Tema 5, Career and Livlihood Flashcards

1
Q

Livelihood, Hodkinson och Sparkes

A

Utgångspunkten i undersökningen var att kunden/individen väljer fritt, det fria valet. Vi är alla fria att välja karriärväg. Undersökningen utgick ifrån idealet att personer skulle göra karriärval utifrån tekniskt rationella karriärbeslut. Det är att utgå ifrån våra intressen och förmågor och vilka karriärval är möjliga.
Men resultat visade annat, det var det pragmatiskt rationella karriärbeslut som personerna tog. Deras karriärval begränsas av olika sociala bakgrunden tex klass, genus, etnicitet, geografiskt läge.

Finns det fria val när det kommer till karriärsbeslut?!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Karriärsteori enligt H&S

A

Få ihop sociala och kulturella delar tillsammans med det personliga. Macro med micro och med lite chans.
Utgörs av 3 integrerade dimensioner:
1. Handlingshorisonter där personer fattar pragmatiskt rationella beslut. Horisonter är omgivning som individen ser, där individen kan fatta beslut och se möjligheter. Horisonten kan vara familjen, tidigare erfarenheter, logisk resonemang, känslor, acceptans av ett val snarare än val mellan många alternativ. ”sådana jobb får personer som jag bara har gått ut grundskolan”.
Handlingshorisonter uppkommer utifrån personens dispositioner, som utgör habitus. Genom interaktionen med omvärlden, förändras personens dispositioner. Dispositioner är tysta förkroppsligade vanor, vårt sätt att se på världen som genereras utifrån interaktioner inom det sociala samt ärvda traditioner.
Handlingshorisonter är alltid positionerande inom sociala strukturer och de sociala fält som personen agerar, dvs interna och externa. Tex jag kommer från arbetarklass (extern) men vill inte se mig som det (intern). Hur personen uppfattar sin interna position, påverkar det även hur personen agerar.

  1. Beslutsprocesser agerar genom att personen interagerar genom komplexa fält och andras aktioner inom fältet kan vara viktiga i beslutsprocessen (familj, vänner, syv, arbetsgivare) men också tillfällighet. Personens position (klass, kön, etnicitet), disposition (tysta värderingar, nedärvda, hur vi ser på världen) och interaktion inom vissa fält, påverkar beslutsprocesser.
    Vilket kapital man har och hur dessa värderas av andra (symboliskt) ger personen möjligheter inom beslutsprocesser och handlingsutrymme på ett fält.
  2. Longitudinell karriärutveckling, är inte linjärt och aldrig ett tillfälle utan en rad av händelser och erfarenheter som påverkar hur besluten tas oh framtida karriärutveckling. H&S hade teori att longitudinell karriärutveckling bygger på rutiner och brytpunkter, sistnämnda som påverkade personens identitet. Men de kom fram till att det är personens aktioner, interaktioner, reaktioner som avgör sam lärandet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Livelihood planning och vägledning – Gideon Arulmani

A

Livelihood är ett sätt att leva, inte enbart ett sätt att överleva. Fokus är inte individen utan community, utveckla individens potential i gruppkontext, hantverk, ärvda ickeformella kunskaper och färdigheter.

Vägledning inom olika kontext:
Karriär – stötta individen att finna utbildning eller yrke
Livelihood – stötta individen att utveckla hens potential inom gruppen (community), tex samiska näringar (turism, hantverk, renskötsel).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Anita Ratman, livelihood

A

Ratnam är kritisk till industriparadigmet och moderniteten samt avfolkning av landsbygden. Vill behålla traditionellt jordbruk och hantverksyrken. Ratnam pekar på att det behövs fler produktionssätt och medveten konsumtion att vi köper lokalt och ekologiskt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad menar Ratnamn med traditionella yrken?

A

Med traditionella yrken menar Ratnam yrken som har gått i arv över generationer. Yrken som uppstått ur lokala seder och praktiker och som ingår i en livsmedelsekonomi (subsistence economy) där det som produceras genom oftast jordbruk, fiske och hantverk ger precis nog med vinst för att förtjäna sitt uppehälle. Traditionella yrken uppstod innan industrialiseringen och kolonialiseringen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly