Secundaire hypertensie Flashcards

1
Q

Wat is secundaire hypertensie?

A

We maken onderscheid tussen primaire hypertensie (geen duidelijke oorzaak; 85%) en secundaire hypertensie (onderliggende aandoening; 15%). In de praktijk zijn zijn de belangrijkste vormen
van secundaire hypertensie:

  • Renovasculaire hypertensie (o.a. nierarteriestenose)
  • Primair hyperaldosteronisme → hypokaliaemie door uitwisseling in de tubuli met Na+
  • Het feochromocytoom (gezwel bijniermerg dat teveel stresshormonen aanmaakt)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is een nierarteriestenose?

A

Een nierarteriestenose is een vernauwing van de a. renalis die tot hypertensie kan leiden. Door de verminderde renale perfusie wordt het RAAS overmatig geactiveerd en ontstaat hypertensie. Meer dan 90% van de patiënt krijgt het door atherosclerose, bij jonge vrouwen fibromusculaire dysplasie (vaatafwijking).

Chronische hypertensie en constrictie van de efferente arteriole geeft risico op glomerulaire schade van de contralaterale nier. Daarnaast is het in 20-30% van de gevallen bilateraal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat zijn klachten bij nierarteriestenose?

A

Het klachtenpatroon is bij nierarteriestenose vaak asymptomatisch maar mensen kunnen last hebben van kortademigheid door acuut longoedeem, gebruik of recente start van ACE-remmers of ARB. Tijdens het LO is een abdominale souffle te horen en kortademigheid merkbaar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is AO bij nierarteriestenose? waar moet je hierbij oppassen?

A

Aanvullend onderzoek bestaat uit een CT-angio die de mate van vernauwing van de nieraterie zichtbaar maakt. Vervolgens is het te behandelen door antihypertensiva (geen ACE-remmers of ARB’s) of chirurgisch middels percutane transluminale angioplastiek (bij FMD en atherosclerose). Wanneer gestart wordt met ACE-remmers of ARB’s (remmen beide het RAAS), kan een acute verslechtering van de nierfunctie optreden door continue activatie van het RAAS om de renale perfusie in stand te houden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wanneer moet je denken aan nierarteriestenose

A

Denk aan een nierarteriestenose bij acuut ontstane, ernstige of therapieresistente hypertensie, presentatie op jonge leeftijd, afwezigheid van risicofactoren voor hypertensie en bij een forse verslechtering van de nierfunctie na het starten van RAAS-blokkade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly