Tentafrågor Geriatrik Flashcards

1
Q

du träffar sjuk kvinna med kol-exc x flera/år på återbesök i primärvården. vad vill du prata om?

A

Du uppfattar att Ulla är svårt sjuk med obotlig progressiv sjukdom och vill erbjuda samtal med Ulla (och Ingrid om Ulla tillåter) om detta. Du vill ta ytterligare anamnes kring hur Ulla mår, vilka symtom som besvärar, hur hon klarar vardagen, och vilka behov hon har och vad hon vet om sin sjukdom. Du vill även lära känna Ulla lite mer, om hennes liv, sociala situation, värderingar och önskningar. Dessutom gärna prata med Ingrid om hur hon har det som närstående, hur hon upplever Ullas situation såväl som sin egen. Du erbjuder Ulla information om hennes sjukdom, behandlingsalternativ och prognos. Du vill försöka göra en gemensam plan för framtida vård.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

tf

Ange ett identifieringsinstrument vid svår sjukdom och beskriv dess innehåll övergripande.

A

PIG (prognostic indicator guide) är ett intrument som syftar till att identifiera personer med kort förväntad överlevnad och består av tre frågor – förvåningsfrågan, om generell försämring finns (olika exempel) samt om sjukdomsspecifik försämring finns (sjukdomsspecifika exempel).

SPICT (supportive and palliative care indicators tool) är ett instrument som syftar till att identifiera personer med svår livsbegränsande sjukdom i syfte att planera för god palliativ vård, och består av två delar – om generella indikatorer för svår sjukdom finns (olika exempel) samt om kliniska indikatorer för en eller flera svåra livsbegränsande sjukdomstillstånd finns

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

tf

vilka möjligheter finns det för pallativ vård i hemmet?

A
  • ofta möjlighet till pallativ vård i hemsjukvården
  • kommunal personal med primärvårdläkare kan ta hand om det - mha pallativ rådgivningsstöd
  • finns även LAH
  • kan ge närståendepening också
  • bör finns vårdplan av som sker vid framtida försämrning
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

tf

ange dos och indikation för de 4 pallativ kitt lm?

A
  • Mot smärta eller andnöd kan man ordinera: Morfin 5-10 mg vb sc eller Oxynorm 2,5-5 mg vb, 2.
  • För oro eller ångest rekommederas Midazolan 2,5-5 mg vb sc, 3.
  • Mot illamående eller terminal oro, Haldol 1 mg vb, 4
  • mot rosslig andning Robinul 0,2 mg vb sc
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

tf

hur gör man en etisk analys?

A
  • identiera etiska probblmet
  • beskriv kunskapsunderlaget
  • identiera aktörer
  • beskriv eitska principer för varje aktör
  • beskriv konsekvenser på kort och lång sikt för dem
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

tf

Vilka av dessa lm ska ändras vid äldre pat med lågt bt, dåligt gfr, låg puls.

Tablett Trombyl® 75 mg x 1, tablett Betolvex® 1 mg x 1, Tablett enalapril 20 mg x 1, tablett atenolol 100 mg x 1, tablett spironolakton 50 mg x 1, tablett Furix® 40 mg vid behov, tablett Oxascand® 10 mg vid behov mot oro, tablett Propavan® 25 mg 1-2 till natten, tablett Atarax® 10 mg x 2 mot klåda, tablett Alvedon® 1 g x 3, tablett tramadol 50 mg x 3, kapsel Oxynorm® 5 mg vid behov.

A

Du överväger att minska doser av enalapril och/eller spironolakton med tanke på nedsatt njurfunktion och lågt blodtryck. Du minskar den höga dosen atenolol med tanke på långsam puls och lågt blodtryck. Du utsätter Propavan® och tramadol som båda är olämpliga för äldre. Du väljer samtidigt att vara konsekvent och använda endast en substans av opiattyp både som stående smärtbehandling och vid behov (oxikodon)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

tf

pat har efter subduralhematom svår att svälja mat och dryck.

hur löser du det på kort och lång sikt?

A

Tillfälligt under några dagar kan i försörjning med intravenös vätska ges i denna situation, men därefter bör försörjning med total parenteral nutrition alternativt nasogastrisk sond övervägas. PEG kan vara ett alternativ om kvarstående sväljningssvårigheter och behov av sondnäringstillförsel kvarstår mer än ett par veckor, men innebär också ett mindre operativt ingrepp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

tf

Vad är anhörigersättning? vad krävs för att få del av denna ersättning? Hur länge kan ersättning ges? Kan barnbarn också få del av denna ersättning? Vad krävs för att ansöka om ersättningen på Försäkringskassans

hela 6 p

A

Försäkringskassan betalar ut närståendepenning till närstående till sjuka med sjukdom som på kort sikt är livshotande. För att få närståendepenning krävs att närstående förlorar arbetsinkomst, ansöker om ersättning och bifogar ett läkarutlåtande. Den sjuke måste samtycka till vården och ersättning kan ges för upp till 100 dagar per patient. Flera närstående kan dela på ersättningen. Ansökan kan göras digitalt via inloggning med mobilt BankID

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

tf

exempel på skörhetsskalor?

A

Clinical Frailty Scale.

även:
Physical Frailty Phenotype (PFP/CHS=Cardiovascular Health Study Phenotype), FRESH (Frail Elderly ResearcH group), GRP (Geriatrisk Riskprofil) och Tilbury Frailty Indicator.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Förklara innebörden i arbetssättet CGA.

A

Comprehensive Geriatric Assessment (CGA) innebär ett strukturerat och teambaserat arbetssätt med helhetssyn där olika aspekter på den äldre patientens mående vägs in: utöver medicinska faktorer även psykiska faktorer, kognition, social situation, funktionsförmåga vad gäller ADL och rörlighet mm

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

vad ska ingå i en pallativ vårdplan?

A

Syftet är att skapa en palliativ vårdplan som tar hänsyn till patientens och anhörigas syn på den palliativa vården. Den bör innehålla olika delar så som var vården ska ges, vad vårdens innehåll ska vara, hur vanliga palliativa symtom hanteras samt ställningstagande till behandlingsbegränsningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

varför verkar inte kodin på alla?

A

Återkoppling 1:7. För att Kodein ska ha analgetisk effekt måste det metaboliseras i levern av CYP2D6 till sina aktiva metaboliter. Cirka 7% av befolkningen är så kallade långsamma metaboliserare av Kodein vilket medför att de får mycket begränsad effekt av Kodein. För att optimera smärtlindringen ska Kodein ersättas av långverkande opioid ex. Oxikodon depot eller Dolcontin (Morfin i depotberedning) i kombination med kortverkande opioid. Titrera fram rätt dos genom regelbunden uppföljning av smärtan och utvärdering kring behovet av att ta extra kortverkande opioider för att hitta rätt grunddos långverkande. Varje extrados kortverkande opioid bör utgöra ungefär 1/6 av den totala dygnsdosen av den långverkande opioiden. (

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

vad ingår i en fullständ basal demensuttredning på vårdcentralen?

A

I en ”basal demensutredning” på primärvårdsnivå skall ingå
* noggrann anamnes från patient och anhörig, inkl t ex andra sjukdomar, hereditet, substansmissbruk,
* somatiskt status inklusive neurologstatus och
* psykiskt status inkluderande bedömning av ev depression,
* kognitiv testning (MMSE + Klocktest alternativt MoCA),
* Hjärnavbildning med CT eller MR hjärna och
* lab-prover (blodstatus, calcium, tyroideafunktion, ev B-vitaminstatus i någon form, PEth) och
* en bedömning av den kognitiva nedsättningens praktiska konsekvenser (funktions/aktivitetsbedömning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

tf

vilket lm ska undvikas vid demens så som lewy body?

A

neuroleptika

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

tf

omvårndastips av koinfusorisk pat

A

Exempel på viktiga omvårdnadsåtgärder i vården av en konfusorisk patient är att se till att syn och hörsel optimeras (glasögon och hörapparat på plats), att bevaka så att vätske- och näringsintag är så optimalt som möjligt, se till att blåsa och tarm fungerar adekvat, försöka få till en trygg, lugn och stimulireducerad vårdmiljö, hjälp försöka få till dygnsrytm genom ljus på dagen och mörkare rum nattetid, om möjligt försöka försiktigt återföra den drabbade till verkligheten,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

tf

Redogör för två ärftliga mekanismer för Alzheimers sjukdom och hur dessa påverkar risken för sjukdomen

A

Två ärftliga mekanismer för Alzheimers sjukdom är familjär förekomst genom ärftlig mutation respektive förekomst av sårbarhetsgenen APOE4 som ger 3-4 ggr ökad risk i heterozygota fal och 8-10 ggr ökad risk vid homozygot förekomst.

17
Q

tf

Vilka är de tre viktigaste likvormarkörerna vid Alzheimers sjukdom och hur förändras dessa typiskt vid sjukdomen?

Beskriv kort den sannolika sjukdomsmekanismen bakom Alzheimers sjukdom i relation till dessa markörer!

A

De typiska likvorförändringarna vid Alzheimers sjukdom är att Beta-amyloid sjunker, total-tau stiger och fosforylerat Tau stiger. Orsakerna är att ansamling av betamyloid i plack extracellulärt ger minskad betamyloidnivå (42) i likvor. total-tau ökar p g a neuronalt/axonalt sönderfall samtidigt som fosforyleringen av Tau ökar vilket ger förhöjd Fosfo-tau (oklar mekanism)

18
Q

tf

tar man körkort från alla demta?

vad krävs för bilkörning?

A

emenssjukdom utgör hinder för körkortsinnehav. Vid lindrig demens kan dock innehav av behörigheterna AM, A1, A2, A, B, BE eller traktorkort medges.

Kognitiva funktioner som är viktiga för riskfri bilkörning är Uppmärksamhet, visuospatiala funktioner, mental flexibilitet, exekutiva funktioner, psykomotoriskt tempo och omdöme.

19
Q

tf

vad krävs för att få färdintyg?

A

en funktionsnedsättning som inte bara är tillfällig och innebär att hon har väsentliga svårigheter att förflytta sig eller att använda allmänna kommunikationer.

20
Q

tf

viktigaste riskfaktorer för alzhemoer?

A

ärflighet
sedan ålder och kvinnligt kön

efter de bt och lipider

21
Q

tf

misstanke om både depression och dems, hur går du vidare?

A

behandlar depression, gör klart demensutredning med ct mm, men vänta med demensdiagnos

22
Q

tf

varför ökar både total tau och foso-tau vid demsn?

A

total-tau ökar p g a neuronalt/axonalt sönderfall samtidigt som fosforyleringen av Tau ökar vilket ger förhöjd Fosfo-tau

23
Q

tf

vad är Detrusitol för lm?

när pausar du alendronat och statiner?

A

antikoloigert lm

vid njurpåverkan

24
Q

tg

ytterliga prov som är bra att ta vid demensutredning

A

peth såklart

25
Q

tf

vad ges vid hallucinationer vid lewy body?

A

inte neurleptika

acetylkolinesterhämmare som man andå anväder funger även här

26
Q

tf

lewybod pat står på madopark och har lite ortosatism, vad gör du?

A

. Du gör uppehållmed Madopark® (tveksam nytta, kan bidra till så väl ortostatism som konfusion)

27
Q

tf

vad frågar man alltid alla äldre

A

tarm och blåsa är viktigt!
även sömn och aptit lite viktigt

28
Q

tf

vad gör du på ett boende i status hos en förvirad pat?

A

at, skalle, lymf, tyrodea, pulm, cor, bt,buk, ben, neuro, temp

29
Q

tf

konfosorik pat på boende som inte blir bättre, vad gör du?

A

skickar till akuten

30
Q

tf

doser vid pallativa kittet

A
  1. . Mot smärta eller andnöd kan man ordinera: Morfin 5-10 mg vb sc eller Oxynorm 2,5-5 mg vb,
  2. För oro eller ångest rekommederas Midazolan 2,5-5 mg vb sc,
  3. Mot illamående eller terminal oro, Haldol 1 mg vb,
  4. och mot rosslig andning Robinul 0,2 mg vb sc.