Tentor Flashcards

1
Q

Hur definieras entreprenör av:
a) Joseph Schumpeter
b) Frank Knight
c) Israel Kirzner

A

a) Schumpeter definierar entreprenören som en innovatör som kommersialiserar en produkt/tjänst/uppfinning eller nya produktionsfaktorer på marknaden. Han skiljer entreprenören från uppfinnaren som kommer på den nya kombinationen och finansiären som finansierar kommersialiseringen. Entreprenören behöver inte själva äga eller bära osäkerheten, det är hen som skapar värdet. Han säger att det finns olika typer av innovationer. Produkt, process, råvara, organisation och marknad. Entreprenören bryter jämvikt.

b) Knight definierar entreprenören som den som organiserar och genomför innovationen. Entreprenören bär det yttersta ansvaret och investerar för ett fast pris idag och säljer till ett osäkert pris i framtiden. Till skillnad från Schumpeter, menar han att entreprenören måste ha privat äganderätt (användarfrihet, avtalsfrihet och rätt till avkastning). Han menar att entreprenören bär den genuina osäkerheten och får en residualinkomst (vinst är det som blir över när alla fast kostnader är betalda = residualinkomst). Entreprenören kan hantera denna osäkerhet bättre än andra, och kan ta omdömesgilla beslut under osäkerhet. Exempel,viktigt att entreprenören att anställa bra och kunnig personal, en bra uppfattning om värdet, då innovationens värde är subjektivt. Bryter jämvikt.

c) Kirzner definierar entreprenören som arbitragör och är någon som utnyttjar arbitrage-möjligheter och gör arbitrage-vinster (riskfritt genom ex. olika priser), skapar genom detta jämvikt på marknaden. Dessa möjligheter är objektivt sanna och den viktigaste egenskapen hos en entreprenör är alerthet/alertness och pigg/på-tårna (att se och ta tillvara på dessa möjligheter innan andra).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är det för skillnad mellan upptäckta (discovered) innovationer och skapande (created) innovationer?

A

Upptäckta möjligheter är objektiva möjligheter som finns där. Syftar till Kirzners entreprenörer.
Skapande möjligheter är subjektiva möjligheter som är beroende av individens/entreprenörens kreativitet. Det är en kreativ process till skillnad från upptäckta möjligheter som bara objektivt existerar. Skapande möjligheter syftar till Schumpeter/Knights entreprenörer. Viktigt att betona är också att de upptäckta möjligheterna inte tar “slut”. I och med att nya möjligheter upptäcks kommer det alltid komma nya möjligheter som kan upptäckas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka aktörer ingår i en såkallad kompetensstruktur och vilken funktion fyller respektive aktörer?

A

En kompetensstruktur syftar till de minsta antalet aktörer som krävs för att introducera/exploatera nya idéer och bidrar till ekonomisk utveckling.
Följande aktörer ingår:
- entreprenören, introducerar nya innovationer
- uppfinnare, kommer på innovationen, hur produktionsfaktorer ska kombineras
- industrialist, gör det möjligt att gå från litet till stort företag
- yrkeskunnig arbetskraft, gör produktion/framställning möjligt, flaskhalsar osv.
- venturekapitalist, bidrar med finansiering, kompententkapital
- aktörer på andrahands marknaden, samma funktion som venturekapitalister men kommer in i ett senare skede, de gör det möjligt för venturekapitalister att lämna
- kompetenta konsumeter, en produkt blir inte bättre än vad som efterfrågas, kan också hjälpa entreprenörer genom t.ex. fokusgrupper

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nämn tre samhälleliga funktioner som entreprenörsvinsten/räntan fyller?

A

Entreprenörsvinstens funktion är som incitament, signalsystem och en selektionsmekanism. Den ger anledningar för entreprenörskap. Visar var avkastning går att hämta och selekterar bland de bästa idéerna. De bidrar till samhället genom att samhället får nya och innovativa produkter som bättre mäter vår efterfrågan. Vi kan få bättre produkter med högre prestanda, vi får också billigare produkter genom att konkurrens pressar priserna.

Entreprenörens incitament - pengar, makt, socialstatus
Signalsystem - lockar till sig nya entreprenörer, arbete och kapital
Selektionsmekanism - vinstdrivande företagen växer och överlever medan de icke vinstdrivande företagen krymper eller avvecklas

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Figur 6.3 diskuterar centrala faser i företags utveckling, vilka är dessa faser och vilken typ av finansiering “krävs” i respektive fas?

A

Startfaser/uppstartsfasen: negativt kassaflöde, knappt en produkt på marknaden, krävs eget kapital/finansiering (fås ofta genom de tre F, Friends, Family and Fools)

Utvecklingsfasen: Delvis kassaflöde, förmodligen fått ut produkt på marknaden, kräver externt eget kapital, får genom venturekapitalister.

Tillväxtfasen: Positivt kassaflöde, etablerad marknadsprodukt, venturekapitalister lämnar sitt ägande. Detta kan ske på tre sätt: börsnotering, försäljning till ledning, försäljning till annat företag (konkurs också möjligt).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

A) Hur definieras den privata äganderätten?
B) Förklara varför Frank Knight anser att den privata äganderätten är en förutsättning för entreprenörskapet?

A

A) Privat äganderätt definieras som:
Förfoganderätt, välja hur de knappa resurserna ska kombineras. Får fritt förfogande över resurserna.
Avtalsfrihet, förteckna avtal, köpa och sälja produkter/varor/tjänster, du får binda och avsluta avtal med de aktörer du vill.
Rätt till avkastning, rätt att erhålla avkastning för innovationen.

B) Knight menar att eftersom entreprenörer bär genuin osäkerhet är de entreprenören som ska vara ägaren, eftersom entreprenören är med och bestämmer i alla beslut. En grund förutsättning att vara med i besluten är därav att entreprenören har rätt till avkastning, får binda avtal med de aktörer entreprenören anser samt har förfoganderätt.

Det är först när entreprenören har privat äganderätt som teorin anses rimlig (kritik mot Schumpeter).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Förklara vad som avses med rättssäkerhet (rule of law)?

A

Rule of law, handlar om att:
- oavsett om du är medborgare, regering, myndighet mm. är alla underställda lagen
- alla är lika inför lagen
- lagen är i samklang med samhället uppfattning om vad som är rätt/fel
- straff ska bestämmas av opartiska domstolar som följer procedurer som är fastställda

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Baumol diskuterar olika typer av entreprenörskap,
a) vad är det för skillnad mellan produktivt, improduktivt och destruktivt entreprenörskap?
b) vilka policyimplikationer drar Baumol?

A

a) Produktivt: gynnar entreprenören och även samhället i stort, ex. Tesla.

Improduktivt: ett förflyttande av värdeskapande. Gynnar entreprenören men varken gynnar eller missgynnar samhället. ex. skatteplanering dvs. förflyttning av värdeskapande.

Destruktivt: gynnar entreprenören men missgynnar samhället i stort. Ex. krig, vapen, droger mm. Destruktivt kan men behöver inte vara olagligt.

b) Hans implikationer grundas på hans historiska studier;
- destruktivt och improduktivt entreprenörskap var mer lönsamt jämfört med produktivt i de tidigare samhällena.
- fanns ingen utmärkande privat äganderätt (kina)
- det var ingen social status i att vara entreprenör (romarriket)

Han drog då slutsaten att man ska arbeta med att gynna produktivt entreprenörskap och jobba emot improduktivt och destruktivt entreprenörskap. Att gynna produktivt entreprenörskap gör man främst genom att påverka de formella institutionerna (lagar och regler).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Schumpeter menar att entreprenören erhåller vinsten medan finansiären bär risken, vilket kritik kan riktas mot detta resonemang?

A

Kritken är orimligheten kring ägandet och risken. Varför skulle kapitalisten göra en riskfylld investering utan att ta del av vinsten? Hur ska entreprenören kunna kontrollera tillgångar utan att ha ägande?

Orimligt att finansiären bär risken men ej får erhålla vinsten. Går även att kritisera att entreprenören bestämmer hur tillgångarna ska användas, utan att äga. Entreprenören saknar förfogande rätt om hen har ägande, för att erhålla vinsten behöver entreprenören äga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

a) Hur definierar Eurostat OECD snabbväxande företag?
b) vilken kritik riktar Daunfeldt (2015) mot definitionen?
c) beskriv den tidigare och senare Schumpeter syn på vilka företag som är viktiga för sysselsättning och tillväxt?
d) Vad säger dagens forskning? Vilken Schumpeter hade rätt?

A

a) Tillväxten ska mätas över en treårs-period. Tillväxten sätt till totalsysselsättningsförändring ska uppgå till i generellt 20% per år. Företaget ska ha minst 10 anställda vid startåret.

b) Den kritik som denna definiton har fått är att:
95% av alla företag har under 10 st anställda. Det är alltså många företag som faller bort om man beräknar att dessa företag står för 40% av jobben. (tänk Schumpeters tidigare teori som säger att små/nya företag skapar tillväxt och sysselsättning).

c) Tidiga Schumpeter: menar att det är de nya/små företag som skapar tillväxt och sysselsättning.
Senare Schumpeter: menar att det är de gamla/etablerade stora företagen som skapa tillväxt och sysselsättning.

d) dem menar på att den tidiga Schumpeter har rätt. Det är de små entreprenöriella som skapar tillväxt och sysselsättning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Personaloptioner har visat sig vara viktiga för att snabbväxande entreprenörsföretag ska kunna knyta till sig nyckelarbetare,
a) förklara varför
b) hur beskattas personaloptioner i sverige och hur påverkar det möjligheten att knyta till sig nyckelarbetare?

A

a) Nya företag har inte så mycket kapital i form av pengar. Det kan alltså inte locka medarbetare (skapa incitament för dessa) genom till exempel höga löner. Istället kan de erbjuda personaloptioner som i framtiden kan ge medarbetarna hög avkastning och genom detta skapa incitament till att komma till företaget.

b) I sverige är detta dock problematiskt eftersom optionerna beskattas när de konverteras till aktier. Denna skatt är hög och skattas som lön, vilket gör att personalen behöver ta ut mycket optioner för att täcka skatten. Detta leder till att medarbetare inte lockas av optioner, medarbetaren slutar tidigt eller börjar ej jobba inom företaget.

Dessutom behöver även företaget skatta på optionen vilket leder till hög kostnad även för företaget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Kapitel 13, diskuteras olika åtgärder/institutionella förutsättningar för att skapa goda förutsättningar för produktivt entreprenörskap,
a) diskutera kortfattat varför dem är tveksamma till direkta stöd/åtgärder
b) nämn och diskutera kortfattat tre typer av åtgärder som de förespråkar (2021-11-05)

A

a) De är tveksamma till direkta stöd eftersom det är svårt att veta vilka företag som kommer att bli lönsamma i förväg. Det kan även bli en snedvridning av den naturliga selektionsmekanismen, då “fel” företag får stöd, vilket innebär att mindre värdeskapande företag inte fasas ut. Detta skapar även incitament för improduktivt entreprenörskap, då företag arbetar för att erhålla bidrag istället för att förbättra och utveckla värdeskapandet.

b)
- regleringar kring sparade och kapitalbindningar, ex. viktigt med privat sparande eftersom det ofta krävs eget kapital vid startande av ett företag
- socialförsäkringssystem, försäkringssystem som följer individen istället för anställningen, för att fördelen med att vara anställd inte ska finnas med i beräkningen vid att starta en entreprenöriell verksamhet
- insolvenslagstiftningar, att det inte ska omöjligt att starta ett nytt företag efter ett misslyckande

De förslår alltså indirekta åtgärder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

s.71, syntes av entreprenörskap, vilken kritik kan riktas mot deras syn?

A

Kritik till denna syntes kan vara definitionen under osäkerhet, istället för bär osäkerhet. Detta innebär att definitionen till viss del blir oklar och lämnar en del obesvarat om entreprenörskap. Till exempel är det ej tydligt om en entreprenör måste äga? kan en anställda vara entreprenör (intraprenör)?
Det skapar även otydlighet om ersättningen om entreprenörskap samt om det går att prissättas. Kan till exempel en entreprenör få betalt som en fast lön? kan värdet/priset på entreprenörskap bestämmas?
Definitionen innebär även att det blir otydligt om en innovation är skapad/upptäckt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad avses med:
a) möjlighetsentreprenörskap?
b) nödvändighetsentreprenörskap?
c) ambitiöstentreprenörskap?

A

a) Möjlighetsentreprenörskap är när en person går in i entreprenörskap för att den ser möjligheter att skapa innovationer och ersätta de gamla (skapande förstörelse(creative destruction).

b) Nödvändighetsentrepnörskap innebär att man t.ex. startar ett företag för att man inte har något annat val. Det är det enda sättet att försörja sig. Kan vara ex. att man inte kan språket och då inte kan få ett annat jobb.

c) Ambitiöst entreprenörskap är de som har långtgående ambitioner med sitt entreprenörskap. Man vill skapa så mycket värde som möjligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Varför anses egen finansiering vara viktigt i ett företags startfas?

A

I startfasen är ofta likviditeten i ett företag lågt och det finns få (eller inga) belåningsbara tillgångar. Innovationen handlar om en subjektiv värdering som entreprenören ser men kanske inte omgivningen, och andra kanske inte heller har förtroende för entreprenören etc. som gör det svårt att få externt kapital t.ex. venturekapital. Då blir eget kapital viktigt (Friends, family and fools).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Nämn fyra egenskaper hos information som bidrar till att förklara varför marknadsekonomi är ett effektivare ekonomiskt system än planekonomi?

A

Information har även egenskaperna tids/plats-obereonde, tyst, falska och ofullständig.
Detta informationsproblem innebär att en planekonomi blir ineffektiv då ingen kan ha tillgång till all (relevant) information vid t.ex. beslutsfattande. Människor kan ljuga för beslutsfattaren pga. egenintresse (falsk), informationen som behövs för att fatta beslut kan vara icke-kodifierbar (tyst) etc., vilket leder till ofullständig information. En marknadsekonomi (och ett decentraliserat beslutssystem) kan därav hantera denna ofullständiga information bättre.

17
Q

På vilket sätt kan regelverken på arbetsmarknaden motverka entreprenörsledda företag?

A

Arbetsmarknadsreglering har olika effekt på stora (mogna) och små företag, där den oftast gynna de stora och missgynnar små och snabbväxande företag. Turordningsregler, ex. FIFO, är ett problem på arbetsmarknaden för nya och mindre entreprenörsledda företag som behöver personal med specifik kompetens, där den efterfrågade kompetensen kan variera väldigt mycket. Bruttoflödena av arbetskraft är oftast större i sådana företag och det är viktigt för dessa företag att kunna variera arbetsstyrkan i jämförelse med större och mer stabila företag där eller företag som inte strävar efter tillväxt.

Dessa turordningsregler kan också se till att anställda blir mer bekväma i sina anställningar, då det är fördelaktigt att stanna på ett företag eftersom det är svårare att bli avskedad. Detta betyder att det blir svårare för entreprenörer som har startat eget företag att anställa nya personal, men det betyder också att färre människor är benägna att lämna sitt yrke för att ta en väg, som t.e.x starta ett eget företag, som det kan anses mer osäkert och instabilt än att stanna kvar på sin nuvarande arbetsplats.

18
Q

Hur beskriver Freidrich Hayek konkurrens?

A

Han beskriver konkurrens som en process där entreprenören tävlar om att upptäcka och värdeskapande kunskap.