sem 2 prev Flashcards
Caria dentară prezintă o etiologie multifactorială. Care sunt cauzele principale? – 2 min
Cauzele principale sunt reprezentate :
Prezenta microorganismelor cariogene –> formarea placii bacteriene
Calitatea scazuta a structurilor dure dentare si a salivei(precum si cantitatea ei) a fiecarui individ
Consumul excesiv de carbohidrati
Timpul crescut de expunere a suprafetelor dentare la actiunea acizilor de fermentatie pentru producerea demineralizarii
Care sunt primele microorganisme (numiţi-le) care colonizează cavitatea orală a nou născutului, când apar, cum se mai numesc şi de la cine provin, în principal? – 2 min
In mod normal, in mom nasterii- cavitatea bucala este sterila
Imediat si din primele 24 h –mucoasa orala incepe sa fie colonizata cu specii pioniere care provin in primul rand de la mama si din atmosfera inconjuratoare, in numar mai redus, alimente, de la celelalte persoane cu care nou-nascutul vine in contact, animale.
Primii colonisti miocrobieni la nivelul cavitatii orale a nou nascutului sunt: Streptococul S.salivarius, Veillonella, lactobacilli si Candida albicans. Pe masura trecerii timpului apar si alti colonisti cum ar fi Actinomycetes, apoi o serie de microorganisme anaerobe si dupa eruptia primilor dinti: streprococii S sangius si S mutans.
Care sunt mucoasele (mucosal surface) componente ale cavităţii orale care servesc ca rezervor microbian pentru flora microbiană cantonată la nivelul P.D.? – 1 min
Limba si amigdalele sunt acoperite de membrane care secreta mucus si servesc ca rezervoare pentru microorganismele care participa la formarea placii dentare.
Care sunt primii colonişti microbieni identificaţi la nivelul cavităţii orale a nou-născutului? – 2 min
Primii colonisti miocrobieni la nivelul cavitatii orale a nou nascutului sunt: Streptococul S.salivarius, Veillonella, lactobacilli si Candida albicans.
Care sunt depozitele dentare moi ce acoperă suprafeţele dentare? – 2 min
Pelicula dobandita
Placa bacteriana(placa dentara microbiana)
Materia alba
Resturile alimentare
Ce este cuticula smalţului și care sunt cauzele caer duc la dispariția ei? - 2 min
Cuticula smaltului este un reziduu organic al mugurelui de formare a dintelui acoperind coroana dintelui cand dintele erupe in cavitatea orala. Ea se pierde rapid ca urmare a digerarii ei, prin actiunea enzimelor salivare si microbiene.
Ce este pelicula dobândită (aquired pellicle) – definiţie, suprafeţe orale acoperite? - 3 min
Pelicula dobandita reprezinta un depozit moale, subtire, constituit din glicoproteine de origine salivara, ce se absoarbe selectiv, si din cristalele de hidroxiapatita, de la suprafata dintilor. Acest depozit este aderent la suprafetele dentare dar si la tartru, la restaurarile stomatologice (proteze partiale si totale) sau la celelalte suprafete prezente in cavitatea orala.
Care sunt rolurile peliculei dobândite? – 2 min
Bariera protectoare ce limiteaza efectele demineralizante ale acizilor produsi prin metabolism microbian
Lubrifiant prin care se mentine umiditatea suprafetelor si se minimizeaza uzura
Reprezinta precursorul biofilmului microbian dengtar
Se constituie intr-o modaliatate particulara de atasare a tartrului
Care dintre depozitele dentare moi nu se îndepărtează prin simpla clătire a gurii? – 1 min
pelicula dobandita :
nu se indeparteaza prin simpla clatire a gurii
se indeparteaza prin proceduri de profilaxie primara (periaj), dar se reface instantaneu dupa realizarea acestora
placa dentara
Pelicula dobândită se adsoarbe la suprafaţa structurilor dentare având şi rol de protecţie. Care sunt structurile dure dentare care adsorb pelicule dobândite și care sunt de 4-5 ori mai protectoare comparativ cu aceea adsorbită la nivelul cristalelor de hidroxiapatită? – 2 min
Glicoproteinele salivare sunt adsorbite selectiv de cristalele di hidroxiapatita,fiind de retinut faptul ca adsorbtia lor este mult mai puternica la niv cristalelor de fluoroapatita si de fluorohidroxiapatita.
Care este deosebirea esenţială între pelicula dobândită şi placa dentară microbiană? – 1min
Placa microbiana se formeaza prin transformarea peliculei dobandite, colonizata de primele microorganisme (pelicula nu are microorg, placa microbiana are)
Care sunt primele microorganisme care colonizează suprafețele dentare nou erupte și care sunt indicate ca inițiatoare a proceselor carioase? – 1 min
Primii colonisti miocrobieni la nivelul cavitatii orale a nou nascutului sunt: Streptococul S.salivarius, Veillonella, lactobacilli si Candida albicans. Pe masura trecerii timpului apar si alti colonisti cum ar fi Actinomycetes, apoi o serie de microorganisme anaerobe si dupa eruptia primilor dinti: streprococii S sangius si S mutans(microorganisme identificate ca responsabile de initierea proceselor carioase).
Acumularea și metabolismul microbian de la suprafața sstrucurilor dentare sunt responsabile de producerea: - 2 min
Pelicula dobandita ce acopera dintele prezinta o grosime de 0,1-0,8 microni.rapid dupa formare, la nivelul peliculei dobandite apar primele microorganisme care o colonizeaza, transformand-o in placa bacteriana. Colonizarea peliculei dobandite este benefica pentru bacterii care gasesc la acest nivel elemente nutritive necesare supravietuirii . ex: proteine salivare bogate in prolina pot fi degradate , prin intermediul colagenozelor microbiene, in peptide, aminoacizi liberi si mucina care sunt metabolizate de actinomicete si spirochete.
Ce sunt adezinele? – 2 min
Adezinele sunt proteine de legare prin care unele bacterii se fixeaza la niv dintilor.Exista adezine numite lectine,care recunosc selectiv unii carbohidrati,prin intermediul carora S.mutans si S.sanguis se fixeaza pe dinte.
Ce sunt bacteriocinele (bacteriocines), exemple de competiţie intermicrobiană? – 2 min
Bacteriocinele sunt substante eliberate de anumiti streptococi, care inhiba fixarea ulterioara a altor specii,precum Actynomices sau Actinobacillus.S-a observat ca daca primul fixat este Actynomices cromogenus,pacientul va prezenta un nr redus de streptococi si mai putine carii dentare si colorari exogene negre specifice.
Streptococii mutans eliberează substanțe, numite bacteriocine, care inhibă fixarea, la nivelul plăcilor dentare microbiene a altor microorganisme (copetiție de fixare). Ce microorganisme nu se mai pot fixa în această situație? – 2 min
Bacteriocinele sunt substante eliberate de anumiti streptococi, care inhiba fixarea ulterioara a altor specii,precum Actynomices sau Actinobacillus.
Ce fluide şi structuri colonizează, în principal, Streptococul S. salivarius? – 1min
Streptococul S.salivarius colonizeaza in principal suprafata limbii si saliva.
Care este încărcătura electrică a dintelui şi ce generează această proprietate? – 2 min
- celulele vii (inclusiv bacteriile) au incarcare electrica „-”, ce le permite fixarea la suprafetele incarcate „+” (dintele)
- glicoproteinele salivare sunt de 2 feluri :
GP „+” - nevascoase
GP „– „ – vascoase, extrem de aderente la dinte
Definiţi biofilmul dentar. – 2 min
Biofilmul dentar reprezinta o masa complexa de colonii microbiene, aflate intr-o matrice intermicrobiana (aglomerare microbiana cu caracter de ecosistem)depozit format din bacterii primare (600 de specii diferite) si alte microorganisme precum – micoplasme, spori, protozoare, virusi
depozit moale, neuniform, aderent la toate structurile CB → se porneste de la ideea ca exista multiple tipuri de BM produse in diverse medii lichide
P.D. microbiană este obişnuit colorată. Care este culoarea iniţială şi care sunt cauzele care determină colorări variate de la galben, roşu la brun, negru etc.? – 2 min
Placa dentara in mod obisnuit este de culoare alb-galbuie.Neindepartata la timp,poate capata culori variate.
culori variate :
galben – Penicillium, placa neindepartata de mult timp, coloranti alimentari
rosu – bacterii cromogene, Berratia marcescens, Flavobacterium lutcescens
negru – actinomyces si bacterioides melagenicus
brun – coloratie tabagica
Cauzele culorilor variate :
pigmenti alimentari
microorg. cromogene
fumatul
administrarea anumitor medicamente – obisnuit sarurii de Fe
Ce alte microorganisme, pe lângă bacterii, participă la formarea P.D. microbiene? – 1 min
La formarea placii dentare microbiene participa, pe langa bacterii,si alte microorganisme precum micoplasme,spori,protozoare sau virusuri.
Ca număr câte specii microbiene putem găsi la nivelul P.D. microbiene? 1 min
La nivelul P.D. descoperim in mod obisnuit cca 200-400 de specii microbiene.
Câte microorganisme putem întâlni într-un mg de placă dentară microbiană? – 1min
Intr-un mg de PD microbiana exista 250 milioane de bacterii.
Care sunt „zonele de risc” sau unde se acumulază cea mai multă P.D. la nivelul coroanelor dentare? – 2 min
Zone de risc – zonele in care, in mod obisnuit, autocuratirea se realizeaza cu dificultate :
subecuatorial
interdentar
suprafata linguala a molarilor md.
la nivelul santurilor si fosetelor coronare