Svenskt styrelseskick Flashcards
(34 cards)
Demokrati
Demokrati betyder folkstyre efter grekiskans demos som betyder folk, och krate som betyder styra.
Ett land som har demokrati är ett land där folket får vara med att välja vilka som ska bestämma i landet.
Demokrati har också kommit att betyda flera saker. Det pratas ibland om andra demokratiska rättigheter och friheter som inte bara har med rösträtten att göra.
Det kan vara olika rättigheter som t ex yttrandefrihet, åsiktsfrihet, likhet inför lagen, jämlikhet och jämställdhet.
De demokratiska rättigheterna som det ofta talas om, är i stort sett samma som FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.
I Sverige representeras folket/medborgarna av Riksdagen. Riksdagen utses av folket genom val vart fjärde år, då alla medborgare över 18 år har rösträtt.
Demokratiska värden
Demokrati innebär idag mer än enbart ett sätt att utse dem som ska bestämma.
Demokrati ska också garantera medborgarna rättigheter och klargöra skyldigheterna. Exempel på viktiga demokratiska värden är frihet, jämlikhet, jämställdhet, och rättssäkerhet. I FN:s deklaration om mänskliga rättigheter så står det att alla människor ska ha rätt till bl a “liv, frihet och egendom”.
Diktatur
En ensam ledare som bestämmer allt utan att fria demokratiska val har genomförts. Diktatur betyder att en person eller en gruppering styr ett land utan att folket har något inflytande över vad som beslutas. I diktaturer har inte människor samma rättigheter som i demokratier ( t ex rösträtt, yttrandefrihet, tryckfrihet), staten kontrollerar tidningar och tv, Monarkier kan vara diktaturer, vissa ideologiska styrelseskick kan vara diktaturer, exempelvis är dagens kommunistiska länderna diktaturer ( t ex Nordkorea och Kina), det nazistiska Tyskland under andra världskriget var diktatur och det av präster styrda Iran är en diktatur.
Direkt demokrati
Folket röstar direkt i olika politiska frågor. Exempel kan vara beslutande folkomröstningar som är förekommande i vissa kommuner i Schweiz. En del av stadsstaterna i det antika Grekland hade direktdemokrati där alla fria män hade rösträtt.
Grundlag
Grundlagarna talar om vilka fri- och rättigheter människor i Sverige har och hur Sverige ska styras. Vi har fyra grundlagar: Tryckfrihetsförordningen som innebär att man får skriva vad som helst, bara det inte kränker eller diskriminerar. Successionsförordningen bestämmer vem som ska ärva kungatronen. Regeringsformen bestämmer hur vårt land ska styras och Yttrandefrihetsgrundlagen innebär att man får ha vilka åsikter man vill. Grundlagarna är svårare att ändra än en vanlig lag. En ändring i en grundlag kräver två omröstningar i riksdagen med val emellan.
Jämlikhet
Alla människor är lika mycket värda och ska ha samma grundläggande rättigheter och skyldigheter, oavsett t ex hudfärg, religion, sexuell läggning, kön, inkomst eller funktionshinder.
Jämställdhet
Kvinnor och män ska ha samma rättigheter.
Koalitionsregering
När regeringen består av mer än ett parti. Om regeringen består av alla partierna kallas det samlingsregering.
Kommun
Kommun ett mindre geografiskt område i Sverige som styr sig själv i vissa frågor och som har rätt att ta ut skatt av invånarna. Sverige är indelat i 290 kommuner.
Konstitution
Är detsamma som grundlag.
Landsting
Liknar kommunen, men är större geografiskt och följer länsindelningen. T ex Stockholms landsting eller Region Skåne. Landstingen har framförallt hand om sjukvården.
Mandat
Mandat är ett politiskt uppdrag som någon fått, exempelvis att sitta i riksdagen eller i kommunfullmäktige.
Media - den tredje statsmakten
Sedan mitten av 1800-talet har massmedia kallats för den tredje statsmakten. (De andra två är regering och riksdag). Massmedia har makt genom att välja vilka nyheter de ska skriva om eller genom att media kan välja vilka politikers idéer som ska presenteras och hur de ska presenteras. Media kallas ofta för opinionsbildare, från engelskans “opinion” som betyder åsikt.
Monarki
Betyder egentligen att en kung har makten. Men nu för tiden är det oftast så att kungen inte har någon makt, utan makten ligger oftast hos ett parlament som är framröstat av folket. Monarken är vanligen inte vald utan har sin titel genom arv. Valkungadömen har dock funnits i historien.
Motion
Motion är ett förslag från en eller flera riksdagsledamöter till riksdagen. Förslaget kan handla om vad som helst. Det finns även motion inom kommun och landsting.
Offentlighetsprincipen
Är en regel som innebär att alla människor har rätt att läsa myndigheternas (statens) dokument, brev och e-post. Denna insyn används i stor utsträckning av media. Allmänheten har även rätt att närvara vid rättegångar om inte särskilda skäl föreligger. Offentlighetsprincipen är relativt unik för Sverige, i t ex EU är det inte alls samma insyn.
Opinion
Opinion är den åsikt som majoriteten av befolkningen har i olika frågor. Inför ett val gör man opinionsundersökningar dvs man frågar t ex 1000 personer om vilket parti de kommer att rösta på. Det parti som “vinner” har då opinionen med sig.
Parlamentarism
Parlamentarism innebär att ett land styrs av en regering som har stöd från parlamentet. Om en regerings skulle missköta sig har parlamentet rätt att avsätta regeringen. I Sverige kallas parlamentet för riksdag.
Parlament
Parlamentet består av personer som är folkvalda, dvs att de har fått så pass många röster av folket i valet att de får komma in i parlamentet. Parlamentet har den lagstiftande makten i de flesta demokratier. I Sverige heter parlamentet “Riksdag” och består av 349 folkvalda personer.
Parlamentarism
Med parlamentarism menas att regeringen inte kan styra landet utan riksdagens förtroende. Regeringen är ansvarig inför riksdagen. Riksdagen, som är Sveriges parlament, kan avsätta regeringen om regeringen inte gör sitt jobb.
Parti
Ett parti är som ett slags förening där de som vill vara med och arbeta för att påverka hur reglerna i landet ska vara, får vara med. Antingen går man med i ett parti som redan finns, eller bildar ett nytt parti där de som tycker likadant får vara med.
Vid valet får alla svenska medborgare över 18 år vara med och rösta på det partiet som man tycker är bäst, det parti som för den bästa politiken. De som har politik som yrke, t ex statsministern, kallas för politiker.
De största partierna i Sverige är: Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna.
Proposition
Ett förslag från regeringen till riksdagen.
Regering
Det parti eller partier som fått flest röster i riksdagsvalet utser regeringen. Regeringen ska genomföra (verkställa) alla beslut som fattats i riksdagen. Regeringen ansvarar för att representera Sverige i utrikespolitiken.
Regeringsformen
En av Sveriges fyra grundlagar som bestämmer hur Sverige ska styras och hur ett val ska gå till. I regeringsformen står det att “all offentlig makt i Sverige utgår från folket”.