Tenta 2021-01-03 Flashcards

1
Q

I en multipel linjär regressionsmodell ingår bl.a. variabeln “Arbete” som kan vara av tre olika slag: tillsvidareanställd, timanställd eller arbetslös. Hur skulle du parametrisera denna variabel?

A

Ge variabeln arbete en binär variabel och alltså uttrycka arbete som kategoridata. Lägger alltså in två variabler som vardera kan anta värdet 0 eller 1. Med kombination av dessa omfattas alla typer av arbete, t.ex. 1=anställd, 0 annars osv.

Införs kategoridata går det att få fram korrelation och regression för att se om ett beroende finns. Kvalitativa variabeln görs kvantitativ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Inför en upphandling av mätinstrument testades 3 olika instrument genom att man gjorde upprepade mätningar av dosraten från samma strålkälla. Fysiker 1 ansåg att man skulle testa skillnaderna med ANOVA, medan fysiker 2 ansåg att man borde jämföra alla instrument parvis med t-test. I båda fallen skulle en skillnad på 5% bedömas som signifikant. Hur ska de göra för att båda metoderna ska ge samma signifikansnivå?

A

Antal parvisa tester som fysiker 2 skulle behöva göra är 3(3-1)/2 = 3 st

Korringering som fysiker 2 då måste göra är 0,05/3=0,01667 för att få samma signifikansnivå.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilken är nollhypotesen vid en-faktor ANOVA? Beskriv vilken typ av test som görs för att testa om data är konsistenta med nollhypotesen.

A

Nollhypotesen vid en-faktor ANOVA är att stickproven är oberoende och att de har samma varians.

För att testa om data är konsistent med nollhypotes kan man använda sig av variansanalys och beskriva varianser med olika “Sum of Squares”.

SST=varians mellan stickproven.
SSE = varians inom stickproven
SS=summan av SST och SSE
Dessa beräknas med varians och medelvärden.

Analysen ger information om teststorheten F är större än det kritiska värdet som fås ur tabell för F(k-1,N-k). Om det är så skiljer sig minst ett av medelvärdena från de andra. Det går dock inte att säga vilket eller om det är flera som skiljer sig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär begreppet “Grundad teori”? Hur arbetar man om man använder sig av grundad teori? Vilka för och nackdelar finns med metoden?

A

Grundad teori är en kvalitativ forskningsansats där man söker hitta nya samband och relationer mellan olika begrepp och parametrar genom egna studier utan att först undersöka tidigare forskning på området. All tillgänglig information i ämnet studeras först när analysen ska göras. Kan ge “friare” forskning. Kan användas ihop med kvalitativa insamlingsmetoder t.ex. intervjuer. Använder ofta mycket material.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är h-index inom bibliometrin? Ange definitionen till denna parameter och vad den används till. Vilka svagheter har denna parameter?

A

h-index kan användas för att utvärdera en forskares produktivitet.

En forskares h-index är n om vederbörande har skrivit minst n verk som vardera har citerats minst n gånger.

Man sorterar alltså fram artiklar efter antal citeringar per publikation (CPP) och plottar upp CPP mot artiklar och ser var x=y skär kurvan. Vid denna skärningspunkt har vi h-indexet.

h-indexets begränsningar är att det inte tar hänsyn till vetenskaplig ålder, antal författare för de olika artiklarna, tar inte bort självciteringar, tar inte hänsyn till kurvans utseende. Kan bli olika för olika ämnen.

Vetenskaplig ålder kan innebära att det blir stor skillnad i CPP på grund av att de som är äldre kan ha haft ute sina artiklar mycket längre och därmed fått många fler citeringar än en yngre som kanske skrivit många artiklar på kort tid och inte för så länge sen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly