Testinstrumenten Flashcards
(160 cards)
AVL
ADHD Vragenlijst: wordt ingevuld door ouders, hulpverleners en leerkrachten en is bedoeld om ADHD-symptomen bij kinderen van 4-18 jaar te meten. De 18 items zijn onderverdeeld in drie subschalen: aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsiviteit.
AKGL
Amsterdamse KinderGedragsLijst: is bedoeld om gedrags- en emotionele problemen bij kinderen op de basisschool vast te stellen. De vragenlijst wordt ingevuld door de leerkracht over kinderen uit groep 6 van het basisonderwijs. Schalen: aandachtstekort, rusteloosheid, agressie en angst/onzekerheid.
AUTI-R schaal
Kan door verschillende informanten ingevuld worden, zoals leerkrachten, groepsleiders, wijkverpleegsters, orthopedagogen en psychologen. Voorwaarde is dat ze het kind goed kennen. De doelgroep is de algemene bevolking van 1-12 jaar. De bedoeling van de vragenlijst is de onderkenning van vroegkinderlijk autisme. De items van de beide varianten vragen naar de frequentie van gedragsverschijnselen die kenmerkend zijn voor autisme.
AVZ-R
Autisme- en Verwante Stoornissenschaal voor Zwakzinnigen, Revisie: kan ingevuld worden door psychologen, orthopedagogen, psychiaters, ervaren groepsleiders, leerkrachten en maatschappelijk werkers over mensen met een verstandelijke beperking van alle niveaus van 2-70 jaar. Het doel is onderkenning van autisme en aan autisme verwante stoornissen (pervasieve ontwikkelingsstoornissen). Schalen: contact met volwassene, contact met leeftijd-/niveaugenoten, taal en spraak en overig gedrag.
CDI
Childhood Depression Inventory: kan worden ingevuld door 8- tot 17-jarigen. De meetpretentie van deze vragenlijst is het vaststellen van een depressieve stemming. De items van de vragenlijst beschrijven in opklimmende ernst een symptoom (afwezigheid van een duidelijk symptoom – mild symptoom – duidelijk symptoom) en de persoon moet dan kiezen welke beschrijving op hem van toepassing is.
GvK
Gedragsvragenlijst voor Kleuters: wordt ingevuld door ouders en leerkrachten of groepsleiders. De meetpretentie ervan is het meten van specifieke gedragskenmerken van ADHD en ODD/CD bij kinderen van 3-6 jaar. Schalen: totaalschaal externaliserend gedrag, aandachtstekort, hyperactiviteit, impulsiviteit en ODD/CD.
SVLK
SchokVerwerkingsLijst voor Kinderen: meet posttraumatische stressreacties bij kinderen van 4-18 jaar die een schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt, waarbij zowel symptomen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) als andere reacties aan de orde komen. De vragenlijst kan door kinderen van 8-18 jaar zelf worden ingevuld en voor kinderen en jeugdigen van 4-18 jaar door hun ouders. Schalen: herbeleving, vermijding, verhoogde prikkelbaarheid en overige kindspecifieke reacties.
SCHOBL-R
SCHoolgedragBeoordelingsLijst, gereviseerde versie: wordt ingevuld door de leerkracht. Het instrument onderzoekt het sociaal-emotioneel functioneren in de schoolklas bij leerlingen van 4-11 jaar. Schalen: extraversie, werkhouding, aangenaam gedrag en emotionele stabiliteit.
SCARED-NL
Screen for Child Anxiety Related Emotional Disorders: meet symptomen van angststoornissen volgens de criteria van DSM-IV-TR bij kinderen en jongeren van 7-19 jaar. De vragenlijst wordt door het kind zelf ingevuld of door ouders. Voor de ouderversie zijn er echter geen normen. Schalen: separatieangststoornis, paniekstoornis, specifieke fobie, sociale fobie, obsessief-compulsieve stoornis, posttraumatische en acute stressstoornis en gegeneraliseerde angststoornis.
SRS
Social Responsiveness Scale voor kinderen: meet autistische symptomen (sociale interactie, stereotiepe gedragingen/beperkt interessegebied, en spraak/taal) bij kinderen en jongeren van 7-19 jaar. De vragenlijst wordt door de ouders ingevuld. Schalen: sociaal bewustzijn, sociale cognitie, sociale communicatie, sociale motivatie en autistische preoccupatie.
SSAT
SituatieSpecifieke AngstTest: wordt ingevuld door kinderen van 11-16 jaar en beoogt de mate van evaluatieangst en vermijdingsgedrag in taaksituaties tijdens de les te meten. Schalen:
1. Angst voor het niet kunnen.
2. Evaluatieve gevoelens.
3. Psychofysiologische begeleidingsverschijnselen van angst.
4. Persoonlijke verantwoordelijkheid.
5. Vermijdingstendens.
SEV
Sociaal-Emotionele Vragenlijst: kan ingevuld worden door ouders en leerkrachten over kinderen van 4-18 jaar. De vragenlijst is ontwikkeld om problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en jeugdigen vast te stellen. Schalen: aandachtstekort met hyperactiviteit, sociale gedragsproblematiek, angstig en stemmingsverstoord gedrag en autistisch gedrag.
SAS-k
Sociale AngstSchaal voor Kinderen: moet ingevuld worden door kinderen van 9-12 jaar. De vragenlijst meet de primaire cognitieve en affectieve angstreacties in verschillende situaties. Schalen:
1. Situaties waarin sociale vaardigheden in het geding zijn en waarin een uitzonderingspositie wordt ingenomen.
2. Situaties waarin intellectuele vaardigheden in het geding zijn.
3. Situaties waarin fysieke vaardigheden in het geding zijn.
4. Situaties waarin de uiterlijke verschijning in het geding is.
5. Cognitieve angstreacties.
6. Fysiologische en gevoelsreacties.
7. Sociale wenselijkheidsschaal.
SGZ
StorendGedragsschaal voor Zwakzinnigen: kan ingevuld worden door de groepsleiding en leerkrachten van personen met een verstandelijke handicap vanaf drie jaar oud. Het doel is om de aard, frequentie en ernst van storend gedrag te meten. De drie schalen betreffen: agressief storend gedrag, verbaal storend gedrag en gemengd storend gedrag.
SDQ
Strengths and Difficulties Questionnaire: vragenlijst die door ouders, leerkrachten en kinderen (van 11-16 jaar) ingevuld kan worden over kinderen in de leeftijd van 4-16 jaar. De vragenlijst meet de aanwezigheid van emotionele en gedragsproblemen, sociale competenties en de gevolgen van aanwezige problemen voor het dagelijkse functioneren. Schalen: emotionele problemen, gedragsproblemen, hyperactiviteit, problemen met leeftijdgenoten en prosociaal gedrag.
TRF/6-18
Teacher’s Report Form: onderdeel van de ASEBA, waartoe ook de CBCL/16-8 en de YSR behoren. Deze vragenlijst wordt ingevuld door leerkrachten over kinderen van 6-18 jaar. De TRF/6-18 heeft dezelfde meetpretentie als de CBCL/6-18 en de YSR en bestaat eveneens uit een competentiedeel en een gedragsprobleemdeel. Ook de syndroom- en DSM-schalen zijn hetzelfde als bij de andere twee ASEBA vragenlijsten.
VISEON
Volginstrument voor Sociaal-Emotionele ONtwikkeling: vragenlijst die ingevuld kan worden door zowel leerkrachten als kinderen voor kinderen uit groep 3-8 van de basisschool (6-12 jaar). Het sociaal-emotionele functioneren van kinderen kan ermee vastgesteld en gevolgd worden. Er is een leerkrachtversie en een leerlingversie (een zelfbeoordelingslijst). Schalen: zelfvertrouwen, werkhouding, relatie met de leerkracht, relatie met andere leerlingen en schoolbeeld.
VOG
Vragenlijst Ontwikkeling en Gedrag van Kinderen: ontwikkeld om emotionele problemen en gedragsproblemen van 6- tot 18-jarigen met een verstandelijke beperking vast te stellen. De VOG kan worden ingevuld door ouders of begeleiders en door leerkrachten. Schalen: storend en antisociaal, in zichzelf gekeerd, communicatiestoornissen, angst en sociale beperkingen.
VAK4-12
Vragenlijst voor Angst bij Kinderen 4-12 jaar: wordt door 6- tot 12-jarige kinderen ingevuld. De bedoeling ervan is om angst te kwantificeren. Aan de hand van de scores op de schalen kan een uitspraak gedaan worden over de aard van stimuli die een angstreactie oproepen. Schalen:
1. Totaalscore.
2. Prevalentiescore: het aantal situaties en objecten die bij het kind een sterke mate van angst oproepen.
3. Angst voor falen en kritiek.
4. Angst voor het onbekende.
5. Angst voor kleine dieren/verwondingen.
6. Angst voor gevaar en dood.
7. Angst gerelateerd aan de medische situatie.
VVGK6-16
Vragenlijst Voor Gedragsproblemen bij Kinderen 6-16 jaar: wordt ingevuld door ouders en leerkrachten om te bepalen of en in welke mate symptomen van ADHD en agressiestoornissen bij een kind van 6-16 jaar aanwezig zijn. Schalen: aandachtstekort, hyperactiviteit/impulsiviteit, ODD en CD.
VISK
Vragenlijst voor Inventarisatie van Sociaal gedrag van Kinderen: dient ingevuld te worden door de ouders en is bedoeld voor jeugdigen van 4-18 jaar met milde pervasieve ontwikkelingsstoornissen. Deze vragenlijst is ontwikkeld om probleemgedrag van kinderen met (milde) varianten van pervasieve ontwikkelingsstoornissen vast te stellen. Schaalscore: niet afgestemd, neiging tot terugtrekken, oriëntatieproblemen, niet snappen, stereotiep gedrag en angst voor veranderingen.
YSR
Youth Self Report: Onderdeel van de ASEBA, waartoe ook de TRF/6-18 en de CBCL/16-8 behoren. Deze vragenlijst wordt ingevuld door kinderen en jeugdigen van 11-18 jaar. De YSR heeft dezelfde meetpretentie als de CBCL/6-18 en de TRF/6-18 en bestaat eveneens uit een competentiedeel en een gedragsprobleemdeel. Ook de syndroom- en DSM-schalen zijn hetzelfde als bij de andere twee ASEBA vragenlijsten.
ZBV
Zelfbeoordelingsvragenlijst: Kan worden ingevuld door jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen. De vragenlijst meet toestandsangst en angstdispositie. De toestandsangst betreft de emotionele reactie op een situatie die als bedreigend wordt ervaren of de anticipatie op een dergelijke situatie. De angstdispositie betreft de eigenschap om situaties als bedreigend te ervaren en daar met toestandsangst op te reageren.
ZBV-K
Zelfbeoordelingsvragenlijst voor Kinderen: Heeft dezelfde meetpretentie als de ZBV, maar kan ook worden ingevuld door kinderen van 10-14 jaar.