Prescriptia Extinctiva Si Decaderea - Consideratii Gnerale Referitoare La Prescriptia Extinctiva/ Definitie/ Natura Juridica/ Efectul/ Delimitarea Flashcards

0
Q

Ce se intelege prin drept la actiune?

A

Prin drept la actiune se intelege dreptul de a constrange o persoana, cu ajutorul fortei publice, sa execute o anumita prestatie, sa respecte o anumita situatie juridica sau sa suporte orice alta sanctiune civila, dupa caz.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Cum poate fi definita prescriptia extinctiva?

A

Prescriptia extinctiva poate fi definita ca fiind acea sanctiune care consta in stingerea, in conditiile stabilite de lege, a dreptului material la actiune neexercitat in termen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Sub aspect terminologic, cum poate fi folosita notiunea de prescriptie extinctiva?

A

Sub aspect terminologic, notiunea de prescriptie extinctiva poate fi folosita in doua acceptiuni, anume, desemneaza pe de o parte, institutia de drept civil care are aceasta denumire, iar, pe de alta parte, stingerea dreptului material la actiune.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Cum se pot modifica termenele de prescriptie in cazul termenelor de prescriptie (legale) mai mici de 10 ani?

A

In cazul termenelor de prescriptie mai mici de 10 ani, noua durata a acestora, convenita de parti nu poate fi mai scurta de un an si nici mai mare de 10 ani.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Cum se pot modifica termenele de prescriptie in cazul termenelor de prescriptie (legale) mai mari de 10 ani?

A

In cazul termenelor de prescriptie de cel putin 10 ani, noua durata a acestora poate fi stabilita pana la 20 de ani.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ce este prescriptia extinctiva, pentru dreptul civil?

A

Pentru dreptul civil, prescriptia extinctiva este o sanctiune indreptata impotriva pasivitatii titularului dreptului subiectiv civil sau al altei situatii ocrotite de lege, care, in conditiile legii, nu va mai avea posibilitatea de a obtine protectia judiciara a acesteia prin exercitarea dreptului material la actiune.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Cand se poate beneficia de protectie judiciara pentru dreptul subiectiv civil?

A

Intrucat organul de jurisdictie nu mai poate invoca din oficiu prescriptia extinctiva, dreptul subiectiv civil poate beneficia de protectie judiciara pe cale de actiune ori de cate ori prescriptia extinctiva nu este invocata in termenul prevazut de lege (art. 2513, potrivit caruia prescriptia poate fi opusa numai in prima instanta prin intampinare sau, in lipsa invocarii, cel mai tarziu la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate) de catre cel in folosul caruia curs prescriptia sau de persoanele mentionate in art. 2514.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Cum este folosita notiunea de exceptie?

A

In dreptul civil, notiunea de exceptie este folosita, de regula, in sensul de exceptie de drept substantial, deci ceea ce in dreptul procesual civil se deșemneaza prin expresia “aparare de fond”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ce inseamna protectia pe calea de exceptia de care se bucura dreptul suniectiv civil prescris?

A

Dreptul subiectiv civil prescris se bucura de protectie pe cale de exceptie, in sensul ca, in cazul in care obligatia corelativa a fost executata de bunavoie dupa ce termenul de prescriptie s-a implinit, nu se va putea cere restituirea chiar si atunci cand la data executarii, cel in folosul caruia a curs prescriptia nu stia ca termenul de prescriptie era implinit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Cine nu poate renunta la prescriptie?

A

Nu poate renunta la prescriptie cel lipsit de capacitatea de a instraina sau, dupa caz, de a se obliga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Care sunt efectele renuntarii la prescriptie?

A

Cat priveste efectele renuntarii la prescriptie, art. 2510 distinge intre renuntarea la prescriptia implinita, caz in care incepe sa curga o noua prescriptie de acelasi fel, si renuntarea la beneficiul termenului scurs pentru prescriptia inceputa si neimplinita, ipoteza in care sunt aplicabile regulile privind intreruperea prescriptiei prin recunoasterea dreptului.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Care sunt principiile care carmuiesc efectul prescriptiei extinctive?

A

Efectil prescriptiei extinctive este carmuit de doua principii (care au existat si in reglementarea anterioara): odata cu stingerea dreptului la actiune privind un drept subiectiv principal se stinge si dreptul la actiune privind drepturile subiective accesorii, afara de care prin lege s-ar dispune altfel; in cazul in care un debitor este obligat la prestatii succesive, dreptul la actiune cu privire la giecare di tre aceste prestatii se stinge printr-o prescriptie deosebita, chiar daca debitorul continua sa execute una sau alata dintre prestatiile datorate, cu exceptia cazului in care prestatiile succesive alcatuiesc, prin finalitatea lor, rezultata din lege sau din conventie, un tot unitar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Care sunt principalele asemanari dintre prescriptia extinctiva si uzucapiune?

A

Principalele asemanari dintre prescriptia extinctiva si uzucapiune sunt: ambele se infatiseaza ca sanctiuni de drept civil pentru titularii drepturilor subiective civile inactivi; ambele presupun termene; exista reguli comune privind calculul termenului; dispozitiile legale care reglementeaza uzucapiunea se completeaza in mod corespunzator u cele privitoare la prescriptia extinctiva.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Care sunt cele mai semnificative deosebiri dintre prescriptia extinctiva si uzucapiune?

A

Prescriptia extinctiva stinge dreptul la actiune in sens material, in vreme ce uzucapiune duce la dobandirea unui drept real principal; termenele de prescriptie extinctiva sunt mai scurte si mai numeroase; exista reguli proprii care privesc momentul la care incepe sa curga termenul uzucapiunii, respectiv al prescriptiei extinctive; repunerea in termen se aplica numai in cazul prescriptiei extinctive.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Care sunt cele mai importante deosebiri dintre prescriptia extinctiva si termen?

A

Prescriptia extinctiva reprezinta o sanctiune care stinge dreptul la actiune in sens material, iar termenul, ca modalitatea a actului juridic, este un eveniment viitor si sigur ca implinire, de care depinde exercitarea ndrepturilor subiective si executarea obligatiilor corelative; dreptul subiectiv exista si dupa implinirea termenului de prescriptiextinctiv, insa, termenul extinctiv stinge chiar dreptul subiectiv civil si obligatoa corelativa acestuia; suspendarea, intreruperea si repunerea in termen sunt proprii numai termenului de prescriptie extinctiva etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Care sunt asemanarile dintre prescriptia extinctiva si termen?

A

In principiu, atat durata termenului de prescriptie extinctiva, cat si cea a termenului, ca modalitatea a actului juridic, pot fi modificate prin acordul partilor; calculul termenelor se face dupa aceleasi reguli.

16
Q

Care sunt asemanarile dintre prescriptia extinctiva si decadere?

A

Decaderea se aseamana cu prescriptia extinctiva deoarece ambele institutii: sunt sanctiuni de drept civil; au efect extinctiv; presupun termene.

17
Q

Care sunt principalele deosebiri dintre prescriptia extinctiva si decadere?

A

Prescriptia extinctiva stinge numai dreptul la actiune in sens material, pe cand decaderea stinge insusi dreptul subiectiv civil; instanta nu poate sa invoce din oficiu prescriptia extinctiva, in vreme ce decaderea poate fi invocata din oficiu daca termenul de decadere este de ordine publica; termenele de prescriptie extinctiva sunt stabilite de lege, partile avand posibilitatea sa le modifice in anumite conditii, in vreme ce termenele de decadere izvorasc din lege sau din vointa partilor etc.