Projektledelse Flashcards

1
Q

Gevinstræet og de 4 niveauer

A

Ser ikke kun på forretningsmæssige effekter, men de adfærdmæssige effekter
4. Niveauer
- Reaktion
- Læring
- Anvendelse
- Gør det en forskel

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Målhierakiet

A

Hovedformål
Delformål
Leverancer
Succeskriterer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Projekttrekanten

A

For at kunne holde styr på ændringer i målsætningen og projektet er det vigtigt at kigge på
projekttrekanten,der indikerer at hvis man trækket i et hjørne, så ændrer vinklerne sig mindst i et andet hjørne. Dette betyder eksempelvis at man ikke kan ændre på leverancerne uden at det har indflydelse på ressourcerne eller tiden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forskel på succeskriterier og gevinstræet

A

Gevinsttræet og succeskriterier er to forskellige værktøjer, der kan bruges til at strukturere og visualisere mål og forventede resultater for en given aktivitet eller projekt.

Gevinsttræet er en struktur, der viser de forventede resultater eller gevinster, der forventes at opnås fra en given aktivitet eller projekt.

Succeskriterier, også kendt som målepunkter eller milepæle, er specifikke standarder eller mål, der skal opnås for at anse en given aktivitet eller projekt for at være vellykket

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Faseopdelt projektledelse modellen gennem 5 faser

A

5 faser: Ide, planlægning, gennemførsel, aflevering, drift og evaluering
Hver en er en fase

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvad er en interessentanalyse

A

Tydeliggøre hvilke interessenter, der bliver involveret i projektets implementering, og hvilken rolle de forskellige

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvilke elementer er med i interessentanalysen

A

Gidsler, Ressourcepersoner, eksterne interessenter og grå eminencer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvad er en kommunikationsplan

A

Kommunikationsplanen laves i forlængelse af interessentanalysen (Olsson et al. Side 278) og præciserer hvem interessenterne er, hvad vi gerne vil fortælle dem, hvor det skal ske henne, hvilken
effekt vi ønsker projektforløbet skal have på dem, hvornår det skal ske og hvem der har ansvar for at det sker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvad hører under en kommunikationsplan

A

Hvem(målgruppen)
Hvad (Indhold)
Hvor (kanal)
Hvornår (dato frekvens)
Hvorfor (formål)
Hvordan (sprog/tone)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvad er kommunikationsplanen god til

A

Og nå ja. Så er det også et godt sted at lure, hvor projektet skal levere hurtige resultater (quick-wins) for at få medvind og større værdi hos vigtige interessenter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvad er en business case

A

En business case tilpasses løbende gennem hele projektets levetid, og kan defineres som et dokument, der giver en detaljeret oversigt over projektets fordele og ulemper. I en businesscase er der fokus på et ”pluralistic view on value”, ”social and organizational manifestation” og ”formative purpose”, som danner rammerne for den komplette businesscase (Ward et. al., 2008).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvad indeholder business casen

A

Drivers, Investements objektives, Benefits og Cost

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Pure waterfall model

A

“Pure waterfall” modellen er en struktureret projektledelsesmetode, der består af en række faser, der skal gennemføres i en specifik rækkefølge. Modellen er kendetegnet ved, at hver fase skal være fuldført, før næste fase kan begynde, og at der ikke er megen fleksibilitet i processen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvorfor er det vigtigt at anvende målhierakiet ift. omverdenen

A

Vigtigt at man løbende anvender målhierarkiet/målsætningen i forhold til omverdenen, da den kan ændre sig i projektets gang og man udarbejdede målhierarkiet. Projekttrekanten fungerer som en kontrakt mellem styregruppen og projektgruppen, den skal ændres hvis der er nogle ændringer i miljøet der påvirker projektet og derfor arealet i trekanten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Seven core images of projects:

A

Der findes 7 (billeder) af hvilke “briller” man kan tage på ud far en organisatorisk bilelde af projektet. Man kan vælge ud fra hvilken aspekt man tager hæjde for, hvordan og hvilken brille man tager på. Indenfor hver dykker man ned i hvordan man kan bruge brillerne og hvordan man kan skrukturere sit projekt efter disse forhold. Dette vil på sigt optimere virksoheden og dens fremgang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vigtigste faktorer for implementeringen af et E-handelssystem

A

Brugervenlighed: Det er vigtigt, at E-handelssystemet er nemt at bruge for kunderne, så de kan finde de produkter, de søger, og gennemføre købene hurtigt og nemt.
Sikkerhed: Det er afgørende, at E-handelssystemet er sikkert, så kunderne kan føle sig trygge, når de indtaster deres betalingsoplysninger. Dette kan omfatte kryptering af data og andre sikkerhedsforanstaltninger.
Fleksibilitet: Det er vigtigt, at E-handelssystemet er fleksibelt og kan tilpasses til at opfylde de specifikke behov og krav, der er i virksomheden.
Integration med andre systemer: E-handelssystemet bør være i stand til at integrere med andre systemer, såsom et CRM-system eller en lagerstyring, for at sikre, at alle dele af forretningsprocessen fungerer glatt.
Skalerbarhed: E-handelssystemet skal være skalerbart, så det kan vokse med virksomheden og håndtere øget trafik og køb.

17
Q

Vigtige faktorer for implementeringen af et IT-system

A

Målsætninger og forventninger: Det er vigtigt at have klare målsætninger og forventninger til logistik systemet, så man ved, hvad man ønsker at opnå med det, og hvordan det skal bruges.
Forretningsprocesanalyse: Det er vigtigt at gøre en grundig analyse af de nuværende forretningsproceser, så man ved, hvordan logistik systemet skal tilpasses og integreres i organisationen.
Valg af teknologi: Det er vigtigt at vælge den rette teknologi til logistik systemet, så det passer til organisationens behov og budget.
Træning og dokumentation: Det er vigtigt at sørge for, at medarbejderne får den rette træning i brugen af logistik systemet, og at der udarbejdes omfattende dokumentation for systemet.
Test og vedligeholdelse: Det er vigtigt at teste logistik systemet grundigt før implementering, og at sørge for regelmæssig vedligeholdelse og opdateringer af systemet efter implementering.

18
Q

Bæredygtige metoder

A

Bevare sunde og bæredygtige fiskebestand for fortsat prodktion af fisk.
Kunne fiske i mange år, stå bedre økonomisk på lang sigt.
Etisk bæredygtoghed → Hvordan er fisken produceret.

Hvilke mulige bæredygtige løsninger kunne man bruge:
Bæredygtige fiske metoder, mindre skadelige for fiskebestanden → linefiskeroi isdte for granfiskeri.
Bæredygtig forsyningskæde
Bæredygtig emballage → genanvendelige eller nedbrydelig embalalge
Bæredygtig transport, mindre CO2-udlevdning fra leverandørerne → elektriske biler eller cykler.
Informere om bæredygtig løsninger

19
Q

ADKAR - Modellen

A

beskriver de fem trin, der er involveret i at implementere en forandring i en organisation.

Awareness: Dette trin handler om at skabe bevidsthed hos medarbejderne om, at der er behov for en forandring. Dette kan f.eks. gøres ved at informere medarbejderne om de problemer, der skal løses, og om de mulige fordele ved at implementere forandringen.
Desire: Dette trin handler om at skabe ønske hos medarbejderne om at ændre deres adfærd og om at støtte forandringen. Dette kan f.eks. gøres ved at fremhæve, hvordan forandringen kan hjælpe med at opfylde deres personlige mål og interesser.
Knowledge: Dette trin handler om at give medarbejderne de nødvendige færdigheder og viden, de skal have for at kunne implementere forandringen. Dette kan f.eks. gøres ved at tilbyde træning og oplysning om, hvordan forandringen skal gennemføres.
Ability: Dette trin handler om at give medarbejderne mulighed for at øve de nye færdigheder og viden i en sikker og støttende ramme. Dette kan f.eks. gøres ved at tilbyde øvelsesmuligheder og ved at give feedback og støtte underve

20
Q

Projektorganisering herunder projektejeren, styregruppen, projektlederen, projektgrupper, referencegrupper og arbejdsgrupper

A

En projektorganinswring er med til at få et overblik over hele organinsaionsnen deltagere om hvordan de er placeret i hierakis opdleing.
Niels balle er projektejeren om ham der står for det overordnede, det er ham for har investeret i projektte og derfor også har den størte motivation til prjekte og han er også bestyrlses formand. Styregruppen er arne, bent og niels som er dem som står for det centrale i projektet og dem som er togholder for at projektet ikke kører af sporet. Projektlederen er os profor consult som står for initiatverne og for at implemnetering bliver sat i værk. Herunder projekgrupper som er dem der har en stor indflydelse på den impelmnertger der er i virjosmheden og understøøer dette. DErtil er der refernve grupperne som pålægger et nsvar med som projejtgruppen og projelederen kan brueg for at imoeknetering egentlig hænger sammen. Arbejdsgrupperne er med til at man deler opgvern ud, dette r gjort ligefordlet for at alle har den samme mkotion og den vbidendeling som kan påvirke projekte i den bedt mulige rtenign.

21
Q

Forklar Teknologiske forståelsesrammer, ikke hvad der hører under

A

De teknologiske forståelsesrammer giver os et redskab til at arbejde med forskellige teknologiforståelser på tværs af interessenter. Modellen opdeler interessenter i forskellige grupper og på forskellige domæner.

22
Q

Forklar hvad der hører under teknologiske forståelsesrammer

A

Nature: Naturen bag teknologien (hvordan individer oplever teknologien)

Strategy: Strategien bag teknologien (individernes forståelse af teknologiens indflydelse ifh.
organisationens mål)

Use: Anvendelse af teknologien (hvordan individer opfatter teknologiens anvendelse i det daglige) Med udgangspunkt i disse forståelsesrammer skal I arbejde med nedenstående model.

23
Q

Forklar risikoscenarierne

A
  1. Modstand fra medarbejderne mod de nye IT-systemer
  2. De nye IT-systemer har forsinkelser
  3. Interne stridigheder i virksomheden

risikomatrice , Risikotabel og genbesøgt risikomatrice

24
Q

Den iterative projektstyringsmodel

A

Målsætning, vurdering og regulering

25
Q

SMART

A

Bruges i målhierakiet
SMART er defineret som er specifikke, målbare, (achive)opnåelige, relevante og tidsbestemte.
Dette er en metode, der bruges til at definere mål og sætte konkrete, realistiske mål for en person eller en organisation. Formålet med SMART-mål er at sikre, at målene er klare og præcise, og at der er en plan for at nå dem. SMART-mål kan bruges i en række forskellige sammenhænge, såsom at opnå personlige mål, forbedre en organisation eller nå langsigtede mål i et projekt.

26
Q

Business casen

A

Business casen består af nogle drivers som er de vigtigste input og aktiviteter, der driver virksomhedens operationelle og økonomiske resultater, både internt og eksternt. Interne drivers i virksomheden er faldende indtjening, Virksomheden halter på IT-siden og manglende omsætning. Hvis man fastholder de forudsætninger der er på den interne front, vil man kunne fastholde kunderne. De eksterne drivers fokuserer på stigende konkurrence, inflation og stigende energipriser (forblive konkurrencedygtige).

Derudover er der investment objectives. Som er skabt på baggrund af vores business drivers og fokus på del formålene i målhierarkiet. Som er det største fokus hvad angår at fremme projektet og virksomheden vækst.

27
Q

Projektplanen: Implenentering af e-handelssytem hvilken implemenyteringstartegi

A

Grundet arnes deadline på 6 måneder, gør at vi bruger KASKADE, hvor den første betaversion af systemet bliver implementeret

28
Q

Hvad er projektorgansering

A

Hvordan projekt kan organiseres. Formålet er at involvere de helt rigtige personer på tværs af afdelingen.

29
Q

Forklar cost I business casen

A

Det estimerede budget. De er vundet til at være i den høje ende da der implementeres to systemer. Der e lagt ekstra penge til support det første år, med henblik på ikke at skræmme eksisterende og nye kender væk

30
Q

Forklar benefits I business casen

A

Der er forsøgt at opnå kvalitativ data. Det er gjort med forsigtighed for ikke at give et forkert billed paf business casen. Kunde segment på 30%

31
Q

Hvad er intenstment objektives

A

skabt på baggrund af vores business drivers og fokus på del formålene i målhierarkiet. Som er det største fokus hvad angår at fremme projektet og virksomheden vækst.
De udledere de benefits der er –> skabe bedre konkurrenceevne

32
Q

Drivers i brusinnes casen

A

drivers som er de vigtigste input og aktiviteter, der driver virksomhedens operationelle og økonomiske resultater, både internt og eksternt. Interne drivers i virksomheden er faldende indtjening, Virksomheden halter på IT-siden og manglende omsætning. Hvis man fastholder de forudsætninger der er på den interne front, vil man kunne fastholde kunderne. De eksterne drivers fokuserer på stigende konkurrence, inflation og stigende energipriser (forblive konkurrencedygtige).

33
Q

Hvor kan man også bruge kommunkationsplanen

A

I projektplanen for at skabe forståelse, accept og en fremgangsmåde for projekt udførslese.