Portfolio Flashcards

1
Q

Wat is de opsporingsfouillering?

A

56 sv
De overige opsporingsambtenaren zijn bevoegd den aangehoudene tegen wien ernstige bezwaren bestaan, aan zijne kleeding te onderzoeken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is de ID fouillering?

A

55b sv
staande gehouden of aangehouden verdachte aan zijn kleding te onderzoeken, alsmede voorwerpen die hij bij zich draagt of met zich mee voert te onderzoeken, een en ander voor zover zulks noodzakelijk is voor de vaststelling van zijn identiteit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is de Veiligheidsfouillering?

A

7 lid 2 pw en ambtsinstructie
Onderzoek aan de kleding van personen en het onderzoek van de voorwerpen die personen bij zich dragen of met zich mee voeren bij de uitoefening van een hem wettelijk toegekende bevoegdheid of bij een handeling ter uitvoering van de politietaak, indien uit feiten of omstandigheden blijkt dat een onmiddellijk gevaar dreigt voor hun leven of veiligheid of die van de ambtenaar zelf of van derden, en dit onderzoek noodzakelijk is ter afwending van dit gevaar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is de Vervoersfouillering?

A

7 lid 4 pw
een te vervoeren of in te sluiten persoon aan zijn kleding te onderzoeken op de aanwezigheid van voorwerpen die een gevaar voor de veiligheid van betrokkene of voor anderen kunnen vormen, alsmede daartoe de voorwerpen te onderzoeken die betrokkene bij zich draagt of met zich mee voert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is de Insluitingsfouillering?

A

7 lid 4 pw en ambtsinstructie
het aftasten en doorzoeken van diens kleding en van de voorwerpen die de ingeslotene bij zich draagt of met zich mee voert op de aanwezigheid van voorwerpen die tijdens de insluiting een gevaar voor de veiligheid van de betrokkene of voor anderen kunnen vormen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is de Opiumfouillering?

A

art 9 ow
Zij zijn bevoegd een persoon, verdacht van een bij deze wet als misdrijf strafbaar gesteld feit, bij het bestaan van ernstige bezwaren tegen deze, aan de kleding te onderzoeken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is de WWM fouillering?

A

art 52 wwm
De opsporingsambtenaren zijn bevoegd personen aan hun kleding te onderzoeken indien daartoe redelijkerwijs aanleiding bestaat op grond van:
a.een gepleegd strafbaar feit waarbij wapens zijn gebruikt;
b.een gepleegde overtreding van de artikelen 13, 26 of 27;
c.aanwijzingen dat een strafbaar feit als bedoeld onder a of b zal worden gepleegd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wanneer mag vuurwerk verkocht worden?

A

Het is verboden consumentenvuurwerk ter beschikking te stellen aan een particulier.
Het verbod geldt niet op 29, 30 en 31 december met dien verstande dat als een van deze dagen een zondag is het verbod eveneens op die zondag geldt, in welk geval het verbod om vuurwerk ter beschikking te stellen dan niet geldt op 28 december.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat zijn de leeftijden voor verkoop vuurwerk?

A

F1 12 jaar
F2 16 jaar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Mag je vuurwerk voor handen hebben?

A

Het is verboden vuurwerk of pyrotechnische artikelen voor theatergebruik voorhanden te hebben.
Uitzondering voor consumentenvuurwerk op 29, 30 en 31 december
Buiten deze periode mag je <25 kg voorhanden hebben op een niet publiek toegankelijke plaats.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat zijn de HALT voorwaarden?

A

De jongere heeft een feit uit het Besluit aanwijzing Halt-feiten gepleegd.
De jongere bekent het gepleegde feit.
De jongere stemt in met verwijzing naar Halt.
Voor verdachten jonger dan 16 jaar geldt dat de ouders moeten instemmen met de verwijzing. Halt vraagt deze toestemming.
Ouders en opvoeders moeten door de verwijzer op de hoogte gebracht worden dat hun kind een strafbaar feit heeft gepleegd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat zijn de bevoegdheden uit de wet ED?

A

art 18 - De opsporingsambtenaren zijn in het belang van de opsporing bevoegd tot inbeslagneming van daarvoor vatbare voorwerpen voor zover dat redelijkerwijs voor de vervulling van hun taak nodig is. Zij kunnen daartoe hun uitlevering vorderen.
art 19 - De opsporingsambtenaren zijn in het belang van de opsporing bevoegd inzage te vorderen van gegevens en bescheiden, voor zover dat redelijkerwijs voor de vervulling van hun taak nodig is.
art 20 - De opsporingsambtenaren hebben in het belang van de opsporing toegang tot elke plaats, voor zover dat redelijkerwijs voor de vervulling van hun taak nodig is.
art 21 - De opsporingsambtenaren zijn bevoegd in het belang van de opsporing zaken te onderzoeken, aan opneming te onderwerpen en daarvan monsters te nemen, voor zover dat redelijkerwijs voor de vervulling van hun taak nodig is. En zij zijn bevoegd daartoe verpakkingen te openen.
art 23 - De opsporingsambtenaren zijn bevoegd in het belang van de opsporing vervoermiddelen te onderzoeken, op hun lading te onderzoeken, inzage te vorderen van de wettelijk voorgeschreven bescheiden en het te vorderen dat deze zijn vervoermiddel stilhoudt met het oog op de naleving van de voorschriften

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat zijn de wettige bewijsmiddelen?

A

1°.eigen waarneming van den rechter;
2°.verklaringen van den verdachte;
3°.verklaringen van een getuige;
4°.verklaringen van een deskundige;
5°.schriftelijke bescheiden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wanneer in beslag nemen?

A

In geval van ontdekking op heterdaad van een strafbaar feit of in geval van verdenking van een misdrijf, vh-feit, is de opsporingsambtenaar bevoegd de daarvoor vatbare voorwerpen in beslag te nemen en daartoe elke plaats te betreden.
De opsporingsambtenaar kan, in afwachting van de komst van de rechter of ambtenaar die bevoegd is ter inbeslagneming de plaats te doorzoeken, de maatregelen nemen die redelijkerwijs nodig zijn om wegmaking, onbruikbaarmaking, onklaarmaking of beschadiging van voor inbeslagneming vatbare voorwerpen te voorkomen. Deze maatregelen kunnen de vrijheid van personen die zich ter plaatse bevinden beperken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat staat er in 96b sv?

A

1 In geval van ontdekking op heterdaad van een strafbaar feit of in geval van verdenking van een misdrijf als omschreven in artikel 67, eerste lid, is de opsporingsambtenaar bevoegd ter inbeslagneming een vervoermiddel, met uitzondering van het woongedeelte zonder toestemming van de bewoner, te doorzoeken en zich daartoe de toegang tot dit vervoermiddel te verschaffen.
2 Indien zulks met het oog op de uitoefening van de in het eerste lid verleende bevoegdheid noodzakelijk is, kan de opsporingsambtenaar:
a.van de bestuurder van het vervoermiddel vorderen dat hij het vervoermiddel tot stilstand brengt, en
b.het vervoermiddel vervolgens naar een daartoe door hem aangewezen plaats overbrengen of door de bestuurder laten overbrengen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat zijn de vatbaarheidsgronden voor inbeslagname?

A

Waarheidsvinding
Wederrechtelijk verkregen voordeel
Onttrekken aan het verkeer
Verbeurd verklaren

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Wat is het gedoogbeleid in de Opiumwet?

A

De grens van wat gedoogd wordt bij de verkoop van hennepproducten door de coffeeshops is gesteld op maximaal 5 gram. Het ligt in de rede eenzelfde grens te hanteren voor het aanwezig hebben van hennepproducten. In beginsel wordt niet opgespoord en vervolgd ter zake van het aanwezig hebben van hoeveelheden tot en met 5 gram, de geringe hoeveelheid voor eigen gebruik. Bij hoeveelheden tussen de 5 en de 30 gram volgt bij ontdekking een strafrechtelijke reactie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Wanneer is iets uit de Opiumwet een overtreding of een misdrijf?

A

Strafbare feiten uit de Opiumwet kunnen worden gezien als een overtreding of als een misdrijf. Wanneer er geen opzettelijke gedraging kan worden vastgesteld, dan gaat het om een overtreding. Als er wel opzet in het spel is, dan wordt er gesproken van een misdrijf. In de praktijk is er al relatief snel sprake van zogenaamde opzet. Dit betekent dat strafbare feiten uit de Opiumwet over het algemeen worden gezien als een misdrijf.

19
Q

Wat zijn de bevoegdheden uit de Opiumwet?

A

1 De opsporingsambtenaren hebben, voor zover dat redelijkerwijs voor de vervulling van hun taak nodig is, toegang:
a.tot de vervoermiddelen, met inbegrip van woongedeelten, waarvan hun bekend is, of waarvan redelijkerwijze door hen kan worden vermoed, dat daarmede ingevoerd of vervoerd worden of dat daarin, daarop of daaraan bewaard worden of aanwezig zijn middelen als bedoeld in lijst I of II;
b.tot de plaatsen, waar een overtreding van deze wet gepleegd wordt of waar redelijkerwijze vermoed kan worden, dat zodanige overtreding gepleegd wordt.
2 Zij zijn bevoegd een persoon, verdacht van een bij deze wet als misdrijf strafbaar gesteld feit, bij het bestaan van ernstige bezwaren tegen deze, aan de kleding te onderzoeken.
3 Zij zijn te allen tijde bevoegd tot inbeslagneming van daarvoor vatbare voorwerpen. Zij kunnen daartoe hun uitlevering vorderen.

20
Q

Wat zijn de catagorien uit de WWM?

A

I - De wapens uit categorie I zijn voornamelijk messen. Zo vallen hieronder onder andere stiletto’s, valmessen en vlindermessen. Sommige andere stiletto’s, valmessen en vlindermessen (en andere opvouwbare messen) vallen ook in categorie I.
II - Categorie II bestaat voornamelijk uit zware vuurwapens: automatische vuurwapens, aangepaste vuurwapens die meer aanvalskracht hebben of die minder zichtbaar kunnen worden gedragen (denk aan een revolver met afgezaagde loop), vuurwapens die niet lijken op een wapen en vuurwapens die niet onder een andere categorie vallen. Daarnaast vallen in categorie II stroomstootwapens, pepperspray en explosieven.
III - In categorie III zijn voornamelijk lichtere vuurwapens te vinden. Hieronder vallen onder andere geweren, revolvers en pistolen, toestellen voor beroepsdoeleinden die projectielen kunnen afschieten en alarmpistolen en startpistolen die niet aan bepaalde eisen voldoen. Apart is dat ook werpmessen in deze categorie vallen.
IV - Wapens uit categorie IV zijn zeer divers: van degens, zwaarden, sabels en bajonetten tot wapenstokken, kruisbogen en harpoenen. Categorie IV is de lichtste categorie wapens.

21
Q

Welke bevoegdheden geeft de WWM?

A

De opsporingsambtenaren kunnen te allen tijde op plaatsen waar zij redelijkerwijs kunnen vermoeden dat wapens of munitie aanwezig zijn, ter inbeslagneming doorzoeking doen.
De opsporingsambtenaren zijn bevoegd te vorderen dat de verpakking van goederen, met inbegrip van reisbagage, wordt geopend, indien daartoe redelijkerwijs aanleiding bestaat op grond van:
a.een gepleegd strafbaar feit waarbij wapens zijn gebruikt;
b.een gepleegde overtreding van de artikelen 13, 26 of 27;
c.aanwijzingen dat een strafbaar feit als bedoeld onder a of b zal worden gepleegd.

De opsporingsambtenaren zijn bevoegd vervoermiddelen te onderzoeken indien daartoe redelijkerwijs aanleiding bestaat op grond van:
a.een gepleegd strafbaar feit waarbij wapens zijn gebruikt;
b.een gepleegde overtreding van de artikelen 13, 26 of 27;
c.aanwijzingen dat een strafbaar feit als bedoeld onder a of b zal worden gepleegd.

De opsporingsambtenaren zijn te allen tijde bevoegd tot inbeslagneming van daarvoor vatbare voorwerpen. Zij kunnen daartoe hun uitlevering vorderen.

De opsporingsambtenaren zijn bevoegd personen aan hun kleding te onderzoeken indien daartoe redelijkerwijs aanleiding bestaat op grond van:
a.een gepleegd strafbaar feit waarbij wapens zijn gebruikt;
b.een gepleegde overtreding van de artikelen 13, 26 of 27;
c.aanwijzingen dat een strafbaar feit als bedoeld onder a of b zal worden gepleegd.

22
Q

Welke bevoegdheid gebruik je bij binnentreden van een woning zonder toestemming van bewoner?

A

Bevoegdheid komt uit art 7:2 van de pw. Toegang tot elke plaats, voor zover dat voor het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven, redelijkerwijs nodig is.

23
Q

Welke spelregels staan er in de awbi?

A

Voorafgaand te legitimeren en mededeling te doen van het doel van het binnentreden.
Voor het binnentreden in een woning zonder toestemming van de bewoner is een schriftelijke machtiging vereist.
Een schriftelijke machtiging als bedoeld in het eerste lid is niet vereist, indien ter voorkoming of bestrijding van ernstig en onmiddellijk gevaar voor de veiligheid van personen of goederen terstond in de woning moet worden binnengetreden.
Degene die zonder toestemming van de bewoner in een woning is binnengetreden, maakt op zijn ambtseed of -belofte een schriftelijk verslag op omtrent het binnentreden.

24
Q

Tussen welke tijden kan een woning niet zomaar worden betreden?

A

Tussen middernacht en 6 uur ’s morgens kan slechts zonder toestemming van de bewoner worden binnengetreden, voor zover dit dringend noodzakelijk is en, indien krachtens een machtiging wordt binnengetreden, de machtiging dit uitdrukkelijk bepaalt.

25
Wat is een tijdelijk huisverbod?
Beschikking houdende een last tot het onmiddellijk verlaten van een bepaalde woning en een verbod tot het betreden van, zich ophouden bij of aanwezig zijn in die woning en een verbod om contact op te nemen met degenen die met de persoon tot wie de beschikking is gericht in dezelfde woning wonen of daarin anders dan incidenteel verblijven
26
Hoe lang kan een tijdelijk huisverbod worden opgelegd?
Maximaal 10 dagen, kan verlengd worden tot max 4 weken.
27
Wie kan een huisverbod uitschrijven?
Een burgermeester of een gemandateerd hovj.
28
Wat is de Taak van de politie?
De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.
29
Wat zegt artikel 8 van de wegenverkeerswet?
Het is een ieder verboden een voertuig te besturen terwijl hij verkeert onder zodanige invloed van een stof, waarvan hij weet of redelijkerwijs moet weten, dat het gebruik daarvan de rijvaardigheid kan verminderen, dat hij niet tot behoorlijk besturen of tot behoorlijk te begeleiden in staat moet worden geacht. Ervaren bestuurder - 220 ugl strafbaar - 570 ugl invorderen Beginnend bestuurder - 88 ugl strafbaar - 350 ugl invorderen
30
Wat zegt artikel 9 van de wegenverkeerswet?
Het rijden tijdens de ontzegging van de rijbevoegdheid of nadat het rijbewijs ongeldig is verklaard dan wel de geldigheid is geschorst.
31
Wat zegt artikel 160 van de wegenverkeerswet?
Voertuig doen stilhouden of naar een nabijgelegen plaats te doen vervoeren. Vorderen rij en kentekenbewijs Medewerking vorderen psychomotorische, alcohol en speekseltest Gegeven bevelen in belang van het verkeer opvolgen.
32
Wat zegt artikel 130 van de wegenverkeerswet?
Indien bij de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen personen een vermoeden bestaat dat de houder van een rijbewijs niet langer beschikt over de rijvaardigheid dan wel over de lichamelijke of geestelijke geschiktheid, vereist voor het besturen van een of meer categorieën van motorrijtuigen waarvoor dat rijbewijs is afgegeven, doen zij daarvan zo spoedig mogelijk schriftelijk mededeling aan het CBR onder vermelding van de feiten en omstandigheden die aan het vermoeden ten grondslag liggen. Bij ministeriële regeling worden de feiten en omstandigheden aangewezen die aan het vermoeden ten grondslag dienen te liggen en worden ter zake van de uitoefening van deze bevoegdheid nadere regels vastgesteld.
33
Wat zegt artikel 5 van de wegenverkeerswet?
Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.
34
Wat zegt artikel 5a van de wegenverkeerswet?
Het is een ieder verboden opzettelijk zich zodanig in het verkeer te gedragen dat de verkeersregels in ernstige mate worden geschonden, indien daarvan levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een ander te duchten is. Als zodanige verkeersgedragingen kunnen de volgende gedragingen worden aangemerkt: a.onvoldoende rechts houden op onoverzichtelijke plaatsen; b.gevaarlijk inhalen; c.negeren van een rood kruis; d.over een vluchtstrook rijden waar dit niet is toegestaan; e.inhalen voor of op een voetgangersoversteekplaats; f.niet verlenen van voorrang; g.overschrijden van de krachtens deze wet vastgestelde maximumsnelheid; h.zeer dicht achter een ander voertuig rijden; i.door rood licht rijden; j.tegen de verkeersrichting inrijden; k.tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat vasthouden; l.niet opvolgen van verkeersaanwijzingen van daartoe op grond van deze wet bevoegde personen; m.overtreden van andere verkeersregels van soortgelijk belang als die onder a tot en met l genoemd.
35
Wat zegt artikel 6 van de wegenverkeerswet?
Het is een ieder die aan het verkeer deelneemt verboden zich zodanig te gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvindt waardoor een ander wordt gedood of waardoor een ander zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht of zodanig lichamelijk letsel dat daaruit tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van de normale bezigheden ontstaat.
36
Wat zegt artikel 7 van de wegenverkeerswet?
Het is degene die bij een verkeersongeval is betrokken of door wiens gedraging een verkeersongeval is veroorzaakt, verboden de plaats van het ongeval te verlaten indien: a.bij dat ongeval, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, een ander is gedood dan wel letsel aan een ander is toegebracht; b.bij dat ongeval, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, schade aan een ander is toegebracht; c.daardoor, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, een ander aan wie bij dat ongeval letsel is toegebracht, in hulpeloze toestand wordt achtergelaten.
37
Wie mag op heterdaad de verdachte aanhouden? En buiten heterdaad?
In geval van ontdekking op heterdaad van een strafbaar feit is een ieder bevoegd de verdachte aan te houden. Buiten het geval van ontdekking op heterdaad is de opsporingsambtenaar op bevel van de officier van justitie bevoegd de verdachte van een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten, aan te houden. Dit is een getrapte bevoegdheid.
38
Hoe werkt het betreden van plaatsen bij aanhouding?
In geval van ontdekking op heeter daad van een misdrijf kan ieder, ter aanhouding van den verdachte, elke plaats betreden, met uitzondering van een woning zonder toestemming van de bewoner en van de plaatsen, genoemd in artikel 12 van de Algemene wet op het binnentreden (Stb. 1994, 572). Zoowel in geval van ontdekking op heeter daad als buiten dat geval kan iedere opsporingsambtenaar, ter aanhouding van den verdachte, elke plaats betreden.
39
Wat zijn de rechten van een verdachte?
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan. Als de (hulp)officier van justitie beslist dat u op het (politie)bureau moet blijven, dan mag u vragen om een derde (bijvoorbeeld een familielid of huisgenoot) te laten weten dat u wordt vastgehouden. U heeft het recht om de stukken in te zien, als die er zijn.
40
Wat zijn de rechten van een slachtoffer?
U heeft recht op informatie U heeft recht op hulp U kunt bescherming krijgen U mag aangifte doen U mag zich laten bijstaan U kunt vragen om een tolk als u de Nederlandse taal niet goed begrijpt U kunt een vergoeding vragen voor uw schade U mag vragen om contact met de verdachte of dader U heeft recht op een goede behandeling U mag klagen wanneer het Openbaar Ministerie besluit dat er geen strafzaak komt U mag vragen om stukken van het dossier van de strafzaak te zien U kunt een vergoeding krijgen als u moet getuigen U mag spreken in de rechtszaal U heeft recht op informatie over verlof, vrijlating of ontsnapping van de verdachte of dader
41
Wat is een PIJ-maatregel?
Plaatsing in een Inrichting voor Jongeren. De PIJ-maatregel is een behandelmaatregel voor jongeren bij wie er sprake is van een ontwikkelingsstoornis of psychische aandoening. In de volksmond heet de maatregel 'jeugd-TBS'.
42
Wat is Salduz?
Als een verdachte aangehouden wordt moet hij of zij voordat het politieverhoor aanvangt, in de eerste zes uur voor politieonderzoek, een raadsman (advocaat) gesproken hebben. Het verhoor van inverzekeringstelling valt hier overigens niet onder. De verdachte mag bij een B- of C-zaak afzien van een raadsman. Bij een A-zaak is het voor de verdachte nooit mogelijk om van een raadsman af te zien.
43
Wat zijn A, b en C zaken met betrekking tot Salduz?
A: Strafbare feiten met strafdreiging gevan-genisstraf van 12 jaar of meer. B: Overige strafbare feiten waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten. C: Strafbare feiten waarvoor geen voorlopige hechtenis is toegelaten.