Tentafrågor Flashcards

1
Q

Varför gör det ont när vi slår oss?

A

I huden finns smärtreceptorer (nocioceptiska fibrer) som reagerar på vävnadsskada genom att skicka iväg en aktionspotential. Det finns två typer av nocioceptorer: A-delta fibrer och C-fibrer. A-delta fibrer är myelinerade och skickar därför snabbare signaler. C-fibrer är omyelinerade och således långsammare. Många smärtupplevelser består av en inledande intensiv smärta som sedan övergår till en mer långvarig.

Via spinothalamic pathway förs signalen till somatosensoriska cortex. Upplevelsen av smärta är dock uppdelad över flera hjärnområden och påverkas av flera faktorer såsom situationen, sinnesstämning och tidigare erfarenheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv hur nervsystemet registrerar en företeelse i omvärlden. Använd begreppen stimuli, transduction och transmission.

A

Nervsystemet reagerar genom receptiorer. De reagerar på olika typer av stimuli som skulle kunna vara ljudvågor, fotoner, tryck, temperatur etc. Genom transduction - konvertering från en typ av energi till en annan t.ex. ljus till neural energi - föds en nervimpuls. Nevimpulsen kan föras vidare genom nervsystemet (transmission) och tolkas av hjärnan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur kommer det sig att vi lättare kan identifiera ett föremål som vi håller i handen än om någon trycker det mot vår rygg?

A

Hur väl vi kan identifiera föremål beror främst på två saker. Dels antalet receptorer och deras receptiva fält i området, dels hur mycket utrymme informationen får i hjärnan. Känselsensation är spatialt/somatotopiskt reprecenterat i hjärnan. Här har fingrarna stor plats, medan ryggpartiet representeras av en liten yta. Fler receptorer och receptiva fält bidrar till att vi har lättare att skilja på närliggande punkter, s.k. “two-point touch threshold. Om receptorer inom samma receptiva fält stimuleras kommer vi att få en signal, om två receptorer i olika fält stimuleras kommer vi få två signaler - och uppleva en skillnad mellan de två punkterna. För att uppleva en skillnad krävs det också att signalerna skickas till somatosensoriska cortex utan att konvergera. Ju fler receptiva fält = ju lättare att identifiera objekt. En annan orsak som gör det lättare att identifiera objekt med händerna är att vi kan manipulera objektet med dem. T.ex följa form.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är skillnaden mellan “feature search” och “conjunction search”?

A

När individen letar efter ett specifikt typ av objekt (“target”) bland flera andra objekt (“distractors”) sker detta på olika sätt:

Feature search - Används när “target” och “distractors” är mycket olika. Exempelvis om du letar efter en röd cirkel bland en mängd av gröna fyrkanter. Detta ger en tydlig “pop-out”-effekt. Detta leder till en snabb reaktionstid.

Conjunction search - Används när “target” och “distractors” är lika varandra. T.ex. när target är en grön fyrkant bland gröna cirklar. Denna process ger en mycket längre reaktionstid än feature search.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad menas på “biologisk rörelse”? Ge ett förslag på hur man kan studera perception av detta.

A

Med biologisk rörelse menas att vi har förmågan att särskilja mänskliga rörelser från mekaniska, såsom rörelsen hos en pendel. Man har testat detta genom att fästa punktljus på vissa leder hos en människa, när personen väl rör sig kan vi utskilja att det är en människa och till och med vad personen gör. Man har även sett att vi kan urskilja vilket kön personen har och vem som är en nära bekant bland en grupp människor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Förklara vad VOR (vestibulo-ocular reflex) är och ge exempel på vad den hjälper oss med.

A

Det är en reflexögonrörelse som stabiliserar bilder på näthinnan under huvudrörelser genom att producera en motrörelse med ögonen. Detta gör att vi håller kvar bilden på mitten av synfältet. Eftersom att huvudet rör sig hela tiden är VOR viktigt för att stabilisera synen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur försöker Biedermans teori “recognition by components” förklara hur vi kan känna igen objekt från olika perspektiv och när objekt är delvis övertäckta?

A

Teorin förklarar formkonstans och att vi kan känna igen föremål som bara är delvis synliga. Föremål byggs upp av några få tredimensionella komponenter, dessa “geoner” (sfär, kon, kub etc.) kan tillsammans bygga upp miljontals objekt. Geoner kan lätt kännas igen från olika perspektiv. Undantaget är vid accidental view points, t.ex. när man ser från ändpunkten av en cylinder som då ser ut som en sfär.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Förklara kortfattat hur Bayesiansk perceptionsteori förklarar att vi oftast ser korrekt då informationen som når våra receptorer inte räcker till.

A

Bayesiansk perceptionsteori menar att när vi har bristfällig information, t.ex. vid dova ljud eller svagt ljus, så använder vi sannolikhetslära och tidigare erfarenheter för att förklara det aktuella stimulit. Om man går upp mitt i natten och hör ett konstigt pipande ljud som låter som en backande lastbil kommer jag att anta att det är diskmaskinen eller kylskåpet som piper, och inte en lastbil som backat in i mitt kök.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv kortfattat oponentprocessteorin för färgseende.

A

Opponentnervceller aktivieras av en färg (våglängd) och inhibieras av dess komplementfärg. Det finns ett blå/gult, röd/grönt och svart/vitt system. Detta förklarar färgkontrasteffekter, varför blandningar av opponentfärger blir grå och värför vi snabbast kategoriserar röd, grön, blå och gul.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Du hör en koltrast som sitter på en gren och sjunger. Hur kan du med hjälp av hörseln, lokalisera fågeln i både sidled och höjdled.

A

I sidled kan vi lokalisera på två sätt. Dels genom Interaural Time Difference (ITD). Det vill säga att vi kan uppfatta skillnader i när det aktuella ljudet når respektive öra. Kommer ljudet från höger borde det nå höger öra före det vänstra. Vi kan också använda oss av Interaural Level Difference (ILD), det vill säga att vi känner av skillnaden i ljudstyrka hos stimulit i de båda öronen.

I höjdled använder vi oss av monaural cues. Ytterörat och huvudet omformar ljudet beroende på varifrån det kommer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hör vi två olika ljud samtidigt kan vi ändå känna igen och särskilja dessa ljud. Hur går det till?

A
  1. Ljudkällans plats och rörelse ITD och ILD hjälper oss lokalisera ljudkällor, separera olika ljud. Ljudkällor rör sig oftast i jämn takt utan att “hacka”. T.ex. en bil. Det är därför lätt att följa källans rörelse.
  2. Klangfärg och tonhöjd. Källor ändrar sällan sin klangfär och tonhöjd. Exempelvis kan vi skilja på två olika instrument utan problem.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Ge exempel på occulomotoriska cues för att uppleva djup.

A

Occulomotoriska cues är cues som baseras på att vi kan känna vår ögons positioner och hur spända dess muskler är. Dessa fungerar dock bäst på korta avstånd.

Konvergens - När vi ser på objekt nära oss så flyttar sig ögonen mot varandra.
Accomodation - Vi känner av när ögats lins ändrar form då vi fokuserar på objekt vid olika distans.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är gula fläcken? Varför är den viktig?

A

Gula fläcken är den del på näthinnan där det sitter flest tappar men saknar stavar. Detta leder till att denna punkt har bäst detaljrikedom i ljus, men sämst i mörkerseende. Den är viktig för att vi skall kunna identifiera objekt i detalj, medan stavarna som sitter mer i utkanten av näthinnan, är mer känsliga för små ljusförändringar samt mörkerseende. Ex. man ser något som rör sig i periferin på näthinnan så kan vi snabbt fokusera där och identifiera objektet med tapparna. Det är alltså i gula fläcken vi har fokus. Genom små rörelser med ögat flyttar vi gula fläcken och ändrar vårt fokus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Förklara begreppet “absolute disparity”. För vilken typ av perception är det viktigt?

A

Absoulte disparity är en binocular cue, vilket är olika ledtrådar för att bedömma avstånd. Binocular cue använder sig av båda ögonen för att bestämma detta avstånd. Absoulte disparity är en cue där vi mäter avståndet beroende på ifall objektet ligger på samma avstånd som fokuset eller inte. Fokuserar man till exempel på en lyktstople tio meter bort och vi samtidigt ser en skylt bredvid denna lyktstople så kan vi se att denna skylt inte ligger i fokus samtidigt som lyktstoplen. Absolute disparity är alltså viktigt för synen vid avståndsperception.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad försöker “the corollary discharge theory” (även: “komparatorn”) förklara?

A

Den försöker förklara hur det kommer sig att omvärlden ser stabil ut trots att vi rör oss.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Processen som gör objektigenkänning möjlig förklaras ofta på tre olika nivåer i hjärnan. Förklara kortfattat vad som händer på dessa tre nivåer.

A

Låg nivå: här detekteras information. Features, t.ex. i form av lokala konturer, texturer, disparitet och rörelse.

Mellannivå: Gestaltbildning. Länkar ihop saker till global sturktur, länkande konturer, djup, rörelse osv.

Hög nivå: Att se och känna igen. 3D objekt (strukturell nivå - att se ett föremål) och objektigenkänning (semantisk nivå - att känna igen ett objekt

17
Q

Ge ett exempel på “accidental view points” och förklara vad som är problematiskt med dem.

A

Accidental view points är när en genon (en form som bygger upp formen av ett objekt) dvs. en form som en kon eller en cylinder ses underifrån och således misstas för att vara en sfär. Detta kan leda till att vi har svårare att identifiera ett objekt.

18
Q

Beskriv McGurk-effekten

A

McGurk-effekten förklarar att språkperceptionen är multimodal - att den påverkas av våra andra sinne t.ex. synen. Detta undersöktes genom att låta Fp höra ett ljud som lät BaBa samtidigt som de såg en person på en TV-skärm vars läppar sa GaGa. Detta ledde till att Fp uppfattade DaDa. Detta visar att även om det auditiva sinnet är den huvudsakliga källan för information vid hörselperception, så har det visuella sinnet en stark påverkan på vad vi hör.

19
Q

Förklara begreppen a) Konvergens,b) Lateral inhibition,c) Varför de är viktiga för perception?

A

A) Konvergens innebär att flera neuroner är sammankopplade till en cell och påverkar styrkan av den slutgiltiga signalen. T.ex. om flera celler som är kopplade till “slutcellen” aktiveras blir det en starkare aktiviering.

B) Lateral inhibition innebär att en exiterande neuron minskar aktiviteten i en närliggande neuron. De mest stimulerade neuronerna avfyrar och ger respons och detta leder till att aktiviteten hos grancellerna undertrycks.

C) Konvergens möjliggör en starkare excitation, detta gör att vi blir känsligare att uppfatta specifika stimuli och receptiva fält. Konvergens möjliggör även lateral inhibering.

20
Q

Vad försöker gestaltlagarna beskriva? Ge också exempel på vad som menas med “helheten är mer än summan av dess delar”.

A

Gestaltlagarna försöker förklara hur vi tolkar omvärlden. Idén är att vi grupperar och ordnar stimuli genom vissa lagar. Ett exempel på en sådan lag skulle vara “good continuation” vilket går ut på att konturen av ett objekt tenderar att följa en kontinuerlig linje. Om vi ser två korsande linjer antar vi att de fortsätter i linje med sig själv och inte avviker skarpt.

21
Q

Vad menas med selektiv uppmärksamhet(focused attention) och hur påverkar det vår perception?

A

Focused attention är en mental process som innebär att vi selektivt riktar vår uppmärksamhet och silar bort irrelevant information (iaf det vi förväntar oss är irrelevant). Detta påverkar vår perception. Till exempel genom inattentional blindness - man missar utstickande aspekter som sker mitt framför ögonen på en. Detta för att man riktar uppmärksamheten så intensivt på något annat.

22
Q

Förklara skillnaden mellan “specificity coding” och “distributed coding” för synsinnet.

A

Det är två teorier som vill förklara hur vi ser och känner igen något.

Specificity coding - Menar att en neuron aktiveras per “objekt”. Kritiker menar att det skulle krävas för mycket neuroner för detta elände.

Distributed coding - Menar att det är ett mönster av aktivitet i flera olika neuron per företeelse. Detta skulle kräva färre neuron då man kan kombinera olika neuron.

23
Q

I synsinnet har systemen med tappar och stavar olika ljuskänslighet och förmåga att urskilja detaljer, förklara varför.

A

Det beror på hur neuronerna och receptorerna är sammankopplade tappar har låg konvergens och har ofta enkel excitation. Detta leder till att de är bättre på att urskilja detaljer och är redo att snabbt fånga upp nya synintryck. Men de har också sämre ljuskänslighet. Dessa finns i fovean (gula fläcken) vi har ganska få (6 miljoner).

Stavar har hög konvergens. Flera ihopkopplade receptorer som kopplar till en cell. Det innebär att de är känsligare för stimulering (ljus) men de har ingen bra detaljskärpa. De har långsam mörkeranpassning.

24
Q

Vad innebär “motion parallax”?

A

Motion parallax är en monocular cue som hjälper oss att uppfatta djup, då även med endast ett öga. Det fungerar som så att objekt kommer att röra sig olika mycket över näthinnan när betraktaren sjäv rör sig. Något som är långt bort rör sig mindre än det som är nära ögat.

25
Q

Vad handlar “the binding problem” om och vad spelar uppmärksamheten för roll där?

A

The binding problem handlar om hur vi skapar oss en enhetlig upplevelse av ett objekt, hur vi integrerar features till en helhet. Problemet är att denna process är svårförstådd och att man inom forskningen inte riktigt vet hur denna process går till. Uppmärksamheten är viktig här då den spelar en stor roll i när vi kopplar ihop alla olika features.

26
Q

Beskriv grunderna i den trikromatiska teorin för färgseende.

A

Teorin menar att vi har tre olika receptorsystem (röd, grön, blå). Dessa system är känsliga för olika våglängder. Ljus av olika våglängd aktiverar de olika receptorerna olika mycket

27
Q

Vad är pictorial cues? Förklara kort fyra olika typer av detta.

A

Pictoral cues är ledtrådar vi använder för att uppfatta djup i bilder, men också storlek på föremål i relation till bakgrunden.

Exempel på cues är:
Texturgradient - mönster blir tätare längre bort
Perspektivkonvergens . Linjer går ihop längre bort.
Occulsion - Föremål täcker objekt som är längre bort.
Skuggor - Var ett föremål är placerat i relation till skuggor hos olika objekt ger ledtrådar till vart det befinner sig.

28
Q

Beskriv hur spegelneuronteorin förklarar hur man kan förstå andras handlingar?

A

Spegelneuroner aktiveras när man ser någon utföra en handling. Dessa neuroner aktiveras även när man själv utför samma handling. I studier med apor fann man dessa främst i premotorcortex. Detta hjälper oss att härma andras handlingar och reagera rätt och förstå dem.

29
Q

Vad är det som gör att vi kan uppleva ett föremåls storlek som konstant oavsett vilket avstånd från ögat det befinner sig på?

A

Detta kallas storlekskonstans. Om en person går längre bort uppfattar vi fortfarande personen som lika stor. Detta beror bland annat på att vi använder oss av bakgrunden för att mäta avstånd. Ex. Texturgradient.

30
Q

A) Vad menas med bottom-up resp. top down processer?

B) Ge två exempel från synsinnet på hur perceptuella upplevelser påverkas av top-down processer.

A

A) Bottom-up processer är detektering av stimuli och är databaserad. Analys av stimuli utan att lägga till ytterligare information.

Top-down processer innebär att vi integrerar tidigare erfarenheter och kunskap med inkommande information.

B) När vi ska leta efter något i ett rum använder vi tidigare kunskap och erfarenheter om var vi ska leta.
Vi är benägna att uppfatta något meningsfullt utifrån vaga eller slumpmässiga stimuli. T.ex. Jesus på en macka.