Teori - Gamla tentor Flashcards

1
Q

En vanlig metod för att montera ett lager på en axel är genom temperaturförändring. Förklara denna metod.

A

Genom att värma lagret så blir dess diameter större och kan då träs på axeln. Det går också att kyla axeln som då krymper så att lagret kan träs på axeln. Det går också att kombinera dessa metoder. När lagret och axeln återgår till rumstemperatur byggs ett kontakttryck upp mellan dessa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Förklara fenomenet sättning i ett skruvförband. Visa principiellt hur klämkraften varierar innan åtdraging precis efter monteringen samt efter att en yttre last har belastat förbandet.

A

Efter avslutad åtdragning kommer klämkraften i ett skruvförband alltid sjunka. Normalt sett sker en viss sättning redan under monteringen. Den största klämkraftförlusten uppträder normalt dock efter de första lastcyklerna. BILD

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Planetväxlar har ett antal fördelaktiga egenskaper. Nämn 2 av dessa.

A

* Stor effekttäthet - på liten volym kan man överföra stora effekter * Flera utväxlingar för samma växel - en och samma planetväxel kan åstadkomma flera utväxlingar genom att man styr elementen på olika sätt. * Koncentriska axlar - in- och utgående axlar är i linje med varandra. * Stora utväxlingar utan extrema kuggantal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

För att åstadkomma en lämplig utväxling mellan två axlar används en remväxel. Det finns inget krav på att båda momentriktningarna ska fungera lika bra. Det är dock viktigt att momentförmågan inte minskar vid ökad hastighet på remmen. Föreslå en lämplig remspänningsmetod samt motivera ditt svar.

A

Spännrullen: *Omvänd momentriktning leder snabbt till slitning vilket är ok i detta fallet. * Vid ökad hastighet minskar inte momentförmågan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Nämn två anledningar till varför man använder en koppling för att överföra moment mellan två axlar.

A

* Opraktiskt att tillverka i ett stycke * Olika leverantörer eller moduluppbyggnad * Ta upp små avvikelser i vinkel eller axelcentrum * Möjliggöra stora vinkelskillnader hos axlarna * Dämpa eller isolera vibrationer * Reglera rörelseöverföringen ( I-och urkoppling, överföra rörelse i enbart en riktning, momentbegränsning)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Förklara med ett par meningar skillnaden mellan glidlager och rullningslager. Vilken av dessa ger lägst friktion?

A

Glidlager bygger på en bärande vätskefilm mellan två roterande delar som glider mot varandra. Rullningslager är ett samlingsbegrepp för lager baserade på rullningsprincipen. Det kan antingen vara kulor eller rullar. Friktionen är lägre i rullningslager.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

I en maskin finns en cylindrisk skruvfjäder med linjär karaktäristik. Ge ett förslag på hur skruvfjädern kan ändras så att den istället får en progressiv karaktäristik. Styrk dina påståenden med ekvationer.

A
  1. Fjädern kan vara konisk. I den vidare delen av fjädern har man en större medeldiameter och därmed en lägre styvhet. Vid en viss kraft får man trådkontakt i den änden och sedan blir det succesivt färre trådvarv som deltar i deformationen och därmed ökar styvheten.
  2. Man kan ha olika stigning på de olika varven. Det gör att man vid en viss kraft får anliggning mellan trådarna i den del där man har liten stigning. Vid ökad kraft får man då färre verksamma varv och en ökad styvhet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Studera nedanstående planetväxel. Planethjulshållaren hålls stilla och solhjulet roterar medurs. Hur rör sig planethjulet och ringhjulet? Vilken axel blir utgående?

A

Planethjulen roterar moturs, ringhjulet roterar moturs, axel 2 blir utgående.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Rita en trumbroms med en plusback. Kan en sådan bli självhämmande? Motivera ditt svar.

A

Den kan bli självhämmande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Förklara begreppen vilozon och glidzon. Illustrera i en figur vart på remskivan respektive zon finns.

A

Den del av remskivan som utnyttjar friktionen kallas för glidzon. På resten av remskivan har man en vilozon där inga friktionskrafter överförs. Glidzonerna ligger närmast den avrullande parten av remmen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Skruvförband som utsätts för dynamiska belastningar bör förspännas. Förklara varför detta är fördelaktigt ur utmattningssynpunkt. Bör skruven vara styv eller vek? Visa den principiella skillnaden i ett kraft-deformationsdiagram.

A

Förspända skruvförband får en mindre spänningsvariation vid dynamisk last. Ju vekare skruv desto mindre variation. Skruvar är särskilt känsliga för amplitudbelastningar, men klarar höga mittspänningar relativt väl.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Ett lager utan tätningar belastas med den radiella lasten 4000N. Varvtalet är 2500 varv/min, driftstemperaturen ligger på 55 ºC och smörjfettet SKF LGMT 2 används. På grund av flertalet haverier innan planerat underhåll vill man öka livslängden. Föreslå 2 principiella ändringar som skulle öka livslängden samt motivera dina svar. Det går inte att ändra på driftsförhållandena, dvs last, varvtal, temperatur och axelstorlek som lagret sitter på.

A

* Man kan använda tätningar eller ett mer finmaskigt filter, vilket förbättrar föroreningsfaktorn.

* Man kan byta ut smörjfettet till ett annat som ger en högre viskositetsklass.

* Man kan byta lager till ett med samma innerdiameter men med en större ytterdiameter, vilket bland annat ger ett större bärighetstal och en större utmattningsbelastning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv den principiella konstruktionen hos en navväxel på en 3-växlad cykel. Beskriv vilka parametrar som påverkas cykelns totala utväxling samt hur cykelns 3 olika utväxlingar realiseras.

A

Navet bärs av en hjulaxel som är förankrad i cykelramen. På denna axel finns ett solhjul som också sitter fast. Mot solhjulet finns planethjulen som samspelar med ringhjulet. Genom att koppla ihop hjulaxeln med resten av planetväxeln via ett snillrikt arrangemang av olika kopplingar och frihjul kan olika utväxlingar åstadkommas. Cykelns totala utväxling påverkas också av storleken på den främre och bakre kedjekransen. Mittenväxeln realiseras genom att kedjekransen kopplas direkt mot hjulnavet. De två andra växlarna fås genom att planetbäraren respektive ringhjulet kopplas mot hjulnavet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

För att åstadkomma en lämplig utväxling mellan två parallella axlar används en remväxel. Kraven på remväxeln är att båda rotationsriktningarna ska kunna överföra ett lika stort moment samt att lösningen är enkel att realisera. Föreslå en lämplig metod samt motivera ditt svar.

A

Konstant axelavstånd:

* Lika stort moment kan överföras i båda rotationsriktningarna

* Metoden är relativt enkel

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Två maskindelar som levereras av olika leverantörer ska förbindas med en koppling. I kravspecifikationen står det att kopplingen ska kunna överföra stora moment och kunna ta upp små vinkelavvikelser. Föreslå en lämplig koppling samt motivera ditt svar.

A

En lämplig koppling är kuggkopplingen. Axelns kuggar är bågformade för att medge en vinkel mellan parterna. Krafterna överförs runt om vilket gör att kuggkopplingen kan ta mycket stora moment. Den är den i särklass vanligaste typen för att överföra stora moment med samtidigt krav på att acceptera vinkelfel. I det här fallet är det tillräckligt att välja en enkel kuggkoppling. Om det också fanns krav på att ta upp excentriciteter så hade en dubbel kuggkoppling behövts.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Beroende på rullkroppens form delar man in rullningslager i kullager och rullager. Inom dessa kategorier finns ett antal olika lagertyper. Studera nedanstående två lagertyper. Vad kallas dessa?

A

i) Cylindriskt rullager
ii) Axialkullager

17
Q

Gör en enkel skiss av ett fjäderpaket med bladfjädrar. Förklara dess funktionalitet och ge exempel på ett typiskt användningsområde.

A

Bladfjädrar består av flera blad lagda på varandra. De har olika längd, vilket innebär att det blir en jämnare spänningsfördelning och därmed bättre volymsutnyttjande. Dessutom kan de olika bladen ha olika form initialt, vilket ger en progressiv fjäderkaraktäristik genom att fler blad kommer att engageras ju större kraft man lägger på. Ett typiskt användningsområde är hjulupphängningen på en bil.

18
Q

Förklara med ett fåtal meningar vad ett kugghjuls ingreppstal innebär. Vad händer om ingreppstalet är mindre än 1?

A

Det genomsnittliga antalet kuggar i ingrepp. Om ingreppstalet är mindre än 1 blir rörelsen inte kontinuerlig.

19
Q

Bör man vid dimensionering av en skivbroms anta att bromsbelägget är nytt eller inslitet? Motivera ditt svar.

A

Vid dimensionering av en skivbroms bör man anta att bromsbeläggen är inslitna. Inslitna belägg ger ett mindre bromsmoment, och därmed en längre bromssträcka, givet en konstant kraft som trycker bromsklotsen mot bromsskivan.

20
Q

En stor nackdel med kardankopplingar är hastighetsvariationen mellan in- och utgående axel. Förklara detta fenomen samt visa med en principiell skiss hur ett arrangemang med två kardankopplingar som minimerar hastighetsvariationen kan se ut.

A

Kardankopplingen är en mycket effektiv koppling för att överföra rotation även med stora vinklar. Den har emellertid en betydande nackdel; hastighetsöverföringen är inte konstant utan den utgående axeln kommer att ha en varierande rotationshastighet. Hastighetsvariationen ökar med ökad vinkel mellan in- och utgående axel.

21
Q

Rita ett principiellt F-δ diagram över skruvförbandet enligt figur. Av diagrammet ska följande framgå: skruvkraft, skruvstyvhet, skruvförlängning, förspänningskraft, rörkraft, rörstyvhet, rörhoptryckning, yttre kraft.

A
22
Q

Rita en trumbroms med en minusback. Kan en minusback bli självhämmande?

A

Nej.

23
Q

Studera nedanstående planetväxel. Ringhjulet hålls stilla och solhjulet roterar medurs. Hur rör sig planethjulen och planethållaren? Vilken axel blir utgående?

A

Planethjulen roterar moturs, planetbäraren roterar medurs och axel C blir utgående.

24
Q

I remväxeln nedan driver det lilla hjulet det stora, och man vill spänna remmen med hjälp av en spännrulle. Ska man sätta spännrullen på ovansidan eller nedansidan av remväxeln om man vill kunna överföra ett så stort moment som möjligt vid rotationsriktningen i figuren nedan? Motivera ditt svar.

A

Den drivande skivan ”drar in” den strama parten av remmen ⟹ nedansidan av remväxeln har den stora kraften. Spännrullen kommer att ge en konstant kraft på den parten av remmen som den trycker på. För att överföra ett så stort moment som möjligt ska spännrullen sitta på den sidan av remväxeln som har en liten kraft. Man ska därför sätta spännrullen på ovansidan av remväxeln.

25
Q

En stol som kan rotera enligt figuren nedan använder sig av lager för att minska friktionen. Föreslå en lämplig lagertyp för detta lastfall samt motivera ditt svar.

A

Ett lämpligt lager skulle kunna vara ett axialkullager. Denna lagertyp är konstruerad för att ta upp axiella laster men inte radiella laster.

26
Q

Vid livslängdsberäkning av lager tog man förut endast hänsyn till lagrets bärighetstal samt belastningen på lagret. För moderna lager av hög kvalitet kan den beräknade livslängden då avvika betydligt från den verkliga. För att öka precisionen i livslängdsberäkningen använder man idag en modifieringsfaktor, aSKF. Nämn två faktorer som man tar hänsyn till i aSKF.

A

Smörjning, föroreningsgrad samt materialets utmattningsgräns

27
Q

Rita ett principiellt F-δ diagram för en fjäder. Av diagrammet ska följande framgå: karaktäristiken (visa både linjär, progressiv och degressiv), hysteresen samt den inre fjäderenergin.

A
28
Q

Förklara med ett par meningar vad funktionaliteten hos en differentialväxel är.

A

Avsikten med differentialväxeln är att de båda drivhjulen ska kunna gå med olika hastigheter, vilket är nödvändigt för att kunna köra i en kurva. Från växellådan drivs en pinjong som via tillhörande kronhjul drar planethållaren. Om planethjulen inte roterar kring sina axlar kommer de båda solhjulen att rotera lika fort. Solhjulen driver var sitt drivhjul. I en kurva ökar hastigheten hos hjulet i ytterkurvan och hjulet i innerkurvan minskar lika mycket. Planethjulen kommer då att rotera kring sina axlar.

29
Q

Man vill designa en invändig backbroms med två backar. Kravet är att det inte ska finnas någon risk för självhämning vid rotation moturs. Visa en sådan design med en enkel skiss. Namnge de ingående delarna.

A
30
Q

Studera nedanstående lamellkoppling. Förklara med ett par meningar dess funktionalitet.

A

En lamellkoppling består av två tryckplattor, varav den ena är motorns svänghjul, och däremellan en positionerad skiva som är försedd med friktionslameller. Den är till för att koppla ihop axlar som från början inte har samma hastighet. Då man trycker på kopplingspedalen förs ett urtrampningslager åt vänster. Med ett antal hävarmar flyttas då den rörliga tryckplattan åt höger och lamellskivan frigörs. Nu är växellådan frikopplad från motorn och ett växelbyte är möjligt. När man släpper kopplingspedalen trycks skivorna åter ihop och motorns rotation överförs till växellådan.