Sampe & Gullberg Flashcards

1
Q

Vem var Astrid Sampe?

A

Astrid Sampe (1909–2002) var den svenska textilkonstens grand lady. Inspirerad av funktionalism och modern konst förnyade hon textilen, satte den i sväng med världen och samtiden. Hon ställde ut på världsutställningar, Paris 1937 och New York 1939, prydde FN- huset med ryor, inredde kryssningsskepp och svenska ambassader. Överallt svepte Sampe in med ett modernistiskt luft- och ljusdrag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad hade Sampe för utbildning?

A

Studerade vid Royal College of Art i London.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Var jobbade Sampe?

A

Vid mitten av 30-talet blev Sampe chef för NK:s nystartade Textilkammaren, där hon under 34 år utvecklade hem- och industritextilen med filmtryck, ryor, glastyger och foto- prints.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilka samarbetade Sampe med?

A

Hon samarbetade med världskända arkitekter, konstnärer och formgivare och utvecklade från 1970 datorgenererade mönster i samarbete med IBM.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vem var Elsa Gullberg?

A

Elsa Gullberg (1886-1984) studerade på Tekniska skolan i Stockholm och arbetade tidigt åt Föreningen för Svensk Hemslöjd. Som medhjälpare i fältarbeten med inventeringar av allmogetextil fick hon en bred men djup kunskap om färger, mönster och vävteknik. 1917 valdes hon som enda kvinna in i Svenska Slöjdföreningens styrelse och fick här en möjlighet att omsätta idéerna i praktiken. Gullberg utsågs till chef för Förmedlingsbyrån, Slöjdföreningens verktyg för en ”vackrare vardagsvara” till folket.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vart började Gullberg sin karriär?

A

Föreningen för Svensk Hemslöjd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilket land inspirerade Gullberg? Vad påverkade henne?

A

Som stipendiat gjorde Elsa två långa studieresor i Europa och besökte år 1913 Tyskland där hon kom i kontakt med Deutscher Werkbund och Dresdner Werkstätte i Hellerau.
Hon påverkades starkt av de radikala socialestetiska idéerna om att skapa industriellt framställda varor av samma kvalitet som hantverksmässigt tillverkade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilka företag/personer samarbetade Gullberg med?

A

Tillsammans med Erik Wettergren förmedlade hon Edward Hald till Rörstrands porslinsfabrik, Wilhelm Kåge till Gustavsbergs porslinsfabrik, Edvin Ollers till Kosta glasbruk och Arthur Percy till Gefle porslinsfabrik. Till Kåbergs tapetfabrik förmedlade hon Carl Malmsten, Gunnar Asplund och Uno Åhrén för att göra mönster.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad hette Gullbergs företag? Vad gjorde de? När startade hon det? När öppnade butiken på hamngatan?

A

Gullberg formgav samtidigt egna textilier och möbler och år 1927 tog hon det avgörande steget och grundade Sveriges första moderna inredningsföretag “Elsa Gullbergs Textil och Inredningar AB”. Fem år senare, 1932 öppnades en butik på Hamngatan. Ett stenkast längre bort i NK-byggnaden huserade Astrid Sampe som chef för NK:s textilkammare. De två formgivargiganterna var inte goda vänner och konkurrensen var benhård.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Jämför Elsa Gullbergs och Astrid Sampes bakgrund och utbildning.

A

Astrid Sampe föddes 1909 i Stockholm. Ensambarn, far Otto Sampe (en framgångsrik industriman bl.a.), mor Anna Larsson (vars pappa i sitt arbete hade haft kontakt med de traditionella hantverken, tex lin och ull) 1919 lämnade familjen storstaden och flyttade till Borås, Otto grundade samma år företaget Strumpindustri (där man tillverkade olika typer av yllevaror). Astrid började 1928 som elev på Teckningslärarinstitutet i Stockholm, för att sedan antas på Högre Konstindustriella skolan textilavdelning. Astrid Sampe hade genom sin uppväxt i en industriellt präglad miljö ett visst försprång ut i yrkeslivet.

Elsa Gullberg föddes 1886. Båda föräldrarna var av skånsk bondesläkt. Fadern Johan Svensson var lantbruksutbildad både i Sverige och England och hade varit inspektor på flera storgårdar i Skåne. Senare blev han grosshandlare. Modern Maria var en förmögen köpmansdotter från Malmö. Ljus barndom, sedan mörknar det - privatskola följt av elementarskola. Hon var ung i sin klass, fadern gick i konkurs, hemmet såldes på auktion, han dog. Elsa började på Tekniska skolan i Stockholm, numera Konstfack, pga hon behövde snabbt bli utbildad för att generera en inkomst, hon utbildades till teckningslärare

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vilka likheter och skillnader fanns mellan Elsa Gullbergs och Astrid Sampes karriärer?

A

Likheter: Båda utbildade vid HKS (Högre Konstindustriella skolan). Experimenterade med bindningar, material, blandningar, färger & tryck. Goda organisatörer. Knöt konstnärer till sig

Skillnader: Gullberg egen firma. Sampe hade NK som bas. Gullberg hade Tyskland som internationell förebild. Sampe hade England och USA. Sampe större internationellt genomslag och erkännande. Sampe mentor i högre grad

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Konstnärer spelade en viktig roll i skapandet av industridesign. Beskriv hur Elsa Gullberg och Astrid Sampe byggde upp dessa samarbeten.

A

Gullberg: Tillsammans med Erik Wettergren förmedlade hon Edward Hald till Rörstrands porslinsfabrik, Wilhelm Kåge till Gustavsbergs porslinsfabrik, Edvin Ollers till Kosta glasbruk och Arthur Percy till Gefle porslinsfabrik. Till Kåbergs tapetfabrik förmedlade hon Carl Malmsten, Gunnar Asplund och Uno Åhrén för att göra mönster.

Sampe: Hon samarbetade med världskända arkitekter, konstnärer och formgivare och utvecklade från 1970 datorgenererade mönster i samarbete med IBM.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Elsa Gullberg hade Tyskland och Astrid Sampe England och USA som internationella förebild. Hur påverkade den skillnaden utvecklingen av deras industridesign?

A

Sampes far såg till att hon fick möjligheten att komplettera utbildningen på HKS med en annan, Royal Collage of Art i London. I London fanns en lärare som skulle få stor betydelse för hennes fortsatta konstnärliga utveckling; Reco Capey (undervisade främst i blocktrycksteknik). Hon nämnde ofta Capey som en av de som betytt mest för hennes utveckling. Hittar ingen information om USA. Kan det vara att hon komponerade mönster för bland annat amerikanska företag?

Gullberg fick ett stipendium som möjliggjorde en resa till Tyskland. Hon besökte Dresdner Werkstätte i Hellerau, en fabrik som gjorde möbler för arbetare. I dessa Maschinen-Möbel var standardiseringen driven till det yttersta för att pressa priserna utan att man gjorde avkall på form, ändamålsenlighet och materialets kvalitet. Man överflyttade handarbetets princip till maskinverksamheten. Det gällde att förbättra arbetsmetoder och material och att göra mönster som motsvarade köparnas behov: industri och hemslöjd syfta åt samma håll.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Elsa Gullbergs första anställning var vid Föreningen för svensk hemslöjd. Vad var det för slags organisation?

A

Grundades 1899 av Lilli Zickerman, som sett hur den folkliga slöjden förflackats, nu ville hon rädda den medan det ännu fanns kunskap kvar.
Lilli såg hemslöjden som en produktionsform, och hennes idé var att bygga vidare på gammal grund men utveckla och anordna mönster så att de passade en modern köpmedveten kundkrets.
Svensk Hemslöjd hade stor framgång.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är filmtryck?

A

Uppfanns i början av 1930-talet i USA.
Öppnade upp för oanade konstnärliga möjligheter.
Filmtryck, tygtryck som utförs med schabloner. Tekniken utvecklades under 1900-talet med en japansk tryckteknik som förebild.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vicke Lindstrand, Arthur Percy och Märta Afzelius var tre viktiga formgivare knutna bland annat till Elsa Gullbergs firma. Vilka var deras viktigaste mönster under Elsa Gullbergs förmedling?

A

Arthur Percy var en av Gullbergs mest begåvade mönsterskapare. Percy blad, Percy ranka, Spaljé, Acanthus, krokus, Angelica, flickan i fönstret, Bladdriva, tre blommor, palmett, krukan, cikoria, Öland, dubbelblad, amfora, strimma, kristall, zig zag, Peru.

Märtha Afzelius. Småblommor, Stockholm, Skogen, sjöjungfrur, hjälten, sjöstjärna, herren är min herde.

Vicke Lindstrand. Lutan, Afrika, Philodendron, Kattor, Vintergatan, Penselblomma, saga, bimbo, sjöjungfrur, Malmö teaters ridå, luft och vatten, Manhattan, masker, hagen, fåglar och fiskar, sport.

17
Q

Vilken roll spelade Otto Sampe för Astrid Sampes utbildning? Varför var han så viktig för hennes utveckling till industridesigner?

A

Astrid Sampe är uppväxt med en insyn i hur textilindustrin fungerade eftersom Otto Sampe ägde företaget Strumpindustri där de tillverkade olika typer av yllevaror. Han såg även till att hon skulle ha nära anknytning till arbetet och skapar kontakter åt henne i närliggande industrier.
På hans resor tar han även med sig kataloger över olika tillverkningar av konsthantverk. Otto presenterade även Astrid för ingenjören Kyrkander där hon fick visa en servett hon ritat på, som sedan vävdes.
Under hennes utbildning såg han till att hon även fick utbilda sig utomlands för att knyta kontakter runt om i världen.

18
Q

Beskriv arbetet på NK:s Textilkammare på 1930-talet.

A

Under 1930 blev det vanligt att ställa ut bordsdukningar på varuhusen, tidningarna knöt an med reportage.
Färgbilden förekom som regel inte men fotografierna blev ändå tillräckligt attraktiva för att intressera läsarna.
Hur olika möbler, textilier, glas etc kunde fungera med varandra. Vid mitten av 1930-talet började man ge ut broschyrer med färgfoton.