Polovodičové paměti statické a dynamické, hierarchické uspořádání paměti počítače. Flashcards

1
Q

proc se pouzivaji vice typu pameti?

A

Existuje několik důvodů, proč se používají různé typy paměti:

Různé vlastnosti: Každý typ paměti má své specifické vlastnosti. Například některé paměti jsou rychlejší, zatímco jiné mají větší kapacitu. Používání různých typů paměti umožňuje využít jejich specifické vlastnosti v závislosti na konkrétních požadavcích.

Ekonomické hledisko: Každá paměťová technologie má svou výrobní cenu za jednotku kapacity. Některé paměti mohou být levnější než jiné, což závisí na jejich výrobním procesu a dostupnosti surovin. Použití různých typů paměti umožňuje najít ekonomicky výhodné řešení pro konkrétní aplikace.

Technické omezení: Každý typ paměti má své technické omezení, jako je rychlost přístupu, energetická náročnost nebo odolnost vůči vnějším vlivům. Používání různých typů paměti umožňuje optimalizovat výkon a spolehlivost systému na základě jeho požadavků a omezení.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Popište hierarchické uspořádání pamětí v počítači.

A

Registrů: Nejrychlejší formou paměti jsou registry. Jsou to malé úložné prostory přímo integrované na procesoru. Slouží k uchovávání často používaných dat a instrukcí. Registrů je jen omezený počet, ale přístupová doba k nim je velmi krátká.

Mezipaměti (cache): Prostředkem mezi registry a hlavní pamětí jsou mezipaměti. Existují různé úrovně mezipamětí (L1, L2, L3), kde L1 je nejrychlejší a nejmenší, zatímco L3 je pomalejší a větší. Mezipaměti slouží k uchovávání často používaných dat a instrukcí, které se často vyžadují. Přístupová doba k mezipamětím je rychlejší než k hlavní paměti.

Hlavní paměť (RAM): Hlavní paměť je primární formou paměti počítače. Je to dynamická RAM (DRAM) nebo statická RAM (SRAM), která uchovává běžící programy, data a instrukce. Hlavní paměť má větší kapacitu než mezipaměti, ale její přístupová doba je pomalejší.

Sekundární paměť (Вторичная память ) (např. pevný disk): Sekundární paměť je externí úložný prostor, který slouží k dlouhodobému ukládání dat. Příkladem je pevný disk (hard disk drive - HDD) nebo pevný diskový polovodič (solid-state drive - SSD). Sekundární paměť má obrovskou kapacitu, ale její přístupová doba je mnohem delší než u pamětí vyšších úrovní.

Terciární paměť (Третичная память) (např. pásková jednotka): Terciární paměť je pomalá, ale má obrovskou kapacitu. Používá se pro archivaci a zálohování dat. Příkladem terciární paměti je pásková jednotka nebo optické médium, jako je CD nebo DVD.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Jak je v dynamických pamětech ukládána informace a jak je
udržována?

A

DRAM je typ paměti v počítačích, který využívá kondenzátory pro ukládání dat. Každý bit informace je uložen v kondenzátoru. Avšak kondenzátory mají tendenci ztrácet náboj, a proto DRAM vyžaduje pravidelné obnovování dat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Jaká je vnitřní organizace dynamických pamětí?

A

● kolečko - buňka
● jsou umístěny ve čtvercové matici v jedné nebo více vrstvách
● výběr buňky je tak ve dvou krocích (row, col)
● vodiče z dekodérů slouží k výběru buňky
● vodiče z buněk slouží k přenosu dat do I/O bufferu

● колесо - клетка
● размещаются в квадратной матрице в один или несколько слоев
● выбор ячейки происходит в два этапа (row, col)
● провода от декодеров используются для выбора ячейки
● провода от ячеек используются для передачи данных в буфер ввода/вывода

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

historii vývoje dynamických pamětí.

A

DRAM byla vyvinuta v 60. letech 20. století
DRAM (Dynamic Random Access Memory) je typ počítačové paměti používané pro dočasné ukládání dat v počítačích

DRAM была разработана в 1960-х годах.
DRAM (динамическая оперативная память) — это тип компьютерной памяти, используемый для временного хранения данных в компьютерах.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly