SSB Flashcards
(83 cards)
ALTAY ANA MUHAREBE TANKI
Proje kapsamında üstün teknoloji ürünü silah sistemleriyle donatılmış, yüksek hareket ve beka kabiliyeti olan, uzun menzilli ve etkili ateş-darbe gücüne sahip, elektronik harekât kabiliyeti yüksek bir tankın yurt içinde tasarlanması, geliştirilmesi, prototip üretimi, atış kontrol ve komuta kontrol haberleşme bilgi sistemlerinin milli olarak geliştirilmesi, zırh sistemlerinin teknoloji transferi ile yurt içinde geliştirilmesi hedeflenmiştir. 2008 yılında sözleşmesi imzalanan projenin ilk adımında 2 adet prototip üretilmiş olup testleri başarı ile tamamlanmıştır. Önümüzdeki dönemde 250 adet ALTAY Tankının seri üretimi gerçekleştirilecektir.
KİRPİ MAYINA KARŞI KORUMALI TAKTİK TEKERLEKLİ ARAÇ
Mayına, balistik tehditlere ve el yapımı patlayıcılara dayanıklı, tam donanımlı 10-13 personel kapasitelidir. Mayına karşı korumalı araç sınıfında sağladığı üstün koruma düzeyi ile bir efsane haline gelen Kirpi’nin yeni versiyonunda, bağımsız süspansiyon sistemi bulunuyor. Yüksek koruma özelliklerine ek olarak geliştirilen Kirpi 4x4, hem yol tutuşunda hem de yolcu konforunda sınıfının öncüsü olmaya devam ediyorARAÇ HIZI: 105 km/h MOTOR GÜCÜ/TORKU: 375 bg / 1550 Nm MENZİL: 800 km SUDAN GEÇME: 1200 mm MAKS. YAN EĞİM: %30 MAKS. TIRMANABİLİRLİK: %60 ARAÇ BOŞ AĞIRLIĞI: 18085 kg AZAMİ YÜKLÜ AĞIRLIK: 19710 kg TAŞIMA KAPASİTESİ: 1625 kg
COBRA II ZIRHLI TAKTİK ARAÇ
COBRA II modüler yapısı sayesinde; personel taşıyıcı, silah platformu, KBRN keşif, kara gözetleme radar, iç güvenlik, ambulans ve komuta kontrol araç konfigurasyonlarına ihtiyaç duyulan farklı görevlere uyarlanabilmekte ve isteğe bağlı olarak amfibik seçeneği ile sunulmaktadır. ARAÇ HIZI: 110 km/h MOTOR GÜCÜ: 360 bg MENZİL: 700 km AZAMİ ARAÇ AĞIRLIĞI: 13500 kg YAN EĞİM: %30 DİK EĞİM: %60
EJDER YALÇIN ZIRHLI TAKTİK ARAÇ
EJDER YALÇIN 4x4; Sınır Gözetleme ve Güvenlik Aracı, Keşif Aracı, Taktik Füze Taşıma/Fırlatma Aracı, Komuta-Kontrol Aracı, Hava Savunma Aracı, Muharebe Aracı, Personel Taşıyıcı Araç, KBRN Keşif Aracı, Mayın/EYP Tespit-İmha Aracı ve Zırhlı Ambulans gibi kullanıcının değişik harekât ihtiyaçlarına yönelik özel çözümler sunmaktadır. Yüksek faydalı yük taşıma kapasitesi ve özgün araç kontrol yazılımı sayesinde farklı versiyonlarda konfigüre edilebilmekte ve bu sayede farklı uygulamalara yönelik olarak özelleştirilebilmektedir. ARAÇ HIZI: 120 km/h MOTOR GÜCÜ: 375 bg MENZİL: 700 km FAYDALI YÜK KAPASİTESİ: 4000 kg
SAMUR SEYYAR YÜZÜCÜ HÜCUM KÖPRÜSÜ
Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü, orduların nehir geçişlerini hızlı ve güvenli bir şekilde yapmaları amacıyla tasarlanmış bir köprü ve nakliye takımı sistemidir. SYHK sistemi, dizel motoru, otomatik transmisyonu, pünomatik süspansiyonu ve hidrolik fren sistemi ile %50 dik meyil tırmanabilir ve %30 yan eğimde hareket edebilir. Sistem 8x8 tahrik sistemine ve merkezi lastik şişirme sistemine sahiptir. SYHK sisteminin suda 360⁰ hareketini sağlayan iki adet su pompa jeti bulunmaktadır ve 2,5 m/s akıntı hızına kadar operasyon yapabilmektedir. Tek bir SYHK sistemi, AYS21 ağırlık sınıfı paletli bir aracı taşıyabilmektedir. Hidrolik vinci sayesinde her araçta taşıdığı 4 rampayı konuşlayarak AYS70 P ağırlık sınıfı araçları taşıyabilen 2’li nakliye takımı kurabilir. Üç adet sistem rampadan rampaya bağlandığında, AYS100 T ağırlık sınıfı aracı taşıyabilir. Nakliye takımı oluşturmanın yanı sıra, 12 adet SYHK sistemi bir araya gelip AYS100 T sınıfı araçların geçebileceği 150 metrelik bir köprü oluşturabilir.
MİLGEM-MİLLİ GEMİ
Bu proje ile, Türkiye ilk defa korvet tipi bir askeri geminin tasarımını milli olarak gerçekleştirilmiş Proje kapsamında milli olarak tasarlanan ve inşa edilen gurur kaynağı gemilerimizden:
TCG-HEYBELİADA 2011 yılında,
TCG-BÜYÜKADA 2013 yılında,
TCG-BURGAZADA 2018 yılında ve
TCG-KINALIADA 2019 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine alınmıştır.
Projenin korvet sınıfı olan ilk dört gemisinden farklı olarak devam gemilerin (5-8.Gemiler) hava savunma kabiliyetini de içeren fırkateyn sınıfı gemi olacak şekilde tasarlanması ve inşa edilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Bu kapsamda ilk gemi olan Beşinci Gemi’nin tedariki için Başkanlığımız ile STM A.Ş. firması ile sözleşme imzalanmış ve 27 Eylül 2019 tarihi itibari ile proje takvimi başlatılmıştır.
LHD-ÇOK MAKSATLI AMFİBİ HÜCUM GEMİSİ
Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi; Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekât alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu (Arap Yarımadasının kuzeyi, Hindistan’ın batısı) ile Atlantik Okyanusu (Avrupa’nın batısı, Afrika’nın kuzeybatısı)’nda kullanılabilecektir.
Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG ANADOLU, 1 Amfibi tabur ile gerekli muharebe ve destek araçlarını ana üs desteği olmadan kriz bölgelerine taşıyabilecek, havuzunda taşıyacağı çıkarma araçları ile çıkarma operasyonlarına katılabilecek ve envanterdeki en ağır NATO helikopterleri ile dönebilen rotorlu Osprey hava araçlarının gece ve gündüz operasyon yapmasına olanak sağlayacak bir uçuş güvertesine sahip olacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti bölgesel güç aktarım kabiliyetini, orta ölçekli küresel güç aktarımına çevirebilecektir
Silahlı Kuvvetlerimizin envanterinde yer alan en büyük deniz platformu olacaktır
LST-AMFİBİ GEMİ
LST-amfibi gemilerin ana görevini amfibi harekat, araç ve teçhizatları ile birlik nakli ve ateş desteği oluşturuyor. Gemiler gelişmiş ve ileri muhabere, elektronik ve komuta kontrol imkânlarıyla harekat ve lojistik görevlerine katkı sağlamanın yanında, gerektiğinde doğal afet yardım görevlerini yerine getirecek imkan ve kabiliyetleri de barındırıyor.
Tek tekneli, deplasman tipi ve tamamen çelik konstrüksiyon olarak inşa edilen LST-amfibi gemilerinin nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılar için tam personel korumasına sahip olup ayrıca bir adet 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş kalkışına olanak sağlayacak helikopter platformu yer almaktadır.
İlk gemi TCG-BAYRAKTAR’ın inşası %70,68 yerli sanayi katılımı gerçekleştirirken, yerli sanayi katılımı içerisindeki KOBİ payı yaklaşık %48 olarak gerçekleşmiştir.
Programın ikinci gemisi olan “Sancaktar” ise 2017 yılında deniz kabul testlerinin tamamlanmasıyla Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edilmesi planlanmaktadır.
MOSHIP-DENİZALTI KURTARMA ANA GEMİSİ
İnşasına 2011 yılında başlanan TCG-ALEMDAR Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi MOSHIP, üzerinde Dünyanın en gelişmiş teknolojilerini barındırmaktadır.
MOSHIP sahip olduğu Milli ve NATO derin su kurtarma araçları ile hasar görmüş denizaltı personeline yaşam desteği verecek, 600 m derinliğe kadar denizaltıdan personelin kurtarılmasını sağlayacak, su üstü gemileri için kurtarma görevini, sualtı çalışmaları ve enkaz kaldırma çalışmalarını gerçekleştirecektir.
Asıl görevi batan denizaltıdan mürettebatı kurtarmak olmasına rağmen çok derindeki araçları (denizaltı, uçak, gemi) tespit etmek için de donatılan gemimiz kaza nedeniyle batan bir denizaltıya 72 saatte ve 600 metre derinliğe kadar yaşam desteği vererek tüm personelini kurtarabilmektedir.
YTKB-YENİ TİP KARAKOL BOTU
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına binaen boğazlarda, üs, liman yaklaşma suları ve sahillere yakın bölgelerde keşif, gözetleme, karakol ve deniz savunma harbi (DSH) görev fonksiyonlarını karşılamak ve ayrıca, üs, liman savunma görev fonksiyonuna da katkı sağlamak amacıyla 16 adet Bot tedariki amaçlanmıştır.
Proje kapsamındaki tüm Yeni Tip Karakol Botlarının Geçici ve Kesin Teslimleri tamamlanmıştır. Sözleşme faaliyetlerine Mart 2018 tarihine kadar devam edilecektir.
YENİ TİP DENİZALTI PROJESİ
Bu proje ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacına binaen, Denizaltı Harekat Konsepti kriterlerini karşılamak üzere, havadan bağımsız tahrik sistemli 6 adet denizaltının Gölcük Tersanesi Komutanlığında azami ölçüde Türk sanayi katılımı ile inşa edilmesi amaçlanmıştır. Modern savaş sistemleri ile donatılacak olan bu denizaltılar, emsallerine göre daha uzun süre su altında kalma kabiliyeti nedeniyle Denizaltı Harekatı anlamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza büyük bir üstünlük sağlayacaktır.
İlk dört denizaltının inşasına başlanmış olup, birinci denizaltının 2022 yılı başında son denizaltının ise 2027 yılı başında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na kazandırılması planlanmaktadır.
Proje kapsamında çok sayıda yerli firmalarımızın ürünlerinin ilk kez bir denizaltı platformunda kullanılması sağlanmış olup, bu çerçevede denizaltı dizayn kabiliyeti de dahil olmak üzere bir çok alanda sanayimizin görev alması sağlanmıştır.
BARBAROS SINIFI FIRKATEYN YARI ÖMÜR MODERNİZASYONU PROJESİ
Bu proje ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde kayıtlı 4 adet BARBAROS Sınıfı Fırkateynin mevcutta bulunan savaş sistemleri kaldırılarak, yerine Aselsan – Havelsan İş Ortaklığı tarafından çağın gereklerine uygun biçimde yerli ve milli olarak geliştirilen sistemler donatılması hedeflenmektedir.
Proje kapsamında ülkemizde ilk kez geliştirilen silah ve sensör sistemlerinin de kullanılması planlanmış olup, bu çerçevede savaş sistemleri anlamında yurt dışı bağımlılık asgari seviyeye çekilebilecektir.
İlk geminin modernizasyonunun 2022 Şubat tarihinde tamamlanması ve geminin hizmete alınması planlanmaktadır.
PREVEZE SINIFI DENİZALTI YARI ÖMÜR MODERNİZASYONU PROJESİ
Bu proje ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde kayıtlı 4 adet PREVEZE sınıfı denizaltının mevcutta bulunan savaş sistemleri kaldırılarak, yerine STM, ASELSAN ve HAVELSAN firmalarının çağın gereklerine uygun biçimde büyük çoğunluğu yerli ve milli olarak geliştirdiği sistemler donatılması hedeflenmektedir.
Proje kapsamında ülkemizde ilk kez geliştirilen silah ve sensör sistemlerinin de kullanılması planlanmış olup, bu çerçevede savaş sistemleri anlamında yurt dışı bağımlılık asgari seviyeye çekilebilecektir.
İlk geminin modernizasyonunun 2023 yılında tamamlanması ve geminin hizmete alınması planlanmaktadır.
HÜRKUŞ-TÜRK BAŞLANGIÇ VE TEMEL EĞİTİM UÇAĞI
HÜRKUŞ projesi kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin eğitim uçağı ihtiyacına cevap verecek ve dünya pazarında pay sahibi olabilecek özgün bir eğitim uçağının yurt içi imkanlar kullanılarak tasarımı, geliştirilmesi, prototip üretimi ve uluslararası sertifikasyonunun gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.
TUSAŞ (TAI) tarafından yürütülmekte olan proje kapsamında 2 adet prototip eğitim uçağı, 2 adet yer uçağı ve Teknik Veri Paketinin hazırlanarak teslim edilmesi öngörülmüştür.
İki prototipi de tamamlanan HÜRKUŞ uçağımız 11 Temmuz 2016 tarihinde SHGM’den “TT32 Uçak Tip Sertifikası” almıştır. Aynı gün içinde Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından SHGM’nin Sertifikası tüm Avrupa ülkeleri için geçerli kılınmıştır. Böylece HÜRKUŞ, Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi’nden tip sertifikası alan ilk Türk uçağı olmuştur.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 15 adet yeni nesil temel eğitim uçağı ihtiyacının karşılanması amacıyla tamamen Türk mühendisleri tarafından özel olarak tasarlanan HÜRKUŞ-B uçaklarımız, ASELSAN tarafından geliştirilen yeni nesil dijital kokpit yapısı ve görev bilgisayarına sahip olacaktır.
SAHİL GÜVENLİK ARAMA KURTARMA GEMİSİ
Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemileri;
• Çevre denizlerimizde ağır deniz şartlarında arama kurtarma görevlerinin icra edilmesi,
• Deniz yolu kaçakçılığının ve yasa dışı göçün önlenmesi,
• Çevre ve deniz kirliliğine yönelik denetimler gerçekleştirilmesi ve yasa dışı su ürünleri avcılığının önlenmesi
şeklinde önemli görevleri yerine getirmek üzere tasarlanmaktadır.
Projenin bir diğer hedefi özel sektör tersanelerine askeri gemi inşa alanında tasarım yeterliliği ve inşa kabiliyeti kazandırmak olmaktadır.
HÜRKUŞ-C SİLAHLI HÜRKUŞ UÇAĞI GELİŞTİRME VE SERİ ÜRETİM PROJESİ
HÜRKUŞ-C Projesi, HÜRKUŞ Projesi kapsamında TUSAŞ (TAI) tarafından yurtiçi imkânlar kullanılarak üretilen başlangıç ve temel eğitim uçağımızın geliştirilerek Kara Kuvvetleri Komutanlığının ve Jandarma Genel Komutanlığının ihtiyaç duyduğu hafif silahlı keşif ve saldırı uçağının üretilmesi amacıyla başlatılmıştır.
Bu proje ile ülkemiz ilk kez yerli ve milli imkânlarla üretilen bir silahlı keşif ve taarruz uçağına sahip olacaktır. İlk etapta 18 uçaklık üretim planlanmakta olup ihtiyaç neticesinde 18 adet ilave uçağın da üretimi projelendirilmiştir.
Zırhlandırılmış yapı, kendini koruma sistemleri, gece görüş uyumlu sayısal kokpit ve gelişmiş aviyonik sistemler ile donatılacak olan HÜRKUŞ-C uçağımız pilot eğitim ihtiyacının yanı sıra, hafif taarruz ve silahlı keşif görevlerinin düşük maliyet ve yüksek hassasiyet ile gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır.
Dijital güvenli haberleşme, görüntü & veri bağlantısı ve termal görüntüleme/ nişangâh sistemi imkânlarına da sahip olacak uçağımız CİRİT Lazer Güdümlü Füze, LUMTAS/UMTAS Güdümlü Roket gibi milli mühimmatların yanı sıra genel maksat bombaları ile 12,7 mm ve 20 mm top sistemlerini de taşıyabilecek kapasitede olacaktır.
TF-X MİLLİ MUHARİP UÇAK
TF-X Projesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 2030’lu yıllardan sonraki muharip uçak ihtiyacının yurt içinde özgün tasarım modeli ile karşılanması amaçlanmaktadır.
Yerli sanayinin azami düzeyde kullanılarak özgün tasarım faaliyetlerinin tamamlanması hedeflenmektedir.
İlk uçuşun 2023’te yapılması planlanmakta olup, uçağın prototipinin bu süreler içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir.
Milli havacılık firmamız TUSAŞ (TAI) ile Projenin I. Dönem, I. Aşaması olan “Ön Tasarım” faaliyetleri için sözleşme imzalanmış olup, proje takvimine göre gerekli faaliyetlerin icrasına devam edilmektedir.
ATAK-TAARRUZ TAKTİK KEŞİF HELİKOPTERİ
ATAK Projesi ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı olan Taarruz ve Taktik Keşif Helikopterinin üretilerek hizmete alınması amaçlanmıştır.
Bu çerçevede AgustaWestland tasarımı A129 gövdesinin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına uygun şekilde; motor, aktarma organları ve kuyruk pallerinin değiştirilmesine ilave olarak milli aviyonik ve silah sistemleri ile teçhiz edilmesi sonucu ortaya çıkan T129, dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma unvanını elinde tutmaktadır.
T129 ATAK Helikopteri yakın hava desteği görevleri ve çok amaçlı görevler için iki tip olarak tasarlanmıştır:
Yakın hava desteği görevleri için dizayn edilen T129A, 76 adete kadar 70 mm güdümsüz roket ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 mm top ile donatılmıştır.
T129 B helikopterine ise çok amaçlı görevlere uygun olarak en modern elektronik harp gereçleri entegre edilmiş ve aynı anda 8 adet güdümlü anti-tank füzesi UMTAS, 12 adet güdümlü CİRİT, 2 adet STINGER ve 500 adet top mermisi ile görev yapabilmektedir.
Müsteşarlığımızca yürütülen Proje çerçevesinde TUSAŞ (TAI) tarafından üretimlerine devam edilmekte olan ATAK Helikopterlerimizin ilki 2014 yılında teslim edilmiş olup, halen üretim ve teslimat faaliyetleri sürmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine katılan helikopterlerimiz kendisinden beklenen görevleri etkin bir şekilde yerine getirmektedir.
ANKA-İNSANSIZ HAVA ARACI
ANKA Projesi ile ilk aşamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin keşif, gözetleme, hedef, teşhis ve tespit ihtiyacını karşılamak üzere ihtiyaç duyulan milli bir İHA Sisteminin geliştirilmesi amaçlanmıştır.
TUSAŞ (TAI) firması tarafından yürütülen projenin bu ilk aşamasında ihtiyaç duyulan özellikleri karşılayan Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE-Medium Altitude Long Endurance) sınıfı prototipler üretilerek teslim edilmiş ve projenin ilk aşaması tamamlanmıştır.
Projenin devam eden aşamasında ise İnsansız Hava Aracı Geliştirme Programı kapsamında altyapısı elde edilmiş olan insansız hava araçlarının seri üretimi amaçlanmaktadır.
Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirilmekte olan ANKA-S Sistemi, 200 kg faydalı yük kapasitesi ile 30,000 ft irtifa - 24 saat uçuş süresi yeteneklerine sahiptir.
BAYRAKTAR-SİLAHLI İNSANSIZ HAVA ARACI
Bayraktar İnsansız Hava Aracı Projesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin havadan keşif gözetleme ve hedeflerin etkisiz hale getirmesi ihtiyacı doğrultusunda Müsteşarlığımızca yürütülmekte olup, İHA üretimi Baykar Makina tarafından yapılmaktadır.
Orta İrtifa ve Uzun Menzil (MALE Medium Altitude Long Endurance) sınıfı İHA konseptine uygun olarak geliştirilen Taktik İnsansız Hava Aracı Sistemi, milli ve özgün tam otomatik uçuş kontrol özellikleri, üç yedekli uçuş kontrol sistem mimarisi, özgün seyrüsefer ve sensör füzyonu uygulamaları ile dünya klasmanında en ileri teknolojik seviyede geliştirilmekte olan keşif ve gözetleme araçlarından birisidir.
Bayraktar İHA Sistemi, 24.000 feet operasyonel uçuş irtifası, 24 saat uçuş süresi, 150 km haberleşme menzili, 70 knot seyir hızına sahiptir. 12m kanat açıklığı, 650 kg. maksimum kalkış ağırlığı ve 55 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahiptir.
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından operasyonel olarak kullanılmakta olan Bayraktar TB2, MAM ve MAM-L mühimmatları ile UMTAS füzelerini kullanabilmektedir.
GÖKTÜRK YER GÖZETLEME UYDULARI
GÖKTÜRK Projesi ile Dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkan tanıyacak aynı zamanda orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi pek çok sivil faaliyet alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak bir uydu sisteminin, teknoloji transferi, ortak geliştirme prensipleri doğrultusunda tedarik edilmesi amaçlanmaktadır.
GÖKTÜRK Projesi ile elde edilen kazanımlar; Türkiye’yi çevreleyen alan ve karasularının gözetlenmesi için modern ve etkin bir yöntem sağlanması, Uzay-uydu alanında yerli sanayileşme modelinin oluşturulması, sistem ve alt sistem seviyesi tasarım kabiliyetinin kazanılması, montaj, entegrasyon ve test merkezinin kurulmasıdır.
GÖKTÜRK Uydumuz 5 Aralık 2016 tarihinde Fransız Guyana’sından Vega fırlatma aracı ile yörüngesine yerleştirilmiş olup, elde ettiği görüntülerle hizmet vermeye başlamıştır.
AVCI-KASKA ENTEGRE KUMANDA SİSTEMİ PROJESİ
Proje kapsamında helikopter aviyonik ve silah sistemlerine entegre, gece/gündüz görüntüsü, seyrüsefer, hava aracı uçuş yönetimi ile ilgili bilgi ve sembolojileri pilota gösterecek, görev bilgisayarı üzerinden, top silah ve hedef tespit sistemini (FLIR) yönlendirecek, pilotun iç/dış haberleşme fonksiyonlarını yerine getirecek, pilot gözünün lazere ve başının olası darbelere karşı korunmasını sağlayacak, Kaska Monteli Kumanda Sistemi’ni oluşturan birimlerin özgün olarak tasarlanması, ATAK Helikopterine entegre edilmesi hedeflenmiştir. ATAK ilk konfigürasyonu için geliştirilen ve gösterge modülü dışındaki tüm sistemleri milli olan AVCI-1 Sistemi Kabulü 2015 yılında tamamlanmıştır. ATAK ikinci konfigürasyonu için geliştirilen ve gösterge modülü dahil tüm sistemleri milli olan AVCI-2 Sistemi Kabul aşamasındadır.
MİLDAR-HAVA PLATFORMLARI İÇİN MİLİMETRE DALGA RADARI GELİŞTİRİLMESİ
Proje kapsamında hava platformlarının muharebe etkinliğinin artırılması amacıyla milimetre dalga bandında çalışan, çok fonksiyonlu, düşük hacim ve ağırlığa sahip, Helikopter ve İnsansız Hava Aracı (İHA) platformlarında kullanılabilecek radar prototipleri ile İHA platformlarının otomatik kalkış ve inişini gerçekleştirecek radar biriminin milli imkanlar ile geliştirilmesi sağlanacaktır. Proje 3 fazdan oluşmakta olup, 1.fazda Helikopter Milimetre Dalga Radarı (MİLDAR), İkinci fazda Otomatik Kalkış ve İniş Sistemi’nin (OKİS) ve 3.fazda İHA MİLDAR geliştirilecektir. 2013 yılında sözleşme imzalanmış olup, Helikopter MİLDAR Kabül testleri tamamlanmış, OKİS üretim aşamasında ve İHA MİLDAR tasarım aşamasındadır.
TUYGUN-İLERİ GÖRÜNTÜLEME TEKNOLOJİLERİ GELİŞTİRİLMESİ
Proje kapsamında multispektral ve hiperspektral görüntüleme yöntemleri kullanılarak imza tespit çalışmaları yürütülmektedir. Bir takım askeri hedeflerin havadan tespitine yönelik görüntüleme ve algoritma geliştirme faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Faz-1 çıktıları Jn.Gn.K.K.lığı kullanımına verilmiş olup, Faz-2 çalışmalarında Jn.Gn.K.K.lığı, K.K.K.lığı, Hv.K.K.lığı ve Dz.K.K.lığı ihtiyaç makamı olarak yer almaktadır.