Språk Flashcards

1
Q

Vad är Afasi?

A

Svårt att förstå tal och skrift, vilket gör att omgivningen måste ändra sitt kommunikationssätt. Definieras som en förvrängd störning i någon aspekt av den språkliga förmågan, vilket kan innebära både problem med tal, förstå tal samt läsa och skriva. Stroke är den vanligaste orsaken till afasi men det finns också andra anledningar, som tumörer, traumatiska hjärnskador och neurodegenerativ sjukdom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Förklara Wernickes afasi:

A

Kraftigt nedsatt språklig förståelse

  • Flyt, satsrytm och melodi, väsentligen korrekt
  • Parafasier ljud – förväxlingar ord
  • Rikt på grammatiska funktionsord t.ex prepositioner och ändelser
  • Rikt på ospecificerade pronomina (han, hon, dem etc)
  • Fattigt på innehållsord som substantiv
  • Nyskapelser – sk. neologismer

Oftast dålig förståelse av sina språkstörningar i början.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Förklara Brocas Afasi:

A

Ett syndrom av störningar som karaktäriseras av: Långsam och ansträngd produktion av tal.

  • Vid svårare fall av Brocá afasi: kan enbart upprepa några enstaka ord. eller fras om och om igen.
  • Vid lättare fall av Brocá afasi: produktionen är agrammatisk och har en telegramartad stil. Dvs talet innehåller högfrekventa innehållsord. Dessa patienter kan också ha svårt att hitta rätt ord.

Förstår ditt problem direkt och blir oftast väldigt arga över sin situation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Förklara Konduktions afasi:

A

Förstår och talar flytande utan problem men svårt repetera ord, fraser. Ord som spontant kan uttalas förvanskas vid repetitions försöket av parafasier (ljudförväxlingar).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Berätta om Split brain forskningen och varför var den viktig?

A

Detta betyder att corpus callosum, hjärnbalken är delad och de två hemisfärerna är ej anslutna till varandra. Det ingrepp kallas Kommissurotomi. Ingreppet utförs för att förhindra att epileptiska anfall sprids i hjärnan. Efter operationen arbetar hemisfärerna utan kommunikation med varandra.

Med hjälp av dessa patienter har forskare kunnat se vilka funktioner som tillhör höger och vänster hjärnhalva. Roger Sperry var den första som forskade på patienter med split-brain och han upptäckte att varje hemisfär har sina funktioner och att de kan fungera individuellt. Med hjälp av denna forskningar har man kunnat visa att den högra hjärnhalvan inte är dominant för språklig produktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Förklaringsmodellen för vår läsförmåga “the dual-route model of reading” beskriver att vi kan läsa en text via en lexikal metod och en fonologisk metod, vad klarar man bra och vad är svårt när man läser lexikalt respektive när man läser fonologiskt?

A

Lexikal metod: också kallat helordsläsande. Inlärd form på ordet kopplas till mening/betydelse. Vi läser inte bokstav för bokstav. Man klarar av att läsa flytande men svårt att läsa svåra ord, nya eller icke-ord.

Fonologisk metod: Man ljudar sig fram i texten, svårigheter att läsa flytande och tar längre tid. Men man klarar av att förstå vad man läser och nya och/eller komplicerade ord är enklare att förstå.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad gör man om man gör ett Wada-test?

A

Bedövning av en hjärnhalva i taget för bestämning av vilken som är dominant för språkliga funktioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilka är de två klassiska språkzonerna i vänster hemisfär och vad har de för funktioner?

A

Brocas area bidrar till att organisera talets ljudstruktur när man talar men är också viktig för den syntaktiska förmågan dvs. kombinera och böja ord.

Wernickes area är viktig för talperception, för att greppa betydelsen av ord, bidrar också till den fonologiska strukturen i talet. Patienter har svårt att förstå. Viktig för artikulation/produktionen av eget tal. Utgör ett interface som binder ihop hur det låter med hur de artikuleras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly