Reflexek Flashcards

1
Q

A nyújtási miotatikus reflex jellemzése

A

Izomösszehúzódás hoz vezet ugyanabból az izomból ered a reflexet kiváltó afferens így propioceptív reflexnek saját reflexnek nevezzük.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Reciprok beidegzés

A

Az extensor izmokban kiváltott miotatikus reflex az azonos ízületekben antagonistaként működnek. Flexor izmok ellazulásához vezet. A reflex kiváltja az izomorsó ingerületet az izmok megnyújtása depolarizáló az izom osok afferens végződéseit a nyújtás mértékével azonos frekvenciájú akciós potenciál sorozatot indít az afferens idegroston. Az ingerületet a gerincvelőbe vezetik. Az afferens axon és az alfa motoneuron között egyetlen át kapcsolódás van. A reflex szegmentális mert az afferens axonok ugyanabban a szegmentumban lépnek be a gerincvelőben mint ahol a motor neuronok is elhelyezkednek

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Példák

A

Patella reflex: ligamentum patellara mért kisebb ütés megnyomta a combfeszítő izmot.
A lábszár kirúgása a combfeszítő izmok összehúzódása valamennyi izom orsóra szinkronizáltan hat. Rövid reflexek izomösszehúzódás jön létre.
Achilles reflex: achilles ínra mért ütés a m. tricepsz surae húzódik össze.
Triceps reflex: A musculus triceps brachii inara mért ütés a könyökízületet mozgatja.
Általában orvosi neurológiai vizsgálat hiányuk a reflex pálya meg szakadását jelzi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Exteroceptív reflex vagy nociceptor flexor reflex

A

A végtag bőrének erőteljes mechanikai ingerlése például csípés hatására az ingerelt végtagnak a behatolástól való eltávolítása a végtag behajlítását eredményezi. Az átkapcsolódásának helye a gerincvelő. Receptorok A bőrben izomban izületben helyezkednek el. Hajlító izom összehúzódása és az extensor izmok gátlása ellazulása. Flexio ami eltávolítja az inger forrásától az ingerelt végtagot.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Keresztezett extensor reflex

A

Ha erős inget alkalmazunk A végtagra az az adott végtag hajlítását és emellett az ellenoldali végtag feszítését is kiváltja. Alátámasztja a testet. Poliszinapticus reflex ugyanis idegi ívében kettőnél több idegsejt szerepel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly