Teori, Y-uppgifter Flashcards

1
Q

Y27.
Betrakta en suspension av laddade kolloidala partiklar i vatten. Redogör för hur tillsatser av salt respektive ökningar av partiklarnas ytladdningstäthet förväntas påverka suspensionens stabilitet!

A

Partiklarna attraherar varandra med van der Waalskrafter. Enligt DLVO-teorin avgörs suspensionens kolloidala stabilitet av hur stark denna attraktion är jämfört med den elektriska dubbellagerrepulsionen (och hur dessa varierar som funktion av avståndet mellan partiklarna). Dubbellagerrepulsionen uppstår pga att koncentrationen motjoner i området mellan partiklarna ökar när partiklarna närmar sig varandra (”osmotisk” repulsion). För ett givet avstånd mellan partiklarna minskar repulsionskraften (-> minskad stabilitet) när salt tillsätts eftersom jonkoncentrationen mellan partiklarna kommer att skilja sig mindre från koncentrationen av joner i lösningen i sin helhet. En ökning av laddningstätheten på ytorna leder till ökad koncentration av motjoner mellan partiklarna och därmed ökad repulsion (-> ökad stabilitet).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Y28.
b) Lägre tryck eftersom tensider spontant anrikas i gränsytan mellan olja och vatten och därmed sänker mellanfasspänningen

A

b) Förväntar du dig ett högre eller lägre tryck i oljedroppen i föregående uppgift om en tensid finns närvarande i vätskan?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
A

Barbiton. Kontaktvinklarna i tabellen anger hur mycket en vattendroppe flyter ut när den placeras på en plan yta av respektive ämne. Låg kontaktvinke (se figur nedan) innebär att den flyter ut mycket och därmed att vatten har lätt för att väta ytan. Jmf glas som väts fullständigt av vatten (kontaktvinkel ≈ 0).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Y30.
Tillsatser av tensid till vatten sänker som bekant ytspänningen, men detta sker bara upp till tensidens cmc. Förklara varför ytspänningen upphör att minska vid denna koncentration!

A

Vid cmc bildas miceller i lösningen. För tensidkoncentrationer högre än cmc är koncentrationen av tensidmonomerer i jämvikt med micellerna konstant och lika med cmc. Det innebär att tensidens aktivitet i lösningen är oförändrad ovanför cmc. Det medför även att ytöverskottet är konstant (ytöverskottet är ju ett mått på ytskiktets sammansättning). Ytspänningen är lika med arbetet (fria energin) att öka vätskans yta 1 m2. Ytspänningen måste alltså vara konstant övanför cmc eftersom ändringen i fri energi för processen att bilda mer yta är konstant om både aktiviteten i lösningen och ytöverskottet är konstanta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Y31.
Hur påverkas cmc för en laddad tensid om salt tillsätts?

A

Cmc minskar. (Salt sänker den elektrostatiska fria energin för micellerna framför allt genom att det kostar mindre entropi att binda motjoner)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Y32
d) Förklara varför dekanol orsakar fasomvandlingen i uppgift c.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Y33 c)
Vilken egenskap hos polymerkedjan beskriver strukturfaktorn?

A

Strukturfaktorn beskriver kedjans styvhet som uppstår pga begränsad vridningsvinkel
runt bindningarna mellan segmenten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Y34 kolla på uppgifterna

A

Ganska viktig

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Y36.
Lipidvesiklar är intressanta som bärare av cancerläkemedel. Forskning visar att cirkulationstiden in vivo ökar avsevärt om vesiklarna förses med ett hölje av polyetylenglykolkedjor (PEG) förankrade i bilagret. Elektronmikroskopiundersökningar in vitro visar att sådana vesiklar i mycket mindre utsräckning klumpar ihop sig med varandra jämfört med ”nakna” vesiklar. Ange vilken typ av växelverkan som orsakar klusterbildningen och förklara på vilket sätt PEG-kedjorna motverkar denna!

A

Klusterbildningen orsakas främst av van der Waals växelverkan mellan lipidbilagrens kolvätedelar. PEG-kedjorna ger upphov till repulsionskrafter mellan bilagren (vesiklarna) genom så kallad sterisk stabilisering. Dessa uppstår genom att PEG kedjorna förlorar konfigurationsentropi när två vesiklar kommer nära varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Limonene är en olja som används i kosmetiska emulsioner. Nedan finns ett fasdiagram för dess blandningar med en nonjonisk tensid (Laureth 4 = C12E4) och vatten. Sammansättningarna ges i vikts%. LLC står för lamellär flytande kristallin fas och HLC för omvänd hexagonal flytande kristallin fas.
b) Vilken typ av emulsion (o/w eller w/o) förväntar du dig bildas om vatten och limonene skakas i närvaro av laureth 4? Motivera ditt svar!

A

w/o
Motivering: Bancrofts regel: Den vätska som tensiden har störst löslighet i blir den kontinuerliga fasen. Här: Laureth 4 har störst löslighet i limonene (oljan).
Även den stora utbredningen av L2 (w/o mikroemulsionsdroppar) visar att tensidfilmen föredrar att kröka mot vatten (spontan negativ kurvatur), vilket destabiliserar oljedroppar och stabiliserar vatten droppar (enl.”porbildnings”-teori).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Y38.
a) Två vätskor sattes i ungefär lika stora proportioner till ett provrör. Den ena vätskan bestod av ren polymersmälta (oladdad polymer) och den andra av rent vatten. Vid jämvikt fann man att blandningen hade delat upp sig i två vätskefaser. Den ena fasen innehöll 40 vikts % polymer och den andra 0.5 vikts % polymer. Uppenbarligen blandar sig ämnena med varandra, men inte fullständigt. Förklara detta fenomen och varför det är vanligare för blandningar där polymerer ingår än för blandningar av lågmolekylära ämnen!

A

a) Det finns en stor entropisk drivkraft att blanda polymersegment och vatten. (Detta leder till svällning av polymernystanen.) Blandningen motverkas emellertid av den intermolekylära växelverkan mellan vatten och polymer, som i detta fall uppenbarligen är energimässigt ogynnsam. Detta leder till partiell blandbarhet. Fenomenet är typiskt för polymerlösningar vilket förklaras av att polymerer bidrar mycket litet till blandningsentropin; antalet sätt att fördela polymerkedjorna i lösningen är litet jämfört med samma massa av ett lågmolekylärt ämne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Y38.
c) När polymeren byttes ut mot en polyelektrolyt fann man fullständig blandbarhet med rent vatten men partiell blandbarhet efter att natriumklorid satts till blandningen. Polyelektrolytens hade tillverkats genom en syntes där laddade grupper sattes på polymeren i a). Förklara dessa iakttagelser!

A

Polyelektrolyt = polyjon + motjoner. Det stora antalet motjoner som dissocierar från laddningarna på varje polymerkedja ger ett stort bidrag till systemets blandningsentropi. Eftersom det är mycket entropiskt ofördelaktigt att ”stänga in” motjonerna i en koncentrerad polyelektrolytfas ökar blandbarheten kraftigt (intill fullständig blandbarhet). Tillsatser av salt minskar blandbarheten eftersom koncentrationen av joner i systemet förblir förhållandevis jämn oavsett om fasseparation sker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Y39.
Beskriv DLVO teorin med hjälp av ett energidiagram och ange attraktiva och repulsiva typer av växelverkan som ingår i teorin. Förklara hur flockulering uppstår och på vilket sätt temperaturen påverkar den kolloidala stabiliteten inom DLVO teorin.

A

(se föreläsningar)
Attraktion: van der Waals växelverkan
Repulsion: Elektrisk dubbellagerväxelverkan
Flockulering uppstår om den elektrostatiska repulsionen är tillräckligt hög för att förhindra koagulering (energibarriär på korta avstånd), men inte så hög att den är större än van der Waals attraktionen på större avstånd. Ökad temperatur är synonymt med ökad medelrörelseenergi, vilket leder till ökad sannolikhet för irreversibel association av två partiklar när de rör sig mot varandra (rörelseenergin används till att överkomma energibarriären). På samma sätt ges stabiliteten hos det flockulerade tillståndet av det sekundära minimats djup jämfört med medelrörelseenergin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Y40.
Ytaktiva ämnen anrikas som bekant vid gränsytor. Beskriv hur arean för en tensidmolekyl i gränsytan mellan vatten och luft kan bestämmas med hjälp av ytspänningsmätningar!

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Y41.
Förklara hur cmc samt micellernas aggregationstal för en jonisk tensid förväntas ändras i följande fall:
a) Salt tillsätts
b) Tensidens kolvätekedja förlängs.

A

a) Salt sänker cmc och ökar aggregationstalet genom att minska repulsionen mellan tensidmolekylernas laddade huvudgrupper. Framför allt är det entropiförlusten att binda motjoner till micellytan som minskar och gör att stabila miceller bildas vid lägre tensidkoncentrationer. Minskad repulsion gör att huvudgrupperna kommer närmare varandra i micellytan, vilket motsvarar högre aggregationstal.
b) Längre kolvätekedja ger lägre cmc pga större termodynamisk drivkraft att förflytta kolvätekedjan från vatten till micellkärnan. Aggregationstalet (N) ökar pga att kolvätekedjans volym (v) ökar. Arean per huvudgrupp bestäms främst av balansen mellan elektrostatisk repulsion och hydrofob attraktion i micellytan. Vid given area per huvudgrupp (a) ökar N med ökad radie (r) på micellen. Tex så gäller för sfäriska
miceller att

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Y42. a)
Ge en molekylär förklaring till varför tillsatser av oktanol till en 50% blandning av kaliumdekanoat i vatten orsakar fasomvandlingen H1 -> L(alfa)!

A

Oktanol fungerar som en hjälptensid. När den sitter i ett aggregat bidrar den främst till den opolära delens volym men mycket lite till arean per huvudgrupp. Tillsatser av oktanol minskar därmed aggregatens kurvatur (det effektiva värdet på den kritiska packningsparametern ökar) i överrensstämmelse med övergången H1—-> L(alfa) (cylindermicell–>bilager). Obs! Vid tillräckligt stor kolvätevolym överstigs den kritiska packningsparametern för cylinder och då måste bilager bildas.

17
Q

Y42. b)
Förklara varför samma kaliumdekanoat/vattenblandning fasomvandlas till L1 vid utspädning med vatten!

A

Utspädning gynnar aggregat med hög kurvatur (låg packningsparameter) eftersom 1) den elektrostatiska skärmningen mellan huvudgrupperna minskar och 2) arrangemang med fler miceller (av mindre storlek) innebär ökad entropi.

18
Q

Y42. c)
Beskriv mikrostrukturen i fasen H2!

A

Omvända cylindermiceller i ett hexagonalt arrangemang: Cylinderformade vattenkanaler i en kontinuerlig opolär omgivning. Tensidens huvudgrupper och de flesta av oktanolet hydroxylgrupper är placerade på vattensidan av gränsytan mellan polära och opolära områden.

19
Q

Y57.
Beskriv principen för tillverkningen av vesikellösningar av lipiden ägg-fosfatidylkolin (ägg-lecitin) och hur deras kolloidala stabilitet kan ökas med hjälp av hydrofobmodifierad PEG (polyetylenglykol)! Det ska framgå av svaret vilka egenskaper lipiden har som gör att det går att tillverka vesiklar, och vilka egenskaper PEG har som gör att den ökar den kolloidala stabiliteten.

A

Lecitin är en zwitterjonisk lipid med två långa kolvätesvansar, vilket innebär att den är i praktiken olöslig i vatten (som monomer). Lipiden kan dock absorbera vatten och bilda en lamellär fas som kan stå i jämvikt med (så gott som) rent vatten. Man kan tillverka vesiklar genom att dispergera den lamellära fasen i vatten. Bilagerflaken som bildassluter sig spontant till vesiklar, en process som drivs av strävan att minska kolvätekedjornas kontaktyta mot vatten. Vesiklarna tenderar att aggregera pga attraktiva van der Waals-krafter mellan bilagren vilket slutligen leder till att vesiklarna förstörs och den lamellära fasen återbildas. Man kan förhindra denna process, och därmed öka den kolloidala stabiliteten hos vesikellösningen, genom att tillsätta en PEG-lipid. En sådan består av PEG med en kolvätekedja i ena änden som förankrar polymeren i vesiklarnas bilager. PEG-klädda vesiklar repellerar varandra på korta avstånd på grund av att PEG kedjorna tvingas överlappa och därmed förlorar konfigurationsentropi (brukar kallas sterisk stabilisering).