SO: Samhällskunskap & Geografi - Begrepp Flashcards
Öva inför prov 19/9-24 (20 cards)
Demokrati
Folkstyre, ett system där folket har makten att besluta om hur landet ska styras och inte bara en person, utan alla människor (som är myndiga, alltså har fyllt 18).
Representativ demokrati
Folket väljer representanter som fattar beslut åt dem i exempelvis riksdagen så att inte alla människor i hela landet behöver avbryta med det de håller på med för att rösta t.ex.
Direkt demokrati
Politiska beslut fattas direkt av alla röstberättigade medborgare, t.ex genom folkomröstningar.
Yttrandefrihet
Rätten att uttrycka sina åsikter fritt med tal. Det är en grundlag i Sverige.
Åsiktsfrihet
Rätten att ha och uttrycka sina åsikter. Det är en grundlag i Sverige.
Rättssäkerhet
Alla är lika inför lagen och har rätt till en rättvis rättegång och skall bli straffad lika hårt som någon annan som begått samma sak, korruption skall inte ens vara ett alternativ.
Majoritetsprincipen
Majoritetens beslut gäller för att de flesta som möjligt ska bli nöjda. Men det är inte alltid som majoritetsprincipen är rättvis.
Det kanske finns en liten grupp som tycker samma sak och en stor grupp som tycker samma sak. Bara de två grupperna befinner sig i valen. Då kommer den stora gruppen alltid få som de vill medan den lilla gruppen aldrig får som de vill.
Ett exempel är när ett val som handlar om att införa en lag som påverkar ett kön negativt och det andra könet positivt och det finns fler av det andra könet.
Diktatur
När makten i ett land finns hos en person eller liten grupp som inte är folkvalda. Det här är även motsatsen av demokrati.
Propaganda
När man sprider information för att påverka människor till att styrka diktaturens makt. Det kan också vara när man sprider (falsk) information för att påverka många människors tankesätt.
Censur
Kontroll och begränsning av vad man får säga eller tycka. Om du till exempel skriver någonting i sociala medier så granskas det av den som styr landet och hen säger att det antingen ska tas bort eller är ok och kan skickas. Men om hen inte gillar det kommer hen att vilja ta bort det- alltså, censurera det.
Teokrati
En diktatur där en religiös ledare eller grupp styr landet. Det är samma sak som diktatur men bara att ledaren/ledarna är religiösa.
Personkult
En form av diktatur där ledaren framställs som en hjälte som ska dyrkas, dvs övervärdering av ledaren.
Civil olydnad
När man medvetet bryter mot lagar för att protestera mot en orättvisa som Rosa Park gjorde när hon inte lät en vit hyad person sitta ner i bussen, även om det var olagligt, för att det inte var rättvist och var ett sätt att protostera mot lagen.
Inlandsklimat
Klimat som finns långt från havet, in i landet. Här kan det bli väldigt varmt på sommaren och väldigt kallt på vintern, eftersom havet inte finns där för att jämna ut temperaturen.
Kustklimat
Klimat som finns nära havet, motsatsen av inlandsklimat. Här är vintrarna mildare och somrarna svalare eftersom havet finns där för att jämna ut temperaturen.
Ekvator
En osynlig linje runt jordens mitt som delar den norra och södra halvan. Det är alltid varmt nära ekvatorn eftersom solen står högt på himlen där. Ekvatorn är även våran längsta breddgrad.
Longitud
Osynliga linjer som går från nordpolen till sydpolen. De hjälper oss att säga hur långt öster eller väster en plats är från en speciell linje som går genom Greenwich i England.
Latitud
Osynliga linjer som går runt jorden parallellt med ekvatorn, de går genom den östra och västra delen av jordklotet. De hjälper oss att säga hur långt norr eller söder en plats är från ekvatorn. Utgångspunkten för linjerna är även ekvatorn.
Zenit
Det är den punkt på himlen som är rakt ovanför dig. När solen står i zenit är den direkt ovanför dig och skuggan blir väldigt kort/obefintlig. Dessutom så brukar solen stå i zenit oftast nära eller i ekvatorn.
Tryckfrihet
Rätten att uttrycka sina åsikter fritt i tryckt skrift. Det är en grundlag i Sverige.