Socialpsyk Flashcards
(25 cards)
Primärgrupp
Grupp av människor vilken kännetecknas av intima personliga relationer mellan medlemmarna, till exempel familjen, kamratkretsen.
Referensgrupp
En grupp av människor som man identifierar sig med och försöker efterlikna.
Formell grupp
En grupp man ”tvingas in i” utifrån ett speciellt syfte. Det finns en utsedd ledare. Medlemmarna i gruppen har tillhörighet.
Informell grupp
En grupp där man själv väljer om man vill vara med, som bildas spontant. Medlemmarna i gruppen känner sin tillhörighet.
Roller
I olika grupper intar man olika roller. För att en grupp ska kunna fungera måste alla deltagare ha en viss roll som möjliggör en balans mellan individernas funktioner. (exempelvis behöver en pratsam person en lyssnare)
Rollkonflikt
En rollkonflikt uppstår om de alla krav ”som förväntas” uppfyllas i en viss roll inte uppfylls. Rollkonflikter skapar ofta stress och dåligt samvete. Man känner sig inte tillräcklig.
Rollfrysning
Att fastna i en viss social roll som är svår att komma loss ifrån.
Konflikthanterings strategier
- Defensiva strategier = dölja/bagatellisera konflikten. Det blir en förlora-förlora-situation.
- Makt- och tvångsstrategier = göra konflikten till en öppen kamp, då parterna vill ha stöd från omgivningen. Det blir en vinna-förlora-situation.
- Samverkansstrategier = Försöka finna konstruktiva lösningar. Det skapas förutsättningar för en vinna-vinna-situation.
Social kontroll
Betecknar processer och mekanismer som reglerar individers och gruppers beteende så att de handlar i enlighet med samhällets eller den sociala gruppens regler, normer och värderingar.
Attityder (Värderingar och fördomar)
Våra övertygelser om att personer/saker/olika förseelser är positiva eller negativa. Vi handlar i riktning med våra olika attityder. Våra attityder kan vara grundade på felaktig information.
Kognitiv dissonans
När man upplever en konflikt mellan sina attityder eller mellan sina attityder och handlingar
Socialisation
Den process då vi lär oss hur omgivningen vill att vi ska bete oss kallas för socialisering.
Gruppnorm
Grupper tenderar att utveckla en inre enhet, vilket bildar gruppnormer. Dessa skapar en känsla av samhörighet och förbättrar oftast samarbetsförmågan inom gruppen.
Sanktion
När man antingen rättar sig respektive inte rättar sig efter en norm. Drabbas man av en sanktion. Många av dessa sanktioner gör vi omedvetet ex. ler åt någon som håller upp dörren, blänger ilsket åt någon som går före i kön. Andra sanktioner sker medvetet.
Massa
En mängd människor som är koncentrerade till ett visst men relativt fysiskt rum, och vilka kommunicerar och interagerar med varandra.
Konformitet
Den likformighet inom en grupp som uppstår på grund av grupptryck.
- Informativ konformitet = när individer anpassar sig för att få tillhöra gruppen. De normer som finns i gruppen styr hur personen agerar för att slippa sticka ut.
- Normativ konformitet = innebär att individen förändrar sitt beteende och efterliknar de andra i gruppen eftersom personen förlitar sig mer på gruppen än sig själv. Personen söker därför bekräftelse från de andra i svår hanterade situationer.
Gruppidentiteten - Vi och dem
Pågrund av gruppens behov att ha en hög självkänsla, ger den sig själv goda egenskaper vilket stärker ”vi” känslan. Andra grupper (dom) anses besitta dåliga egenskaper, för att stärka ”vi” gruppen ytterligare.
Avindividualisering
Man ser bara gruppen i helhet som en enhet, inte medlemmarna som enskilda individer.
Avhumanisering
Man påverkar människors syn på andra människor. Man tar bort det mänskliga från en homogen grupp människor och ser på dem som mindre ”värda”.
Makt i psykologins mening
Makt kan definieras som den möjlighet och potential till påverkan som en individ innehar.
Lydnad
Att lyda andra, göra som man blir tillsagd oavsett omständigheterna.
”Fundamental Attribution error”
Tendensen hos människor att hellre förklara en individs beteende i en viss situation med interna faktorer (individens personlighet) snarare än yttre faktorer (omständigheter i situationen). Det förklarar inte ens egna tolkningar av ens eget beteende där man lättare uppmärksammar och tänker på omständigheternas betydelse.
Sociala hierarkier
Social rangordning, grundad på vissa beteendemönster, storlek, styrka, ålder mm.
Minoriteter
En mindre grupp, jämförelse med majoritet.