respiration Flashcards

1
Q

Vilken betydelse har cilier, mucin (slem) och makrofager i luftvägsslemhinnan?

A

Cilier hjälper till att slå ut smuts och damm så att dessa inte förs ner i luftvägarna. Cilierna kan vara beklädda med mucus och tar med sig smuts som vi hostar upp. Makrofager skyddar också mot mikrober

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv Alveolernas struktur och blodförsörjning (se fig. 13-3/4).

A

Dem respiratoriska bronkiolerna förgrenas till alveolsäckar som innehåller alveoler. Runt dessa finns kapillärer som tar syrefattigt blod som kommer från artärerna i hjärtat för utbyte till syrerikt blod och som går till lungvenen till hjärtat där blodet sedan pumpas ut i kroppen. Alveolerna ligger som klasar och med ett luftfyllt rum i mitten. På väggarna mellan alveolerna hittar man typ två celler som har förmågan att producera ytspänningssänkande vätska men här finns också mindre typ I celler. Avståndet mellan kapillärerna och alveolerna är mycket litet för att underlätta diffusion av gaserna

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur förhåller sig luftens flödeshastighet (F) i luftvägarna till det atmosfäriska trycket (Patm), det alveolära trycket (Palv) och till luftvägarnas resistans? (se formel 13-2 och fig. 13-7).

A

Luftflödet är skillnaden mellan alveolära trycket (Palv) och det atmosfäriska rycket (Patm) genom motståndet i luftvägarna. Är Palv mindre än Patm går luft in (inspiration) och är trycket Palv > Patm går luften ur (exspiration)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv förhållandet mellan det transpulmonella trycket (Ptp), det intrapleurala trycket (Pip) och det alveolära trycket (Palv) (se fig. 13–9 och formel 13–3).

A

Det transpulmonella trycket (Ptp) är skillnaden mellan det alveolära trycket Palv och trycket i lungblåsorna (Pip). Trycket påverkas genom att lungan blir större  trycket sjunker vilket ökar det transpulmonella trycket. Transpulmonella trycket driver volymstorleken att förändras

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Jämför storleken på det transpulmonella trycket (Ptp), det alveolära trycket (Palv) och det intrapleurala trycket (Pip) mellan två andetag (dvs efter en passiv exspiration, se fig. 13–10) och efter en avslutad inspiration (se fig. 13–13).

A

Vid slutet av en exspiration är det transpulmonella trycket ca 4mmHg medan det efter avslutad inspiration är 7mmHg. Alveolära trycket är i slutet av en exspiration eller inspiration lika med atmosfärstrycket dvs 0. Trycket i lungblåsorna är -4mmHg mellan två andetag och efter avslutad inspiration -7mmHg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv och förklara det förlopp som leder fram till att luft förs ner via luftvägarna till alveolerna i samband med en inspiration (se fig. 13–12/13).

A

Motorneuron aktiveras av en signal från CNS. Detta leder till en kontraktion av diafragman och interkostalmusklerna till att lungvolymen (thorax) ökar. När volymen ökar sjunker trycket i lungsäckarna (pleura) och det transpulmonella trycket ökar. Eftersom lungans storlek ökar, ökar också alveolernas storlek vilket betyder att Palv < Patm. Då förs luft till alveolerna till dess att Palv = Patm. Då avstannar luftflödet. Detta balanseras av lungans elastiska motkraft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. Vad menas med en lungas ”compliance”? (se fig. 13-16). Förklara varför de typ II-alveolära cellerna har betydelse för en lungas compliance.
A

Det är lungvävnadens töjbarhet dvs hur stor lungan blir vid inandning. Typ två cellerna producerar detergenter som tillsammans bildar surfaktant. Detta används för att lagret av epitelceller har en tunn vätskefilm som bildar en ytspänning och som hindrar vidgning av alveolerna. Surfaktanten används för att bryta denna ytspänning. När ytspänningen minskar hindrar alveolerna att kollapsar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

För att andningen ska fungera måste lungans volym kunna förändras. Vilka två övergripande faktorer är det som tillsammans bestämmer lungans volym?

A

Det transpulmonella trycket och lungans compliance

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Förklara varför andningsmekaniken inte fungerar om lungsäcken är punkterad (se fig. 13–11)

A

Då blir trycket i lungsäcken samma som i atmosfären vilket betyder att det transpulmonella trycket blir noll. Eftersom detta är noll och inte kan ändras kommer inte lungan att kunna vidgas och då kommer inte trycket i alveolerna att ändras och då kan inte inspiration ske eller för den delen exspiration

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Förklara skillnaden mellan ”minutventilation” (se formel 13–6) och ”alveolär ventilation” (se formel 13–7)

A

Minutvolymen är detsamma som tidalvolymen (den volym som normalt rör sig in och ut under ett andetag) gånger andningsfrekvensen (andetag/minut) medan i den alveolära ventilationen måste man ta hänsyn till döda rummet (de luftvägar som leder luften från atmosfären till alveolerna men där inget utbyte sker) dvs Tidalvolymen minus döda rummet gånger andningsfrekvensen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv betydelsen av ”bulk flow”, diffusion och partialtryck vid transporten av CO2 och O2 mellan alveolerna och cellerna ute i vävnaderna.

A

Bulkflödet är flödet av luft mellan atmosfären och alveolerna på grund av förändrad lungvolym och därmed tryckskillnad mellan atmosfär och alveolerna. Utbytet av gaserna sker genom diffusion mellan alveolerna och blodet och mellan blodet och cellerna där ett högt partialtryck leder gasen till där flödet är lägre. Dvs partialtrycket från venerna och sedan artärerna har ett högre tryck av koldioxid och lägre av syre än i alveolerna, på så sätt ”fylls” syrgas på i blodet och koldioxid töms ut.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är det som ytterst bestämmer partialtrycket för O2 (PO2) respektive CO2 (PCO2) i systemartärerna?

A

beror på trycket alveolerna

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilka två övergripande faktorer är det som ytterst bestämmer PO2 respektive PCO2 i alveolerna och hur påverkar förändringar av dessa faktorer respektive partialtryck?

A

förbrukning av syrgas och produktion och koldioxid samt den alveolära ventilationen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Beskriv den övergripande strukturen hos hemoglobin (se fig. 13-25). Var finns hemoglobin?

A

En hemgrupp med en globindel dit syrgasmolekyler kan binda. Dessa finns i fyrtal. Hemoglobin finns i röda blodkroppar (erytrocyter)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Ekvationen för minutventilation

A

= tidalvolymen * andningsfrekvensen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Ekvationen för alveolära ventilation

A

= (tidalvolymen - dödarummet) * andningsfrekvensen

17
Q

Förklara varför en underfunktionen av paratyroidea leder till ett minskat upptag av kalcium från tarmen.

A

Om [kalcium] sjunker ökar paratyroideas produktion av paratyroideahormon. Paratyroideahormonet frisätts och tar sig till njurnara via blodet där PTH stimulerar produktion av kalcitriol vilket frisätts och stimulerar tarmen att ta upp kalcium. Funkar inte paratyroidea kommer inte upptaget av kalcium ske eftersom stimuli saknas.

18
Q

Hur fungerar en inspiration

A

När det sker en aktivering av motorneuron leder till att interkostalmusklerna kontraheras så kommer man lyfta bröstkorgen uppåt-utåt. Musklerna är fästa i yttre pleuran så man drar med sig den delen av lungsäcken. Diafragman kontraheras och drar neråt mot bukhålan och lungsäcken som är fäst i diafragman kommer dras neråt också. Volymen ökar i lungsäcken vilket leder till att trycket i lungsäcken sjunker och transpulmonellt tryck ökar och lungan vidgas. Alveolernas storlek ökar och då blir trycket i alveolerna blir mindre än den i atmosfären och då går luft in från atmosfären till alveolerna

19
Q

Hur fungerar en passiv exspiration

A

Det blir en minskad aktivitet av motorneuronerna vilket leder till att interkostalmusklerna och diafragman relaxerar Musklerna som är fästa i yttre pleuran leder till att thoraxvolymen minskar. Intrapleurala trycket ökar och det transpulmonella trycket sjunker. Då minskar lungans storlek och även alveolerna dvs att trycket i alveolerna blir större än det atmosfäriska trycket och luften går ut från alveolerna ut till atmosfären

20
Q
A