Tilbud og etterspørsel(pristakende og konkurransedyktige markeder) Flashcards

1
Q

Hva er konkurransedyktig likevekt?

A

Et markedsutfall der alle kjøpere og selgere er pristakere, og til gjeldende markedspris er den leverte mengden lik den etterspurte mengden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kjøper og selger drar nytte av likevekts fordeling, men hvordan måles dette? Hva vil det si?

A

Konsument og produksjonsoverskudd.

Er en kjøper betalingsvillighet større enn markedsprisen, mottar et overskudd. Det er atlså forskjellen mellom WTFP og prisen betalt. Tilsvarende, hvis marginalkostnaden ved å produsere en vare er under markedsprisen, får produsenten et overskudd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva menes med dødvekts tap? Hva er formelen.

dødvektstap

A

Er når produsenten ville gå glipp av potensiell fortjeneste, og noen forbrukere ikke vil være i stand til å skaffe brødet de var villige til å betale for. .

(1/2) (P1-p0) (Q*-Q1)

P1= Prisen betalt av forbrukerne
p0= Prisen mottatt av leverandører (etter at de har betalt skatten)
Q*= Er mengden som handles
Q1= Mengde før skatt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva menes med konkurransedyktig likevektsallokering? Den har 4 nøkkelegenskaper, nevn de 4 kort

A

Brukes for å beskrive en situasjon der ressurser (som varer, tjenester eller kapital) blir tildelt på en måte som maksimerer effektiviteten og nytten for samfunnet som helhet.

  1. Perfekt konkurranse
  2. Pareto- effektivitet
  3. Markedslikevekt
  4. Likevektspriser
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er “perfekt konkurranse”?

A

Perfekt konkurranse: Markedet er preget av fullkommen konkurranse, der det er mange kjøpere og selgere som er pristakere. Ingen enkelt aktør har betydelig makt til å påvirke prisene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er markedslikevekt?

A

Etterspørselen etter varer og tjenester samsvarer med tilbudet til de gitte prisene. Med andre ord, det er ingen overskudd eller mangel på varer i markedet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er likevektpriser innenfor likevektsallokering

A

Prisene er fastsatt slik at det ikke er insitament for hverken kjøpere eller selgere til å endre oppførselen sin. Kjøpere er fornøyde med prisen de betaler, og selgere er fornøyde med prisen de mottar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er overflødig etterspørsel?

A

En situasjon der mengden av en vare etterspurt er større enn mengden som leveres til dagens pris.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva menes med at likevekts allokeringen er pareto effektiv? Hvilke 3 forutsetninger må være til stede?

A

Ved konkurransedyktig likevektsallokering i et vilkårlig marked er det ikke mulig å gjøre enkelt forbrukere bedre eller bedriftene bedre (det vil da si overskudd for enkelte) Uten å gjøre en av sidene verre (konsument og produksjonsoverskudd). Forutsatt at det som skjer i markedet ikke påvirker noen eksterne kan vi si at likevekts allokeringen er pareto-effektiv

De 3 forutsetningene er

  1. Pristaking
  2. En komplett kontrakt
  3. Ingen effekter på andre
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Forklar forutsetning 1 (pristaking) innenfor pareto effektiviteten

A

Deltakerne er pristakere og de skal ikke ha noe form for markedsmakt. Når en bestemt kjøper handler med en selger, vet hver av dem at den andre kan finne en alternativ handelspartner som er villig til å handle til markedsprisen. Selgere kan ikke heve prisen på grunn av konkurranse fra andre selgere, og konkurransen fra andre kjøpere hindrer kjøpere i å senke den. Derfor vil leverandørene velge sin produksjon slik at marginalkostnaden er lik markedsprisen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Forklar forutsetning 2 (en komplett kontrakt) innenfor pareto effektiviteten

A

Utveksling av et brød for penger styres av en komplett kontrakt mellom kjøper og selger. Hvis du finner ut at det ikke er brød i posen som er merket «brød» kan du gå å få pengene tilbake

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Forklar forutsetning 3 (Ingen effekter på andre) innenfor pareto effektiviteten

A

Vi har implisitt antatt at det som skjer i dette markedet ikke påvirker noen andre enn kjøpere og selgere. For å vurdere pareto- effektiviteten må vi ta hensyn til alle som berøres av tildelingen. Hvis morgenbakingen forstyrrer søvnen til lokalbefolkningen, er det ekstra kostnader for brødproduksjon, og vi bør også ta hensyn til kostnadene til bakerienes naboer. Da kan vi konkludere med at likevektsallokeringen ikke er pareto- effektiv allikavel

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

pareto-effektivitet har en tendens til å ikke involvere riktig fordeling hva menes med dette?

A

Rettferdighet

Pareto-effektivitet fokuserer på å maksimere den samlede velferden uten å ta hensyn til hvordan velferden er fordelt mellom individene. Det betyr at selv om ressursene er effektivt tildelt, kan de likevel føre til betydelige forskjeller i velferd mellom mennesker. Pareto-effektivitet sier ingenting om rettferdighet eller om hvorvidt en ressursfordeling er moralsk akseptabel.

I virkeligheten er diskusjoner om rettferdighet ofte komplekse og subjektive, og ulike samfunn og kulturer kan ha forskjellige synspunkter på hva som utgjør en rettferdig ressursfordeling. Pareto-effektivitet og rettferdighet kan derfor være to motstridende hensyn, og det kan være utfordrende å oppnå begge målene samtidig i en bestemt samfunnssituasjon.

Derav kan spørsmålet om levestandar komme inn

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvordan beregner man forbrukeroverskudd, produsentoverskudd og totalt overskudd?

A

Uansett hvordan markedet fungerer, og uansett hvilke priser som betales, kan vi beregne forbrukeroverskuddet ved å legge sammen forskjellene mellom WTP og prisen som betales for alle som kjøper, og produsentoverskuddet ved å legge sammen forskjellen mellom mottatt pris og marginalkostnad for hver produksjonsenhet:

forbrukeroverskudd = summen av WTP-er − summen av betalte priser

Produsentoverskudd= summen av mottatte priser- summen av MC for hver enhet

Totalt overskudd= summen av WTP av forbrukere- summen av MCs produsenter

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva mener vi når vi sier økning i etterspørsel?

A
  • Etterspørselen er høyere til hver mulige pris, så etterspørselskurven har skiftet.

-Som svar på dette skiftet er det en endring i prisen.

  • Dette fører til en økning i mengden som leveres.

-Denne endringen er en bevegelse langs forsyningskurven.

-Men selve tilbudskurven har ikke skiftet (antall selgere og deres reservepriser har ikke endret seg), så vi kaller ikke dette ‘en økning i tilbudet’.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hva er omtalt som et sjokk i økonomisk analyse?

A

Som i eksemplet med økt etterspørsel, er det nødvendig med en prisjustering for å bringe markedet i likevekt. Slike skift i tilbud og etterspørsel omtales ofte som sjokk i økonomisk analyse. Vi starter med å spesifisere en økonomisk modell og finner likevekten. Så ser vi på hvordan likevekten endres når noe endrer seg – modellen får et sjokk. Sjokket kalles eksogentFordi modellen vår ikke forklarer hvorfor det skjedde: modellen viser konsekvensene, ikke årsakene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Hva er det skatt endrer? Hvordan påvirker dette kjøper og selger?

A

Generelt endrer skatter priser, og prisene endrer kjøpers og selgers beslutninger, noe som kan føre til dødvektstap. For å øke så mye inntekter som mulig, foretrekker regjeringen å beskatte en vare som etterspørselen ikke er veldig lydhør overfor pris, slik at fallet i omsatt mengde er ganske lite - det vil si en vare med lav elastisitet i etterspørselen.

Skatten fører ofte til dødvektstap

18
Q

Hva er det samlede overskuddet et mål på?
Hva øker skatten hvis pengene brukes riktig og hva hemmer hvis pengene brukes feil?

A

En stats velferd

Staten bruker inntektene på varer og tjenester som øker befolkningens velferd: Da kan skatten og de resulterende utgiftene øke den offentlige velferden – selv om det reduserer overskuddet i det aktuelle markedet som beskattes.

Staten bruker inntektene på en aktivitet som ikke bidrar til velferd: Da er det tapte konsumentoverskuddet bare en reduksjon i befolkningens levestandard.

19
Q

Hva er krysspriseffekten?

A

Krysspriseffekten er et begrep innen økonomi som beskriver hvordan endringer i prisen på ett produkt påvirker etterspørselen etter et annet produkt. Denne effekten er spesielt relevant når det gjelder substitutter og komplementer.

Krysspriseffekten er en viktig faktor som bedrifter må vurdere når de fastsetter prisstrategier og tar beslutninger om produktportefølje. Forbrukere tar også hensyn til krysspriseffekten når de vurderer hvordan prisendringer på ett produkt kan påvirke deres kjøpsvaner for relaterte produkter.

20
Q

Hva fører forbedring i teknologi for brødbaking feks?

A

Forbedringen i teknologien for brødbaking fører til:

en økning i tilbudet
et fall i prisen på brød
en økning i solgt kvantum

21
Q

Hva er inngangskostnader?

A

inngangskostnader Oppstartskostnader som vil påløpe når en selger går inn i et marked eller en bransje. Disse vil vanligvis omfatte kostnadene for å anskaffe og utstyre nye lokaler, forskning og utvikling, nødvendige patenter og kostnadene for å finne og ansette personale.

22
Q

Hva er betalingsvillighet (WTP)?

A

En indikator på hvor mye en person verdsetter en vare, målt ved det maksimale beløpet han eller hun ville betale for å anskaffe en enhet av varen.

23
Q

Hva betyr vilje til å akseptere (WTA)?

A

Reservasjonsprisen til en potensiell selger, som vil være villig til å selge en enhet kun for en pris som er minst så høy. Samtidig må prisen samsvare med personens oppfattelse av å beholde boka.

En fattig student kan ha en annen reservasjonspris, enn en rik person

24
Q

Hva er reservasjonspris?

A

Den laveste prisen noen er villig til å selge en vare til (å beholde varen er den potensielle selgerens reservasjonsalternativ).

25
Q

Hva mente Alfred Marshall om tilbud og etterspørsel, altså likevektsprisen.

A

Marshall kalte prisen som likestilte tilbud og etterspørsel for likevektsprisen. Hvis prisen var over likevekten, ville bøndene ønsket å selge store mengder korn. Men få kjøpmenn ville ønske å kjøpe - det ville være overskudd. _ Da ville til og med kjøpmenn som var villige til å betale så mye innse at bøndene snart måtte senke prisene og vente til de gjorde det. Tilsvarende, hvis prisen var under likevekten, ville selgere foretrekke å vente i stedet for å selge til den prisen.

Så prisen ville ha en tendens til å sette seg i en likevekt⁠ nivå, der etterspørsel og tilbud ble likestilt.

26
Q

Hva betyr marginalkostnad?

A

Effekten på totalkostnaden ved å produsere én ekstra produksjonsenhet. Den tilsvarer helningen til totalkostnadsfunksjonen på hvert punkt.

27
Q

Hva betyr konstant marginalkostnad?

A

Det koster bedriften like mye for hver enhet de produserer mer.

28
Q

Hva er synkende marginalkostnad?

A

Det koster bedriften mindre og mindre og å produsere en enhet til.

29
Q

Hva er stigende marginalkostnad?

A

Det koster bedriften mer og mer å produsere en enhet til.

30
Q

Hva er marginal nytte

A

Den ekstra nytten som følge av en økning på én enhet av en gitt variabel.

31
Q

Hva er konkurransemessig likevekt?

A

Et markedsutfall der alle kjøpere og selgere er pristakere, og ved gjeldende markedspris er den leverte kvantiteten lik den etterspurte mengden. Ingen kan altså bestemme prisene selv, markedet styrer.

32
Q

Hva er Nash-likevekt?

A

En konkurransedyktig markedslikevekt, fordi gitt hva alle andre aktører gjør (handler til likevektsprisen), kan ingen aktører gjøre det bedre enn å fortsette det han eller hun gjør (også handler til likevektsprisen).

33
Q

Forklar en forsyingskurve

A

Modell

Y= Selgerens reservasjonspriser
x=antall bøker/selgere

Modellen demonstrerer at jo flere selgere jo høyere blir reservasjonsprisen. Feks. Den første selgeren vil ha en lav reservasjonspris. Mens, den 20 selgeren vil ha høyere.

Jo høyere pris - jo flere er villig til å selge.

34
Q

Hva vil WTP si

A

Betalingsvillighet

35
Q

Forklar modellen for tildud og etterspørsel

A

Model

Man tegner etterspørselen og forsyningen. Man vil da få to linjer som krysses. I sentrum av disse linjene er likevektsprisen.

36
Q

Hva menes med likevekt av et marked?

A

En tilstand i et marked der det ikke er noen tendens til at mengdene som kjøpes og selges, eller markedsprisen, endres, med mindre det er noen endring i de underliggende kostnadene, preferansene eller andre determinanter for markedsaktørenes atferd.

37
Q

Hva er en pristaker?

A

Man blir en pristaker i et marked dersom man ikke har noen mulighet til å endre pris, ettersom de ikke kan tjene på det.

I et marked med mange aktører vil derfor forbrukerne gå til en annen aktør. Samtidig kan ikke en forbruker kreve hvilken som helst pris, ettersom at det er mange andre forbrukere som betaler den prisen.

Man kan endre pris, men da vil man ikke tjene på det.

Dette fører til konkurransedyktig likevekt. Ettersom at det fjerner all form for forhandlingsmakt.

38
Q

Når maksimerer et pristakende firma sin profitt?

A

Et pristakende firma maksimerer fortjenesten ved å velge en mengde der marginalkostnaden er lik markedsprisen (MC = P *) og selge til markedsprisen P *.

39
Q
A
40
Q

Forklar marginal og gjennomsnittskostnadenekurven?

A