Skifting Flashcards

1
Q

Hvilken skiftebevegelser har vi?

A

Vogner som er tilkoplet trekkraftkjøretøy skyves eller trekkes.

Vogner som ikke er tilkoplet trekkraftkjøretøy ruller ved hjelp av egen tyngde ved at de slippes (slipping), skyves i gang av trekkraftkjøretøy (renn), fires ved at håndbremser betjenes (firing) eller trekkes ved bruk av skiftetau.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er høyeste hastighet under skifting?

A

Høyst 40 km/t, 30 km/t med radiostyrt skiftelokomotiv, 10 km/t ved kjøring inn og ut av lokstall, max 5 km/t ved kjøring mot butt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva menes med hensetting?

A

Skift som skal settes bort for ubestemt tid (hensetting), skal settes innenfor sporsperre, avledende sporveksel eller på skifteområde innenfor middel for nabospor.

Skift som hensettes skal sikres med håndbrems, parkeringsbrems og/eller bremsesko slik at skiftet ikke kan komme i bevegelse.

Hele vognkassen, eller hele lasten ved åpen vogn med gods som rager ut over vognens ende skal være innenfor middel. Kjøretøy som skal hensettes på samme spor skal om mulig skiftes inn til hverandre. Alt av kjøretøy som skiftes inn til hverandre, skal koples sammen. Den ytterste vogn i en slik vognrekke, og om nødvendig flere, skal være forsvarlig avbremset med håndbrems eller parkeringsbrems slik at kjøretøy ikke kan komme i bevegelse. Kjøretøy uten håndbrems eller parkeringsbrems som unntaksvis må plasseres ytterst på hensettingssporet, skal sikres mot å komme i bevegelse ved hjelp av bremsesko. Hvis det ikke er mulig eller hensiktsmessig å skifte vogner på samme spor inn til hverandre, skal hver enkelt vogn eller vogngruppe være sikret på samme måte som nevnt foran.

Når det på en elektrifisert strekning hensettes kjøretøy, skal dette plasseres på ikke-elektrifisert spor, eller på spor hvor jordingsbryteren for vedkommende kontaktledning er frakoplet og jordet. Unntatt herfra er stasjonsområder eller sporgrupper der det foreligger egne bestemmelser som er angitt i strekningsbeskrivelsen eller det er gitt tillatelse av sakkyndig driftsleder for kontaktledningsanlegget. Dersom jernbaneforetaket ønsker å hensette kjøretøy på spor som ikke er angitt i strekningsbeskrivelsen må dette tas opp med sakkyndig driftsleder for kontaktledningsanlegget. Dersom det unntaksvis må hensettes kjøretøy under spenningsførende kontaktledning på spor der det ikke foreligger bestemmelser som tillater dette, skal jernbaneforetaket sørge for vakthold.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvem er skifteleder?

A

Den som er ansvarlig for sikkerheten under skifting, oftest fører.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvilken bestemmelser gjelder for skifting over planovergang?

A

Ved skifting over planoverganger med veisikringsanlegg skal anlegget brukes. Ved feil på veisikringsanlegget skal planovergangen sikres på annen måte. På øvrige planoverganger skal planovergangen sikres i den grad det er nødvendig for å ivareta sikkerheten for de veifarende.

Ved skifting over planoverganger uten veisikringsanlegg (f.eks. fotgjengeroverganger), langs plattform og på andre steder hvor det foregår ferdsel, skal skiftelederen sette i verk avsperring, bevoktning eller tilsyn.

Ved langvarig skifting over planovergang skal skiftelederen av og til avbryte skiftingen slik at veifarende kan komme fram.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvilken bestemmelser gjelder for skifting på område med høyt skiftesignal?

A

Der høyt skiftesignal er satt opp, skal skifting i området signalet gjelder for ikke foregå uten at signal «skifting tillatt» vises. Dersom skiftebevegelsen dekkes av flere høye skiftesignaler, skal alle samtidig vise signal «skifting tillatt». Når en skiftebevegelse er påbegynt ved signal «skifting tillatt», skal signalene ikke tas tilbake før den påbegynte skiftebevegelsen er fullført og etter konferanse mellom skiftelederen, skiftekoordinatoren og togekspeditøren/toglederen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvilken regler gjelder for skifting bak dette signal “jordet seksjon”?

A

Trekkraftkjøretøy med hevet strømavtager kan kun kjøre forbi signalet dersom jordingsbryter for vedkommende spor er koblet inn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er reglene for igjensetting?

A

Skift kan settes igjen i et togspor eller et hovedspor Skiftebetjeningen skal bevokte bremsingen ved ytterste ende i fallretningen

Skiftet skal sikres med håndbremser, parkeringsbremser og/eller bremsesko før trekkraftkjøretøyet koples fra slik at skiftet ikke kan komme i bevegelse. Skift uten trekkraftkjøretøy skal ikke igjensettes i fall over 18ooo.

Skiftet kan likevel stå i inntil 40 minutter uten bevoktning hvis skiftet er en trykkluftbremset togstamme eller del av togstamme og denne har en bremseporsent for trykkluftbremsen på minst 40. I slike tilfeller skal trykkluftbremsen tilsettes ved at en koplingskran åpnes og beholdes i åpen stilling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly