Sexualiteter Flashcards

1
Q

Vad står HBTQ för?

A

HBTQ- ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queeraktivister uttryck och identiteter.

▪️H:et och B:et handlar om sexuell läggning, alltså vem man han förmågan att bli kär i eller attraherad av.
▪️T:et handlar om hur man definierar och uttrycker sitt kön.
▪️Queer kan röra både sexuell läggning, könsidentitet, relationer och sexuell praktik men kan också vara ett uttryck för ett kritiskt förhållningssätt till rådande normer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur kan man beskriva genus?

A

Det sociala könet. Istället för att fästa uppmärksamheten på det biologiska könet, har genus kommit att användas för att beskriva det sociala, kulturella och det historiskt föränderliga i vad det är att vara kvinna eller man.
Begreppet har vuxit fram ur en kritik av att kvinnors och mäns livsvillkor annars förklarats med förenklande hänvisningar till kroppsliga skillnader.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad var Stonewallupproret (Stonewall Riots)?

A

Stonewallupproret (en vändpunkt, bra att känna till) - Ett serie våldsamma demonstrationer 1969 mot en polisrazzia mot homosexuella och transpersoner på baren Stonewall Inn i New York. Upproret spreds vidare till stora delar av gayrörelsen.
Under 60talet var det vanligt att den amerikanska polisen trakasserade hbtq individer och barägarna tvingades ofta betala stora summor för att slippa stänga ner sin verksamhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är homofobi?

A

Homofobi - rädsla som tar sig i uttryck i hat, våld, mord. Och det vardagliga diskriminering, homofobisk jargong.
Internaliserad homofobi - alla drabbas av det i ett samhälle som har lagt det på en att detta är “skamligt” “åh stackars dina föräldrar”. Omöjligt att inte få någon liten grad av skam osv i sig själv. Den sociala utsattheten gör att hbtqmänniskor mår generellt sämre än genomsnittet. Man är i en utsatt position kanske utan stöd eller förebilder. Det är ju samhällets reaktioner på detta som skapar sämre hälsa, inte själva sexuella läggningen. Effekter kan ju bli att mord sker eller “gay bashing”.
Vad predicerar homofobi?
Ju mer sekulärt ett land blir och intelligensnivån och välutbildat folket är får man ta del av mer kunskap också. Religion och intelligens, en viktig koppling för lärandet om hbtq. Med religionernas framväxt så kommer mer eller mindre tydliga normer och regler kring sex. Sällan fördelaktigt för hbtqpersoner. Religionsfrihet kontra hbtqrättigheter. Inte bara kopplat till religion, sker i skola och rättssystem. Du kan bli av med jobbet om du kommer ut som hbtq i vissa länder.
Män är lite mer homofobiska medan människor för jämställdhet är mer vänligt inställda.
Vissa kan anse att okej att det finns osv men vill ej se tecken på faktiska sexuella handlingar eller hålla hand eller enkla saker.
Intersektionalitet och multipel marginalisering - läs mer om.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Internaliserad homofobi?

A

En term som beskriver det självförakt homosexuella känner gentemot sig själva och sin sexualitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly