T.1 Flashcards

(41 cards)

1
Q

Meristema + classificació x apració i posició

A

Els meristemes són punts pels quals les plantes poden créixer. No creixen com nosaltres (amb una forma més o menys fixa des del naixement, i creixent de manera proporcional), sinó pels extrems (meristemes apicals).

Els meristemes es poden classificar segons dos criteris:
Quan apareixen:

  • Primaris: Estan presents durant tota la vida de totes les plantes, sempre creixen.
  • Secundaris: Apareixen a partir del segon any de vida de la planta, i permet el creixement en diàmetre d’aquesta. Algunes vegades es tracta d’una evolució dels primaris, i altres no.

Posició:
-Apical: Es troba als extrems, a les puntes de la planta. La quantitat de cèl·lules que formen els meristemes apicals depèn de la planta.
-Lateral: Es troba al lateral de la planta, al llarg de tota la seua longitud.
Intercalar. Es troba a diferents altures. Un exemple serien les canyes, ja que aquestes no sols creixen en l’extrem superior, sinó que també augmenta la distància entre els seus nuso

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

plànols divisió creixement

A

Transversos
Periclinals
Anticlinals

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

3 tipus de meristemes diferents

A

Típicament, en el creixement, el meristema apical creix, tant augmentant el seu nombre de cèl·lules com augmentant la mida d’aquestes

formaran teixits diferents:

  • Protoderma: A la part de la perifèria, formarà teixits de revestiment com l’epid
  • Meristema fonamental: Formarà teixits fonamentals, com ara el Parènquima, col·lènquima i esclerènquima.
  • Procàmbium: Donarà lloc a teixits vasculars amb funció de transport, com el xilema i el floema
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Epidermis

A

revestiment primari, que podem trobar a la planta des del primer moment, i està format per cèl·lules epidèrmiques, amb paret primària, vives, sense cloroplasts, vacuolitzades i sense espais intercel·lulars.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

cutícula

A

una secreció de la capa de revestiment formada per substàncies lipídiques (cutina, cutana i ceres) que evitat l’eixida d’aigua i l’entrada d’organismes i substàncies. Pot ser simple (una capa) o estratificada (diverses capes), amb especialitzacions com tricomes i estomes

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

tricomes

A

petites protuberàncies de l’epidermis amb formes variades que poden tindre diverses funcions, com ara defensiva (ortiga) o d’evitar l’evaporació (tricomes peltats de les oliveres).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

formació estomes

A

Estan formats per:

  • Cèl·lules oclusives: formen l’obertura. Tenen paret primària, amb diferents gruixos i cloroplasts.
  • Ostíol: L’obertura en si.
  • Cambra subestomàtica: Espai on arriba l’aire i després es distribueix.
  • Cèl·lules annexes o auxiliars: complementen la funció de les cèl·lules oclusives.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

classificació estoma segons origen celular i distribució cel. auxiliars

A

Segons l’origen de les seues cèl·lules:

  • MESOGEN:oclusiva=auxiliar.
  • PERIGEN: oclusiva≠auxiliar.
  • MESOPERIGEN: oclusiva=alguna auxiliar.

Segons la distribució de les cèl·lules auxiliars:

  • PARACÍTIC: 4 o +
  • DIACÍTIC: 2
  • ANISOCÍTIC: 3
  • ANOMOCÍTIC: cap.
  • ACTINOCÍTIC: una corona radiada.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

estomes funció + qué son?

A

petites obertures necessàries per a l’intercanvi de gasos en la planta. Es poden trobar en qualsevol part de la planta.

El funcionament de l’estoma es basa en l’obertura de les cèl·lules oclusives segons les necessitats de la planta. El que provoca aquesta abertura és l’entrada d’aigua, que deforma la planta i obri l’estroma. Les cèl·lules auxiliars incorporen potassi a les oclusives, el que causa l’entrada d’aigua, i s’obri l’ostíol. Per a que açò passe, és important la paret cel·lular, que té diferents gruixudes

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

velamen

A

epidermis estratificada, les cèl·lules de la qual no estan fortament unides per a aïllar, sinó que és més bé esponjós, de manera que una molècula d’aire pot entrar perfectament i recorrer la seua estructura

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Periderma

A

parts velles de les plantes, Seria l’escorça dels arbres. Quan una planta madura, el periderma substitueix l’epidermis per complet, perquè periderma acompanya el creixement lateral de la planta, cosa que l’epidermis no pot fer, i per tant es trenca. L’epidermis queda aïllada, mor i es desprèn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

formació periderma

A

està format, de fora cap a dins, d’una capa de cèl·lules mortes, cèl·lules meristemàtiques i cèl·lules parenquimàtiques que formen el felodermis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

cambium suberògen

A

De l’escorça es forma el cambium suberogen, que proliferarà i donarà lloc a cèl·lules del revestiment secundari, les cèl·lules del suro i el felodermis

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

ritidoma

A

. En les escorces més rugoses, part del periderma, mort, ha caigut, i les parts que queden unides a les plantes s’anomenen ritidoma. Aquest és un meristema secundari.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

pericicle

A

cèl·lules que originen el cambium suberogen (o fel·logen) provenen del pericicle. passa el temps, el pericicle adquireix capacitat meristemàtica i forma suro, i tot allò que està per fora es perd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

lenticeles

A

periderma hi ha grans espais o discontinuïtats, visibles, i això permet l’entrada d’aire. Fan un conducte des de l’exterior fins al cortex de la planta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

parènquima

A

gran volum en la planta, i és el teixit comodí. Les seues cèl·lules són vacuolades, vives, algunes amb cloroplasts, i poden tindre capacitat de proliferació si es des-diferencien

18
Q

origen parènquima

A

és heterogeni, poden provenir de tots els meristemes, excloent el parènquima. A diferència de l’epidermis, té espais intercel·lulars la mida dels quals depèn de la zona i el tipus de planta.

19
Q

tipus parènquima

A
  • Aerifer : Els espais són més grans que de normal, per tal de baixar la densitat i que la planta puga flotar.
  • Clorofíl·lic: el més conegut, té cèl·lules amb molts cloroplasts i vacuolades. A les fulles s’organitza en palissada i lacunar, per aprofitar l’espai.
  • Aqüífer: acumulen molta aigua en els vacúols.
20
Q

colènquima

A

té origen en el teixit fonamental, i es caracteritza per tindre cèl·lules vives, amb paret primària gruixuda que envaeix el que típicament seria espai cel·lular, a vegades amb grossors variades, amb algun cloroplast, amb certa capacitat de proliferació, i es poden acabar diferenciant en fibres. El més important és que aquestes cèl·lules són rígides i poc flexibles. En algunes tijes ocupen punts distribuits per tota la circumferència, i fan el paper de col·lumnes de suport al llarg de tota la seua longitud. Ajuden a donar forma a les plantes.

21
Q

tipus colenquima

A
  • El colènquima llacunar deixa espais intercel·lulars entre les cèl·lules.
  • El col·lènquima angular ompli tots els espais intercel·lulars, i la paret forma una mena de triangles.
  • En el col·lènquima laminar l’acumulació de paret fa com capes, paral·leles a la superfície de la planta
22
Q

esclerènquima

A

origen és més variat, prové tant del meristema fonamental, com del procàmbium i càmbium (meristemes que donen lloc a elements del sistema vascular). Les seues cèl·lules poden ser vives o mortes, perquè tenen paret secundària i això els dóna una gran consistència, que en alguns moments compromet la supervivència de la cèl·lula, encara que continua fent el paper de sosteniment.

23
Q

tipus esclerènquima

A
  • Fibres: Allargades. Són molt flexibles, pel que tenen molt interés en la indústria tèxtil. Solen trobar-se agrupades, formant una mena de columnes, i poden trobar-se associades entre elles. Participen en la dehiscència (obertura dels fruits).
  • Esclereides: Més curtes i de morfologia irregular. Tenen porus ramificats, i són rígides. Tenen mides i formes molt variades.
24
Q

hilatoides

A

punt d’eixida de l’aigua. Les plantes que viuen a llocs humits o a dins l’aigua, tenen estructures que els permeten extreure l’excés d’aquesta, una vegada extrets els nutrients.

25
banda Caspary
suberificació en les juntes entre cèl·lules. Com sols tenen suberificada una part de la seua superfície, les cèl·lules poden estar vives, i la banda de caspary sols bloqueja el pas de l'aigua per l'apoplast.
26
glàndules de la sal
Entre totes les estructures glandulars es transporta l'aigua a través dels plasmodesmes cap a l'agrupació de cèl·lules que constitueixen la glàndula, i aquestes la trauen a l'exterior del seu citoplasma. Quan l'aigua s'evapora, queda sols la sal. Per a que l'aigua no retorne, tenen cutícula, fent una funció semblant a la banda de caspary.
27
nectaris
structures que acumulen i concentren líquids que atrauen els animals que polinitzen les plantes. També tenen banda de caspary.
28
estructures secretores internes (resina i goma)
resina, origen esquizogènic goma, origen lisogènic
29
laticífers d'on podem traure el látex
cadenes de cèl·lules que acumulen al seu interior aquesta substància, i estan comunicats amb el floema.
30
Teixits conductors
Es tracta del sistema vascular. Permet l'absorció d'aigua cap a les fulles, on té lloc la fotosíntesi, i el retorn de nutrients a tota la planta. Però cal fer un circuit tancat.
31
cèl·lules del xilema
allargades, i permeten el trànsit de fluids.
32
traqueides
transporten saba bruta. Estan mortes, i tenen paret secundària. Es troben a totes les plantes. Aquestes cèl·lules tenen un sistema de porus i connexions entre la cèl·lula per facilitar el transport ascendent de la saba bruta.
33
traqueides en angiospermes?
han evolucionat cap a altres més grosses i curtes, que optimitzen el pas de la saba.
34
protoxilema
Els elements de la tràquea de les parts més joves de la planta. Es forma a partir de cèl·lules curtes, amb el creixement de la planta aquestes s’estiren, es deformen u deixen de ser funcional.
35
metaxilema
es forma a partir de cèl·lules ja allargades, i per tant són més duradores. Les cèl·lules es formen vives, creen totes les seues estructures, i una vegada fet açò perforen els seus extrems (placa perforada), moren, i comencen a ser funcionals. El contingut de quan les cèl·lules estaven vives es recupera.
36
Floema
s’ocupa del transport en sentit contrari. Aquest transport té lloc per dins de cèl·lules vives, que, per permetre’l, no tenen orgànuls ni nucli. Per tal de mantindre les cèl·lules vives, tenen al seu voltant cèl·lules acompanyants que les nodreixen a través dels plasmodesmes.
37
placa cribosa
als extrems, perforacions que els donen un aspecte de raqueta, però no estan totalment perforats com els elements de la tràquea.
38
proteïna P
tapona les plaques cribroses si hi ha una ferida
39
tíl·lides
Als teixits conductors, protuberàncies de cèl·lules parenquimàtiques que obstrueixen els conductes del xilema que no estan actius. Eviten la propagació de fongs i altres paràsits.
40
Albeca
fusta jove i activa de l’arbre
41
Duramen
aquella més vella i ja inactiva