Sosiologi Og Antropologi Flashcards

1
Q

Hvilken fransk filosof (1798-1857) regnes som sosiologiens grunnlegger?

A

Auguste COMTE

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvilken britisk sosiolog (1938- ) regnes som den største bidragsyteren til feltet de siste hundre årene og har blitt beskrevet som UKs mest berømte samfunnsvitenskapsforsker siden J.M. Keynes?

A

Anthony GIDDENS

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilken sosiolog (1910-2003) sitt hovedverk “Social theory and Social structure” regnes som en av de ti viktigste innen feltet? Han regnes som grunnleggeren av struktursosiologi/vitenskapssosiologi og var den første til å bruke ordet “rollemodell”.

A

Robert K. MERTON

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvem (1817-1875) viet livet til undersøkelser av sosiale ulikheter og norsk kultur og regnes som den første norske sosiologen? Hovedbygningen ved Det Samfunnsvitenskapelige fakultet ved UIO er oppkalt etter ham.

A

Eilert SUNDT

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvilken norsk matematiker og sosiolog (1930- )regnes som grunnlegger av fred- og konfliktforskningen og grunnla Institutt for Fredsforskning (PRIO) i 1959?

A

Johan GALTUNG

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvilken tysk økonom og sosiolog (1864-1920) regnes sammen med Karl Marx og Émile Durkheim som en av grunnlegerne av moderne sosiologi? Hans viktigste arbeider var innen hermeneutikk (fortolkningslære) og antipositivisme.

A

Max WEBER

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvilken lærd mann fra Tunis (1332-1406) utga verket “al-Muqaddimah”, som er i Bokklubbens kulturbibliotek (de 100 mest innflytelsesrike faglitterære verk) og regnes som en forløper for moderne samfunnsvitenskap.

A

Ibn KHALDUN

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvilken vitenskapsgren er også kjent som rasehygiene eller arvehygiene, en anvendt vitenskap og et sosialpolitisk program som tar sikte på å forbedre arvelige egenskaper i en befolkning? Grenen ble grunnlagt av Francis Galton, søskenbarnet til Charles Darwin.

A

Eugenikk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Differensialpsykologien med pionerforskning innen arvelighet og IQ ble grunnlagt av samme mann som står bak eugenikken. Hva het han, som også var søskenbarn med Charles Darwin?

A

Francis GALTON

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvilken belgisk-fransk sosialantropolog og strukturalist (1908-2009) er kjent for sitt “kulinariske triangel”, sin strukturalistiske tilnærming til myter, og for sine forsøk på å inkorporere de Saussures lingivstiske teorier til antropologi?

A

Claude LEVI-STRAUSS

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Franskmannen Roland Barthes skrev artikkelen Bildets retorikk i 1964 som er opphav til hvilken retning innen lingvistikken?

A

Semiologi

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Fra hvilket land kommer sosiologen Slavoj Zizek (1949- ) kjent for sitt arbeid med kontinental filosofi, politisk teori, kulturkritikk og teologi?

A

Slovenia

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvilken tysker (1861-1925) regnes som grunnlegger av antroposofien?

A

Rudolf STEINER

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvilken etnograf og antropolog (1858 - 1942) gjorde kultur til antropologiens kanskje mest sentrale nøkkelbegrep? Han ble dessuten kjent for å framheve ønskeligheten av lange og grundige feltarbeider i studier av fremmede kulturer, og for å vektlegge kulturrelativisme som en nødvendig innstilling hos antropologiske forskere.

A

Franz BOAS

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hvilken tysker (1795-1886) regnes som grunnleggeren av vitenskapelig hisorieforskning? Han preget mye av senere historieskrivning og introduserte ideer som at man skulle basere seg på primærkilder, vekt på beskrivende historieskildring «som det faktisk var» (wie es eigentlich gewesen ist) og var særlig interessert i utenrikspolitikk.

A

Leopold Von RANKE

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvilken fransk historikerbevegelse, ledet av Lucien Febvre og Marc Bloch, fokuserte i sin historieforskning på utvikling av sosiale forhold over tid heller enn politiske emner?

A

Annales-skolen

17
Q

Hvilken tysk sosiolog og filosof (1929- ) og representant for Frankfurter-skolen er kjent for sin kritiske teori og pragmatisme? Han er mest kjent for sitt arbeid med begrepet «den offentlige sfære» samt tobindsverket «The theory of communicative action». Det fokuserer på grunnleggelsen av sosialfilosofi og epistemologi, analysen av det avanserte kapitalistiske, industrielle samfunn samt demokrati og lovgiving.

A

Jurgen HABERMAS

18
Q

Hvilken tysk sosiolog (1898-1979) var del av Frankfurter-skolen og kritiserte kapitalisme, moderne teknologi, sovjet-kommunisme og populærkultur og kalte disse for nye former for sosial kontroll?

A

Herbert MARCUSE

19
Q

Hvilken sosialist, født i Praha i 1854, regnes som den fremste teoretikeren i den andre internasjonalen og SPD og stod for ortodoks marxisme? Han grunnla sosialisttidskriftet «Die Neie Zeit» og skrev «Erfurt-programmet» til SPD. Han var en sterk kritiker av Eduard Bernstein.

A

Karl KAUTSKY

20
Q

Hvilken tysk sosiolog (1855-1936) er mest kjent for å ha introdusert begrepene Gemeinschaft (fellesskap/tette bånd, f.eks i familien) og Gesellschaft (løse og upersonlige bånd, f.eks på markeder) ?

A

Ferdinand TÖNNIES (Normannus)

21
Q

Hvilken fransk sosiolog (1858-1917) regnes som en av grunnleggerne av sosiologien og utviklet særlig strukturfunksjonalismen ved å hevde at samfunnsvitenskapen burde forske som i naturvitenskapen?

A

Emile DURKHEIM

22
Q

Hvilken tysk sosiolog var inspirert av Kant og er best kjent for sine bidrag til sosiologiens metodelære og individualisme? Han ønsket å selvstendiggjøre sosiologien i forhold til historie og filosofi. Den «filosofiske sosiologi» skulle erstattes av en empirisk og vitenskapelig sosiologi, men i en antipositivistisk ånd.

A

Georg SIMMEL

23
Q

Hvilken fransk sosiolog og politisk tenker (1760-1825) med et alliterativt etternavn, ble kalt utopisk sosialist av Karl Marx og fikk en egen teori oppkalt etter seg som inspirerte Comte og Durkheim? Han var tidlig ute med å hevde behovet for en arbeiderklasse i et samfunn.

A

Henri De SAINT-SIMON

24
Q

Hvilket humanistisk fag har de vestlige folkenes materielle, sosiale kultur som tema? Dette gjelder først og fremst i eldre tid, men nå også for vår egen tid. Tidligere ble denne vitenskapen kalt for folkelivsgransking. Det må ikke forveksles med etnografi, som er det tidligere navnet på sosialantropologi.

A

Etnologi

25
Q

Hvilken nordmann var med å grunnlegge sosialantropologi som fag i Norge og regnes som Skandinavias fremste sosialantropolog? Han er en av landets mest siterte samfunnsforskere.

A

Fredrik BARTH

26
Q

Hvilken fransk sosiolog (1930-2002) regnes som konfliktteoretiker og var spesielt opptatt av samfunnsmessig makt, og særlig hvordan maktforhold virket i det skjulte? Han mente at den enkeltes sosiale posisjon var satt i «Det sosiale rommet» - deres akkumulasjon av økonomisk, kulturell og sosial kapital og skrev Distinction: A Social Critique of the Judgment of Taste (1979).

A

Pierre BOURDIEU

27
Q

Hva het den polske sosiologen (1915-2017) som ble drevet ut av Polen under krisen i 1968 og senere dro til Leeds hvor han studerte modernitet, holocaust og globalisering og ga ut «Moderniteten og Holocaust» i 1989?

A

Zygmunt BAUMAN

28
Q

Hvilken engelsk antropolog med initialene E.B.T. (1832-1917) forbindes særlig med kulturevolusjonismen etter inspirasjon fra Darwin? Hans verker Primitive Culture (1871) og Anthropology (1881) tar i bruk naturvitenskapelige metoder på samfunnsfagene. Han introduserte begrepet animisme (troen på den individuelle sjel eller anima i alle ting, og naturlige manifestasjoner) i vanlig bruk og anses av mange som den første sosialantropolog.

A

Edward Burnett TYLOR

29
Q

Hvilken engelsk antropolog (1854-1941) skrev verket The Golden Bough (Den gylne greinen, 1890)? Her dokumenterte og detaljerte han magiske og religiøse trosforestillinger over hele verden. Han postulerte at menneskelig tro utviklet seg gjennom tre stadier: primitiv magi, erstattet av religion, som igjen ble erstattet av vitenskap.

A

James George FRAZER

30
Q

Hvilken kvinnelig antropolog og student under Franz Boas drev feltarbeid på Samoa og New-Guinea og mente at kjønnsroller var biologisk skapt?

A

Margaret MEAD

31
Q

Hvilken polsk antropolog regnes som en av de fremste i feltet på 1900-tallet og grunnla den moderne sosialantropologiske metode, feltarbeidet, samt utarbeidet funksjonalismen som teoretisk rammeverk? Han arbeidet særlig med trobrianderne i Melanesia og utga hovedverket «Argonauts of the Western Pacific» i 1929.

A

MALINOWSKI

32
Q

Hvilken fransk sosiolog med et alliterativt navn er best kjent for essayet «Gaven», hvor han studerer gaveøkonomier i såkalt «tradisjonelle samfunn»? Han var for øvrig Emile Durkheims nevø og student.

A

Marcel MAUSS

33
Q

Hvilken amerikansk antropolog (1926-2006) er kjent for symbolisme og verket «The Interpretation of Cultures (1973)» som inneholder essayet «Deep Play: Notes on the Balinese Cockfight»? Her bruker han «thick description» for å beskrive i detalj årsakene bak menneskelig handling.

A

Clifford GEERTZ

34
Q

Hvilken italiener (1835-1909) regnes som stifter av kriminalantropologien? I dag er han mest kjent for sine forsøk på å lage en typelære over kriminelle. Et viktig element i denne typelæren var antropometriske metoder, bl.a. måling av hodeskallen for å finne ut om kriminelle individer kunne gjenkjennes på spesielle hodeformer. Han deler fornavn med juristen Beccaria, som levde 100 år tidligere, og var en motstander av hans klassiske skole inne strafferett.

A

Cesare LOMBROSO