsgjeldsbrev?

A

De fremgår av gjeldsbrevlovens § 11.

  1. Ihendehaversgjeldsbrev
  2. Ordregjeldsbrev
  3. Pantobligasjon
  4. Gjeldsbrev som uttrykkelig er omsetningsgjeldsbrev.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvilke gjeldsbrev regnes som enkle gjeldsbrev?

A

De gjeldsbrevene som ikke er omsetningsgjeldsbrev etter § 11, regnes som enkle gjeldsbrev. Dette er forsøkt uttrykt i § 24, som dessverre har fått en ganske vanskelig formulering.

17
Q

Hva menes med gjeldsbrev som uttrykkelig er omsetningsgjeldsbrev?

A

De regnes da som omsetningsgjeldsbrev, som om ingen av vilkårene i § 11 (2) nr 1-3 er oppfylt.

18
Q

Hvilke gjeldsbrev blir da enkle gjeldsbrev?

A

Det er etter dette gjeldsbrev hvor kreditors navn fremgår, uten ordretillegg, uten pantsettelse som nevnt i § 11 (2) nr. 3, og uten at dokumentet uttrykkelig betegner seg som omsetningsgjeldsbrev. Det er dette som er ment å komme til uttrykk i gbl. § 24.

19
Q

Hvordan er bruk av gjeldsbrev i praksis?

A

Kan brukes om lånegjelde, vederlagsgjeld (ved kredittkjøp feks) eller en annen type gjeld som nevnt foran.

20
Q

Hva menes med muntlige fordirnger?

A

Pengeforderinger som ikke er knyttet til gjeldsbrev (og som heller ikke er registrert i verdipapirregister eller knyttet til veksel), kalles gjerne for muntlige fordringer.

21
Q

Hvilke andre måter kan fordringer deles i?

A

Det kan skilles mellom usikrede og sikrede fordringer. De sikrede fordringene kan igjen deles inn i pantesikrede og kausjonssikrede fordringer. De pantesikrede fordringene kan igjen grupperes etter pantets art (fast eiendom, løsøre osv.), og blant kausjonene kan man skille mellom privatkausjon, bankgaranti og kausjonsforsikring osv.
Andre: rentebærende og ikke rentebærende fordringer, fordringer som er prioritert og uprioritert i konkurs osv.

22
Q

Hva er noen rettslige betydninger av at det utstedes gjeldsbrev?

A

Debitors forpliktelse overfor kreditor blir som utgangspunkt ikke endret ved at det utstedes et gjeldsbrev for gjelden. Holdebare innsigelser mot kravet? Dersom gjeldsbrevet omsettes blir det litt annerledes. Gjeldsbrevet blir til dels eget, uten tilknytning til det opprinnelige rettsforholdet.
Foreldelsesfristen økes til ti år fra 3 år ved gjeldsbrev.
Tvangsinndrivelse av gjeldsbrev kan skje uten søksmål og dom(kreves vedtakelse fra debitor). Kalles eksigibelt dokument.

23
Q

Hvordan står gbl. seg i forhold til muntlige pengefordringer?

A

Med støtte i lovens forarbeider og noe rettspraksis er det en vanlig oppfatning at de reglene som gjelder for enkle gjeldsbrev - lovens første og tredje kapittel - kan anvendes analogisk på muntlige pengefordringer.

24
Q

Hvilke kapitler i gbl. gjelde alminnelig?

A

Etter dette kan man konkludere med at lovens første og tredje kapittel inneholder alminnelige regler for pengefordringer. Disse reglene er altså i praksis ikke begrenset til gjeldsbrev.

25
Q

Hvilke lover gjelder ved siden av gbl.?

A

Finnes flere lover og ulovfestede regler om pengeforpliktelser. eksempler: forsinkelsesrenteloven, foreldelsesloven, inkassoloven og finansavtaleloven. Av viktige regler som ikke, eller bare delvis, er lovfestet, kan nevnes reglene om motregning, om fellesheftelse og regress og om tilbakesøking av foretatt betaling.

26
Q

Hva menes med påkrav?

A

Dersom forfallsdag ikke er fastsatt, bestemmer gbl. § 5 (1) 2. p. at debitor i slike tilfeller plikter å betale “straks kravsmannen sier frå”, dvs. ved påkrav. Ingen formkrav. Hensyn til bevis: skriftlig. Må betalt “straks”, ingen frist. Tradisjonelt synes man lite villig til å ta loven på ordet her. “rimelig frist etter påkrav”. Sees i lys av misligholdbeføyelsene.

27
Q

Hva menes med førtidig eller ekstraordinært forfall.

A

Selv om en bestemt forfallsdag eller en bestemt avdragsordning er fastsatt, kan kreditor ha rett til å kreve full innfrielse før den fastsatte tiden. Dette kalles førtidig eller ekstraordinært forfall.

28
Q

Hvilke momenter er av særlig betydning for å avgjøre om det foreligger vesentlig mislighold av pengeforpliktelser?

A

Vurderingen er skjønnsmessig og individuell. Av betydning er særlig betalingsmisligholdets varighet, beløpets størrelse, om betalingsmislighold også har funnet sted tidligere, og hvilken sikkerhet kreditor har for fordringen. Konsekvenser for debitor og andre (familien) kan også trekkes inn.

29
Q

Hva menes med frigjøringstid?

A

Mens ordet “forfall” angir når skyldneren har plikt til å betale, brukes ordet “frigjøringstid” om skyldnerens rett til å betale.

30
Q

Hva er hovedregelen ved inngåelse av avtaler?

A

Den klare hovedregelen i kausjonsretten er, som ellers i kontraktsretten, at hver av partene selv må bære risikoen for de forutsetninger de bygger på ved avtaleinngåelsen.