People Flashcards

1
Q

Hoe typeren mensen zich?

A

Mensen typeren zich in relatie tot anderen, stelde Leon Festinger, een Amerikaanse sociaal psycholoog en grondlegger van de sociale vergelijkingstheorie. Logisch, lijkt me: alleen op de wereld ben je arm noch rijk. En al loop je naakt rond, niemand die het ziet. Of, in mijn geval: in een wereld zonder smartphonegebruikers valt het niet op dat jij geen smartphone hebt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Who is Leon Festinger?

A

Leon Festinger (New York, 8 mei 1919 – aldaar, 11 februari 1989) was een Amerikaanse sociaal psycholoog. Hij is beroemd geworden vanwege zijn theorie over cognitieve dissonantie.[1] Festinger heeft zijn bacheloropleiding afgerond aan het City College of New York in 1939. Na het afronden van zijn master promoveerde hij aan de University of Iowa in 1942 onder begeleiding van Kurt Lewin. Naast zijn werk over cognitieve dissonantie geniet Festinger ook bekendheid vanwege zijn theorie van sociale vergelijking (en: social comparison theory), die zegt dat mensen zichzelf voornamelijk beoordelen door zichzelf met anderen te vergelijken.
In 1971 was hij een semester gastprofessor aan de Katholieke Universiteit Leuven, bij Jozef Nuttin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

What is the MacArthur Scale of Subjective Social Status?

A

De klasse die niet wordt bepaald door opleidingsniveau, inkomen en positie op de arbeidsmarkt, maar die we voor onszelf bepalen in relatie tot anderen – onze subjectieve sociale status – kun je óók meten. Daarvoor gebruiken we de zogenoemde ‘MacArthur Scale of Subjective Social Status’.

De MacArthur-schaal is niet meer of minder dan nog een ladder met tien tredes. Men krijgt eerst te horen (of te lezen) welke tredes op de ladder weergeven waar mensen in de samenleving staan. Dat is het objectieve deel, dat we kennen van de sociaal-economische status. Maar dan wordt gevraagd: op welke trede denk je op dit moment in het leven te staan in vergelijking met anderen (binnen land x of groep y)? Het gaat MacArthur dus om zelfrapportage.

Het effect van die gevoelsmatige trede, die vaak niet overeenkomt met de trede die objectief kan worden bepaald, is groot. Het kan er serieus inhakken. Eerder schreef ik dat arm zijn je ziek maakt. Maar ook je arm voelen maakt ziek: uit onderzoek blijkt dat ook de sociale status die mensen ervaren een cruciale rol speelt. Dit gevoel is vaak een betere voorspeller van je gezondheid dan je sociaal-economische status.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

SCP over armoedebeleid

A

Armoedebeleid zal dus niet alleen over je bankrekening moeten gaan, maar ook over subjectieve sociale status. Niet enkel over wat je hebt, maar ook over hoe je je voelt. Of zoals het Sociaal en Cultureel Planbureau het onlangs nog uitdrukte: in onze postindustriële klassenstructuur is enkel aan de economische knoppen draaien niet langer voldoende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly