Tentafrågor farmakologi Flashcards

1
Q

HT2019

Fråga 3:9 (1p)

Terapeutiska antikroppar används i ökande grad för behandling av olika sjukdomar. Användning av antikroppar innebär både fördelar och nackdelar jämfört med användande av små molekyler. Nämn en fördel och en nackdel.

A

Fördelar: ökad selektivitet mot target, lång halveringstid

Nackdel(ar): ingen biotillgänglighet, höga tillverkningskostnader, begränsad hållbarhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

HT2019

Fråga 3:10a (1p)

Vilken typ av substans är simvastin eftersom den måste metaboliseras innan den har sin verkan?

A

Prodrog

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

HT 2019

Fråga3:10b (2p)

Simvastatin är en inaktiv lakton, som hydrolyseras i levercellerna av CYP3A4 till motsvarande beta-hydroxisyra. Denna metabolit är en potent hämmare av HMG-CoAreduktas, det hastighetsbestämmande enzym som omvandlar 3-hydroxi-3-metylglutarylcoenzym A till mevalonat, en prekursor till kolesterol, vilket ger den kliniska effekten. Simvastatins huvudsakliga metaboliter i human plasma är beta-hydroxisyra samt ytterligare fyra aktiva metaboliter.

Hos människa absorberas simvastatin väl och undergår uttalad första-passageextraktion i levern. Tillgängligheten av beta-hydroxisyran i systemcirkulationen efter en peroral dos av simvastatin har visats vara mindre än 5% av dosen. Maximal plasmakoncentration för aktiva hämmare uppnås efter ca 1-2 timmar efter simvastatinadministrering. Simvastatins beta-hydroxisyra tas upp aktivt i hepatocyterna av transportören SLCO1B1 från systemkretsloppet. Transportören SLCO1B1 är genetiskt polymorf och bärare av den genetiska varianten SLCO1B1c.521CC har högre exponering av den aktiva beta-hydroxisyran och högre Cmax jämfört med personer som har den normala SLCO1B1c.521TTvarianten (normalgenotyp) vid normaldos. Detta på grund av ett minskat upptag av den aktiva beta-hydroxisyran i levercellerna av SLCO1B1c.521CC.

Kan man anse att simvastin har en hög eller låg biotillänglighet när substansen genomgår en uttalad första-passagemetabolism? Hur påverkar skillnader i biotillänglighet effekten av behandlingen?

A

Simvastatin har en låg biotillgänglighet, då substansen har en kraftig första passage-metabolism. Eftersom biotillgängligheten påverkas av första passage-metabolismen och det är metabolismen som aktiverar drogen så skulle en minskad metabolism leda till en minskad effekt och exponering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

HT2019

Fråga 3:10c (2p)

Den genetiska polymorfismen i SLCO1B1 påverkar exponeringen av beta-hydroxisyran, men den påverkar inte dess halveringstid. Förklara varför.

A

SLCO1B1 är en transportör som transporterar beta-hydroxisyran in till levercellerna från plasman. Den reglerar därmed förhållandet mellan plasma och intracellulär koncentration, så mer blir tillgängligt för systemkretsloppet. Exponeringen blir högre, men inte hastigheten med vilken syran elimineras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

HT2019

Fråga 3:10d (1p)

Internationella doserings rekommendationer förespråkar en lägre dos av simvastatin eller att välja en annan statin för personer med genotypen SLCO1B1c.521CC. Förklara varför.

A

Eftersom exponeringen är högre hos de individer med SLCO1B1 c.521CC vid normal dos, så behöver de en lägre dos för att få samma effekt. Alternativt så ges en statin som är mindre beroende av SLCO1B1.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

HT 2019

Fråga 3:11 (2p)

Nedan följer ett utdrag ur FASS-texten för montelukast för tilläggsbehandling av astma: Montelukast metaboliseras främst via CYP2C8, men även via CYP3A4 och CYP2C9. AUC för montelukast minskade med cirka 40% hos individer som samtidigt behandlades med fenobarbital. I en klinisk studie med montelukast och gemfibrozil ökade den systemiska exponeringen av montelukast 4,4-faldigt.

Förklara vilka mekanismer som kan ligga bakom interaktionen mellan montelukast och fenobarbital, respektive mellan montelukast och gemfibrozil.

A

Fenobarbital inducerar metabolismen av montelukast genom att öka mängden enzymer i levern. Gemfibrozil hämmar metabolismen av montelukast genom att tillfälligt blockera befintliga enzym

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

HT 2019 omtenta

Fråga3:9 (5p)

Utvecklingen av ett nytt läkemedel kan beskrivas i olika steg eller faser. Huvudsakligen sker detta i en preklinisk (experimentell) del och i en klinisk eller human del. Båda dessa delar innehåller olika faser med särskilda karaktäristika. Beskriv så detaljerat Du kan de olika faserna, vad de innehåller och syftar till.

A

Preklinisk fas

1. Biokemisk fas, in vitro-fas, där olika potentiella läkemedelsmolekyler studeras i ”provrörsexperiment”.

2. Djurfarmakologisk fas, in vivo-fas, där läkemedelskandidaten studeras i helkroppssystem; ”djurförsök”.

3. Djurtoxikologisk fas, där läkemedelskandidaten ges i mycket höga doser för att fastställa eventuell giftighet och dödlig dos.

Humans fas (kliniska prövningsfaser)

4. Fas I, (”first introduction to man”) där grundläggande farmakokinetik och tolerans, säkerhet studeras på ett begränsat antal (< 100) friska frivilliga försökspersoner, eller i vissa fall patienter om det är ex.vis cancerläkemedel. Om möjligt studeras också farmakologiska effekter, dos-effektrelationer och tid-effektrelationer. Kan även vara ex.vis interaktionsstudier.

5. Fas II, (”proof of concept”) terapeutisk effekt (mot placebo, eller i jämförelse med annat preparat) på ett något större men ändå begränsat antal (100-300) “friska” patienter. Om möjligt studeras lämplig terapeutisk dos och biverkningar. Kan även vara på riskgrupper som njur- och leversjuka.

6. Fas III, ett utvidgat antal patienter till ibland flera tusen (1000-3000). Placebo eller annan aktiv behandling som jämförelse. Single- eller vanligen multicenterstudier. Utredning av mer definitiv terapeutisk effekt (fas IIIa och fas IIIb; effektstorlek). Viktigaste studierna inför registrering och godkännande av ett nytt läkemedel. Här studeras också biverkningsfrekvens och biverkningsmönster (säkerhet).

7. Fas IV, patienter efter registrering av läkemedlet. Ett enormt mycket större antal exponerade individer, som även är patienter som inte kunnat ingår i fas III-studier pga. ex. vis exklusionskriterier. Ger möjlighet för att följa långa behandlingstider och upptäcka även ovanliga biverkningar (säkerhetsfokus). Kan jämföras med annan behandling eller ingen kontroll (”naturalistiska studier”). Även möjligheten till nya indikationer kan studeras, och särskilda patientgrupper som ”kvinnor” (om underrepresenterade i fas III), äldre, barn- och tonåringar samt andra uppföljningar vid exempelvis exponering för mamma och foster graviditet och spädbarn vid amning. ”Postmarketing surveillance”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

HT 2019 omtenta

Fråga 3:10a (2p)

Erlotinib är en selektiv ”epidermal growth factor” inhibitor som används vid behandling av lokalt avancerad eller metastaserad icke-småcellig lungcancer (NSCLC) med EGFR-aktiverande mutationer. Normalt ges 150 mg dagligen av erlotinib. Hos de flesta människor så metaboliseras erlotinib i huvudsak av CYP3A4 och till en liten del av CYP1A2. Till viss del metaboliseras erlotinib också av CYP1A1 i lungan. Metaboliterna anses inte ha någon farmakologisk effekt av betydelse och huvudmetaboliterna har förlorat varsin metyl-grupp (-CH3) jämfört med erlotinib. Rökning inducerar enzymaktiviteten av både CYP1A2 och CYP1A1 så att erlotinibs metabolism och farmakokinetik kraftigt påverkas. Denna induktion är inte predikterbar. Vad händer med exponeringen (Area Under the Curve “AUC” och plasma koncentration vid steady-state) av erlotinib hos rökare jämfört med icke-rökare? Förklara varför.

A

Rökning inducerar CYP1A1 och CYP1A2 som metaboliserar Erlotinib till inaktiva metaboliter. Ökad metabolism ger minskade plasmakoncentrationer vid steady-state och exponeringen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

HT2019 omtenta

Fråga3:10b (1p)

Rökning inducerar CYP1A1 och CYP1A2 som metaboliserar Erlotinib till inaktiva metaboliter. Ökad metabolism ger minskade plasmakoncentrationer vid steady-state och exponeringen. Vad händer med halveringstiden av erlotinib hos rökare jämfört med icke-rökare?

A

Halveringstiden minskar hos rökare

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

HT 2019 omtenta

Fråga3:10c (1p)

Rökning inducerar enzymaktiviteten av både CYP1A2 och CYP1A1 så att erlotinibs metabolism och farmakokinetik kraftigt påverkas. Denna induktion är inte predikterbar.

Skulle du använda inerlotinib med justerad dos hos en patient som röker? Motivera ditt svar!

A

Erlotinib har mindre effekt hos rökare än hos icke-rökare. Behandling är tveksam eftersom induktionen inte är prediktiv

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

HT2019 omtenta

Fråga3:10d (1p)

Normalt ges 150 mg dagligen av erlotinib. Hos de flesta människor så metaboliseras erlotinib i huvudsak av CYP3A4 och till en liten del av CYP1A2. Till viss del metaboliseras erlotinib också av CYP1A1 i lungan.

Vilken typ av metabolism genomgår erlotinib?

A

Erlotinib genomgår en fas 1 metabolism, de-metylering alt redox-reaktion. (Flera alternativ möjligt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

VT2020

Fråga3:3a (3p)

Monica är en 72-årig kvinna med måttlig hjärtsvikt och värk i ett knä. Här är hennes läkemedelslista: Depottablett Metoprolol Orion 200mg , en tablett på morgonen, tablett Enalapril Krka 10mg, en tablett morgon och kväll, tablett Paracetamol/Kodein Evolan 500mg/30mg,1-2 tabletter vid behov, högst 3 gånger dagligen (Samtliga läkemedel i dessa frågor existerar i verkligheten så externa källor kan konsulteras)

Monica har sedan en vecka tillbaka även tagit en tablett Hydroxiklorokin 200 mg dagligen, eftersom hon hört att det kan minska risken att insjukna i covid-19. Hydroxiklorokin kan interagera med både Metoprolol och Kodein. Vad är mekanismen för denna interaktion och vad den kan ha för konsekvenser för koncentrationen och effekten av Metoprolol respektive Kodein?

A

Hydroxiklorokin hämmar aktiviteten hos enzymet CYP2D6, som metaboliserar både metoprolol och kodein. För metoprolol innebär det en högre koncentration och kraftigare effekt. För kodein, som är en pro-drug, innebär hämmad CYP2D6-aktivitet att koncentrationen av aktiv metabolit (morfin) blir lägre och effekten därmed sämre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

VT2020

Fråga3:3b (3p)

Monica prövade tidigare en kombinationstablett Enalapril/Hydroklortiazid, men fick då efter ett par dagars behandling hudutslag i form av urtikaria (nässelutslag) på bålen, vilket tolkades som en läkemedelsbiverkning. Redogör för de två huvudtyperna av läkemedelsbiverkningar, ange och motivera vilken typ av biverkning som Monica fick och hur den bör hanteras!

A

Typ A-biverkningar kan kopplas till den kända farmakologiska effekten av ett läkemedel och är koncentrationsberoende. Typ B-biverkningar är oväntade effekter av ett läkemedel, där sambandet mellan koncentration och effekt är oklart. Nässelutslag av hydroklortiazid är troligen en allergisk reaktion, dvs en typ B-biverkning. Läkemedlet bör sättas ut.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

VT2019

Fråga 3:4 (2p)

Inom toxikologi används olika begrepp som additiv effekt, synergistisk effekt, potentierande effekt och försiktighetsprincipen. Förklara vad som menas med de fyra begreppen.

A
  • Additiv effekt; två eller flera ämnen förstärker varandras toxiska effekt på ett additivt sätt (tex 1+1=2).
  • Synergisk effekt; två eller flera ämnen förstärker varandras toxiska effekt på ett multiplikativt sätt (tex 1+1>2).
  • Potentierande effekt; ett ämne som normalt inte är så toxiskt kan förstärka ett annat ämnes toxiska effekt.
  • Försiktighetsprincipen; Om man inte säkert vet att ett ämne är helt ofarligt ska man betrakta det som potentiellt farligt till dess motsatsen bevisats.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

VT2019

Fråga 3:15

Behandling med läkemedlet ”Iamsick” som är en aktiv substans sker normalt sett med 10 mg en gång dagligen. Substansen metaboliseras av CYP2C8 till en inaktiv metabolit. CYP2C8 är ett polymorft enzym där ungefär 30% av populationen bär en allel (*3) som gör att de inte kan metabolisera substansen lika snabbt. ”Iamsick” har relativt liten första passage-metabolism och en genomsnittlig halveringstid på 25 h (min-max: 18-46 h) i en normal svensk befolkning (n=32 i studien). För en patient som är homozygot variant för *3 dvs CYP2C8*3/*3, hur påverkas följande farmakokinetiska parametrar av denna nedsatta enzymaktivitet och varför?

a) Biotillgängligheten (1p)

A

Biotillgängligheten bör vara oförändrad då substansen har relativt liten första passage-metabolism.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

VT2019

Fråga 3:15

Behandling med läkemedlet ”Iamsick” som är en aktiv substans sker normalt sett med 10 mg en gång dagligen. Substansen metaboliseras av CYP2C8 till en inaktiv metabolit. CYP2C8 är ett polymorft enzym där ungefär 30% av populationen bär en allel (*3) som gör att de inte kan metabolisera substansen lika snabbt. ”Iamsick” har relativt liten första passage-metabolism och en genomsnittlig halveringstid på 25 h (min-max: 18-46 h) i en normal svensk befolkning (n=32 i studien). För en patient som är homozygot variant för *3 dvs CYP2C8*3/*3, hur påverkas följande farmakokinetiska parametrar av denna nedsatta enzymaktivitet och varför?

b) Halveringstid (1p)

A

Halveringstiden bör öka då den genetiska varianten påverkar enzymaktiviteten så att den minskar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

VT2019

Fråga 3:15

Behandling med läkemedlet ”Iamsick” som är en aktiv substans sker normalt sett med 10 mg en gång dagligen. Substansen metaboliseras av CYP2C8 till en inaktiv metabolit. CYP2C8 är ett polymorft enzym där ungefär 30% av populationen bär en allel (*3) som gör att de inte kan metabolisera substansen lika snabbt. ”Iamsick” har relativt liten första passage-metabolism och en genomsnittlig halveringstid på 25 h (min-max: 18-46 h) i en normal svensk befolkning (n=32 i studien). För en patient som är homozygot variant för *3 dvs CYP2C8*3/*3, hur påverkas följande farmakokinetiska parametrar av denna nedsatta enzymaktivitet och varför?

c) Distributionsvolym (1p)

A

Distributionsvolymen bör vara oförändrad då läkemedlet fysikaliska egenskaper inte ändrat utan bara patientens.

18
Q

VT2019

Fråga 3:15

Behandling med läkemedlet ”Iamsick” som är en aktiv substans sker normalt sett med 10 mg en gång dagligen. Substansen metaboliseras av CYP2C8 till en inaktiv metabolit. CYP2C8 är ett polymorft enzym där ungefär 30% av populationen bär en allel (*3) som gör att de inte kan metabolisera substansen lika snabbt. ”Iamsick” har relativt liten första passage-metabolism och en genomsnittlig halveringstid på 25 h (min-max: 18-46 h) i en normal svensk befolkning (n=32 i studien). För en patient som är homozygot variant för *3 dvs CYP2C8*3/*3, hur påverkas följande farmakokinetiska parametrar av denna nedsatta enzymaktivitet och varför?

Hur tänker du att doseringen eventuellt bör påverkas? (2p)

A

Eftersom enzymaktiviteten går ner och halveringstiden ökar, bör exponeringen öka. Därmed bör doseringen rimligtvis sänkas, annars riskerar vi få för hög effekt och biverkningar/toxicitet.

19
Q

VT2019

Fråga 3:16 (2p)

När det gäller interaktioner mellan receptor-ligand för exempelvis ett läkemedel, så finns ett antal viktiga begrepp att känna till. Läkemedel kan bland annat påverka receptorer antingen som agonister eller antagonister. Beskriv vad dessa två begrepp innebär, och vad som skiljer dem åt.

A

En agonistisk påverkan ger upphov till förändringar i cellens funktion genom en rad olika effekter. En agonistisk effekt utövas med en liknande verkan som den endogena liganden utövar. En antagonistisk påverkan när den binder in till receptorn orsakar inte någon förändring. För antagonister är effektiviteten lika med noll.

20
Q

HT2018 omtenta

Fråga 1:13 (1p)

Jämfört med den naturliga agonisten noradrenalin, transporteras salbutamol över cellmembranet i mindre utsträckning av noradrenalintransportör (den Na+/Cl- beroende kotransportör som utgör den så kallade upptag 1 mekanismen). Vad innebär detta för salbutamols funktion jämfört med noradrenalin?

A

Noradrenalintransportören tar upp noradrenalin från extracellulärrummet för att bryta ned substansen intracellulärt. Eftersom detta sker mindre effektivt för salbutamol kommer detta läkemedel att vara mer långlivat i extracellulärrummet och därför förbli aktivt på de adrenerga receptorerna under längre tid än vad noradrenalin skulle vara.

21
Q

HT2018 omtenta

Fråga 3:6

Kostnaderna för att utveckla läkemedel har ökat under senare år. En anledning till detta är att läkemedelsbolagen har frångått den traditionella ”aktivitetscentrerade” strategin till förmån för en ”targetcentrerad” strategi.

a) Beskriv vad som menas med dessa två begrepp (2p)

A

”Aktivitetscentrerade” strategi: man utgår från att ett växtextrakt eller en molekyl har en viss aktivitet (in vitro eller på en organism) och förbättrar sedan molekylens egenskaper. Ex.

”Targetcentrerad” strategi: man utgår från en biokemiskt målmolekyl (”target”), exempelvis ett visst enzym, och identifierar molekyler som påverkar målmolekylens funktion.

22
Q

HT2018 omtenta

Fråga 3:6

Kostnaderna för att utveckla läkemedel har ökat under senare år. En anledning till detta är att läkemedelsbolagen har frångått den traditionella ”aktivitetscentrerade” strategin till förmån för en ”targetcentrerad” strategi.

b) Resonera kring varför det är mer komplicerat/dyrare att utveckla läkemedel genom den ”targetcentrerade” strategin (2p)

A

Ett huvudproblem är att även om man får fram en läkemedelskandidat som hämmar målmolekylen så kan denna vara svår att utveckla till ett bra läkemedel (upptag, metabolism mm kan vara svårt att få till) och det kan visa sig att läkemedelskandidaten inte ger de effekter man önskar hos människa (men som man såg i djurförsök).

När man använder den traditionella aktivitetsbaserade strategin vet man på ett tidigt stadium att en farmakologisk effekt kommer att erhållas (substansen tas således upp och metaboliseras inte alltför snabbt).

23
Q

HT2018 omtenta

Fråga 3:7

Utdrag ur FASS för Trombyl (acetylsalicylsyra 75 mg): Effekten av acetylsalicylsyra utövas genom en acetylering och därmed irreversibel inaktivering av enzymet cyklooxygenas. Absorptionen av acetylsalicylsyra sker huvudsakligen i tunntarmen. Maximal plasmakoncentration uppnås inom 40 minuter. Acetylsalicylsyra hydrolyseras med en halveringstid av 30 minuter till salicylsyra. Vid dygnsdoser mindre än 3 g är halveringstiden 2-4 timmar. Experimentella data tyder på att samtidigt intag av ibuprofen kan hämma den hjärtskyddande effekt som lågdos acetylsalicylsyra har.

a) Beskriv på vilket sätt ASAs inaktivering av enzymet cyklooxygenas skyddar mot hjärtinfarkt. (1p)

A

Acetylsalicylsyra har en hämmande effekt på trombocytaggregationen genom inaktivering av enzymet cyklooxygenas, som medverkar vid bildningen av tromboxan A2 i trombocyter.

24
Q

HT2018 omtenta

Fråga 3:7

Utdrag ur FASS för Trombyl (acetylsalicylsyra 75 mg): Effekten av acetylsalicylsyra utövas genom en acetylering och därmed irreversibel inaktivering av enzymet cyklooxygenas. Absorptionen av acetylsalicylsyra sker huvudsakligen i tunntarmen. Maximal plasmakoncentration uppnås inom 40 minuter. Acetylsalicylsyra hydrolyseras med en halveringstid av 30 minuter till salicylsyra. Vid dygnsdoser mindre än 3 g är halveringstiden 2-4 timmar. Experimentella data tyder på att samtidigt intag av ibuprofen kan hämma den hjärtskyddande effekt som lågdos acetylsalicylsyra har.

b) Hur snart kan man förvänta sig hjärtskyddande effekt efter intag av en tablett Trombyl och hur länge förväntas den effekten finnas kvar? (2p)

A

Effekten inträder inom 40 min, då maximal plasmakoncentration har uppnåtts. Effekten på trombocyterna är bestående, eftersom dessa saknar förmåga att nybilda cyklooxygenas. Effekten kvarstår därför hela trombocytens livscykel, vilken är 7-10 dagar.

25
Q

HT2018 omtenta

Fråga 3:7

Utdrag ur FASS för Trombyl (acetylsalicylsyra 75 mg): Effekten av acetylsalicylsyra utövas genom en acetylering och därmed irreversibel inaktivering av enzymet cyklooxygenas. Absorptionen av acetylsalicylsyra sker huvudsakligen i tunntarmen. Maximal plasmakoncentration uppnås inom 40 minuter. Acetylsalicylsyra hydrolyseras med en halveringstid av 30 minuter till salicylsyra. Vid dygnsdoser mindre än 3 g är halveringstiden 2-4 timmar. Experimentella data tyder på att samtidigt intag av ibuprofen kan hämma den hjärtskyddande effekt som lågdos acetylsalicylsyra har.

c) Ibuprofen är ett icke-steroid antiinflammatoriskt läkemedel och hämmar också enzymet cyklooxygenas. Vilken tänkbar mekanism skulle kunna ligga bakom interaktionen med ASA? (2p)

A

Ibuprofens närvaro kan förhindra att ASA binder till cyklooxygenas 1. ASAs effekt på cyklooxygenas 1 är irreversibel, medans ibuprofens bindning till enzymet är reversibel och upphör efter ett par timmar. Därmed minskar den skyddande effekten

26
Q

VT2018

På början av 2000-talet genomgick Koppmannen hjärttransplantation ochbehandlades då med läkemedlet ciklosporin, indikerat för prevention av transplantatavstötning efter organtransplantation. ciklosporin är i sig själv en aktiv substans ochmetaboliserasi stor utsträckning till omkring 15 metaboliter. Metabolism sker huvudsakligen i levern via cytokrom P450 3A4 (CYP3A4).Tyvärr drabbas Koppmann av tuberkulos några månader efter sin hjärttransplantation och hansattes in på bland annat rifampicin (ett antibiotika indikerat för behandling av tuberkulos). Plasma-koncentrationen efter engångsdos når sitt maximum efter 2 timmar och avklingar inom loppet av 8-12 timmar med en biologisk halveringstid på ca 3 timmar. Utsöndringen sker till största delen genom gallan och urinen.Under behandlingen med ciklosporin så monitorerades plasmakoncentrationen av läkemedlet med terapeutisk drogmonitorering av sjukhuslaboratoriet. Nedan gesde plasma-koncentrationer som uppmättes:

Fråga 4:9

Efter 165 dagar drabbas Koppmann av en avstötning av hjärtat.

a) Vad är det för fenomen associerat med läkemedelsmetabolism som kan observeras när Koppmann behandlas med både ciklosporin och rifampicin? (1p)
b) Förklara varför koncentrationen av ciklosporin sjunker i plasma och vad som kan vara en trolig verkningsmekanism? (3p)
c) Vad hade varit en möjlig åtgärd för att förhindra ovanstående förlopp? (1p)

A

a) Vid behandling med ciklosprin och rifampicin får vi en läkemedelsinteraktion som påverkar ciklosporins plasmakoncentration
b) Rifampicin inducerar ciklosporins metabolism via CYP3A4 vars aktivitet ökar. Med ökad CYP3A4 aktivitet så ökar nedbrytningen av ciklopsorin och vi får lägre plasmakoncentrationeroch således mindre effekt.
c) Möjliga åtgärder: Öka dosen av ciklosprin (3-5 gånger) alternativtvälja ett antibiotikum som inte inducerar CYP3A4.

27
Q

VT2018

Fråga 4:11

Läkemedel interagerar med olika målmolekyler. Små molekyler och antikroppar används för att stimulera, modulera eller hämma aktiviteten av dessa målmolekyler.

a) Ange de fyra större grupperna av farmakologiska målmolekyler. (2p)
b) Användningen av antikroppar för att hämma dessa olika målmolekyler begränsas i princip till en grupp. Vilken? (1p)
c) Diskutera varförjust denna grupp är lämplig som mål för antikroppar (1p)

A

a) receptorer, jonkanaler, transportproteiner, enzymer
b) receptorer, (helst membranbundna receptorer, men detta återkommer i nästa fråga).
c) förklaringför att antikroppar inte kan användas för intracellulära mål och att liganderna måste kunna tävlas ut av en antikropp (jonkanaler svåra, olika typer av transportproteiner likaså).

28
Q

VT2018 omtenta

Ettutdrag ur FASS-texten för amlodipin:”Amlodipin är en kalciumflödeshämmare i dihydropyridingruppen.Amlodipinabsorberas väl efter oral administrering av terapeutiska doser med maximal plasmakoncentration 6-12 timmar efter dosen. Absolut biotillgänglighet har beräknats till 64-80 %. Distributionsvolymen uppgår till cirka 21 l/kg. In vitro-studier har visat att ungefär 97,5 % av cirkulerande amlodipin är bundet till plasmaproteiner. Terminal halveringstid i plasma är cirka 35-50 timmar. Amlodipin metaboliseras i hög utsträckning i levern till inaktiva metaboliter. Cirka 10 % av modersubstansen och 60 % av metaboliterna utsöndras via urinen.De vanligast rapporterade biverkningarna under behandling är yrsel, huvudvärk, hjärtklappning, vallningar och ankelsvullnad.”

Fråga 3:6a (2p)

Amlodipin absorberas väl, men har ändå en biotillgänglighetpåhögst 80%. Hur kan det förklaras?

A

Biotillgängligheten bestäms av både absorptionsgraden och första passage-metabolismen. Amlodipin har alltså en första passage-metabolism som motsvarar 20% eller mer av intagen dos.

29
Q

VT2018 omtenta

Ettutdrag ur FASS-texten för amlodipin:”Amlodipin är en kalciumflödeshämmare i dihydropyridingruppen.Amlodipinabsorberas väl efter oral administrering av terapeutiska doser med maximal plasmakoncentration 6-12 timmar efter dosen. Absolut biotillgänglighet har beräknats till 64-80 %. Distributionsvolymen uppgår till cirka 21 l/kg. In vitro-studier har visat att ungefär 97,5 % av cirkulerande amlodipin är bundet till plasmaproteiner. Terminal halveringstid i plasma är cirka 35-50 timmar. Amlodipin metaboliseras i hög utsträckning i levern till inaktiva metaboliter. Cirka 10 % av modersubstansen och 60 % av metaboliterna utsöndras via urinen.De vanligast rapporterade biverkningarna under behandling är yrsel, huvudvärk, hjärtklappning, vallningar och ankelsvullnad.”

Fråga 3:6b (2p)

Distributionsvolymen är 21 liter/kg, vilket motsvarar nästan 1500 liter hos en person som väger 70 kg. Förklara begreppet distributionsvolym och hur den kan vara så stor som 1500 liter!

A

Distributionsvolymen beskriver förhållandet mellan mängden läkemedel i plasma och mängden läkemedel i andra vävnader. En substans med hög distribution och bindning utanför plasmarummet kommer också få ett högt värde för distributionsvolymen.

30
Q

VT2018 omtenta

Ettutdrag ur FASS-texten för amlodipin:”Amlodipin är en kalciumflödeshämmare i dihydropyridingruppen.Amlodipinabsorberas väl efter oral administrering av terapeutiska doser med maximal plasmakoncentration 6-12 timmar efter dosen. Absolut biotillgänglighet har beräknats till 64-80 %. Distributionsvolymen uppgår till cirka 21 l/kg. In vitro-studier har visat att ungefär 97,5 % av cirkulerande amlodipin är bundet till plasmaproteiner. Terminal halveringstid i plasma är cirka 35-50 timmar. Amlodipin metaboliseras i hög utsträckning i levern till inaktiva metaboliter. Cirka 10 % av modersubstansen och 60 % av metaboliterna utsöndras via urinen.De vanligast rapporterade biverkningarna under behandling är yrsel, huvudvärk, hjärtklappning, vallningar och ankelsvullnad.”

Fråga 3:6c (1p)

Utifrån amlodipinshalveringstid –vad är ett lämpligt doseringsintervall för amlodipin?

A

Eftersom amlodipin har en halveringstid som är längre än ett dygn så räcker det att dosera preparatet en gång per dygn, vilket också brukar vara lättast att komma ihåg. (Teoretiskt möjligt att dosera en gång vartannat dygn, men opraktiskt för patienten)

31
Q

VT2018 omtenta

Ettutdrag ur FASS-texten för amlodipin:”Amlodipin är en kalciumflödeshämmare i dihydropyridingruppen.Amlodipinabsorberas väl efter oral administrering av terapeutiska doser med maximal plasmakoncentration 6-12 timmar efter dosen. Absolut biotillgänglighet har beräknats till 64-80 %. Distributionsvolymen uppgår till cirka 21 l/kg. In vitro-studier har visat att ungefär 97,5 % av cirkulerande amlodipin är bundet till plasmaproteiner. Terminal halveringstid i plasma är cirka 35-50 timmar. Amlodipin metaboliseras i hög utsträckning i levern till inaktiva metaboliter. Cirka 10 % av modersubstansen och 60 % av metaboliterna utsöndras via urinen.De vanligast rapporterade biverkningarna under behandling är yrsel, huvudvärk, hjärtklappning, vallningar och ankelsvullnad.”

Fråga 3:6d (1p)

Utifrån amlodipins halveringstid –när är det tidigast lämpligt att utvärdera effekten av en insatt amlodipinbehandling?

A

Steady-state uppnås efter 4-5 halveringstider, dvs efter ca 140-200 timmar, dvs 6-8 dygn. Effekten kan tidigast utvärderas efter en veckas behandling. (Därutöver tillkommer långstidseffekter av blodtrycksbehandlingen, då kärlbädden omformas efter det nya, lägre blodtrycket).

32
Q

VT2018 omtenta

Ettutdrag ur FASS-texten för amlodipin:”Amlodipin är en kalciumflödeshämmare i dihydropyridingruppen.Amlodipinabsorberas väl efter oral administrering av terapeutiska doser med maximal plasmakoncentration 6-12 timmar efter dosen. Absolut biotillgänglighet har beräknats till 64-80 %. Distributionsvolymen uppgår till cirka 21 l/kg. In vitro-studier har visat att ungefär 97,5 % av cirkulerande amlodipin är bundet till plasmaproteiner. Terminal halveringstid i plasma är cirka 35-50 timmar. Amlodipin metaboliseras i hög utsträckning i levern till inaktiva metaboliter. Cirka 10 % av modersubstansen och 60 % av metaboliterna utsöndras via urinen.De vanligast rapporterade biverkningarna under behandling är yrsel, huvudvärk, hjärtklappning, vallningar och ankelsvullnad.”

Fråga 3:6e (1p)

Utifrån uppgifterna om amlodipins eliminering ovan, behöver man justera dosen av amlodipin hos en patient med måttligt nedsatt njurfunktion (eGFR 50 ml/min)?

A

Nej, eftersom endast 10% av modersubstansen utsöndras renalt i oförändrad form och metaboliterna är inaktiva.

33
Q

VT2018 omtenta

Ettutdrag ur FASS-texten för amlodipin:”Amlodipin är en kalciumflödeshämmare i dihydropyridingruppen.Amlodipinabsorberas väl efter oral administrering av terapeutiska doser med maximal plasmakoncentration 6-12 timmar efter dosen. Absolut biotillgänglighet har beräknats till 64-80 %. Distributionsvolymen uppgår till cirka 21 l/kg. In vitro-studier har visat att ungefär 97,5 % av cirkulerande amlodipin är bundet till plasmaproteiner. Terminal halveringstid i plasma är cirka 35-50 timmar. Amlodipin metaboliseras i hög utsträckning i levern till inaktiva metaboliter. Cirka 10 % av modersubstansen och 60 % av metaboliterna utsöndras via urinen.De vanligast rapporterade biverkningarna under behandling är yrsel, huvudvärk, hjärtklappning, vallningar och ankelsvullnad.”

Fråga 3:6f (2p)

Förklara uppkomsten för någon av de vanligaste biverkningarna enligt ovan utifrån din kännedom om amlodipins verkningsmekanism!

A

Då kalciumflödeshämmare ger relaxation av glatta muskelceller i kärlväggen sker en kärldilatation som till exempel kan leda till huvudvärk (dilatation av cerebrala kärl), ankelsvullnad och hypotoni (dilatation av perifera kärl).

34
Q

EDIT

Intoxikation med paracetamol är en vanlig förgiftning i Sverige. Substansen utsöndras via njurarna, men metaboliseras först i levern främst genom konjugering till glukoronid och sulfat. En mindre del (c:a 3-10 % vid terapeutiska doser) metaboliseras genom att oxideras av cytokrom P450-systemet. Härvid bildas bl.a. den mycket reaktiva intermediärmetaboliten N-acetyl-p-benzoquinon imine (NAPQI), vilken främst binds till glutation i hepatocyterna och utsöndras via njurarna som cystein- och merkaptursyrederivat.

Vid hög dos av paracetamol (>140 mg/kg kroppsvikt) bildas så stora mängder NAPQI att glutationförråden i levern inte räcker till för att eliminera denna metabolit. Leverskador av paracetamol kan också uppstå vid lägre och, t.o.m. terapeutiska doser, om leverns glutationförråd är lågt, som vid t.ex. svält, dehydrering och alkoholskada. Lovisa hade tagit en hög dos paracetamol och hade pga. sin anorexi med största sannolikhet också låga nivåer av glutation i levern. Hon behandlades med acetylcystein som antidot.

Hur fungera denna?

A

Dess metabolit cystein stimulerar hepatocyternas syntes av glutation, varvid skydd mot de cytotoxiska effekterna av NAPQI fås. Om acetylcystein insättes inom 8-10 timmar efter intoxikationstillfället fås ett fullständigt skydd mot leverskada.

35
Q

HT 2017

Renato Tubulin behandlas sedan närmare 10 år tillbaka för hypertoni. Nu vaknar han klockan 02 på natten med kraftig vänstersidig flanksmärta. Efter en timme bestämmer han sig för att två Alvedon tabletter (paracetamol), därefter viker smärtan så att han kan somna om, men försvinner inte helt.

1:1 Vad är det som bestämmer hur snart och hur länge tabletterna har effekt (2p)

A

Tid till effektstart bestäms av magsäckstömningen (0,5p) och absorptionshastigheten (0,5p). Effektdurationen beror dels av dosens storlek (0,5p) och läkemedlets halveringstid (0,5p).

36
Q

HT2017 omtenta

1.11.

Ange den farmakologiska verkningsmekanismen av salbutamol. ( 2 p)

A

Salbutamol tillhör läkemedelsgruppen beta-2- stimulerande läkemedel.Det framkommer att Edvina i samband med bröllopsfesten drog på sig en förkylning och har fått känning av sin astma. Edvina får behandling med budesonid inhalationer i tillägg till salbutamol under några veckor och blir besvärsfri. Salbutamol och budesonid har en synergistisk effekt mot astma, d.v.s. de förstärker varandras effekt på ett positivt sätt.

37
Q

HT2017 omtenta

1.12: Läkemedelsinteraktioner kan leda till både ökad och minskad läkemedelseffekt. Nämn fyra olika mekanismer för interaktioner mellan läkemedel exklusive detta fall. (4p).

A

Mekanismer för interaktioner mellan läkemedel: Chelatbindning i tarmen med försämrad absorption till följd, hämning av läkemedelsmetaboliserande enzymer, induktion av läkemedelsmetaboliserande enzymer, konkurrens om proteinbindning, förstärkta receptoreffekter (agonism), receptorblockad (antagonism).

38
Q

HT2017 omtenta

7.Anna är en 84-årig kvinna med måttlig hypertoni, lätt hjärtsvikt och förmaksflimmer. Honbehandlas med metoprolol, losartan/hydroklortiazid och apixaban. Metoprolol är en beta1-selektiv receptorantagonist, vad innebär det?

(2 p)

A

Det innebär att metoprolol har högre affinitet till beta1-receptorer och blockerar dessa vid lägre koncentrationer än vad som behövs för att påverka beta2-receptorer (1 p). Selektivitet uppnås inom ett visst koncentrationsintervall. En antagonist har affinitet för receptorn men ingen (eller mycket låg) efficacy (1 p).

39
Q

HT2017 omtenta

8.

Metoprolol metaboliseras via enzymet CYP2D6. Anna har god effekt av dosen 50 mg dagligen i endepotberedning; ”Metoprolol Retard”.Vad menas med depotberedning och varför kan det vara bra? (1 p)

A

Depotberedning är en tablett eller kapsel med fördröjd upplösning i tarmen (0,5 p) i syfte att ge en jämnare plasmakoncentration och effekt av läkemedlet och även en förlängd effekt, så att doseringsintervallet kan förlängas (0,5 p).

40
Q

HT2017 omtenta

9.

Annas syster Sigrid har också hypertoni och ordinerades samma läkemedel i samma dos, dvsmetoprolol 50 mg dagligen, men fick ingen effekt alls på blodtrycket.Ange två möjliga skäl till den bristande effekten! (1 p)

A

Bristande compliance (0,5 p) eller för låg dos (0,5 p), som i sin tur kan bero på ultrasnabb metabolism.

41
Q

HT2017 omtenta

10.

Apixaban ett antitrombotiskt läkemedel som verkar genom en selektiv, reversibel hämning avFaktor Xa. Halveringstiden är ca 12 timmar. Apixaban bör sättas ut inför kirurgiska ingrepp med hög blödningsrisk. Ange hur lång tid innan operation läkemedlet bör sättas ut och förklara hur du resonerar? (2 p)

A

Det tar 4-5halveringstider för läkemedlet att till största del försvinna ur kroppen, 48-36 timmar (1p). Läkemedelseffekten är reversibel och bör upphöra i takt med att läkemedelskonntrationern sjunker (0,5 p). Läkemedlet bör sättas ut minst 48 timmar före ingreppet (0,5 p).

42
Q

HT2017 omtenta

11.

Vilka är de fyra kliniska faserna i läkemedelsutvecklingen och vad undersöks i respektivefas? (2 p)

A

Fas 1 – farmakokinetik och tolerabilitet

Fas 2 – effekt och dos

Fas 3 – klinisk prövning på patienter

Fas 4 – uppföljning av effekt, säkerhet och användning efter godkännandet

(0,5 p per fas)